voytas80 04.01.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Witam,czy ktoś ma namiary na suszarnie gdzie mógłbym wysuszyć swoje deski - okolice Pabianic / Łasku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 04.01.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Sprawdź ten : http://www.wojtar.info/kontakt.htmlA potem kolejny jadąc od Pabianic w kierunku Bełchatowa, zaraz za Dłutowem http://firmland.pl/firma/tartak_42/ pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 05.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Nie lepiej było założyć ten wątek w swojej grupie budujących? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 08.01.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Skoro wątek już jest - to ja podciągnę i podpytam o doświadczenia forumowiczów z suszeniem własnego drewna (na podłogi / schody itp.). Chodzi mi przede wszystkim o wasze głosy i opinie za / przeciw wykorzystaniu własnego drewna. Wiadomo - jest więcej zachodu - pytanie czy finansowo opłaca się taka operacja. W moim przypadku w planie są drewniane dębowe schody oraz podłogi z parkietu dębowego (cienkiego ok 15mm ze względu na ogrzewanie podłogowe) w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 09.01.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 Chodzi mi przede wszystkim o wasze głosy i opinie za / przeciw wykorzystaniu własnego drewna. W jakim sensie "własnego" ? Takiego, że masz swój las, wycinasz drzewo, dajesz do przetarcia, sam impregnujesz i potem masz swój "własny las" nad głową w domu ... ? To tak, opłaca się pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 11.01.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 W jakim sensie "własnego" ? Takiego, że masz swój las, wycinasz drzewo, dajesz do przetarcia, sam impregnujesz i potem masz swój "własny las" nad głową w domu ... ? To tak, opłaca się pozdrawiam, majki No wlasnie w takim sensie Schody planujemy z własnej dębiny - nad podłogą jeszcze się zastanawiamy - bo ma być ogrzewanie podłogowe po całości - ale na tę chwilę wygrywa parkiet dębowy z własnego drewna (tylko taki cieńszy ok. 15mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 W moim garażu zorganizowałem sobie sezonową suszarnię desek na podłogę strychu. Ponieważ deski zakupiłem dopiero w listopadzie (prosto "z lasu"), więc liczę, że do lata na tyle podeschną, że wtedy dadzą się skutecznie zaimpregnować "ogniochronem" i wczesną jesienią zrobię z nich podogę. Obecnie leżą w stosie warstwami przełożone listwami z palet, aby się podczas suszenia nie zdeformowały.W podobny sposób przez 1,5 roku skutecznie wysuszyłem więźbę dachową i drewno na drewutnię, altanę i daszek nad studnią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 11.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 a z czego ta podłoga na strychu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 11.01.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 (edytowane) a z czego ta podłoga na strychu ? Za radą doświadczonego Forumowicza A.W. z działu "dachy" - deski sosnowe calowe (najtańsza wersja). Rozstaw jętek mam niewielki - ok. 80 cm a i specjalnych ciężarów na strychu nie zamierzam magazynować . Chcę mieć jedynie wstęp na ten strych bez obawy, że spadnę wraz z sufitem k/g i wełną do jakiegoś pokoju na poddaszu Edytowane 11 Stycznia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 15.01.2012 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 spoko, też tak zapodam na stropie nad poddaszem - ile trzeba przechowywać/suszyć deski po przetarciu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.01.2012 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 (edytowane) ile trzeba przechowywać/suszyć deski po przetarciu ? To zależy, czy w pomieszczeniu (wiacie) dobrze przewietrzanym i w jakich temperaturach. Najlepiej oczywiście schną w gorące lato. Wtedy wystarczy i miesiąc. W chłodniejszych porach roku - dłużej. Trzeba tylko te górne warstwy jakoś przycisnąć, aby się nie wyginały (oj - lubią się "wichrować"! ) Edytowane 15 Stycznia 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts