Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na glinach będzie dobrze rosła śliwa - np. Pissardii albo śliwa dziecięca. Ładnie skomponuje się z sosnami i brzozami jarzębina. Nie tylko gatunek o pomarańczowych owocach, ale także np. jarząb Koehego o owocach białych.

A poza tym: świerki (nie tylko jako duże drzewa, ale i mniejsze, np. świerk Brewera), tawuły, leszczyna, dereń jadalny, irgi (nie tylko płożąca irga Dammera, ale np. pomarszczona, wielkokwiatowa), forsycje, mahonie, pęcherznica, małe wierzby (np. wierzba purpurowa "Nana"), snieguliczki

Na glinie rosną też lilaki, kaliny, jaśminowce, migdałki i krzewuszki, ale ona zmienią ci charakter ogrodu na bardziej kwiatowy a nie naturalistyczny.

Z traw poszłabym w gatunki północnoamerykańskie (preriowe) i rodzime oraz ewentualnie z dalekiej Syberii. Azjatyckie miskanty mogą zmienić nastrój ogrodu na zbyt orientalny.

Nasze trawy to przede wszystkim: śmiałek, kłosownica, perłówki, trzcinnik

amerykańskie to: proso (Panicum), palczatka (Andropogon), spartyna, trawa indiańska (Sorgastrum)

wczoraj pozwoliłem sobie na małe zmiany i nie wiem czy nie zostanę zgilotynowany przez autorkę , ale i tak proszę o ocenę

Ho ho, nie było mnie trzy dni i tyle się wydarzyło!

Nie bój, nic ci nie zrobię... Jeśli chcesz mogę przesłać Ci większe zdjęcie, albo najlepiej oryginalny plik to się jeszcze lepiej pobawisz. Czy to wzdłuż płotu drewnianego to żywopłot czy pnącza (masz tam chyba pnącza na siatce?) Też myślałam, że trzeba by ten płot jakoś trochę przesłonić, bo za bardzo dominuje. Nie przywiązuj się do tych roślin, które ja tam wstawiłam, bo jak pisałam, one są tam tylko przykładowo. Dobieranie roślin to sprawa na dłuższe posiedzenie.

A teraz mam kolejne pytanie: jak z przepuszczalnością podłoża i ewentualnym odprowadzeniem wody z wgłębnika/miejsca na ognisko? Chodzi o to żebyś sobie tam basenika nie zafundował.

Z traw poszłabym w gatunki północnoamerykańskie (preriowe) i rodzime oraz ewentualnie z dalekiej Syberii. Azjatyckie miskanty mogą zmienić nastrój ogrodu na zbyt orientalny.

Nasze trawy to przede wszystkim: śmiałek, kłosownica, perłówki, trzcinnik

amerykańskie to: proso (Panicum), palczatka (Andropogon), spartyna, trawa indiańska (Sorgastrum)

Popieram, szczególnie śmiałka i trzcinnik (nie podchodzę tak rygorystycznie do miskantów) i dodaję: w miejsca wilgotne i bardziej zacienione seslerię oraz koniecznie niezastąpione turzyce i kosmatki(w rzeczy samej z wyglądu tylko można je do traw zaliczyć).

tak na siatce pnie się winobluszcz i ładnie już zaczyna ją zasłaniać, myślisz , że może być problem z odprowadzeniem wody z wgłębnika? hm nawet po zeszłorocznych deszczach woda nie stała na działce. Po drugiej stronie drogi - jakieś 500 metrów wszyscy pompowali wodę z podwórek , a u mnie było stabilnie i woda nie było. A basenu chciałbym mimo wszystko uniknąć. Myślę ,że nad doborem roślin podywagujemy jak przyślą wyniki ekspertyzy gleby :)

A większe zdjęcie czy oryginalny plik poproszę jak najchętniej:) i z góry dziękuję

Podaj mi w Prywatnej Wiadomości adres mailowy.

Co do wgłębnika - to tylko Ty możesz wiedzieć. Najlepiej wykop już teraz na docelową głębokość (BTW - jaką chcesz mieć głębokość?) wgłębnik o wymiarach, nie wiem, 1m x 1m albo 1,5 x 1,5 i sprawdź. Wlej wodę i zobacz czy wsiąka, czy zostaje. Jeśli słabo wsiąka, to trzeba przemyśleć wykopanie studni chłonnej - nie jest to bardzo skomplikowane.

czy aż takie coś będzie niezbędne ? a może jakiś produkt czy projekt domowego wyrobu?;)

Można domowego wyrobu też, np: dół + gruz/żwir + geowłóknina.

Zresztą sposobów na odprowadzenie niechcianej wody jest naprawdę wiele, można ją nawet do kanalizacji burzowej skierować.

Najpierw trzeba jednak wiedzieć, czy problem nadmiaru wody w ogóle występuje.

Wysłałam pliki.