SKula 26.04.2013 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 SKula na 2 fotce to młoda brzoza tak? ile ona ma lat? tak to brzoza - samosiejka - nie ma jeszcze 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 26.04.2013 17:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 jak obliczyć wiek drzewa?\ Można skorzystać z tabeli , w której podany jest wiek drzewa w związku z jego obwodem Można zmierzyć pierśnicę (obwód, w cm), a następnie pomnożyć przez 0,4. Otrzymamy wtedy przypuszczalny wiek w latach. Wiek = obwód (cm) x 0,4 Gdy mamy do czynienia z drzewem ściętym, możemy obliczyć wiek na podstawie słojów – rocznych przyrostów. W naszym klimacie roczny przyrost drewna składa się z dwóch słojów: jasnego (powstającego wczesną wiosną) i ciemnego (powstającego późnym latem). Obliczenie wieku polega na policzeniu par słojów (para słojów: jasnego i ciemnego to roczny przyrost), czyli : Liczba par słojów = wiek (w latach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 26.04.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Piękne inspiracje. Trzymam kciuki, żeby wyszło tak jak sobie zaplanowałeś. U nas miejsce na ognisko będzie, ale raczej na poziomie działki. Mamy wysoko wody gruntowe i wykonanie wgłębnika wiązałoby się z powstawaniem tymczasowego jeziora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
żona m 26.04.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 tak to brzoza - samosiejka - nie ma jeszcze 5 lat gruby ma juz pieniek, jak na pięciolatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.04.2013 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 zanim zaczął padać deszcz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.04.2013 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 zanim zaczął padać deszcz.... [ATTACH=CONFIG]186078[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]186079[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]186080[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.04.2013 17:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.04.2013 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 a jakie propozycje na niestrzyżony żywopłot? a może : Pęcherznica kalinolistna 'Diabolo' oraz Pęcherznica 'Luteus' ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.04.2013 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 albo lubiący wilgoć dereń biały czy dereń rozłogowy pierwszy o mocno czerwonych łodygach , drugi zaś o pędach w kolorze żółtym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.04.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 czy może zrobić ogrodzenie na połowie wysokości burty aby nie ucinać optycznie terenu ogrodu? chcesz sadzić rośliny na spadku? rozumiem że chcesz zaoszczędzić miejsce czy nawet widok, ale moim zdaniem tak sadząc rośliny stwarzasz miejsce niebezpieczne dla dzieciaka - niczym nie obsadzona krawędź będzie stanowić potencjalne zagrożenie, którego należy uniknąć - takie jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 27.04.2013 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2013 jakiś iglak szeroko rosnący max do 1 m ??? Tuja zachodnia – to miniaturowa, gęsta tuja przyjmująca pokrój kulisty. Jej listki są bardzo drobne i na zimę zmieniają kolor z jasnozielonego na ciemniejszy. Odmiana ta osiąga wysokość do 1,5 m, średnicę 1 m, lubi glebę lekką, głęboką i świeżą, dobrze się czuje w ogródkach skalnych. Szydlica japońska – odznacza się pięknymi niebieskozielonymi igłami zmieniającymi się zimą w brunatne. Osiąga wysokość 1 m, przy średnicy 80 cm. Cyprysik biały – o niebieskozielonych listkach i cienkich, wzniesionych ku górze gałązkach zimą przybiera piękny purpurowy kolor. Osiąga wysokość do 2 m, przy średnicy 1 m. Lubi glebę zwykła, wilgotną i bezwapienną. Świerk biały – jedna z ciekawszych odmian. Charakteryzuje się gałązkami o niebieskich igłach, które kończą się brunatnoczerwonym pąkiem. Osiąga wysokość 60 cm, przy średnicy 1 m. Szczególnie lubi ziemię kwaśną i świeżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 29.04.2013 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 dzisiaj przed południem Pani Listonosz przywiozła pismo z gminy, w którym dostaliśmy zezwolenie na wycięcie chorej sosny udało się to załatwić bezkosztowo a skoro jest zezwolenie to wziąłem się do pracy najtrudniej było z karpą i jej usunięciem , ale po długiej i wytrwałej walce udało się tylko ,że teraz pusto.....się zrobiło szkoda tego drzewka tym bardziej że przez całą budowę jakoś udawało się je chronić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.05.2013 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 byłem niedawno na drugiej działce i tam po zimie niestety też straty do wycięcia sosna ale 50 letnia - złamana sama korona jakby ucięta...a to za sprawą mokrego śniegu znów trzeba pisemko napisać - tym razem mam już doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.05.2013 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 jak tam u Was - czytałem że dziś burze z gradobiciem przeszły gdzieniegdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 03.05.2013 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2013 u mnie na szczęście tylko deszcz , ale wystarczyło żeby popsuć majówkę i trzeba było zorganizować czas w domu tym razem mała renowacja zbudowałem go 15 lat temu i właśnie przyjechał z drugiej działki - potrzebował małego remontu i oczyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2013 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 jak tam, co tam u Was ?? Ogrodnicy - biesiadnicy ! dawno nie zaglądałem, bo aż nie mogę wytrzymać żeby zaraz po pracy nie iść do ogrodu to pierwsza Wiosna kiedy tu mieszkamy i nie mogę pozwolić by chociaż jeden dzień umknął powoli skrzynie na zioła się zapełniają rośliny zaczynają pięknie promienieć a co tam u Was? świt: zielnik - powoli , powoli: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2013 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 trochę lepsze zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2013 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 tawułka "goldeniasta" - kupione na próbę pięknie przeżyły zimę i teraz proszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 rusza też winogrono: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2013 18:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 "koreanka" wytwarza właśnie nowe szyszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts