Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszarnia desek :)

Recommended Posts

Skoro wątek już jest - to ja podciągnę i podpytam o doświadczenia forumowiczów z suszeniem własnego drewna (na podłogi / schody itp.).

Chodzi mi przede wszystkim o wasze głosy i opinie za / przeciw wykorzystaniu własnego drewna. Wiadomo - jest więcej zachodu - pytanie czy finansowo opłaca się taka operacja. W moim przypadku w planie są drewniane dębowe schody oraz podłogi z parkietu dębowego (cienkiego ok 15mm ze względu na ogrzewanie podłogowe) w salonie.

Chodzi mi przede wszystkim o wasze głosy i opinie za / przeciw wykorzystaniu własnego drewna.

W jakim sensie "własnego" ? Takiego, że masz swój las, wycinasz drzewo, dajesz do przetarcia, sam impregnujesz i potem masz swój "własny las" nad głową w domu ... ? To tak, opłaca się ;)

pozdrawiam, majki

W jakim sensie "własnego" ? Takiego, że masz swój las, wycinasz drzewo, dajesz do przetarcia, sam impregnujesz i potem masz swój "własny las" nad głową w domu ... ? To tak, opłaca się ;)

pozdrawiam, majki

No wlasnie w takim sensie :)

Schody planujemy z własnej dębiny - nad podłogą jeszcze się zastanawiamy - bo ma być ogrzewanie podłogowe po całości - ale na tę chwilę wygrywa parkiet dębowy z własnego drewna (tylko taki cieńszy ok. 15mm)

Gość Konto usunięte_12*

W moim garażu zorganizowałem sobie sezonową suszarnię desek na podłogę strychu. Ponieważ deski zakupiłem dopiero w listopadzie (prosto "z lasu"), więc liczę, że do lata na tyle podeschną, że wtedy dadzą się skutecznie zaimpregnować "ogniochronem" i wczesną jesienią zrobię z nich podogę. Obecnie leżą w stosie warstwami przełożone listwami z palet, aby się podczas suszenia nie zdeformowały.

W podobny sposób przez 1,5 roku skutecznie wysuszyłem więźbę dachową i drewno na drewutnię, altanę i daszek nad studnią.

Pozdrawiam

Gość Konto usunięte_12*
a z czego ta podłoga na strychu ?

Za radą doświadczonego Forumowicza A.W. z działu "dachy" - deski sosnowe calowe (najtańsza wersja). Rozstaw jętek mam niewielki - ok. 80 cm a i specjalnych ciężarów na strychu nie zamierzam magazynować . Chcę mieć jedynie wstęp na ten strych bez obawy, że spadnę wraz z sufitem k/g i wełną do jakiegoś pokoju na poddaszu ;)

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Gość Konto usunięte_12*
ile trzeba przechowywać/suszyć deski po przetarciu ?

To zależy, czy w pomieszczeniu (wiacie) dobrze przewietrzanym i w jakich temperaturach. Najlepiej oczywiście schną w gorące lato. Wtedy wystarczy i miesiąc. W chłodniejszych porach roku - dłużej. Trzeba tylko te górne warstwy jakoś przycisnąć, aby się nie wyginały (oj - lubią się "wichrować"! ;))

Edytowane przez Konto usunięte_12*