Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mAgnes

Recommended Posts

Ale tak czytam te przepisy i wydaje mi sie ze mowia one o towarze dostarczonym z wadami i niezgdonym z zamowionym,a nam (a przynajmniej mi) chodziło o sprzet,ktory chodził sobie,chodził,ale pewnego,pieknego dnia cos by sie zapsuło...

Co wtedy jak nie ma sie gwarancji?

Pewnie do producenta,a sklep nie ma nic do tego. :-?

• Odpowiedzi 620
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A powiedzcie mi,czy jak dostarczono wam sprzet to odsyłaliscie pozniej gwarancje do podbicia,czy cus,bo gwarancje sa pusciutkie...?:roll:

Bo ja juz mam u siebie wszystko,noi zeby sie pozniej nie okazało,ze jak cos nawali to mi nie uwzglednia reklamacji...

Jak przywiezli nam sprzety agd, to przy nas od razu na miejscu (po odbiorze kazdego sprzetu z osobna) podbijali karty gwarancyjne. Z zakupow przez internet jestem bardzo zadowolona. Cale lazienki jak i wszelakie sprzety agd bez zarzutu, przywiezione na czas i ze sporymi rabatami :).

ja do mieszkania kupowalem w Agito - http://www.agito.pl oraz w Morele.net - http://www.morele.net

Bardzo dobre sklepy - Agito ostatnio prowadzi takze kampanie reklamowa i walczy z Media Markt, napewno czesc osob widziala.

Warto bo przede wszystkim sklepy gwarantuja dobra obsluge klienta, wszystkie informacje o stanie transakcji sa dokladnie opisane i udostepniane. Mialem przypadek ze w Morele bylo opoznienie pewnego transportu towaru (a mialem odebrac osobiscie) wiec odebralem tylko czesc a to co bylo opoznione wyslali do mnie za darmo.

Ostatnio takze natrafilem na taki program partnerski ktory zwraca czesc kwoty za zakup (cashback sie nazywa) - dosc fajna sprawa - kupujac w agito.pl lodowke zyskalem ok 20 zł na konto w http://www.torturacen.pl - powolutku sobie zbieram do kolejnych zakupow...

Przejrzałem listę sklepów z rankingu wprost oraz money i muszę przyznać, że nie ma tam chyba żadnego sklepu w którym robiłem zakupy

zatem szkoda, że nie podałeś adresów

Moim zdaniem do takich rankingów trafiają sklepy albo bardzo znane albo te, które zapłacą za znalezienie się na takiej liście

niekoniecznie - np. komputronik się nie załapał 8)

a co do "znania" - popularność sklepu przekłada sie niemalże wprost na jego pozycję; oczywiście rolę gra management, co widać po zbankrutowanych ostatnio, a całkiem niezłych sklepach

reszta musi sobie taką pozycję przez lata wypracowywać, ale i tak większości nigdy się to nie uda

pomijam, że dla mnie ciekawe są głównie linki, może jakieś wnioski z ocen, a podstawa przy kupnie to google, cena, jasność procedury zamawiania i dostawy oraz opinie ze stron www z ocenami i testami

np. do tej pory, poza komputronikiem, zakupy robiłem w http://www.emarket.pl i nie mam żadnych uwag; a przy dokonywaniu wyborów odpadły m.in. wyżej notowane: http://www.proline.pl i http://www.3kropki.pl

ale przy kolejnych zajrzę na morele i pozostałe - może mnie czymś ujmą

rtv będę zamawiał niedługo - wnioski opiszę

Do tego została pominięta cała branża budowlana, która nas, obecnych na tym forum pewnie najbardziej interesuje.

akurat jest tak, że większość ludzi w Polsce się nie buduje, a ranking jest dla wszystkich

ale pewnie jakas redakcja specjalizująca się w budownictwie jednorodzinnym mogłaby zrobić taki ranking - warto ją zachęcić ;)

http://forum.muratordom.pl/napiszcie-w-muratorze,f109.htm

z tymi cenami to naprawdę dziwna sprawa- bo jak to jest,że odkurzacz zelmera syrius (najwyzszy model z elektroszcotką) u nas w Przemyślu w sklepie Euro AGD kosztuje 569 zł a ja przez internet w sklepie SZRON JARosław zapłaciłam 400 zl?? to jakas paranoja!!

niekoniecznie - "Euro" jest stosunkowo drogim sklepem >> tutaj przykład, a w Internecie generalnie jest taniej

każdy sprzęt stojący w sklepie ciagnie jakieś cząstkowe koszty, głównie płac pracowników sklepu [z ochroną i sprzątaczami włącznie], ale też np. prądu na oświetlenie i ekspozycję możliwości, niszczenia towarów na wystawie itp.

sprzęt sprzedawany z pominięciem klasycznej formy sklepu detalicznego przypomina towar z hurtowni, w przypadku kosztów także

ale nawet pomiędzy e-sklepami różnice w cenach dochodzą do kilkudziesięciu procent

w Internecie generalnie jest taniej

każdy sprzęt stojący w sklepie ciagnie jakieś cząstkowe koszty, głównie płac pracowników sklepu [z ochroną i sprzątaczami włącznie], ale też np. prądu na oświetlenie i ekspozycję możliwości, niszczenia towarów na wystawie itp.

sprzęt sprzedawany z pominięciem klasycznej formy sklepu detalicznego przypomina towar z hurtowni, w przypadku kosztów także

ale nawet pomiędzy e-sklepami różnice w cenach dochodzą do kilkudziesięciu procent

różnice wynikają głównie z tego powodu że sklepy bardzo często wybrany asortyment "promują" po prostu kupują olbrzymie ilości danego produktu i następnie dają minimalną marże na jednostkowym produkcie np. 3-4%.

Takie rozwiązania spotkałem już w niejednym sklepie - szczególnie tych z pierwszych miejsc w porównywarkach cen. Gdyby nie było porównywarek cen to zapewne nie byłoby także aż takich zniżek w sieci. Po prostu zawsze w każdej branży znajdzie się grupa produktów właśnie promowana na takich zasadach.

różnice wynikają głównie z tego powodu że sklepy bardzo często wybrany asortyment "promują" po prostu kupują olbrzymie ilości danego produktu i następnie dają minimalną marże na jednostkowym produkcie np. 3-4%.

Marże (w %) mają często normalne, ale nie mają kosztów, czyli narzut tylko od cen jakie oferuje producent, a są one najczęściej o +/- 50% niższe od sugerowanych katalogowych. Większość tych sklepów nie ma magazynów. Mają podpisane umowy z producentem lub dużym dystrybutorem. Znam kilka sklepów, które składają się z pokoju, komputera i 2-3 osób. Cała reszta to ustalona wcześniej współpraca i sprawnie działająca logistyka.

Na Bartyckiej "bez łaski" można w jednym ze składów kupić wszystko do łazienki z 30% upustem "na dzień dobry". Przy większych zamówieniach można wynegocjować dodatkowy upust. Tyle że trzeba poczekać aż towar przyjedzie od producenta. Koszty jakie ponoszą to telefon, osoba dzwoniąca i prezes :wink: i transport, który często zapewnia producent.

Tamtu

Właśnie kończymy remont.

Zakupów AGD robiliśmy na http://www.maximedia.pl oraz z promocji piekarnik http://www.juka.pl.

Zero problemów sporo zaoszczędziliśmy.

Ceramikę na http://www.faladom.pl.

Taniej niż w tych sklepach nie znalazłem na allegro,ceneo,skąpcu itp.

Sporo czasu poświęciłem ale warto.

Pozdrawiam

fennel i tak powinno byc,ze przy odbiorze kazdego sprzetu powinni podbic gwarancje,bo pozniej by sie nie gubiły i nie trzebaby im znowu odsyłac do podbicia! :-?

Ktoś już pisał o niezgodości towaru z umową....

OLEJCIE GWARANCJE !!!

No chyba, że są dłuższe niż dwa lata i dwa miesiące, wtedy warto je mieć tak na wszelki wypadek :D

Pamiętajcie, że Gwarant w gwarancji może zastosować takie ograniczenia jakie chce a z niezgodnością towaru z umową nikt nic nie zrobi.... :D :D

I nie ma możliwości żeby sprzedawca odesłał do producenta!!!!!!!!!

Przede wszystkim producent ma prawo takiej reklamacji nie rozpatrywać, dla niego stroną jest ten co u niego kupił- inna sprawa, że często rozpatrują np. dla dobra wizerunku firmy. Obowiązuje tzw łańcuszek dostawców.....każdy nastęny ma prawo reklamować TYLKO u poprzedniego.

Jeżeli coś się popsuje to zadzwońcie, powiedzcie co się stało, potem powiedzcie, że reklamujecie z tytuły niezgodności towaru z umową i zapytajcie czy wysłać swoim kurierem czy wyślą swojego.... dla nich tańszego( :D )

I najważniejsze: wszystko co powyżej opisałem obowiązuje w relacjach B2C czyli Wy musicie kupić jako osoba fizyczna a nie firma(Jan Kowalski a nie Jan Kowalski Stolarstwo) a musicie kupić od firmy a nie od osoby fizycznej (od Anny Kowalskiej handel RTV a nie od Anny Kowalskiej)

Powodzenia

• 2 months później...
Jeżeli kurier jest z firmy kurierskiej, to trzeba najpierw pokwitować i zapłacić. To nie wina kuriera, że coś jest zepsute i nikt mu nie zapłacił za zabranie towaru. Trzeba poprosić żeby został i przy nim oglądnąć towar a w razie problemów spisać z nim protokół i poprosić o podpis - reklamować w sklepie wraz z tym protokołem.

to ja troche nie na temat bo o lampach ale na temat marzy;-)

lampa nocna natal firmy marksjold - w krakowskich skepie mablowym 109 zł/ sztuka, w Obi na promocji 99 zł, na allegro 89 zł a ceneo znalazlo za... 57 zł/sztuka.... i nie byla to wyprzedaz ( musialm czekac az z markslojda im przysla)...

teraz znalazlam pralke przez ceneo ale do odbioru w Krakowie - jak sklep sie spisze to pochwale i podziele sie wiedza

Tez tak mi sie wydaje.Jeden z kurierów DPD tłumaczył mi,ze jesli pozwoli on zajrzec do przesyłki,przed pokwitowaniem/zapłatą to jest to przestępstwo.

Dobre :) ten kurier to do najmądrzejszych nie należy. Mógł jakiś lepszy powód wymyślić. Jego zasr...ym obowiązkiem jest pozwolić otworzyć i sprawdzić przesyłkę przy doręczeniu. Jeżeli coś się nie zgadza, albo towar jest uszkodzony, podstawą do reklamowania w sklepie jest protokół niezgodności spisany w obecności kuriera i z jego podpisem. Druki takiego protokołu każdy kurier ma przy sobie.

Ale wiadomo, każdemu gdzieś się spieszy....

czesc, my kupowalismy zmywarke Hoovera, taniej w sklepie internetowym o 1000 zl:)

Sklep ze slaska (nie pamietam teraz nazwy), ale pierwszy raz jak kurier przywiozl zmywarke (oczywiscie mozna towar rozpakowac) zobaczylismy, ze z jenej strony jest wgnieciona. Odeslalismy ja z kurierem :x Po dwoch dniach przywiozl kolejna - byla dobra - chociaz nie do konca jestem przekonana czy aby nie zmienili w tym miejscu obudowy zmywarki - no chyba, ze sie myle i wyslali zupelnie inna. Zmywarke mam lat 3 i sprawuje sie dobrze. Jest duza na 15 kompletow wiec zmywa raz na dwa dni:)

Ponadto kupilismy aparat cyfrowy - odbieralismy w Lublinie w siedzibie frmy - cena tez atrakcyjna (okolo 400 zl mniej), kupowalam czesci do miksera w sklepie zelmera - przesylka szybka i starannie zapakowana.

Polecam sklepy interentowe - chciazby ze wzgledu na atrakcyjne ceny - niekiedy jak znajdziesz sklep bliksko Twojego miejsca zamieszkania to mozesz osobiscie go odebrac.