SKula 24.02.2013 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 jakoś Wiosna przychodzi ale bardzo wolno a ponieważ razem z nią przyjdą Święta trzeba się do nich powoli przygotowywać drobne zakupy , przygotowanie pekli i "nastawienie" mięska by potem uruchomić wędzarnię i znów cieszyć się pyszną wędlinką i tym razem baleron, polędwiczka i szynki przed świętami jeszcze zrobię kiełbasę - pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.02.2013 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Zima się topi !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.02.2013 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 Świąteczne Drzewko jeszcze się trzyma !! a w tle bałagan - tymczasowej drewutni ale już nie długo !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.02.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2013 czy zaraz po zejściu śniegów można zacząć nawożenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.02.2013 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Zima odchodzi ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 28.02.2013 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 podpowiedzcie , proszę czy można przycinać Perukowca ? jeśli tak , to kiedy i jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.03.2013 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 okolice drewutni którą chciałbym schować za pasem roślin miejsce miałoby być utwardzone to ok 9m2 pomiędzy linią płotu a linią roślin pozostaje jeszcze wolne miejsce do zagospodarowania no i rabata reprezentacyjna:) chcę dociągnąć żywopłot do wysokości furtki rabata niby zaplanowana , ale czy drzewko liściaste umiejscowione na "cyplu" nie zdominuje całej kompozycji? może powinno być umiejscowione bardziej w środku rabaty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.03.2013 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 jest tam jeszcze kamienna skrzynia , którą też trzeba zagospodarować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.03.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 pierwsze wiosenne siewy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.03.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 a odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 01.03.2013 21:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 kurcze ...takie pisanie w "kosmos" trochę mija się z celem kiedyś to miejsce inaczej żyło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 02.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Ja się na kompozycjch nie znam, więc nie podpowiem profesjonalnie. Wydaje mi się, że w środku rabaty drzewko wyglądało by zbyt symetrycznie Co rośnie na parapecie? Zastanawiam sie, czy cos powinnam juz była wysiać... Na razie mam tylko poziomki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 02.03.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 no i rabata reprezentacyjna:) rabata niby zaplanowana , ale czy drzewko liściaste umiejscowione na "cyplu" nie zdominuje całej kompozycji? może powinno być umiejscowione bardziej w środku rabaty? [ATTACH=CONFIG]173655[/ATTACH] na pewno nie - bo ma być jakas dominanta, dla mnie jeszcze za symetrycznie sa te iglaczki - dałabym dwa jednakowe z jednej strony a to czerwone przesuneła. Perukowców raczej się nie przycina. Jesli skrzynia jest od północy jakieś rhodo? (u mnie mam podobne miejsce i mam rododendrony z azalią podsadzone barwinkiem Jeśli południe- to najlepiej trawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.03.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 perukowca można ciąć, najwyżej nie będzie miał peruk - jak dla mnie i tak najbardziej ozdobny jest z liści podświetlonych słońcem Widziałam cięte ale raczej małymi kroczkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 02.03.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Gosiek, a wiesz może kiedy były cięte? Też mam perukowca - wyczytałam , że parę cm można go przyciąć w marcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 02.03.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 zdania są podzielone, ale ogólnie wiosną, choć ostatnio wybujałe baty uciachałam jesienią http://gardenpuzzle.pl/questions/show/402 http://forum.poradnikogrodniczy.pl/perukowiec-jak-ciac-t6183.html http://forumogrodnicze.info/search.php?t=11663 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 02.03.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) podpowiedzcie , proszę czy można przycinać Perukowca ? jeśli tak , to kiedy i jak ? To zależy. Jeśli perukowiec posadzony jest tak, że ma dużo miejsca do wzrostu i ma być ozdobny przede wszystkim z owocostanów to nie należy go ciąć. Jeśli miejsca jest mało i chcemy zachować go w zwartej i niebyt dużej formie to można ciąć, ale najlepij to robić co roku, wczesną wiosną. Ciąć należy tylko zeszłoroczne przyrosty. Ze zdjęć widzę, że miejsca malutko jest dla tego perukowca... Edytowane 2 Marca 2013 przez dorota.k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 02.03.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 a odpowiedzi na moje pytania i wątpliwości? Nie będę ukrywać, że front rozwiązałabym zupełnie inaczej. Ale... nie ma tego jedynego, "słusznego" rozwiązania dla danego miejsca, każdemu podoba się co innego. Rozmawialismy już chyba o trawach, wrzosach (nie pamietam jak tam ze słońcem??). Drzewko widziałabym w bardziej naturalnej formie, może kilkupniowej (nie wiem jakie gatunek jest planowany) - nie jako regularną kulkę na pniu. Żywopłot zakończyłabym mniej więcej na wysokości domu - tzn wydzieliłabym za pomocą żywopłotu dwie przestrzenie: prywatną i frontową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 02.03.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 A czy ten perukowiec rośnie w słońcu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 02.03.2013 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Elfir proponowała > "Ja nie przepadam za nadmierną pstrokacizną, więc drzewka nie dawałabym żółtego tylko zielone - np. gruszę "Chanticleer". Ale jak lubisz kontrasty, to możesz wybrac klon polny "Postelense", glediczję "Sunburst", robinię "Frisia" (mają małe wymagania wodne i glebowe). nr 2 może być albo kosówkami (wersja sucholubna i zimozielona), albo płożacymi świerkami (wersja wilgociolubna) nr 6 może być małą tawułą japońską (np. Magic carpet) lub berberysem ("Sunsation", "Bogozam"). Ale może też być żółtym okrywowym jałowcem. nr 4 to trawa ozdobna nr 6 może być albo czerwonolistnym berberysem, albo małą przycinaną odmiana pęcherznicy, albo krzewuszką o czerwonych liściach. nr 3 to jakiś szerokokolumnowy iglaki (np. jalowiec chiński "Stricta") nr 7 ma być świąteczną choinką. Może byc świerk kłujący (np. Marigold), świerk Brewera, swierk chiński." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts