SKula 08.05.2013 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 a front domu czeka na pomysł , zagospodarowanie no i wykonanie na razie tylko trawa,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 08.05.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Wszystkich postępów i pięknych roślin gratuluję. U nas wieczorami nie da się pracować. Przy głowie fruwa ruj komarów. Dodatkowo od zawsze szczególnie je przyciągam, więc jestem cały pogryziony. U nas praktycznie skończone rabaty przy domu i froncie. Pojedyncze rośliny są sprowadzane do szkółki, niektóre czekają na inną część roku, np czosnek ozdobny. Roślinki miniaturki, ale efekty są zadowalające. Teraz dbać i doglądać jak rosną Dzisiaj w nasze ręce wpadła też sosna bośniacka. Zajęła honorowe miejsce jako pierwsze w rabacie wzdłuż ogrodzenia. Będzie wizytówką wjazdu przy garażu. Jak pokończę te rabaty to porobię zdjęcia i podrzucę linka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 08.05.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 super - czekam więc na małą dokumentację z poczynionych postępów u nas komary pokazały się dopiero dzisiaj , ale jakoś jeszcze dało się z nimi współpracować pewnie za kilka dni będzie apogeum , a potem pójdą sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 11.05.2013 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 za tydzień wybieram się do lasu ciąć drzewawszystkie papierki i zezwolenia dostałem , a sympatyczny pan leśniczy obiecał wpaść po wszystkim żeby oznakować drewno po ścięciu - żeby w czasi transportu nie było żadnych kłopotówponieważ nigdy tego nie robiłem na "przemysłową " skalę to poradźcie na jakiej długości ciąć pień drzewaczy od razu trzeba ciąć na docelowe powiedzmy 30-- 40 cm ?czy wskazane jest rąbanie pieńków czy mogą sobie trochę przeschnąć ?drzewa to buki i brzozy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 12.05.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2013 Znajomy drwal przywoził mi kawałki metrowe i na miejscu ciął na odcinki mieszczące się w kominku. Mój model przyjmuje takie ok 30 cm. Na miejscu również były rozłupywane. Przemyśl co będzie dla Ciebie łatwiejsze w transporcie do domu. Jak masz wysoką /głęboką przyczepę to może lepiej pociąć na docelowy wymiar w lesie, a w domu tylko połupać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.05.2013 05:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 las jest jakieś 50 km od domu , ale na miejscu jest działka , na której można poskladować drewnotransport byłby samochodem ciężarowym - busem i tak myślę że łatwiej będzie jednak na 1 m kawałki - raz składować , a dwa przewieźćtylko czy łupanie świeżego drewna nie jest łatwiejsze od łupania już podsuszonego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.05.2013 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 a ja wczoraj mimo pogody - chociaż udało się między deszcze trafić - trochę podymiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 13.05.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Trafić między deszcz, jak to fajnie brzmi. U nas zaczęło padać w piątek i skończyło w niedzielę wieczorem. Nie odmówiłem sobie wyjścia w deszczu, ale przy takiej pogodzie ciężko zabrać się za sensowną pracę. Mam nadzieje, że w następny weekend dopisze ładna pogoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.05.2013 06:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 w zeszłym roku posadziłem dwa krzaczki winogrona przy altanie- już w tamtym roku miały owoce , ale nie wiedziałem jak przeżyją zimę - bo poprzednie chociaż inny to był gatunek , zimno wykończyło w tym roku już nie okrywałem krzaczków wychodząc z złożenia że co ich nie zabije to wzmocni i pięknie przezimowały - wraz z listkami pojawiły się kwiatostany zwiastując dużo owoców kupując je w doniczkach podparte były kijkami bambusowymi , ale wczoraj widząc jak się pięknie rozwijają postanowiłem zrobić z resztek budowlanych podpórkę - mogłem wprawdzie pojechać po pergolę do z Casto czy sklepu ogrodniczego , ale w ramach akcji cięcia kosztów zrobiłem je sam trzeba je tylko pomalować póki nie ma wielu gałązek jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.05.2013 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 a zioła też się pięknie poprzyjmowały - i nawet są już wykorzystywane stoją sobie obok wgłębnika - zacisznie i słonecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 13.05.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 z tego co wiem, to lepiej łupać świeże drewno sKulo - twoja wędzarnia jest super, czy można gdzieś znaleźć szczegółowy opis jej wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.05.2013 06:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 z tego co wiem, to lepiej łupać świeże drewno sKulo - twoja wędzarnia jest super, czy można gdzieś znaleźć szczegółowy opis jej wykonania? dzięki za odpowiedź a opis wykonania wędzarni razem z fotorelacją jest w tym poście - tylko nie wiem na której stronie nie pamiętam też czy jest plan techniczny ale jakby coś - daj znać to poszukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 13.05.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 jeszcze mam chęć się wtrącić w sprawie winorośli. to taki mój malutki "konik", chociaż mam ich tylko 8. pozwoliłeś swojej winorośli zaowocować w pierwszym roku - czyli nie "zagłębiałeś tajników". jeżeli nie interesuje cię prawidłowe prowadzenie winorośli, to zignoruj mój post. w każdym bądź razie robi się to troszkę inaczej, i kształt kratek tez nie jest najszczęśliwszy. ale jeszcze nic straconego. dobrze byłoby, gdybyś pamiętał odmianę - albo chociaż, czy jest to szybko rosnąca winorośl altanowa, czy jakaś delikatna vinifera, bo od tego zależy dalsze prowadzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 13.05.2013 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 dzięki za odpowiedź a opis wykonania wędzarni razem z fotorelacją jest w tym poście - tylko nie wiem na której stronie nie pamiętam też czy jest plan techniczny ale jakby coś - daj znać to poszukam dziekuje bardzo, poszukam na pewno, bo moja stara wędzarnia musi zmienić miejscówkę, a poza tym nie spełnia już "wymogów estetycznych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.05.2013 06:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 jeszcze mam chęć się wtrącić w sprawie winorośli. to taki mój malutki "konik", chociaż mam ich tylko 8. pozwoliłeś swojej winorośli zaowocować w pierwszym roku - czyli nie "zagłębiałeś tajników". jeżeli nie interesuje cię prawidłowe prowadzenie winorośli, to zignoruj mój post. w każdym bądź razie robi się to troszkę inaczej, i kształt kratek tez nie jest najszczęśliwszy. ale jeszcze nic straconego. dobrze byłoby, gdybyś pamiętał odmianę - albo chociaż, czy jest to szybko rosnąca winorośl altanowa, czy jakaś delikatna vinifera, bo od tego zależy dalsze prowadzenie. postaram się poszukać nazwy , ale ja już kupiłem ją w zeszłym roku z maleńkimi owocami - ciemnobordowe i bardzo słodkie jaka powinna być kratka podtrzymująca krzaczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zielony ogród 13.05.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 niesamowite-sadzonka winorośli z owocami. dobre sadzonki winorośli nie powinny mieć nawet liści. najważniejszy jest gruby pieniek i bardzo głębokie korzenie. przez pierwsze dwa, czasami trzy lata nie pozwala się winorośli owocować. no, w drugim roku można pozwolić na jedno-dwa gronka. najpierw buduje się krzew. winorośl owocuje tylko na tegorocznych pędach wyrosłych z ubiegłorocznych pędów. jeżeli nie będziesz jej ciął, to. o ile nie zmarznie, owocowanie przeniesie w końcu na daszek altany, a owoce będą drobne i kwaśne. kształt kratki. kratka nawet nie koniecznie jest potrzebna, wystarczy niewidoczny drut na altanie. ale może być. jaki kształt winorośli chcesz uzyskać? ma zasłonić cała altanę, czy tylko do poręczy, czy same boki? jeżeli to delikatna odmiana o wolniejszym wzroście, to wystarczy sama poręcz altany, albo powieszenie kratek tych które są w poziomie. te kratki teraz są za wąskie, bo winorośl należy rozpinać w poziomie. dobrze byłoby odnaleźć nazwę winorośli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.05.2013 05:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 wczoraj szybkie koszenie przed pracą , bo trawsko porosło niesamowicie , a idą upały i trzeba będzie ostrożnie ją traktować i kosiarką i podlewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.05.2013 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 i początki zagospodarowywania miejsca od ulicy - trochę porządku i parę krzewów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mWilQ 15.05.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 Pas przed ogrodzeniem to jeszcze Twoja posesja? Zastanawiam się czy u siebie nie zrobić czegoś podobnego, czyli wykorzystać ok 1 m i jakoś je zagospodarować w przyszłości. Obawiam się, tylko o instalacje, które idą wzdłuż. Można czy nie można, czy jak ktoś będzie chciał kopać, to będzie mógł zniszczyć co się z trudem przygotowało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 15.05.2013 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2013 tak , takie ryzyko istnieje bo nie jest to moja własność ale u mnie na wsi jest to bardzo powszechny zwyczaj i raczej wszyscy urządzają i dbają o teren przed płotem u mnie pod krzewami idzie instalacja wodna , ale to dobry metr pod ziemią i korzenie krzewów nic jej nie zrobią , zresztą rosną sobie samosiejki brzozy a one mają po kilkanaście metrów gmina nie robi problemów bo to przecież tylko troska o estetykę i nowe rośliny - nawet w zimie odśnieżając drogę zawsze uważają na te nieformalne przedgródki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts