SKula 26.12.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 i punkt 7. jodła koreańskaAbies koreanaTo drzewo doskonale nadaje się do małego ogrodu. Rośnie wolno, osiągając jedynie 3-4 metry wysokości. Jego główny walor to krótkie, ciemnozielone igły, które na spodzie mają kredowobiałe paski. Ładne są też szyszki - nieduże (do 7 cm długości) i fioletowe - na gałązkach pojawiają się już po kilku latach od posadzenia drzewka. Jodła koreańska dobrze rośnie w miejscu słonecznym i półcienistym. Lubi podłoże żyzne i wilgotne. Ze względu na efektowny stożkowaty pokrój najlepiej sadzić ją jako pojedynczy okaz. Nadaje się do ogrodów japońskich oraz miejsc reprezentacyjnych (np. do przedogródków i na klomby). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.12.2012 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 w wolnej chwili postaram się "powycinać" te roślinki i poskładać na rabacie wtedy coś więcej będzie można powiedzieć co myślicie oo tej propozycji zestawienia roślin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.12.2012 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 swojego czasu Dorota proponowała "pociągnięcie" żywopłotu - nie do wysokości furtki - jak planuję , ale do końca planowanej rabaty czy posadzony w tym miejscu nie zasłoni jej zupełnie?to małe ale jednak eksponowane miejsce i wydaje mi się że szkoda je chować za żywopłotem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.12.2012 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 mam nadzieję że się obudzicie z zimowego letargu Wiosna naprawdę już niedługo ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.12.2012 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 pisałem dziś i pisałem a tu...... właśnie 1000 wpis na forum !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.12.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 z ta wiosną to raczej nadmierny optymizm - ale ja tez juz o niej zaczełam myśleć, czego powodem jest raczej diametralna zmiana pogody niz kalendarz.ta wędzarnia wśród sosen to twoja? cudny zakątek, bajkowy widok z tym dymkiemteż potrzebuję projekt rabaty, może uda mi się jakimś sposobem wziąć Elfir na litość, bo mam trudny teren, chociaż i tak juz trochę zdziałałam.z twoich roslin mam jałowca stricta i jodły koreańskie - rosną ładnie, chociaż niektórzy straszą, że stricta zbyt mocno sie z czasem "rozwala" i brazowieje. no cóż, wówczas wymienie na inną roslinę, na razie jest piękny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.12.2012 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 z ta wiosną to raczej nadmierny optymizm . z tą opinią muszę się niestety zgodzić - Zima na pewno da się jeszcze we znaki ale pomarzyć dobra rzecz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.12.2012 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 ta wędzarnia wśród sosen to twoja? cudny zakątek, bajkowy widok z tym dymkiem wędzarnia moja i własnoręcznie wykonana - ziała wspaniale i niesamowite smaki produkuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.12.2012 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 stricta zbyt mocno sie z czasem "rozwala" i brazowieje. no cóż, wówczas wymienie na inną roslinę, na razie jest piękny. masz może jakieś zdjęcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.12.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 tutaj masz i jodłę, i stricta - trzyletnie (z małych sadzonek) http://i2.fmix.pl/fmi2695/6d446339002af7a350b65d67/zdjecie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 27.12.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) widzę, że masz duże sosny, więc wrzucę jeszcze zdjęcie zakatka, który zajął mi niewiele czasu i prawie zero funduszy, zrobiłam to po prostu, aby na razie rosło cokolwiek na tym trudnym, jałowym terenie pod duzymi sosnami - a tymczasem - sprawdziło sie i tak zostanie. http://i2.fmix.pl/fmi2454/544a808000256ed550260767/zdjecie.jpg bodziszek chyba korzeniasty (?) - nawet teraz nieźle wyglądafunkiehortensjaz tyłu cisy, które teoretycznie nie powinny chcieć tu rosnąćprzy pniu sosny jest jeszcze bluszcz pospolity, ale jeszcze nie ruszył - potrzebuje 3 lat, by zacząć porządnie się wspinać po pniu drzewa trzeba to podlewać, ale mam już linie kropelkową. Edytowane 27 Grudnia 2012 przez Zielony ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.12.2012 17:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 tutaj masz i jodłę, i stricta - trzyletnie (z małych sadzonek) pięknie dziękuję za wstawki ... już niech się kończy Zima ! jest fajna , ale inne pory roku Ją przebijają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.12.2012 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 funkie hortensja z tyłu cisy, które teoretycznie nie powinny chcieć tu rosnąć . funkie są śliczne , ale potrzebują dużo wody - jak to się przekłada na częstotliwość podlewania.? mam miejsca gdzie jest linia kropelkowa i tam nie będzie problemu , a jak jest tam gdzie jej nie ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.12.2012 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 plan jest taki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 27.12.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 WitamZ tą jodłą koreańską to trochę przesada. U mnie wyrosło całkiem spore drzewo. Zielony ogród radzę przesadzić koreankę, tam masz, jak na mój gust za gęsto.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 28.12.2012 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 moja koreanka przez 3 lata urosła jakis metr. jeśli będzie wyższa niż 2 metry, to stanie sie choinką domową. w tym miejscu musze mieć gęsto do wysokości ok. 1,5 m, ponieważ to zieleń, którą mam w oknie pokoju i która pozwala mi nie mieć firan/rolet. trudno znaleźć coś, co urośnie szybko do 1,5-2m i tak sie zatrzyma, nie tracąc urody:) raz na pare lat trzeba coś wyciąć, dosadzić, odmłodzić, nie ma rady.taki świerk conica na przykład. wydawałoby sie idealny, gęsty, wolno rośnie, trochę za wolno. ale jak już urośnie, to często znienacka trafia go szlag, i zostajemy z pustym miejscem. u mnie jeszcze rosną, ale u wielu znajomych padły.z ta jodłą koreańską to właściwie nie wiem, jak jest. mam 3 i każda jest inna, dwie pozostałe rosna wolniej, niz ta na zdjęciu. kuzynka ma drzewo ok. 5m (urosło szybko) i twierdzi, że to jodła koreańska bezszyszkowa - nie wiem, co to.sKula - jeżeli chodzi o podlewanie. mam miejsca z linia kropelkową, i takie, które podlewam ręcznie.różnica ogromna, niestety. tam, gdzie linia, rośliny są duzo ładniejsze. mój cel to sadzić tylko tam, gdzie mogę mieć linię. tam, gdzie nie można jej doprowadzić, to albo żwir, albo inna utwardzona nawierzchnia, a w większości to po prostu sucha ściółka leśna (igliwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2012 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 moja koreanka przez 3 lata urosła jakis metr.. ja w zeszłym sezonie posadziłem dwie koreanki i przez cały sezon nie urosły za wiele , właściwie jak dla mnie niezauważalnie jedna z nich ma piękne granatowe szyszki , druga zaś nie ma ani jednej nie są specjalnie podlewane , ale wyglądają bardzo zdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2012 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 jeśli chodzi o podlewanie to mam system rozprowadzony po całym ogrodzie woda doprowadzona jest nawet do opisywanej rabaty w zeszłym roku sezon był na tyle "mokry" że zrezygnowałem z włączenia sterownika i podlewałem wyłącznie z ręcznego sterowania rośliny miały naprawdę dużo wilgoci zresztą jak się cofniesz kilka stron to zobaczysz co się działo w ogrodzie - ten stan również nie sprzyjał polewaniu wody moja troska była skierowana przede wszystkim na zapobieganie niszczeniu roślin przez ekipy i jak najmniejsze straty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2012 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 jakiś się udało przetrwać ten najazd Hunów i Wandali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.12.2012 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 szukałem , szukałem i znalazłem dwa zdjęcia koreanki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts