Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mAgnes

Recommended Posts

Jestem zwolennikiem zakupów przez Internet sprzętu RTV i AGD. Możemy na nich zaoszczędzić nawet do 40%, natomiast jestem ogromnym przeciwnikiem zakup przez Internet różnego rodzaju systemów(alarmowych, grzewczych, itp.). Takie systemy musi zamontować specjalista, który bierze odpowiedzialność za system i w razie jakichkolwiek problemów rozwiąże je, a nie Pan "Heniu" Złota rączka. Tak oszczędność przekłada się później na ich słabą wydajność i większości przypadków cena końcowa jest i tak wyższa...

• Odpowiedzi 620
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja jestem przeciwnikiem jakichkolwiek zakupów przez internet !!!!

jeszcze żadnego droższego przedmiotu nie kupiłem wysyłkowo - zawsze sprawdzam cenę w internecie i idę do sklepu (nie jakiegoś tam , tylko dobrego, i nie sieciówki tylko prywatnego) i rozmawiam ze sprzedawcą/ właścicielem i zawsze kupuje w dobrej cenie !!!

są tego same plusy

1. mam gwarancje i wszelkie "prawa konsumenta" na miejscu

2. w razie niezgodności / uszkodzenia w transporcie unikam problemów

3. wspieram lokalnych sprzedawców, zysk i podatki zostają na miejscu a nie gdzieś w Polsce...

i nich inni mówią co chcą - XXXXXX są ci co kupują w internecie ... zwalając na brak czasu wygodę, cenę czy inne tam pseudo argumenty

Nie zauważyłam, żeby sklepy stacjonarne zapewniały klientom lepsze standardy niż sklepy internetowe. Jak kupowałam swoją mikrofale LG, to akurat jej nie było na miejscu, więc chcąc nie chcąc kupiłam przez internet. Podobnie jest z innymi rzeczami. Ostatnio byłam w sześciu sklepach bo nie mogłam dostać butów w poszukiwanym rozmiarze. Jak się nie kupuje w sklepie nieznanego pochodzenia to nie ma obaw, klient ma takie same prawa.

Dziwna sprawa - jak chciałam kupić stacjonarnie, to nikt w mojej okolicy nie chciał mi sprowadzić wybranych produktów.

Upierali się, aby brać to co jest w sklepie. Może i wymyślam nieco, wybieram niszowe modele.

Jednak jak mam jechać do dużego miasta to wolę jednak sklepy internetowe.

Całe szczęście, że każdy może kupować tak, jak mu wygodnie ;)

megi24 chyba mi nie powiesz że w Warszawie czegoś nie ma!!?!?!?! u mnie "na wsi" to rozumiem że ktoś ma problem że czegoś nie może zobaczyć dotknąć etc

a o butach już byś nie wspominała ... kupować tak ważna rzecz bez mierzenia ....

tsunami - pewnie masz racje - nie wszystkie sklepy są wstanie stanąć na wysokości zadania ...lub nie wszyscy pracownicy - dlatego trzeba wiedziec gdzie chodzić i z kim rozmawiać ... tak jak mówiłem rozmawia się z prywatnymi sklepami a nie sieciówkami !!!

absurdem jest w dzisiejszych czasach kryzysu - mówienie że w internecie można taniej coś kopić - bo to nie prawda !!!!! nie powiem to doskonałe miejsce na zapoznanie się z produktem, przeczytanie specyfikacji porównanie kilku produktów etc - ale zakupom mówie stanowczo NIE!!!

Może i absurdalne, ale prawdziwe. Byłam w pięciu sklepach i to nie jakiś beznadziejnych, tylko ecco i nie mieli rozmiaru. Oczywiście, że najpierw zmierzyłam ten rozmiar, tylko inny kolor i kupiłam przez internet. Zawsze przed pierwszym zakupem sprawdzam wszystko, żeby nie kupić kota w worku.

tak jak mówiłem rozmawia się z prywatnymi sklepami a nie sieciówkami !!!

U mnie nie ma sieciówek. Ja mówię o prywatnych sklepach - gdzie robiono wielkie oczy, jak mówiłam co chcę.

Obecnie na "tapecie" jest kosiarka. Wchodzę do sklepu husqvarny i mówię, że mają taką fajną, trzykołową (ok to nie jest produkt, który chce kupić normalny cżłowiek ;) ) i za ile ją sprowadzą. Pani odpowiada mi, że takich kosiarek nie ma. Ja mówię, ze chyba ona nie ma, bo ogólnie w asortymencie są. I słyszę odpowiedz, że tak, ale oni ich nie sprzedają :)

• 5 months później...
[

absurdem jest w dzisiejszych czasach kryzysu - mówienie że w internecie można taniej coś kopić - bo to nie prawda !!!!! nie powiem to doskonałe miejsce na zapoznanie się z produktem, przeczytanie specyfikacji porównanie kilku produktów etc - ale zakupom mówie stanowczo NIE!!!

i tutaj sie nie zgodze- w sklepie stacjonarnym nie dostałam takiej ceny jak w necie ( z przesyłką)

Aksamitka

Zgadza się - do czasu aż kiedyś trafisz na zapis K.C. art. 544 i K.C. art. 548 ;)

Więc, przed zakupem radzę dokładnie ze sklepem uzgodnić kto odpowiada za transport i co się dzieje w przypadku wykrycia uszkodzenia po odjeździe kuriera. Warto też zastanowić się czy kurier wniesie nasz sprzęt. Lodówka side-by-side waży ok 100kg i jest nieco nieporęczna we wnoszeniu.

Nie twierdzę, że zakupy w internecie to w dzisiejszych czasach błąd ale... przed zakupem 3 razy kalkulujcie wszystkie koszty dostawy i upewnijcie się w sklepie co do odpowiedzialności za transport i co zapis "dostawa do domu" dokładnie obejmuje.

Żeby nie być gołosłownym przytoczyć mogę historię sąsiadów - 30 latkowie, obyci z netem i zakupami w nim.

Zakupili pralkę, z dostawą do domu i płatnością przy odbiorze ("wiesz, tą co polecałeś - 300 zł taniej niż u idiotów i w Euro" - fakt cena podana naprawdę dobra, tyle, że sklepu nie kojarzyłem) Pralkę przywiózł kurier, zdjął z paki i prosi o pokwitowanie, sąsiadka oczy "w słup" i nie wie co ma robić. Przecież miała być dostawa do domu - i jest ale nie obejmuje wniesienia sprzętu.

Sąsiedzi mieszkają na 3 piętrze, windy niet... Sąsiad był akurat w pracy. Dobrze, że szwagier akurat okna wstawiał i zgodził się pomóc. Wtachaliśmy ją na to 3 piętro - inaczej sąsiadka "kwitła by" przy tej pralce co najmniej 1 godzinę, a i tak wątpię czy dali by radę ją z mężem wnieść. Miele waży troszkę możecie wierzyć na słowo, że mokrzy byliśmy obydwaj już w okolicy 2 piętra, a świadomość, że jak upadnie to może pójść w ch...rę 6000 zł zdecydowanie nie poprawia samopoczucia.

Tak, więc jak zwykle zdrowy rozsądek przede wszystkim.

Pozdrawiam

SemperSolus

Semper, ale ze zwykłego sklepu tez muszą Ci przywieźć, raczej sam lodówki nie przytachasz do domu???? a warunki dostawy jak sąsiadka nie doczytała to może mieć pretensje tylko do siebie....skoro ja bylo stac na lodówkę za 6tys to i było na zapłacenie chłopakowi za wniesienie...

rada jest jedna- wszystko dokładnie doczytać przed zakupem to niespodzianek nie będzie

a na koniec dodał - ... "u mnie Pan tego nie kupil"

dlaczego?

Edytowane przez aksamitka

A mnie ostatni zaskoczył sklep dla idiotów, wybrałem się tam aby jak zwykle obejrzeć lodówkę sharpa

przed zakupem w internecie, i co? lodówki były w cenach najtańszych sklepów internetowych, do tego transport do 50 km za 39 zł, z wniesieniem do domu,

więc chcąc nie chcąc, zrobiłem z siebie idiotę.

Może MM przejrzał na oczy i próbuje konkurować z internetem.

dlaczego?

bo sprzedał lokalnie w cenach interentowych i gdyby się rozniosło w moim mieście zacząłby zarabiać znacznie mniej niż dotychczas

...więc chcąc nie chcąc, zrobiłem z siebie idiotę.

Może MM przejrzał na oczy i próbuje konkurować z internetem.

to jedyna słuszna droga - więc można śmiało rozmawiać ze sprzedawcami we wszystkich sklepach

dla mnie na dzień dzisiejszy interne to to bardzo dobre źródło wiedzy - również o cenach ale nie miejsce do zakupów (chyba że czegoś lokalnie nie mogę dostać)

a tak ogólnie to http://www.ale drogo.pl :p

Edytowane przez R&K

• 2 weeks później...
Ostatnio znalazłem ciekawą stronę ze sprzętem AGD i RTV http://www.medialux.pl, mają dość duży asortyment zaczynając od lodówek poprzez kuchenki, mikrofale, ekspresy do kawy, telewizory, radia itp. Itd. Do tego wszystko w dobrych cenach. Warto przejrzeć ofertę.