fistach85 04.01.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 (edytowane) witam, dzisiaj moj pierszy post... niebawem wiecej i caly dziennik budowy mam pytanko do ekspertow jezeli chodzi o prace mojego architekta i kwote jaka mnie skasuje.. Mamy z zona w planach budowe domu jednorodzinnego parterowego max 140m2 powierzchni uzytkowej. Wybralismy projekt indywidualny, poniewaz mam na stanie 14 okien (ktos sie pomylil u rodzicow jak budowali dom i zle wymierzyl) i duzo bali. Architekt zalatwia wszystkie sprawy projektowe, urzedowe az do momentu wydania pozwolenia. Mianowicie: 1. Uzyskanie ostatecznych warunków do wykonania przyłączy (woda, gaz, kanalizacja, prąd) 2. Wystąpienie do Zarządu dróg o wydanie warunków na wjazd 3. Uzyskanie decyzji wyłączenia z produkcji rolnej 4. Opracowanie projektu architektoniczno-budowlanego wraz z częścią konstrukcyjną oraz wewnętrznymi instalacjami wody, gazu, kanalizacji oraz energii elektrycznej 5. Uzgodnienie w Zespole Uzgadniania Dokumentacji projektowej uzbrojenia podziemnego 6. Wykonanie projektu przyłącza kanalizacyjnego, gazu oraz wewnętrznej linii zasilającej 7. Załatwianie spraw urzędowych związane z uzyskaniem pozwolenia na budowę oraz przekazanie Państwu Decyzji wraz z zatwierdzona dokumentacją z urzędu cena nie zawiera projektu drogowego , opłaty za mapę do celów projektowych oraz badania geologiczne lacznie: 12.000zl. Co myslicie ? Bede wdzieczny za wszelkie info i pomoc!! Nie znam sie na tyle zeby ocenic ta kwote... pozdrawiam i zycze wszystkie dobrego w nowy roku. Edytowane 4 Stycznia 2012 przez fistach85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wódowlaniec 04.01.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Wydaje mi się trochę drogo.U mnie sytuacja była taka ,że tak samo architekt załatwiał wszyskie sprawy papierkowe oprócz pkt. 2 i 3 według Twojej listy.Mnie to wszystko kosztowało 6 tys. zł.Architekt nie miał wiele roboty ponieważ sam sobie wszysko narysowałem dokładnie z wymiarami i specyfikacją materiałów żeby było tak jak ja chcę(po prostu tylko to przerysował).Jedynie obliczenia stropu ,schodów,fundamentów itp. załatwiał u konstruktora .Reszta to gonienie po urzędach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 08.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 mam pytanko do ekspertow jezeli chodzi o prace mojego architekta i kwote jaka mnie skasuje.. ... lacznie: 12.000zl. Co myslicie ? A co mamy sądzić? Tak się człowiek ceni i albo się na tego decydujecie; tj. stać Was na tego projektanta albo jak Was nie stać szukacie tańszego. Ps. 12'000 zł to 2200 funtów czyli bardzo słabiutka miesięczna pensja Architekta w UK... a podana cena była ceną brutto (vat, podatki, działka dla konstruktora etc etc...). Cena za projekt jest jak najbardziej prawidłowa - zdziwienie wynika z porównania do kserówek z "katalogu" które projektami i to marnymi stają się dopiero po "adaptacji" za którą trzeba osobno zapłacić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ja płaciłam niecałe 6 000 zł za projekt murowanego domu. Ale papiery załatwiałam sobie sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts