wjaz 30.12.2011 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Witam, Mam kilka pytań dotyczacych układania folii wstępnego krycia. Po pierwsze: czy trzeba kleić zakłady? Po drugie: jak duże powinny być te zakłady? Kąt mojej połaci to 28%, folia to Dorken Delta Maxx, na której będzie położony Creaton Domino. Ad 1. Internet mówi, że poziomych zakładów nie trzeba sklejać, ale "sklejenie pozwala zaoszczedzić do 9% rocznego zapotrzebowania na ciepło" co wydaje mi się gruuuubą przesadą. Czy ktoś z was ma własne doświadczenia? Delta Maxx ma dość skromną przepuszczalność pary i akumuluje wilgoć na wewnętrznej stronie, więc może pozostawienie niesklejonych zakładów pomoże w schnięciu folii? Ad 2. Instrukcja układania folii Dorken Delta Maxx mówi, że "przy zachowaniu normatywnego nachylenia dachu zakład wynosi 10-15cm. Jeśli nachylenie dachu jest mniejsze (o max. 6 przy dachówkach ceramicznych i betonowych), to minimalny zakład musi wynosić 25 cm." Nic z tego nie rozumiem. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć co to jest to "normatywne nachylenie dachu" i czy u mnie powinno być 10-15 cm, czy może 25 cm zakładu? Z góry dziękuję i pozdrawiam. Jakby ktoś chciał zobaczyć jak wygląda Delta Maxx od spodu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 30.12.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 To jest bardzo dobra folia i dla Twojego dachu zakład 15 cm czyli do linii jest wystarczający. Te zwiększone zakłady wynikają z kapilarnego podciągania wody. Ten kto pisze, że klejenie folii pozwoli na zaoszczędzenie energii pisze bzdury! Pod dachówkami są przepływy laminarne a nie burzliwe i są one dławione stąd konieczność stosowania dachówek wentylacyjnych wspomagających te przepływy. Na podstawie przedstawionego zdjęcia mogę natomiast autorytatywnie stwierdzić, że będziesz miał przecieki! Dlaczego kontrłaty się mijają? Być może wynika to z konstrukcji więźby ale co robi ten gwóźdź w folii?! Góra kontrłaty nie zabezpieczona przed przeciekiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 31.12.2011 00:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Panie Andrzeju, bardzo dziękuję za uwagi! Patrzyłem na to zdjęcie i widziałem tylko ładną folię. Teraz przejdę wokół całego dachu szukając innych gwozdzi! Rozumiem, że wg Pana: 1. 15cm zakładu wystarczy, 2. folii nie warto kleić? Nie wiem co to znaczy, że przepływy są laminarne, ale po prostu jak patrzę (jako całkowity laik) na te lekko obwisłe folie, to trudno mi uwierzyć, że przy podmuchach wiatru powietrze nie będzie wwiewane do warstwy ocieplenia? Panie Andrzeju, ten ignorant piszący o oszczędności energii pracuje w Dorkenie: o Delta Maxx Plus: "Sklejone zakłady pozwalają zmniejszyć wymianę powietrza o 30% dzięki czemu w okresie grzewczym zmniejsza się zapotrzebowanie na energię cieplną nawet o 9%." Proszę zobaczyć: http://www.deltaprofessional.pl/promocje/delta-maxx-plus.html. Wiadomo, że to marketing, ale trudno to zignorować. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.12.2011 00:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Przepływy laminarne to przepływy powolne. To, że folia ma lekki zwis to bardzo dobrze bo skropliny spływające po niej płyną środkiem i nie ma zagrożenia kapilarnym podciąganiem wody przez kontrłaty. Dorken to jedna z wiodących firm i z całą pewnością ma bardzo dobre produkty co wcale nie znaczy, że wypowiedzi jej przedstawicieli są równie dobre. Warto by spytać jakie badania i w jakich warunkach przeprowadzone potwierdzają te rewelacje? Przepływające powietrze (suche bo to zima) umożliwia skuteczne odprowadzenie nadmiaru pary wodnej a nie ciepła. Zaklejenie folii nie zablokuje "uchodzenia" ciepła. Natomiast zaklejenie folii przy małych kątach nachylenia połaci skutecznie zablokuje kapilarne podciąganie wody. Marketing polega na zachęceniu do kupowania różnymi argumentami. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wjaz 31.12.2011 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Aha, rozumiem. Nie muszę się obawiać, że pod dachówką będzie mi hulał wiatr, ale samo sklejenie będzie korzystne. Co do mijających się kontrłat, to wynika to z tego, że pod nimi jest przedłużka krokwi.A czy mógłby Pan wytłumaczyć co to znaczy, że "góra kontrłaty nie jest zabezpieczona przed przeciekiem"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.12.2011 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Ciągłość kontrłaty gwarantuje, że pod nią teoretycznie nic nie wcieknie. Kontrłata rozpoczynająca się w jakimś miejscu na połaci powinna być od góry zabezpieczona np. silikonem dekarskim przed możliwością wpłynięcia pod nią skroplin. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
honcel 25.04.2012 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 To jest bardzo dobra folia i dla Twojego dachu zakład 15 cm czyli do linii jest wystarczający. Te zwiększone zakłady wynikają z kapilarnego podciągania wody. Ten kto pisze, że klejenie folii pozwoli na zaoszczędzenie energii pisze bzdury! Pod dachówkami są przepływy laminarne a nie burzliwe i są one dławione stąd konieczność stosowania dachówek wentylacyjnych wspomagających te przepływy. Na podstawie przedstawionego zdjęcia mogę natomiast autorytatywnie stwierdzić, że będziesz miał przecieki! Dlaczego kontrłaty się mijają? Być może wynika to z konstrukcji więźby ale co robi ten gwóźdź w folii?! Góra kontrłaty nie zabezpieczona przed przeciekiem. Pozdrawiam. delta max totalny szmelc - mam ja na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.04.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Napisz proszę w kilku słowach na czym to polega. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts