Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja ogrodu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dzisiaj pociągnąłem dalej matę wiklinową i nareszcie ukrył się za nią cały bałagan sąsiadów

mieliśmy co prawda obiekcje jak oni przyjmą to odgrodzenie , ale naprawdę dosyć długo wytrzymywaliśmy z ich nieporządkiem

o ile w zimie mało się przebywa w ogrodzie - to teraz to składowisko działało nam na nerwy

497.jpg

498.jpg

i w całej okazałości :

507.jpg

Ładnie teraz, dobre posunięcie z tymi matami. Niech sąsiad żałuje widoków. Z drugiej strony by się wstydził bałaganu. P.S. ile masz szerokości na rabacie wzdłuż ogrodzenia? U mnie od strony garażu mam 1,6m, myślałem, że mało, ale chyba u Ciebie nie jest więcej, a prezentuje się to bardzo ładnie.

Witam serdecznie, jestem na forum nowy, ale mam nadzieję, że się nie wygłupię z moimi pytaniami :) posiadam mały domek i kilkaset metrów ziemi dookoła, pracuję nad tym terenem już dwa lata i muszę przyznać ,że już coraz lepiej wygląda, żywopłoty mam z ligustrów, irg, tuje, derenie, na jednej ścianie wyłącznie iglaste, świerski, sosny, jodła, i znalazło się miejsce dla katalpy. myślę, że uda mi się niebawem wrzucić jakieś ciekawe zdjęcia. ale wracając do właściwego tematu, który tutaj chciałem podjąć, a mianowicie TRAWNIK przed domem.

trawnik1.jpgtrawnik2.jpgtrawnik3.jpg

Jak łatwo możecie zauważyć, kwadrat pośrodku, którego leży zwieziony z pola kamień, jest jaśniejszy i trawa w tym miejscu jest bardzo słaba, praktycznie nie rośnie. kiedyś pod tym teren (kwadratem) funkcjonowało szambo, lecz od jakiegoś roku jesteśmy podpięci do normalnej sieci kanalizacyjnej, zatem szambo zasypałem (niestety było betonowe, dlatego nie mogłem tego usunąć). Od tego momentu trawa na tym kawałku jest w fatalnym stanie. jest to trawnik od strony ulicy i psuje resztę otoczenia mojego domku. Błagam Was, pomóżcie mi, co ewentualnie powinienem zrobić by trawnik odzyskał dawny blask, lub jeżeli macie jakieś propozycje na zagospodarowanie inne tego terenu, w rośliny, skalniak, na pewno macie wiele innych ciekawych pomysłów, prosiłbym tylko nie pisać wiadomości typu " postaw sobie jakąś figurkę, albo basen" :) Liczę na Was, pozdrawiam serdecznie

wczoraj zatrzymalismy się po drodze do domu w centrum ogrodniczym....

i po rekonesansie - moja Kochana postanowiła zrobić mi imieninowy prezent i kupiliśmy kilka roślinek

dzisiaj je przywiozą :)

lubię takie prezenty :)

a roślinki w dużych donicach - więc nam do samochodu się nie zmieściły - stąd transport

wczoraj zatrzymalismy się po drodze do domu w centrum ogrodniczym....

i po rekonesansie - moja Kochana postanowiła zrobić mi imieninowy prezent i kupiliśmy kilka roślinek

dzisiaj je przywiozą :)

lubię takie prezenty :)

a roślinki w dużych donicach - więc nam do samochodu się nie zmieściły - stąd transport

No proszę, pochwal się koniecznie co tam nabyłeś. Kilka razy pakowałem do auta większe drzewa i dodatkowo miałem cały samochód innych krzewów. Z zewnątrz to komicznie wygląda. Prowadzi się też mało komfortowo. Fajnie, że szkółka przywozi zakupy do domu, to się ceni :)

żywopłot z ligustru postanowiłeś puścić naturalnie?

myślę że przystrzyzony bedzie bardziej elegancki i stworzy lepsze tło dla przyszłych nasadzeń

Witam, jakbym puścił naturalnie to już by był ponad płot. tylko, że strzygę go jakoś na jesień, w sezonie letnim też jest wskazane ?

a co do ilości ziemi, to po prostu nie mogę tam dużo więcej ziemi nawieźć, gdyż jest już praktycznie równo z obrzeżami i krawęznikami ;/

Juniperus horizontalis 'Limeglow'

jałowiec płożący 'Limeglow'

Nowa, wolnorosnąca odmiana o rozłożystym, ale zwartym pokroju. Po 10 latach uprawy osiąga 0,3 m wysokości i 0,8 m średnicy. Pędy krótkie, wzniesione, rozchodzące się promieniście na zewnątrz, tworzące gniazdowe zagłębienie w środku krzewu. Gałązki liczne, stosunkowo grube, ułożone zgodnie z kierunkiem wzrostu pędów i gęsto wokół nich osadzone. Igły krótkie, przylegające, słabo kłujące. Najmłodsze pędy i gałązki złocistożółte, szczególnie w okresie wiosennym, później cytrynowe, wewnątrz krzewów i od spodu jasnozielone, a jesienią i zimą przebarwiające się na kolor miedzi.

Cyprys groszkowy Filiera Nana

Krzew wyrastający do 1,5 m wys , 3m szer i przyroście rocznym 10cm o pokroju płasko kopulastym i nitkowatych , zielonych pędach. Dobrze rosnie na stanowiskach słonecznych.

Cyprysik kolumnowy Lawsona "Ivonne" -Chamaecyparis lawsoniana "Ivonne"

Cyprysik Lawsona 'Ivonne' to średniej wielkości drzewo iglaste z rodziny cyprysowatych. W naszym klimacie osiąga ok.3 m wys. Drzewo ma pokrój stożka o szerokości 1,5 m u podstawy. Jego gałązki i łuski są wachlarzykowate, wzniesione, spłaszczone i gęste. Odmiana o intensywnie zółtej barwie ulistnienia, nieodbarwiająca się w okresie zimowym. Cyprysik tej odmiany lubi stanowiska słoneczne i wilgotne gleby. W miejscach ocienionych traci swój kolor

Cis pośredni Taxus media 'Densiformis'

Bardzo ładna odmiana cisa, która prezentuje się ciekawie rosnąca swobodnie, ale dająca się również pięknie formować w gęste różnorakie formy. Rośnie nieco silniej niż typowe odmiany ozdobne, osiąga po wielu latach uprawy swobodnej do 3 metrów wysokości oraz ponad 4 metry szerokości, tworzy początkowo formę odwróconego stożka, z czasem staje się mocno rozłożysty. Posiada gęsto rozmieszczone igły na pędach, również sylwetka jaką formuje jest o wiele bardziej gęsta niż u typowych odmian krzaczastych.

Witam, jakbym puścił naturalnie to już by był ponad płot. tylko, że strzygę go jakoś na jesień, w sezonie letnim też jest wskazane ?

a co do ilości ziemi, to po prostu nie mogę tam dużo więcej ziemi nawieźć, gdyż jest już praktycznie równo z obrzeżami i krawęznikami ;/

Pielęgnacja żywopłotu formowanego to przede wszystkim regularne jego przycinanie (strzyżenie). Tylko wtedy będzie on zwarty i gęsty od samego dołu.

Żywopłoty liściaste możemy przycinać w ciągu roku kilkakrotnie w zależności od potrzeb ale najczęściej dwukrotnie. Zwykle pierwsze cięcie robimy w czerwcu. Kolejne cięcie w końcu lipca lub w sierpniu

Aby zachować równomierny wygląd żywopłotu należy wycinać również gałęzie dublujące się oraz starsze i podsychające nawet z wnętrza żywopłotu.

Takie działanie zapewni dostateczny oraz równomierny dostęp światła.

Żywopłoty, często przycinane potrzebują odpowiedniego nawożenia najlepiej nawozem o spowolnionym działaniu jak np: Osmocote lub Azofoską granulowaną w ilościach zgodnych z instrukcją. Żywopłoty, szczególnie w pierwszych miesiącach po posadzeniu oraz w latach kolejnych w okresach suszy muszą być podlewane.

Cięcie żywopłotów formowanych: przycięcie roślin po posadzeniu oraz ponowne skrócenie pędów wiosną w drugim roku to pierwszy etap formowania żywopłotu. Właściwe cięcie, które obok zagęszczania krzewów ma nadać także odpowiednią formę, rozpoczyna się w drugim roku, gdy pojawią się nowe przyrosty, a więc zwykle z końcem czerwca. Określenie dokładnego terminu nie jest możliwe, gdyż wynika on z bieżących obserwacji. Gdy uznamy, że wiosenny przyrost jest już niemal zakończony, a żywopłot ze względu na swój wygląd "dopomina się" uporządkowania, rozpoczynamy cięcie. W przekroju poprzecznym żywopłot powinien przypominać trapez, którego boki pochylają się nieznacznie do wewnątrz, od podstawy ku wierzchołkowi. Aby uzyskać zaplanowany kształt i nachylenie ścian bocznych, przed cięciem wbijamy paliki i rozciągamy pomiędzy nimi naprężone sznurki. W praktyce najpierw tniemy żywopłot od góry skracając około 2/3 jego tegorocznych przyrostów. Następnie obcinamy wszystkie pędy wystające ponad sznury, które wyznaczają płaszczyzny ścian bocznych. dopiero na samym końcu fazujemy lub zaokrąglamy krawędzie, jeżeli forma ta jest zaplanowana. wysokie żywopłoty i szpalery formowane tniemy najpierw z boku, korzystając z drabin - pomostów lub wysięgników, dopiero potem wyrównujemy górę. Istnieją już samobieżne "kosiarki" tnące mechanicznie żywopłot równocześnie z boku i z góry. Dla osiągnięcia dobrej stabilności oraz zagęszczenia żywopłotu roczny przyrost na wysokość nie powinien przekraczać 1/3 długości jednorocznych pędów. Dla roślin iglastych zaleca się ograniczyć go do 5-10 cm. Warunkiem otrzymania gęstego, efektownego żywopłotu jest coroczne regularne cięcie.

Cięcie krzewów liściastych: rośliny liściaste, np. ligustr pospolity lub porzeczkę alpejską, tniemy 2-3 razy w roku, za każdym razem skracając nowy przyrost o 1/2 lub 2/3 jego długości. Najlepszym terminem jest druga połowa czerwca lub początek lipca, gdy nowe przyrosty roczne zakończyły swój wzrost na długość. Przed cięciem należy sprawdzić, czy w gniazdach nie znajdują się jeszcze pisklęta ptaków. Wtedy z pracami trzeba się wstrzymać, aż do opuszczenia gniazd. Dodatkowe terminy cięcia to wczesna wiosna - w marcu przed rozwojem liści - i sierpień, kiedy to usuwa się pędy wyrosłe poza zamierzony kształt żywopłotu. Gatunki "płaczące" na wiosnę, czyli wydzielające obficie sok po przycięciu pędów, na przykład klon polny, grab i buk strzyżemy po rozwoju liści, najlepiej w czerwcu i lipcu. Optymalny termin cięcia buka przypada wówczas, gdy długie, a dotychczas bardzo wiotkie, pędy zaczynają podnosić się i drewnieć. Podstawowym narzędziem do cięcia żywopłotów liściastych są nożyce.

więcej na: http://www.krzewy.pl/zywoplotyciecie.htm

ale , moim zdaniem, tu właśnie tkwi przyczyna żółknięcia - a więc schnięcia trawnika - ale też za mało ziemi i korzenie trawy stykają się z betonem i rośliny zaczynają chorować