mWilQ 05.02.2013 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Może ktoś rozpozna co to jest Dodam, że to co widać w ciągu wiosny urosło z dwóch małych listków, które chowały się wśród chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 06.02.2013 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 a to "mój" egzemplarz wrotycza jak z tym walczyć jak toto ma taka wolę życia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 06.02.2013 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 WitamJak tam, czy zdecydowałeś już co zrobisz z tym wąskim pasem pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem?Tak już jest że największą wolę życia mają chwasty. To czego nie lubimy.W walce z nimi trzeba mieć niesamowitą cierpliwość i konsekwencje szczególnie wtedy, kiedy nie chce się stosować chemii.Te liście to mi trochę wyglądają "irysowato". Ale ja się nie znam.pozdrawiam z uśmiechem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 06.02.2013 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam Jak tam, czy zdecydowałeś już co zrobisz z tym wąskim pasem pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem? Witaj decyzja jeszcze nie zapadła jest to miejsce które na razie "jakoś" jest zagospodarowane oczywiście jego kształt jest daleki do zamierzonego i nawet plany nie są do końca sprecyzowane jednak w pierwszej kolejności zajmę się miejscami które pozostają "białymi plamami" a więc frontem domu i okolicą altanki śmietnikowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 06.02.2013 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 ostatni pomysł wykonania osłoniętego miejsca - drewutni i usytuowania pieńka do rąbania drewna przy altanie śmietnikowej , właściwie czeka już na realizację najpierw na sprzątanie , potem na wykonanie podłoża , osłonięcie od strony ulicy mata wiklinową i wreszcie same nasadzenia jednak pierwszą czynnością związaną z tym miejscem będzie założenie skrzynki elektrycznej , poprowadzenie przewodu ziemnegoi likwidacja prowizorki budowlanej wtedy dopiero to miejsce będzie "wolne" i gotowe do realizacji planów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 06.02.2013 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 oczywiście na swoją kolej czeka też wgłębnik - okolica wędzarni zrobienie podłoża i wykończenie balami boków , założenie oświetlenia i wykonanie ław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 07.02.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Na wgłębnik czekam zniecierpliwiony Co do pieńka to obierałeś go z kory, jak tak to czym? Siekierką, czy może piłką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2013 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 Na wgłębnik czekam zniecierpliwiony Co do pieńka to obierałeś go z kory, jak tak to czym? Siekierką, czy może piłką? pieniek mam najzwyklejszy sosnowy mam ich całą masę na drugiej działce i nie specjalnie przywiązuję wagę do ich trwałości po prosu jak się zużyje przywożę nowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2013 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 samo miejsce będzie wykorzystywane do rąbania drewna ale również do jego cięcia piłą tak więc musi mieć odpowiednią wielkość a i podłoże powinno umożliwiać swobodne sprzątanie resztek - ścinków i wiórów jeszcze zastanawiam się właśnie nad rodzajem podłoża można było położyć kostkę - ale to już nierealne ( albo raczej nie warte zachodu ) wysypany żwir nie za specjalnie da się po cięciu posprzątać eko płyty też "pozatykają" się wiórami podkłady jak są mokre są bardzo śliskie - a wykorzystanie drewutni to jednak okres jesień - zima - wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 07.02.2013 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 samo miejsce będzie wykorzystywane do rąbania drewna ale również do jego cięcia piłą tak więc musi mieć odpowiednią wielkość a i podłoże powinno umożliwiać swobodne sprzątanie resztek - ścinków i wiórów jeszcze zastanawiam się właśnie nad rodzajem podłoża można było położyć kostkę - ale to już nierealne ( albo raczej nie warte zachodu ) wysypany żwir nie za specjalnie da się po cięciu posprzątać eko płyty też "pozatykają" się wiórami podkłady jak są mokre są bardzo śliskie - a wykorzystanie drewutni to jednak okres jesień - zima - wiosna To może zrób takie podłoże, żeby było wygodne, tanie i dobrze wyglądało, a przy cięciu drewna będziesz rozwijał jakąś grubszą folie, które nie porwie się przy chodzeniu i ewentualny uderzeniu przez spadające drewno. Może jakiś inny materiał? Chyba, że zamierzasz tak często ciąć drewno, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2013 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 na razie tnę drewno we wgłębniku no ale on jest nie wykończony i dno ma z gruntuale już na tym przykładzie widać dokładnie jak ważne będzie sprzątanie i łatwość utrzymania podłoża w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2013 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 To może zrób takie podłoże, żeby było wygodne, tanie i dobrze wyglądało, a przy cięciu drewna będziesz rozwijał jakąś grubszą folie, które nie porwie się przy chodzeniu i ewentualny uderzeniu przez spadające drewno. Może jakiś inny materiał? Chyba, że zamierzasz tak często ciąć drewno, podłoże jakieś musi być ze względu na jego stabilność w tym roku nie mam utwardzonej powierzchni i jak jest mróz to wszystko ok ale jak są roztopy to tonie się w błocku może i masz rację z tą płachtą eko płyty załatwią sprawę , nie są drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2013 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 7 - 8 pln za sztukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 07.02.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 7 - 8 pln za sztukę [ATTACH=CONFIG]168332[/ATTACH] To nie wygląda jak podłoże łatwe do czyszczenia z wiórów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2013 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 otóż wiemale korzystając z Twojego pomysłu racjonalizatorskiego pomyślałem że można by wykorzystać ten materiał z zewnątrz nie będzie on prawie widoczny - miejsce będzie osłonięte ze wszystkich stron matą wiklinową i roślinnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.02.2013 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2013 przeszukując fora i oferty hodowców i szkółek trafiłem dziś na ciekawe drzewko pewnie dla fachowców nic specjalnego , ale dla mnie coś czego wcześniej nie widziałem ciekawe czy ktoś z Was ma takie "cudo" ciekawi mnie jak się sprawuje i rośnie jakich wymaga warunków i przed jakimi szkodnikami trzeba je chronić to świerk pusch : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 09.02.2013 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2013 ja tu o roślinkach , a tu Zima wróciła na całego wczoraj mgła a dziś szadź pięknie ozdobiła całą okolicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ślężankaaa 11.02.2013 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 SKula dzięki za dodatkowe zdjęcia wiaty. Przydarzą się. Fajnie udokumentowany każdy etap Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 11.02.2013 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 SKula dzięki za dodatkowe zdjęcia wiaty. Przydarzą się. miło było pomóc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.02.2013 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 w zeszłym roku Dorota napisała mi na podstawie badań mojej gleby:"Wiesz już, że pH masz odpowiednie, jednak nieco mało magnezu, a wapna też spokojnie do 700 nie zaszkodzi, więc radzą Ci wysiać dolomit. Możesz wysiać nawet teraz, ok 5 - 6 kg/100m2 nie zaszkodzi, lub późną jesienią (tylko w tym roku, nie powtarzaj wapnowania w przyszłym).Azotu praktycznie nie ma. Nie nawoziłeś przed siewem, ani później? W jaki sposób przygotowywałeś podłoże pod trawnik? Wygląda na to, że Twoja gleba niewiele zawiera próchnicy. Tym razem to co widać na zdjęciu potwierdziło się w 100% - Twoja trawa błaga o azot. Polecają Ci saletrę amonową - możesz wysiać w trzech dawkach: marzec/kwiecień, maj/czerwiec, sierpień/wrzesień po ok max. 1,8 (1,5) kg/100m2 (lepiej byłoby w 4 czy 5 dawkach, ale kto ma na to czas?). Nie jest dobrze dawać za dużo azotu - trawa rośnie jak szalona i nie nadążasz z koszeniem.Potasu i fosforu też jest mało, możesz dać superfosfat potrójny i siarczan potasu po 2kg/100m2 razem z pierwszym nawożeniem saletrą amonową. Z tym, że ja bym powtórzyła nawożenie potasem we wrześniu.Może w przyszłym roku do jednego nawożenia możesz zastosowac nawóz zawierający mikroelementy typu Azofoska, Polifoska.Zastanawia mnie stosunkowo wysoka zawartość chlorków. Z tym "nie podlewaniem" wodą z chlorkami to się popisali! Musisz uważać i stosować nawozy bezchlorkowe (szczególnie dla iglastych) i to wszystko.Jako warstwę nośną masz piasek gliniasty (słabogliniasty?). Moim zdaniem to bardzo dobre podłoże pod trawnik. Skoro planujesz system nawadniający to już w ogóle doskonałe. Pytanie jeszcze, czy pod spodem są podobne utwory (lepiej nawet nieco cięższe), czy może lżejsze? Niska zawartość składników pokarmowych jest skutkiem łatwego ich wymywania w głąb gleby - trzeba cześciej nawozić, mniejszymi dawkami (taki minus gleb lekkich)." pH mam 6,1 a więc całkiem niezłe a dotychczasowe nawożenie dało piękne efekty i zamierzam je powtórzyć w tym roku czy badanie gleby trzeba powtarzać co roku?jeśli tak to ponowię badanie pod kontem nawożenia - może nie trzeba stosować tych samych parametrów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts