SKula 02.02.2013 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Skula Czy mógłbyś zdradzić mi kilka szczegółów dot. wiaty śmietnika? witaj - dziś wszystko pomierzę i dokładnie opiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.02.2013 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 załączam zdjęcia i zaznaczone wymiary jeśli będą jakieś pytania proszę pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.02.2013 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 docelowo chcemy altanę zasłonić jeszcze matą wiklinową zasłoni ona pojemnik na śmiecie i osłoni składowane drewno ale to już na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.02.2013 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 potrzebuję Waszej porady tymczasowo - do chwili zrobienia nowej ulicy i chodników - jak wiadomo to tymczasowo może trwać i trwać , potrzebuję rozwiązać pewien problem jest on uciążliwy szczególnie teraz przed bramą - pomiędzy kostką a asfaltem mam 2 metrowy pas ziemi po roztopach robi się w tym miejscu błoto i wjeżdżając samochodem brudzi się kostka i garaż mam dwa wyjścia : 1. eko płyty betonowe - koszt 420 zł - oczywiście sam układam 2. wstawienie krawężników , wybranie warstwy ziemi i wypełnienie miejsca po niej żwirem - koszt nieznany podobny zabieg przydałby się przed furtką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.02.2013 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 oczywiście mogę poczekać i na wiosnę podsiać wszystko trawą , której korzenie powinny związać ziemię tylko zanim ona wzejdzie i się zakorzeni trochę czasu minie , a po drugie będzie musiała rosnąć w miejscu narażonym na zniszczenia wjeżdżającym samochodem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 02.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 potrzebuję Waszej porady tymczasowo - do chwili zrobienia nowej ulicy i chodników - jak wiadomo to tymczasowo może trwać i trwać , potrzebuję rozwiązać pewien problem jest on uciążliwy szczególnie teraz przed bramą - pomiędzy kostką a asfaltem mam 2 metrowy pas ziemi po roztopach robi się w tym miejscu błoto i wjeżdżając samochodem brudzi się kostka i garaż mam dwa wyjścia : 1. eko płyty betonowe - koszt 420 zł - oczywiście sam układam 2. wstawienie krawężników , wybranie warstwy ziemi i wypełnienie miejsca po niej żwirem - koszt nieznany podobny zabieg przydałby się przed furtką [ATTACH=CONFIG]167069[/ATTACH] Troszkę mączki budowlanej i tłucznia i za chwilę będziesz miał przeciągnięty asfalt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślężankaaa 03.02.2013 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 SKula Wielkie dzięki za podanie wymiarów. Nie masz problemów z wodą która ścieka z daszku? My planujemy postawić wiatę na 4 słupkach 30cmx30cm i chcemy przymocować do deski czołowej rynny i odprowadzić wodę rurą drenażową po działce. Nawierzchnia będzie z kostki grantowej i nie chcemy aby woda wypłukiwała nam zasypki. Zauważyłam, że masz odsuniętą wiatę od ogrodzenia sąsiada. Trzymałeś się przepisowych 2 m? Planujesz zagospodarować tą przestrzeń? Zastanawiam się czy nie "przytulić się "do sąsiada i te 2 m przeznaczyć na drewutnię a zaraz obok postawić pojemniki na śmieci. Wszystko by było pod jednym daszkiem Jeśli chodzi o Twój problem to ja bym zrobiła tak jak radzi mWilQ Podobne rozwiązanie zastosujemy u siebie bo na drogę przyjdzie nam jeszcze poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 03.02.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 potrzebuję Waszej porady tymczasowo - do chwili zrobienia nowej ulicy i chodników - jak wiadomo to tymczasowo może trwać i trwać , potrzebuję rozwiązać pewien problem jest on uciążliwy szczególnie teraz przed bramą - pomiędzy kostką a asfaltem mam 2 metrowy pas ziemi po roztopach robi się w tym miejscu błoto i wjeżdżając samochodem brudzi się kostka i garaż mam dwa wyjścia : 1. eko płyty betonowe - koszt 420 zł - oczywiście sam układam 2. wstawienie krawężników , wybranie warstwy ziemi i wypełnienie miejsca po niej żwirem - koszt nieznany podobny zabieg przydałby się przed furtką [ATTACH=CONFIG]167069[/ATTACH] Taka droga to bajka, u nas na wiosnę, czy po dużych deszczach wygląda to tak. Droga gminna, gmina wiecznie zwala na brak środków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.02.2013 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 SKula Wielkie dzięki za podanie wymiarów. Nie masz problemów z wodą która ścieka z daszku? stawiałem wiatę późną jesienią i prawdę mówiąc nie zdążyłem zainstalować rynien ale teraz nie widzę nawet takiej potrzeby spływająca