mariola3108 14.02.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 pH mam 6,1 a więc całkiem niezłe a dotychczasowe nawożenie dało piękne efekty i zamierzam je powtórzyć w tym roku co to znaczy, że masz całkiem niezłe ph (6,1)? czy chcesz uzyskać ph pod konkretne rośliny? Ph mojej ziemi jest na poziomie ~4 i ja jestem nim zachwycona, większość moich roślin wręcz krzyczy z radości Zdradź Skula co tam knujesz roślinkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.02.2013 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 co to znaczy, że masz całkiem niezłe ph (6,1)? co tam knujesz roślinkowo Aby zastosowane później nawozy były dobrze przyswajane przez trawę, gleba musi mieć odpowiedni odczyn (pH). Optymalny odczyn gleby pod trawnik wynosi 5,5-6,5. Ponieważ w Polsce przeważają gleby kwaśne (pH poniżej 5), często konieczne jest wapnowanie podłoża, do czego można użyć dolomitu lub kredy w ilości około 10 kg/100 m2 takie wiadomości znalazłem odnośnie ph i trawy, a więc ze swoim "wynikiem" lokuję się w środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.02.2013 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 co tam knuje? hm - moje ulubione słówko ciągle czegoś szukam i rozważam różne opcje ostatnio bardziej teoretyczne w związku z ograniczeniami kasowymi ale jednak:) nie poddaję się i nawożenie na pewno zrobię i kroczek po kroczku będę wykańczał ogród na początku chcę jednak zrobić szatę roślinną od frontu i zagospodarować miejsce na drewutnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 14.02.2013 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 szukam nie drogiej kostki , a może komuś zostały jakieś resztki w okolicy? potrzebuję 10-11 m2 będzie ona schowana za ścianą roślin szkoda że od razu nie pomyślałem o tym miejscu bo podczas układania podjazdu położyłoby się i ten kawałek ale poradzę sobie i z tym dopiero potem wezmą się za wgłębnik i resztę ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.02.2013 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 my tu wszyscy szukamy Wiosny a dwa dni temu w Bieszczadach ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.02.2013 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Wiosna na razie odeszła w zapomnienie - śniegi wracają a więc chociaż elektronicznie można połazić po ogrodzie i wokół domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 wielkimi krokami zbliżają se kolejne święta a więc powoli trzeba zacząć myśleć o przygotowaniach i zakupach by przygotować smaczne wędliny tym razem oprócz już wypróbowanych szynek , baleronów i polędwic mam zamiar zrobić pierwszy raz w życiu kiełbasę na razie zacząłem od maszynki do mielenie mięsa - prezencik i zbierania informacji jeden z przepisów : Mięsa: -5 kg mięsa łopatka wieprzowa lub szynka wieprzowa -1 kg golonki wieprzowej -1 kg łopatki lub udźca wołowego * oraz przegotowana zimna woda w proporcji 1 szklanka na 5kg mięsa Przyprawy: - pieprz czarny świeżo, grubo zmielony według uznania około 1 gram na 1 kg mięsa - peklosól w proporcji 2 dkg na 1 kg mięsa - czosnek w/g uznania tak około 2 ząbki na 1 kg mięsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 18.02.2013 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 gotowe już kiełbaski będą oczywiście wędzone chyba już nie mogę się doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 20.02.2013 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 składam oficjalny protest przeciw ciągłym i namolnym opadom śniegu ! przemocy pogodowej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 20.02.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 składam oficjalny protest przeciw ciągłym i namolnym opadom śniegu ! [ATTACH=CONFIG]171785[/ATTACH] przemocy pogodowej ! Zenon grasuje i dosypuje. We Wrocławiu i okolicach również zaczyna się robić wesoło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gierga 20.02.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 na pomorzu pada i zawieje - tragedia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilotoja 20.02.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 [ATTACH=CONFIG]92014[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]92015[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]92017[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]92018[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]92016[/ATTACH] wstawię jeszcze jak wygląda altana latem Witam Proponuje dodać kilka elementów świetlnych, dają one szczególny efekt wieczorem szczególnie po pracy w ogrodzie gdy znajdzie się chwila aby usiąść na altanie i podziwiać wykonaną pracę w świetle lamp. Sam znalazłem inspiracje na tym forum i oświetliłem w moim ogrodzie kilka krzewów ozdobnych i drzew przy stosunkowo nie dużym koszcie, polecam reflektorki z żarówkami LED http://www.ilumea.pl/#!sklep/produkt/16635-reflektorek_marcus_102229 i do tego jeszcze jedna oprawa w ziemi do drzewem : http://www.ilumea.pl/#!sklep/produkt/21656-do_ziemi_gordo_dl-led14_12v_18190 I efekt przeszedł moje oczekiwania, przez pierwszy tydzień do późnych godzin wieczornych przesiadywałem na ogrodzie aby nacieszyć się widokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.02.2013 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 ............... I efekt przeszedł moje oczekiwania, przez pierwszy tydzień do późnych godzin wieczornych przesiadywałem na ogrodzie aby nacieszyć się widokiem. zatem wstaw jakieś zdjęcia swojego ogrodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 21.02.2013 10:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 dacie wiarę ,że dziś przeglądając prognozy pogody zauważyłem znaczny wzrost temperatury? piszą ,że za tydzień ma być +8 a za 2 tygodnie +13 wierzyć???? może już trzeba zacząć szykować motorek do sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 21.02.2013 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 dacie wiarę ,że dziś przeglądając prognozy pogody zauważyłem znaczny wzrost temperatury? piszą ,że za tydzień ma być +8 a za 2 tygodnie +13 wierzyć???? może już trzeba zacząć szykować motorek do sezonu Oby się te prognozy spełniły, bo ileż można oglądać śnieg. Ja też szykuję motorek, ale w swoim organizmie. Całą zimę starałem się utrzymywać kondycje, żeby nie paść w przedbiegach ze szpadlem w dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariola3108 21.02.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 ja mam wrażenie, że śnieg pada już rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.02.2013 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 czarny scenariusz, na który nie tak dawno trafiłem , mówił że zima ma potrwać do............ kwietnia deprecha murowana ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 22.02.2013 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Już bym wolał, żeby przywaliło mrozem tak nawet do -20 na tydzień-dwa niż taka zima blisko zera przez kilka miesięcy. Wirusy wykluwają się na potęgę. Dzisiaj jestem zdrowy, rano wstaję jakby czołg po mnie przejechał. Choróbsko się nie rozwija, dwa dni i znowu wszystko ok. Tragedia! GDZIE JEST WIOSNA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.02.2013 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 za tydzień ma być !! niecierpliwcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.02.2013 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 już za chwilę : W I O S N A ! ! ! ! ! ! ! a na razie wieje ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts