SKula 16.04.2013 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 Wiosna Panie !!!! Słońce , ciepło i taki Gość : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 16.04.2013 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 dziś napisałem pismo do Urzędu w związku z potrzebą wycięcia sosnyrzućcie okiem czy może być: "Uzasadnienie Zgodnie z Art. 86 ust. 1 pkt 4) Ustawy o Ochronie Przyrody, który zezwala na odstąpienie od obowiązku pobrania opłaty za wycinkę drzewa zagrażającego bezpieczeństwu ludzi lub mienia w istniejących obiektach budowlanych lub funkcjonowaniu urządzeń, o których stanowi art. 49 §1 Kodeksu cywilnego , zwracam się z prośbą o pozytywne rozpatrzenie wniosku jak na wstępie.W załączeniu przedstawiam dokumentację fotograficzną chorego i okaleczonego przez śnieg drzewa. Jego uszkodzenia uniemożliwiają jego dalszy i prawidłowy wzrost, a w przyszłości będą stanowić zagrożenie dla budynku i osób przebywających w jego okolicy. W tym wypadku ma również zastosowanie Art. 86 ust.1 pkt 9) wymienionej Ustawy – zwalniający z opłaty za wycięcie drzewa które obumarło lub nie rokuje szansy na przeżycie, z przyczyn niezależnych od posiadacza nieruchomości.Jednocześnie oświadczam ,że po jego wycięciu zobowiązuję się posadzić na jego miejscu drzewo podobnego lub tego samego pokroju i gatunku." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 16.04.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2013 jak tam poszło? mam nadzieję że bezkolizyjnie;) Całkiem nieźle. Skróciłam czas dojazdu do pracy o połowę Co prawda mój jednoślad sporo mniejszy od Twojego, ale jego zasadniczym plusem jest to, że się wszędzie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.04.2013 09:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 ja jadąc komunikacją miejską tracę 1,5 h w jedną stronę - motocyklem jadę 30 minut rachunek prosty w obie strony oszczędzam 2 godziny dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.04.2013 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 i nikt nie spojrzy fachowym okiem na pismo do urzędu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 17.04.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Lipa z tą sosną wyszła. Nie dość, że sezon opóźniony, to jeszcze takie straty. Szkoda. Co do pisma to dobrze ująłeś kwestie bezpieczeństwa mieszkańców. Nie znam urzędnika, który wydałby opinie odmowną, biorąc tym samym odpowiedzialność za ludzkie zdrowie. Artykuły pewnie sprawdziłeś, więc powinno wystarczyć. Powiedz mi proszę, bo nie pamiętam, czy stosowałeś u siebie siatkę na krety. Próbuję ułożyć sobie harmonogram prac (mając w pamięci nawodnienie) i mam mały mętlik. Sporo osób najpierw kładzie siatkę, a później robi nawodnienie mimo np posiadanych funduszy, Mi to wydaje się mało logiczne, wręcz głupie. Siatka ma być prowadzona na głębokości ok 10 cm, a rurki z instalacji idą głębiej. Osoby robiące to w takiej kolejności piszę, że siatkę nacinają - tylko po co? Ja mogę to rozważać, ze względu na obecny brak funduszy na nawodnienie, ale to jedyny argument, który stoi za taką kolejnością. Poza tym zacząłem równam kolejną rabatę, sporą bo blisko 100 m2. Szpadel aż się dymi Trzeba gonić stracony czas, bo jeszcze czeka mnie nawiezienie tam ~30cm ziemi, a to jak sam wiesz dużo taczek. Dzisiaj fajny dzień, pierwsze "zielone" zakupy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.04.2013 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Powiedz mi proszę, bo nie pamiętam, czy stosowałeś u siebie siatkę na krety. . na początku dobrze obserwowałem teren i rozmawiałem z sąsiadami i okazało się że w okolicy kret nie występuje tak więc nie kładłem siatki pod trawnikiem ale myślę ,że jeśli chodzi o kolejność to najpierw położyłbym rurociąg nawodnienia - zresztą w odwrotnej kolejności to staje się raczej mało możliwe raz ,że samo kopanie jest ograniczone, a dwa że rurki tak jak piszesz idą dużo głębiej niż siatka jedno co mogę polecić to takie ułożenie całego systemu aby miał on odpowiedni spadek w stronę zaworu odwadniającego przed zimą się go otwiera i cała woda z rur i zraszaczy jest spuszczona - nie stosowałem powszechnego dmuchania powietrza kompresorem i wszystko bezawaryjnie zimę przetrwało mój zawór umieściłem ok 1,5 m pod ziemią w studzience gdzie jest zlokalizowana pompa od wywierconej studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 17.04.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 Dzięki, jak dojdę do tego etapu, naniosę na projekt rabaty i będzie to wersja ostateczna, wtedy postaram się dorzucić do projektu instalację nawadniania i wpadnę do Ciebie na konsultację Twoje doświadczenie będzie bardzo pomocne. U mnie dalej mam wiele znaków zapytania, ale łatwiej będzie mi tłumaczyć opierając się na rysunku - to wkrótce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 17.04.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 a dziś po pracy zająłem się kątem z drewutnią czekam niestety na elektryków aby wreszcie przyjechali i założyli skrzynkę i poprowadzili przewód do tego czasu nie będę mógł położyć kostki - no chyba że zakopię im peszel albo wręcz rurę kanalizacyjną żeby mogli sobie poprowadzić przewód wytyczałem dziś krawężniki i na koniec dnia udało się nawet 3 z nich już zainstalować wytyczyły one małą rabatkę od strony altany śmietnikowej - będzie to zielona ściana pomiędzy altaną a drewutnią od ulicy płot zostanie zasłonięty mata wiklinową i obsadzony krzewami tylko że tam rośnie brzoza i trzeba by poszukać mało wymagającej roślinki druga strona "placyku również ma docelowo zostać obsadzona roślinami , które będą tworzyć zieloną ścianę zasłaniającą drewutnię od strony domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 17.04.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2013 zdjęcia jak z reklamy fiskarsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.04.2013 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 krawężniki obsadzone, magnolia przeniesiona na nowe miejsce, trzeba pojechać po wiklinę o zasłonić się od ulicy dosłownie 2 km o de mnie jest pole wiklinowe i producent tego typu matw porównaniu z marketowymi cenami na jednej sztuce oszczędza się kilkadziesiąt złotych dziś pada wiosenny deszczyk - w sumie dobrze dla roślin , bo pobudzą się do rozwoju ale nic nie można działać w ogrodzie a więc.... pojechałem dziś po zakupy i nabyłem kilka kilogramów mięcha:)znów będą kiełbasy - ledwo się skończyły a już nie dają mi żyć ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 19.04.2013 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 problemem się robi odpowiednie drewno do wędzarni tyle tego wędzenia ,że skończyło się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 19.04.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2013 Nie idzie dogadać się z jakimś właścicielem sadów? Może zapewni Ci stałe dojście do drewna owocowego. Ewentualnie z jakimś leśniczym. Zauważyłem u siebie, że ludzie miejscowi mają rozwiązania na wszystkie moje problemy. W lokalizowaniu miejscowych dostawców, drewna, ziemii, żwirów, jajek itp działają szybciej niż wujek google Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.04.2013 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 ja też już jestem miejscowy ! i na dowód , że mieszkam na prawdziwej wsi To oto zdjęcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 22.04.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 Skula a mozesz podać namiary na tego producenta mat wiklinowych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.04.2013 17:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 wgłębnik czas zacząć ! długo czekał na wenę i na dobrą pogodę co prawda nie mam jeszcze zamówionych bali na "podłogę" ale dziś zacząłem praca sprawnie idzie , chociaż bale są bardzo ciężkie i samemu trudno nimi manewrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 22.04.2013 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 dzisiaj też byłem w gminie i złożyłem podanie o wycięcie sosnyna początki pani powiedziała :"niech pan tnie - po co panu zezwolenie?" na moją odpowiedź czy dostanę tą informację w jakiejkolwiek formie pisemnej - chciałem mieć jakiś ślad no i zabezpieczenie , Pani uprzejmie przyjęła pismo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.04.2013 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Skula a mozesz podać namiary na tego producenta mat wiklinowych ? jutro podjadę to wezmę dla Was adres i ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.04.2013 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 zresztą znalazłem w necie - jest adres i telefon: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 23.04.2013 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 jak widzicie największa nie przekracza nawet 80 pln - a jakość ? naprawdę niezła jeśli ktoś szuka innych wyrobów z wikliny to jest tam tego bardzo dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts