Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szocikowy dom - czyli... stek pytań i watpliwości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kominka dla względów estetycznych miec nie muszę - myślałam, ze może jakies bardzoej praktyczne argumenty przyjdą Wam do głowy.

Swoimi czasy mieszkałam w domu, gdzie jedynym zródłem ciepła był własnie kominek - napatrzyłąm sie wtedy na niego, ze wystarczy mi juz na całe życie, a drewna sie nanosiłam tyle ze wystarczy mi na 2 życia :D :D :D

Hej,

Dla mnie kominek to głównie kwestia estetyki (zapach drewna + wygląd) i symbol "ciepła domowego ogniska". Fakt, że za jego pomocą przy okazji można ogrzać trochę domu to taki dodatkowy bonus. Więcej argumentów nie znam.

a byłaś na wątkach o kominkach? Pewnie trzeba przebrnąć kilkadziesiąt stron, bo mięszają się tam zapewne posty techniczne i posty ideologiczne (dlaczego taki kominek albo inny) to będizesz miała pogląd. Ostatnio np. w dzienniku u myszonik była dyskusja o róznych rodzajach kominków

Aż tak źle!? :(

Rozumiem, że jak się nie ma za co to i urządzać trudno...

A ty masz inne zdanie niż mąż, czy po prostu z żalem patrzysz na przesunięcie funduszy i trudno...

Jak się nie chcesz rozwodzić publicznie, to daj znać na priv :) Może Ci się inna perspektywa przyda.

No chyba ze to takie marudzenie przy zmianie pogody :) ;)

nie, na razie publiczne marudzenie :)

Ja sama nie wiem co o tej rekuperacji mam myslec - niby to niegłupie może być - zreszta on sie bardziej zna na sprawach technicznych - ja bede od upiekszania domu jak juz mi go postawi :)

Tylko mnie wkurza, ale to normalne (tak średnio raz w miesiącu ;))

A fundusze trzeba będzie przesunąc. Liczyłam ze od razu uda sie zrobic obie łazienki, a tak poprostu juz dzis wiem ze wieksza zostaje na później

Nie chce robić wszystkiego najtańszym kosztem - wole zrobić mniej, ale tak jak mi sie podoba.

Wiesz, ja myślę, że dobre rozwiązania technologiczne, to podstawa długoterminowego bezproblemowego funkcjonowania domu.... I to sobie powtarzaj patrząc na przesuwane fundusze. Co Ci po najpiękniejszej łazience, jak cały czas będziesz zajęta naprawami w domu różnymi bez szansy na spędzenie w tej łazience chwili czasu :yes:

Poza tym - nie poddawaj się. Z tymi łazienkami to naprawdę możesz "wydeptać", tzn. połazić po sklepach o pooglądać, rozwiązania korzystniejsze cenowo, o których nawet na tym etapie planowania nawet nie wiesz... I to takie, które Cię zadowolą. No chyba, że już masz jakieś na tyle upatrzone rzeczy, że nie da rady inaczej...

No a w ogóle to wrzuć może jakieś zdjęcia z tej Twojej budowy jak ten strop będzie ;)

Co do tych dwoch łazienek to chciałabym je miec od razu nawet nie dla własnej wygody - bo z jedna też bez problemu przezyje. Jedyne co to średnio mi sie widzi powtórka z bałaganu po kilku miesiącach, a chyba raczej uniknąc jej sie nie da.

Kominka raczej robić nie bedziemy. Tak jak juz pisałam - kiedyś bardzo chciałam miec kominek, potem go miałam w nadmiarze, a w tej chwili tylko wzgledy ekonomiczne by mnie do niego przekonały.

Nie sa one jednak powalające, więc sobie go darujemy.

A rzeczy wypatrzonych nie mam, przynajmniej nie na tyle zeby zdania nie zmienić :)

No wiec sie nie poddawaj :) Może nie bedzie z budżetem tak dramatycznie. Poza tym - ze przypomne, bo pewnie sama wiesz, można na poczatku zrobic np. bez zabudowy meblowej (meble lazienkowe fajne sa drogie ze hej) w gornej lazience tez przeciez nie musiz miec od razu umywalki czy lustra czy kinkietow - trzeba podlaczenia wc i wanne to to sa roboty zwiazane z kladzeniem plytek.

Ja jestem optymistka i wierze, że dasz rade i moze uda sie tej powtorki z balaganowej rozrywki uniknac. Choc faktycznie moze to kosztowac troche czasu i zaangazowania... Jakbys wpadala do Wawy to moge Ci rozrysowac szlak marketow budowlanych z Ikea na podsumowanie :) (Niestety ja sie urzadzalam w wersji ekonomicznej, wiec tylko takimi namiarami sluze :))

Magda, a u mnie jest odwrotnie - tzn. ja bardzo bym chciała rekuperator, a M. niestety nie :(. Przyczyna głównie ekonomiczna, po pierwsze koszty instalacji, a po drugie zasadność instalowania rekuperacji przy piecu na paliwo stałe :(. Gazu niestety nie mamy :(. Oczywiście najlepiej byłoby pompę, ale to kolejny słony wydatek, który będzie się zwracał bardzo długo. I tak to jest z rozterkami budowlanymi ;).

No i decyzja zapadła - bedzie rekuperator. Mam nadzieje ze bede się z tego kiedyś cieszyc, na razie mam mieszane uczucia.

Tymczasem... zmieniła mi sie łazienka na górze. Okazało się ze komin bedzie mniej wchodził w łazienkę i ta wneka gdzie miała być pralnia zrobiła sie duzo mniejsza. No i zaczełam się zastanawiać czy może pralni nie zrobić tam gdzie jest też żółty kwadrat czyli w garderobie (ale z wejsciem z łazienki), a w łazience pokominowac i sprzęty ustawić kompletnie inaczej?

Macie jakieś pomysły? Ja zaraz bede robic wizualkę - wrzucę jak na cos wpadne.

http://images38.fotosik.pl/1312/7c068836633fb746m.jpg

Może uda sie wstawic wtedy i wanne i prysznic...

Nie mowię, ze koniecznie, ale może...

Edytowane przez szocik

A dlaczego masz mieszane uczucia? Są jakieś inne powody poza ekonomicznymi?

Myślę, że będziesz zadowolona :). Co do łazienki, to poczekam na Twoją wizualizację, bo widząc jak sobie radzisz to sensownie rozplanujesz sprzęty. Znasz specyfikę swojego układu i własne preferencje. Te nie zawsze idą w parze z zasadami planowania ;). Nam będzie łatwiej odnieść się do efektów Twoich działań. A co z łazienką koleżanki?