Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

co tam dobrego u Was słychać?

u mnie sprawy zawodowe zgościły na pierwszym miejscu , ale niedługo ruszam dalej z pracami

na początku chciałbym zakończyć kwestię prądu i podłączenia do docelowej skrzynki oraz od usunięcia prowizorki budowlanej

muszę chyba pojechać do elektrowni o popytać jak się sprawy formalnie mają - kto ma to wykonać

a może Wy wiecie?

co tam dobrego u Was słychać?

u mnie sprawy zawodowe zgościły na pierwszym miejscu , ale niedługo ruszam dalej z pracami

na początku chciałbym zakończyć kwestię prądu i podłączenia do docelowej skrzynki oraz od usunięcia prowizorki budowlanej

muszę chyba pojechać do elektrowni o popytać jak się sprawy formalnie mają - kto ma to wykonać

a może Wy wiecie?

Hej, ten temat ostatnio załatwiałem. Miałem rozdzielnicę budowlaną podpięta do słupa w drodze, a na jej tyłach zamocowaną skrzynkę budowlaną - prowizorkę. Po jakimś czasie firma, która wygrała przetarg na rozbudowę sieci, wykonała z innej części osiedla transformator, linie w ziemi i skrzynki przy domkach. Do nowej skrzynki wpiął mnie mój elektryk - sam przenosił licznik. Fakt przeniesienia należy zgłosić do inspektora w energetyce, żeby mógł wysłać człowieka do zaplombowania (należy o tym pamiętać, żeby ustrzec się kary).

W moim interesie było wystąpić pisemnie do energetyki o demontaż starej rozdzielnicy (odpięcie na słupie). Inspektor z energetyki mając takie zgłoszenie, wysyła pogotowie energetycznie. Ta usługa była wliczona w cenę podłączenia jaką ponosiłem na początku budowy.

Piękny ogród.

a dziękuję....pracuje nad nim nieustannie

ale powiem ,że był już zakładany - fragmentami oczywiście jeszcze przed rozpoczęciem budowy i teraz z perspektywy czasu wiem że to był dobry pomysł

jak widziałem jesteś jeszcze przed rozpoczęciem prac i jesli mogę radzić to dobre zaplanowanie miejsca budowy - maszyny czy robotnicy naprawdę nie muszą "zdewastować' 100 % działki - trzeba im to niestety wyznaczyć i bezustanku przypominać

ja miałem na działce wiele drzew i wszystkie udało się ocalić , to samo z humusem - nie trzeba zrywać z całej działki no chyba że będą prowadzone jakiej prace ziemne np rozprowadzana pompa ciepła , no i zgromadzenie go - potem przyda się bardzo

co do drenażu i rozsączania wody nie mam za wielkiej wiedzy - ale napewno trzebaby zrobić badanie gruntu i zobaczyć na jakiej głóębokości znajduje się grunt chłonny i co za tym idzie na jakiej głębokości umieszczać system rozsączający , odprowadzenie z rynien ( nawet nie zdajesz sobie sprawy ile to wody ) i studnie chłonne

trzymam kciuki zapraszam ponownie i sam będę odwiedzał

Dziękuję bardzo za wszelkie rady.

Myślę intensywnie nad studniami chłonnymi. Badanie gruntu robiłam pod budowę domu. Mamy zrobione odwierty do 3 metrów i tam niestety glina :(

Chyba będę musiała poszukać kogoś kto mi się wkopie głębiej, żeby poszukać wartsw chłonnych.

Pozdrawiam i będę podglądać dalej ogród :)

Oj jak dawno mnie tu nie było :oops:

Pięknie masz, z każdym sezonem coraz piękniej :)

ja dziś posiałam trawę - w końcu :oops: jestem z siebie dumna, a jak coś wyrośnie to chyba uniosę się nad ziemią :lol:

Ja iglakom urywam świeczki, zazwyczaj zostawiam tylko jedną na każdym pędzie.

Bez problemu zrobisz to rękoma, załóż tylko rękawiczki, bo soki strasznie brudzą.

sosna.jpg

Edytowane przez malka

Oj jak dawno mnie tu nie było :oops:

witaj ! naprawdę dawno Ciebie nie było !

a więc trzeba zostawić jeden odrost a dwa usunąć ?

pytam bo zupełnie nie wiem i nie znam się na tym zabiegu

dziękuję za ocenę prac i rozwoju roślin

a rosną naprawdę fajnie i mówiąc szczerze oprócz jednego cisa nie wypadła żadna

tak było:

20110525038.jpg

a tak jest :

108.jpg

Ja zostawiam jeden, chyba,że jest ich naprawdę dużo to dwa.

Tak mi doradziły forumowe ogrodniczki :)

Powiedz jaka jest różnica w latach między "było" a "jest" ??

Efekt imponujący :lol: