SKula 11.01.2012 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 11.01.2012 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 jak widzicie , a w szczególności Elfir zmienia się moje nastawienie , i nie mówię że bez przyjemności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.01.2012 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 wczoraj pozwoliłem sobie na małe zmiany i nie wiem czy nie zostanę zgilotynowany przez autorkę , ale i tak proszę o ocenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Na glinach będzie dobrze rosła śliwa - np. Pissardii albo śliwa dziecięca. Ładnie skomponuje się z sosnami i brzozami jarzębina. Nie tylko gatunek o pomarańczowych owocach, ale także np. jarząb Koehego o owocach białych.A poza tym: świerki (nie tylko jako duże drzewa, ale i mniejsze, np. świerk Brewera), tawuły, leszczyna, dereń jadalny, irgi (nie tylko płożąca irga Dammera, ale np. pomarszczona, wielkokwiatowa), forsycje, mahonie, pęcherznica, małe wierzby (np. wierzba purpurowa "Nana"), snieguliczki Na glinie rosną też lilaki, kaliny, jaśminowce, migdałki i krzewuszki, ale ona zmienią ci charakter ogrodu na bardziej kwiatowy a nie naturalistyczny. Z traw poszłabym w gatunki północnoamerykańskie (preriowe) i rodzime oraz ewentualnie z dalekiej Syberii. Azjatyckie miskanty mogą zmienić nastrój ogrodu na zbyt orientalny. Nasze trawy to przede wszystkim: śmiałek, kłosownica, perłówki, trzcinnikamerykańskie to: proso (Panicum), palczatka (Andropogon), spartyna, trawa indiańska (Sorgastrum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 12.01.2012 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 dzięki Elfir - dziś znów jesteś sprawczynią nowych wędrówek w świat roślin. wszystkie które wymieniłaś dokładnie obejrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 13.01.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 wczoraj pozwoliłem sobie na małe zmiany i nie wiem czy nie zostanę zgilotynowany przez autorkę , ale i tak proszę o ocenę Ho ho, nie było mnie trzy dni i tyle się wydarzyło! Nie bój, nic ci nie zrobię... Jeśli chcesz mogę przesłać Ci większe zdjęcie, albo najlepiej oryginalny plik to się jeszcze lepiej pobawisz. Czy to wzdłuż płotu drewnianego to żywopłot czy pnącza (masz tam chyba pnącza na siatce?) Też myślałam, że trzeba by ten płot jakoś trochę przesłonić, bo za bardzo dominuje. Nie przywiązuj się do tych roślin, które ja tam wstawiłam, bo jak pisałam, one są tam tylko przykładowo. Dobieranie roślin to sprawa na dłuższe posiedzenie. A teraz mam kolejne pytanie: jak z przepuszczalnością podłoża i ewentualnym odprowadzeniem wody z wgłębnika/miejsca na ognisko? Chodzi o to żebyś sobie tam basenika nie zafundował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 13.01.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Z traw poszłabym w gatunki północnoamerykańskie (preriowe) i rodzime oraz ewentualnie z dalekiej Syberii. Azjatyckie miskanty mogą zmienić nastrój ogrodu na zbyt orientalny. Nasze trawy to przede wszystkim: śmiałek, kłosownica, perłówki, trzcinnik amerykańskie to: proso (Panicum), palczatka (Andropogon), spartyna, trawa indiańska (Sorgastrum) Popieram, szczególnie śmiałka i trzcinnik (nie podchodzę tak rygorystycznie do miskantów) i dodaję: w miejsca wilgotne i bardziej zacienione seslerię oraz koniecznie niezastąpione turzyce i kosmatki(w rzeczy samej z wyglądu tylko można je do traw zaliczyć). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 tak na siatce pnie się winobluszcz i ładnie już zaczyna ją zasłaniać, myślisz , że może być problem z odprowadzeniem wody z wgłębnika? hm nawet po zeszłorocznych deszczach woda nie stała na działce. Po drugiej stronie drogi - jakieś 500 metrów wszyscy pompowali wodę z podwórek , a u mnie było stabilnie i woda nie było. A basenu chciałbym mimo wszystko uniknąć. Myślę ,że nad doborem roślin podywagujemy jak przyślą wyniki ekspertyzy gleby A większe zdjęcie czy oryginalny plik poproszę jak najchętniej:) i z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 przeglądam potem wszystkie nazwy roślin , bo same nazwy na razie nie wiele mi mówią , ale z czasem nauczę się ichtakże każda z nich , której nazwa się tu pojawia jest dokładnie przeanalizowana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 13.01.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Podaj mi w Prywatnej Wiadomości adres mailowy. Co do wgłębnika - to tylko Ty możesz wiedzieć. Najlepiej wykop już teraz na docelową głębokość (BTW - jaką chcesz mieć głębokość?) wgłębnik o wymiarach, nie wiem, 1m x 1m albo 1,5 x 1,5 i sprawdź. Wlej wodę i zobacz czy wsiąka, czy zostaje. Jeśli słabo wsiąka, to trzeba przemyśleć wykopanie studni chłonnej - nie jest to bardzo skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 adres wysłałem i jeszcze raz dziękuję, głębokość - myślałem o 50 cm , tak żeby zrobić 2 stopnie schodów , ale tak jak mówisz trzeba zrobić próbę , a co do studni chłonnej to jak ona wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 znalazłem coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 czy aż takie coś będzie niezbędne ? a może jakiś produkt czy projekt domowego wyrobu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 13.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 czy aż takie coś będzie niezbędne ? a może jakiś produkt czy projekt domowego wyrobu? Można domowego wyrobu też, np: dół + gruz/żwir + geowłóknina. Zresztą sposobów na odprowadzenie niechcianej wody jest naprawdę wiele, można ją nawet do kanalizacji burzowej skierować. Najpierw trzeba jednak wiedzieć, czy problem nadmiaru wody w ogóle występuje. Wysłałam pliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a więc znów badania:) zaczyna mi się coraz bardziej podobać temat ogrodu, wydawałoby się że to takie proste, wejść posadzić coś i koniec, a tu się okazuje że wiele aspektów jest do zrobienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 jeszcze raz dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota.k 13.01.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 a tu się okazuje że wiele aspektów jest do zrobienia E, nie. To tylko dla czepialskich i ambitnych. Cała reszta może "wejść, posadzić coś i koniec";) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 ale to nie o to chodzi przecież, to jest miejsce magiczne i wymaga pełnego zaangażowania a nie bylejakości. zresztą daje tyle satysfakcji że żaden wysiłek się nie liczy. programik już mam , ale widzę że będę musiał nad nim posiedzieć by móc coś stworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.01.2012 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 mogłeś w końcu wyciąć wszystko posiać trawkę i obsadzić "tujkami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 13.01.2012 12:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 ależ złośliwa i to też może nie był sarkazm? zamiast się cieszyć że się kogoś udało odpowiednio wysterować to ciągle złośliwostki:mad: ale nie dam się ! i tak jestem Wam wdzięczny za te wszystkie porady , które były i mam nadzieję że będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts