Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam,

dzisiaj moj pierszy post... niebawem wiecej i caly dziennik budowy :)

mam pytanko do ekspertow jezeli chodzi o prace mojego architekta i kwote jaka mnie skasuje..

Mamy z zona w planach budowe domu jednorodzinnego parterowego max 140m2 powierzchni uzytkowej.

Wybralismy projekt indywidualny, poniewaz mam na stanie 14 okien (ktos sie pomylil u rodzicow jak budowali dom i zle wymierzyl) i duzo bali.

Architekt zalatwia wszystkie sprawy projektowe, urzedowe az do momentu wydania pozwolenia.

Mianowicie:

1. Uzyskanie ostatecznych warunków do wykonania przyłączy (woda, gaz, kanalizacja, prąd)

2. Wystąpienie do Zarządu dróg o wydanie warunków na wjazd

3. Uzyskanie decyzji wyłączenia z produkcji rolnej

4. Opracowanie projektu architektoniczno-budowlanego wraz z częścią konstrukcyjną oraz wewnętrznymi instalacjami wody, gazu, kanalizacji oraz energii elektrycznej

5. Uzgodnienie w Zespole Uzgadniania Dokumentacji projektowej uzbrojenia podziemnego

6. Wykonanie projektu przyłącza kanalizacyjnego, gazu oraz wewnętrznej linii zasilającej

7. Załatwianie spraw urzędowych związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę oraz przekazanie Państwu Decyzji wraz z zatwierdzona dokumentacją z urzędu

cena nie zawiera projektu drogowego , opłaty za mapę do celów projektowych oraz badania geologiczne

lacznie: 12.000zl.

Co myslicie ?

Bede wdzieczny za wszelkie info i pomoc!! Nie znam sie na tyle zeby ocenic ta kwote...

pozdrawiam i zycze wszystkie dobrego w nowy roku.

Edytowane przez fistach85
https://forum.murator.pl/topic/164180-ocena-punktow-projekt-indywidualny/

Wydaje mi się trochę drogo.U mnie sytuacja była taka ,że tak samo architekt załatwiał wszyskie sprawy papierkowe oprócz pkt. 2 i 3 według Twojej listy.Mnie to wszystko kosztowało 6 tys. zł.Architekt nie miał wiele roboty ponieważ sam sobie wszysko narysowałem dokładnie z wymiarami i specyfikacją materiałów żeby było tak jak ja chcę(po prostu tylko to przerysował).Jedynie obliczenia stropu ,schodów,fundamentów itp. załatwiał u konstruktora .Reszta to gonienie po urzędach.
https://forum.murator.pl/topic/164180-ocena-punktow-projekt-indywidualny/#findComment-5063756

Gość elka51

mam pytanko do ekspertow jezeli chodzi o prace mojego architekta i kwote jaka mnie skasuje..

...

lacznie: 12.000zl.

Co myslicie ?

A co mamy sądzić? Tak się człowiek ceni i albo się na tego decydujecie; tj. stać Was na tego projektanta albo jak Was nie stać szukacie tańszego.

Ps. 12'000 zł to 2200 funtów czyli bardzo słabiutka miesięczna pensja Architekta w UK... a podana cena była ceną brutto (vat, podatki, działka dla konstruktora etc etc...). Cena za projekt jest jak najbardziej prawidłowa - zdziwienie wynika z porównania do kserówek z "katalogu" które projektami i to marnymi stają się dopiero po "adaptacji" za którą trzeba osobno zapłacić..

https://forum.murator.pl/topic/164180-ocena-punktow-projekt-indywidualny/#findComment-5072983