woda naprawdę nie stanowi żadnego problemu dla kostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.02.2013 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Zauważyłam, że masz odsuniętą wiatę od ogrodzenia sąsiada. Trzymałeś się przepisowych 2 m? Planujesz zagospodarować tą przestrzeń? wiata jest odsunięta od granicy działki o 3 metry ogrodzenie tak jak wiata w tym miejscu będzie osłonięte matą wiklinową pierwotnie zaplanowałem w tym miejscu rabatę - jest tam nawet założony system nawadniający ale chodzi mi po głowie zaaranżowanie utwardzonego miejsca do rąbania drewna -- jakiejś ścieżki obsadzonej roślinami i pomiędzy nimi a ogrodzeniem schowane miejsce z pieńkiem zniknie w tedy ta tymczasowa hałda drewna i prowizoryczne zadaszenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.02.2013 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 rabata będzie kontynuacją tej która już istnieje wzdłuż ogrodzenie z sąsiadem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.02.2013 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Troszkę mączki budowlanej i tłucznia i za chwilę będziesz miał przeciągnięty asfalt a możesz Łaskawco coś bardziej jasnego laikowi przybliżyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.02.2013 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 dziś piękna pogoda i wędrowanie po Puszczy to już cotygodniowy rytuał tym razem wędrując tropem leśnej zwierzyny zawędrowaliśmy na skraj Puszczy i naszym oczom ukazał się widok , niespodziewany ... przestrzeń i pagórki... zawędrujemy tam następnym razem - a może na rowerach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 03.02.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 a możesz Łaskawco coś bardziej jasnego laikowi przybliżyć? Taki materiał był u mnie stosowany pod drogę z kostką brukową. Sama mączka, którą leżała na ziemi zrobiła się strasznie twarda i być może by wystarczyła. Jeśli na wierzch dasz tłuczeń (zmielony granit) to powinno zrobić się wytrzymałe podłoże, po którym mógłbyś jeździć bez wwożenia błota na posesje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.02.2013 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 nie wiem czy to dobry pomysł ale potrzeba takiego miejsca jest naprawdę konieczna a jest to chyba jedyne takie lokalizacyjnie idealne nie wiem tylko czy taka forma "wydzielenia" tego placu jest czy będzie odpowiednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.02.2013 15:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 wejście pomiędzy roślinami i z czasem szczelna ściana ogradzająca miejsce pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.02.2013 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Skula Czy mógłbyś zdradzić mi kilka szczegółów dot. wiaty śmietnika? Wiosną ruszamy z budową ogrodzenia i chcielibyśmy wygospodarować tam miejsce na kubły. dziś znalazłem trochę czasu i wyszperałem zdjęcia - jak powstawała altanka puste miejsce: planowanie: realizacja: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.02.2013 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.02.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 pamiętacie jak kiedyś pisałem o pewnej roślinie - o nazwie Wrotycz Pospolity ?to paskudne chwaścisko porastało dosyć swobodnie i ekspansywnie całą działkępo ciężkiej walce i systematycznym wyrywaniu - a właściwie wykopywaniu korzeni udało mi się jakoś tą roślinę wytrzebić rośnie ona nadal sobie w okolicy dzisiaj wyrwałem jedną uschniętą i jakież było moje zdziwienie.... pod ziemią są już zielone listki i świeże kłączajeśli to "paskudztwo" już na początku lutego przejawia ochotę do rośnięcia to jak z tym walczyć? tylko ręcznie ale swoją drogą jestem pod wrażeniem siły i woli życia tej rośliny potężne drzewa "śpią " zimowym snem a ta niepozorna roślinka nie marnuje ani chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 05.02.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Pewnie nie ona jedyna. U mnie cały czas temat chwastów aktualny. Jeszcze z nimi nie walczę, ale zacząć muszę. W sumie to mógłbym niezły przewodnik założyć o chwastach, bo jest ich tak dużo i są tak różnorodne. P.S. dużo roślinek się budzi. W tamtym roku wśród chwastów znalazłem taką, której liście wskazywały na jakiegoś kwiatka - od razu przesadziłem Jak liście urosły a kwiatka nie było to pomyślałem, że to może jakaś inna ozdobna roślinka. Na zimę listki uschły, a teraz jak śnieg stopniał to spomiędzy nich wystają nowe zielone Jak znajdę zdjęcie to wkleję, może ktoś rozpozna co to takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts