SKula 05.07.2013 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Bardzo ładne rośliny. Czy mógłbyś napisać jakie rośliny masz posadzone na tej rabacie z nowymi matami? Podoba mi się ta kompozycja. Pozdrawiam, postaram się jakoś to ponazywać : 1. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 2. Tuja Danica 3. Tuja Kolumnowa 4. Tuja Brabant 5. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 6. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 7. Perukowiec podolski Golden żółty 8. Perukowiec royal purple 9. Irga błyszcząca szczepiona na pniu 10. Jodła Koreańska 11. Berberys Thunberga 'Aurea' 12. Berberys Thunberga D’art’s Red Lady 13. Berberys Thunberga Golden Carped 14. Tawuła Japońska Golden Princes 15. Cyprys groszkowy Filiera Nana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.07.2013 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 jescze przed irgą szczepioną rośnie Jałowiec kolumnowy Blue Arrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.07.2013 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 a do posadzenia za jodłą koreańską czeka Cyprysik kolumnowy Lawsona "Ivonne" -Chamaecyparis lawsoniana "Ivonne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.07.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=198924&d=1372968905 ale to fajne wygląda jak rozczochrany kosmita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 05.07.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Prośba o pomoc - bo im więcej czytam tym mniej wiem Mam posadzone tuje jako odgrodzenie od sąsiada. Niby podłoże jest piaszczyste ale bardzo szybko przerasta chwastami. Powiedzcie proszę czy lepiej dać agrotkaninę czy agrowłókninę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.07.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Pod Thuje ?? , ja bym dała tylko korę, ale taką solidną warstwę. Za jakiś czas zaczną zrzucać igły i same się wyściółkują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.07.2013 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 niby włóknina powoduję ,że roslina płytko się korzeni , ale z drugiej strony jest spokój z chwastami - co prawda nie ze wszystkimi - bo są i takie egzemplarze które potrafią ją przebić - generalizując wszyscy ogrodnicy odradzają włókninę a polecają ściółkowanie korą lub roślinami zadarniającymi , które nie przepuszczają chwastów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 05.07.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 malka, SKula no właśnie mam warstwę kory ale chyba nie taka solidna jak być powinna... bo miejscami chwasty przebijają sie a jak Waszym zdaniem sprawdziłyby się kamyczki? zostało mi kilka ton po przydomowej oczyszczalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 05.07.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 10 cm, to jest taka warstwa,która nie przepuści chwastów, a nawet jak jakiś desperat wyjdzie,to ze słabym systemem korzeniowym, ze dwoma palcami wyrwiesz. Kamyki ja bardzo lubię, ale raczej na "czystych" rabatach - trawy, lawenda, drobne iglaki.Thuja po kilku latach zaczyna solidnie śmiecić, wtedy nie wygląda to estetycznie.A wybieranie igliwia z kamyków - Syzyfowa praca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.07.2013 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 ja tez myślę ,że kora jest znacznie lepsza z technicznego punktu widzenia , a i wizualnie lepiej sie prezentuje niż kamienie - oczywiście z tujami a zresztą zawsze w ogrodzie jest coś do zrobienia i te kilka chwastów od czasu do czasu trzeba usunąć a kamienie? - dawaj do mnie - potrzebuję wypełnić nimi dno wgłębnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 05.07.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 postaram się jakoś to ponazywać : [ATTACH=CONFIG]198996[/ATTACH] 1. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 2. Tuja Danica 3. Tuja Kolumnowa 4. Tuja Brabant 5. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 6. Cyprysik Lawsona 'Columnaris' 7. Perukowiec podolski Golden żółty 8. Perukowiec royal purple 9. Irga błyszcząca szczepiona na pniu 10. Jodła Koreańska 11. Berberys Thunberga 'Aurea' 12. Berberys Thunberga D’art’s Red Lady 13. Berberys Thunberga Golden Carped 14. Tawuła Japońska Golden Princes 15. Cyprys groszkowy Filiera Nana Dziękuję bardzo za tak szczegółową listę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.07.2013 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 dzisiaj po południu dosadziłem kilka roślinek tak wyglądało przygotowane tło : potem już tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.07.2013 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 dzisiaj po południu dosadziłem kilka roślinek tak wyglądało przygotowane tło : [ATTACH=CONFIG]199077[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]199078[/ATTACH] potem już tak: [ATTACH=CONFIG]199079[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]199080[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]199081[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 05.07.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 06.07.2013 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 10 cm, to jest taka warstwa,która nie przepuści chwastów, a nawet jak jakiś desperat wyjdzie,to ze słabym systemem korzeniowym, ze dwoma palcami wyrwiesz. Kamyki ja bardzo lubię, ale raczej na "czystych" rabatach - trawy, lawenda, drobne iglaki. Thuja po kilku latach zaczyna solidnie śmiecić, wtedy nie wygląda to estetycznie. A wybieranie igliwia z kamyków - Syzyfowa praca. to wybieranie igliwia - chyba mnie przekonało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.07.2013 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 od kilku dni oczyszczałem żywopłot z chwastów - upodobały sobie miejsce pomiędzy krzaczkami i czasem miały ponad metr wysokości z kawałka posadzonego żywopłotu zebrało się ....aż 6 ( ! ) taczek chwastów potem zrobiłem kanty pomiędzy żywopłotem a trawnikiem , a na koniec go przystrzygłem są jeszcze n=miejsca gdzie nierównomiernie rośnie - ale to pozostałość po sąsiedztwie wyciętej sosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.07.2013 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 i jeszcze kilka fotek po dzisiejszej wędrówce po ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKula 07.07.2013 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drimeth 08.07.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 [ATTACH=CONFIG]199089[/ATTACH] Czy mogę prosić jeszcze o listę gatunków na tej rabacie? Jest fantastyczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 08.07.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2013 Tekturę polecam,tekturę zamiast tkaniny(tylko nie lakierowaną).Genialnie tłumi chwasty i za x miesięcy sama się rozłoży.Na to oczywiście kora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts