Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Jak tam, czy zdecydowałeś już co zrobisz z tym wąskim pasem pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem?

Tak już jest że największą wolę życia mają chwasty. To czego nie lubimy.W walce z nimi trzeba mieć niesamowitą cierpliwość i konsekwencje szczególnie wtedy, kiedy nie chce się stosować chemii.

Te liście to mi trochę wyglądają "irysowato". Ale ja się nie znam.

pozdrawiam z uśmiechem

Witam

Jak tam, czy zdecydowałeś już co zrobisz z tym wąskim pasem pomiędzy budynkiem a ogrodzeniem?

Witaj

decyzja jeszcze nie zapadła

jest to miejsce które na razie "jakoś" jest zagospodarowane

oczywiście jego kształt jest daleki do zamierzonego

i nawet plany nie są do końca sprecyzowane

jednak w pierwszej kolejności zajmę się miejscami które pozostają "białymi plamami"

a więc frontem domu i okolicą altanki śmietnikowej

ostatni pomysł wykonania osłoniętego miejsca - drewutni i usytuowania pieńka do rąbania drewna przy altanie śmietnikowej ,

właściwie czeka już na realizację

najpierw na sprzątanie , potem na wykonanie podłoża , osłonięcie od strony ulicy mata wiklinową

i wreszcie same nasadzenia

jednak pierwszą czynnością związaną z tym miejscem będzie założenie skrzynki elektrycznej , poprowadzenie przewodu ziemnego

i likwidacja prowizorki budowlanej

wtedy dopiero to miejsce będzie "wolne" i gotowe do realizacji planów

Na wgłębnik czekam zniecierpliwiony :) Co do pieńka to obierałeś go z kory, jak tak to czym? Siekierką, czy może piłką?

pieniek mam najzwyklejszy sosnowy

mam ich całą masę na drugiej działce

i nie specjalnie przywiązuję wagę do ich trwałości

po prosu jak się zużyje przywożę nowy

samo miejsce będzie wykorzystywane do rąbania drewna

ale również do jego cięcia piłą

tak więc musi mieć odpowiednią wielkość

a i podłoże powinno umożliwiać swobodne sprzątanie resztek - ścinków i wiórów

jeszcze zastanawiam się właśnie nad rodzajem podłoża

można było położyć kostkę - ale to już nierealne ( albo raczej nie warte zachodu :) )

wysypany żwir nie za specjalnie da się po cięciu posprzątać

eko płyty też "pozatykają" się wiórami

podkłady jak są mokre są bardzo śliskie - a wykorzystanie drewutni to jednak okres jesień - zima - wiosna

samo miejsce będzie wykorzystywane do rąbania drewna

ale również do jego cięcia piłą

tak więc musi mieć odpowiednią wielkość

a i podłoże powinno umożliwiać swobodne sprzątanie resztek - ścinków i wiórów

jeszcze zastanawiam się właśnie nad rodzajem podłoża

można było położyć kostkę - ale to już nierealne ( albo raczej nie warte zachodu :) )

wysypany żwir nie za specjalnie da się po cięciu posprzątać

eko płyty też "pozatykają" się wiórami

podkłady jak są mokre są bardzo śliskie - a wykorzystanie drewutni to jednak okres jesień - zima - wiosna

To może zrób takie podłoże, żeby było wygodne, tanie i dobrze wyglądało, a przy cięciu drewna będziesz rozwijał jakąś grubszą folie, które nie porwie się przy chodzeniu i ewentualny uderzeniu przez spadające drewno. Może jakiś inny materiał? Chyba, że zamierzasz tak często ciąć drewno,

To może zrób takie podłoże, żeby było wygodne, tanie i dobrze wyglądało, a przy cięciu drewna będziesz rozwijał jakąś grubszą folie, które nie porwie się przy chodzeniu i ewentualny uderzeniu przez spadające drewno. Może jakiś inny materiał? Chyba, że zamierzasz tak często ciąć drewno,

podłoże jakieś musi być ze względu na jego stabilność

w tym roku nie mam utwardzonej powierzchni i jak jest mróz to wszystko ok

ale jak są roztopy to tonie się w błocku

może i masz rację z tą płachtą;)

eko płyty załatwią sprawę , nie są drogie

przeszukując fora i oferty hodowców i szkółek trafiłem dziś na ciekawe drzewko

pewnie dla fachowców nic specjalnego , ale dla mnie coś czego wcześniej nie widziałem

ciekawe czy ktoś z Was ma takie "cudo"

ciekawi mnie jak się sprawuje i rośnie

jakich wymaga warunków i przed jakimi szkodnikami trzeba je chronić

to świerk pusch :

świerk pusch.jpeg

w zeszłym roku Dorota napisała mi na podstawie badań mojej gleby:

"Wiesz już, że pH masz odpowiednie, jednak nieco mało magnezu, a wapna też spokojnie do 700 nie zaszkodzi, więc radzą Ci wysiać dolomit. Możesz wysiać nawet teraz, ok 5 - 6 kg/100m2 nie zaszkodzi, lub późną jesienią (tylko w tym roku, nie powtarzaj wapnowania w przyszłym).

Azotu praktycznie nie ma. Nie nawoziłeś przed siewem, ani później? W jaki sposób przygotowywałeś podłoże pod trawnik? Wygląda na to, że Twoja gleba niewiele zawiera próchnicy. Tym razem to co widać na zdjęciu potwierdziło się w 100% - Twoja trawa błaga o azot. Polecają Ci saletrę amonową - możesz wysiać w trzech dawkach: marzec/kwiecień, maj/czerwiec, sierpień/wrzesień po ok max. 1,8 (1,5) kg/100m2 (lepiej byłoby w 4 czy 5 dawkach, ale kto ma na to czas?). Nie jest dobrze dawać za dużo azotu - trawa rośnie jak szalona i nie nadążasz z koszeniem.

Potasu i fosforu też jest mało, możesz dać superfosfat potrójny i siarczan potasu po 2kg/100m2 razem z pierwszym nawożeniem saletrą amonową. Z tym, że ja bym powtórzyła nawożenie potasem we wrześniu.

Może w przyszłym roku do jednego nawożenia możesz zastosowac nawóz zawierający mikroelementy typu Azofoska, Polifoska.

Zastanawia mnie stosunkowo wysoka zawartość chlorków. Z tym "nie podlewaniem" wodą z chlorkami to się popisali! Musisz uważać i stosować nawozy bezchlorkowe (szczególnie dla iglastych) i to wszystko.

Jako warstwę nośną masz piasek gliniasty (słabogliniasty?). Moim zdaniem to bardzo dobre podłoże pod trawnik. Skoro planujesz system nawadniający to już w ogóle doskonałe. Pytanie jeszcze, czy pod spodem są podobne utwory (lepiej nawet nieco cięższe), czy może lżejsze? Niska zawartość składników pokarmowych jest skutkiem łatwego ich wymywania w głąb gleby - trzeba cześciej nawozić, mniejszymi dawkami (taki minus gleb lekkich)."

pH mam 6,1 a więc całkiem niezłe a dotychczasowe nawożenie dało piękne efekty

i zamierzam je powtórzyć w tym roku

czy badanie gleby trzeba powtarzać co roku?

jeśli tak to ponowię badanie pod kontem nawożenia - może nie trzeba stosować tych samych parametrów?