Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Biopaliwa /pelet, zboża, pestki, ekogroszek/- opinie o paliwach, dostawcach, ceny itp

electrician

Recommended Posts

Witam mam do zaoferowania pestki wiśni. cena 50gr. za kg Przy większych ilościach cena do negocjacji.Wydajność takiej pestki pod katem kaloryczności jest wyższa niż eko - groszku ponieważ sam posiadam taki piec i kiedy w nim paliłem sama pestką to omal dom nie wyleciał w powietrze.Potrafi w pół godz. zagotować wodę w układzie co. Maksymalna ilość dodanej pestki do eko - groszku to 50% do czeskiego ale trzeba być ostrożnym. ja dodaje max 30% podnosi mi to wydajność od zasypu do zasypu pieca o 150 %polecam wziąć na próbę i przekonać się na własnej skórze jak to ja trzy lata temu zrobiłem i dzięki czemu zaoszczędzam na ogrzaniu domu 2 tys zł rocznie. Zainteresowanych proszę o kontakt pod nr. 666 932 289

• Odpowiedzi 228
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo interesująca sprawa. Pestkami paliłem - świetne paliwo, kaloryczność nieco niższa niż pelet - tak z moich obserwacji między peletem a owsem. Pytania:

Pestki otarte i suche?

Gdzie? /lokalizacja z grubsza choćby/

Ja miałem takie mokre, z miąższem - musiałem suszyć i czyścić.

Przybliż trochę sprawę :)

Pzdr

• 3 weeks później...
  • 7 months później...

Jako, że całkiem świeży sezon grzewczy miłościwie nam zapanował - coś tutaj skrobnąć wypada. Chyba starzeję się na potęgę, bo coraz bardziej tradycjonalistą się staję :) Przed tym sezonem nie szukałem, nie zastanawiałem się tylko zadzwoniłem do dostawcy u którego /w Skarżysku/ kupowałem w ubiegłym sezonie pelet i ponownie zakupiłem 5 ton Barlinka fi 8 mm. Cena - bardzo przyzwoita jak na Barlinek - 880 zł/t z transportem. Nie wykluczam oczywiście jakichś małych zakupów po 100 - 200 kg u bliskich producentów celem testowania, bo wiedzy nigdy za wiele. Odkryłem niedaleko nowego producenta, po testach oczywiście doniosę co i jak :)

Pzdr

• 4 weeks później...

Zgodnie z obietnicą donoszę :) U nowo odkrytego producenta byłem /mały zakładzik przy stolarni/, zakupiłem dwa worki peletu prosto z maszyny, jeszcze ciepłego, pelet spaliłem i zaskoczony jestem! Jakość peletu bardzo dobra, brak jakichkolwiek spieków, ilość popiołu śladowa. Jest to może za mała próbka, żeby się zachwycać - ale spróbuję kupić więcej, chociaż ze 100 kg i wtedy zweryfikuję pierwsze wrażenia. Jedyne, co jest dla mnie drobną przeszkodą - to, że pelet 6 mm a nie 8. Cena 750 zł/tonę i producent nawet gdybym brał w środku lata nie bardzo chce słyszeć o obniżce ceny, ale obiecuje transport na miejsce. Pelet - okolice Kielc.

Pzdr

• 2 weeks później...

tak dla wszystkich

http://www.cenypaliw.eu/

ewentualnie tu http://www.pellasx.pl/en/producenci-pellets.html

zapewne to nie wszyscy

WIELKOPOLSKA

dostawców peletu kilku

-Tarnowo Podgórne -Lava - ceny jak wszędzie , jakość również 6i8mm

-Poznań Malwowa Radmar - jak wyżej

-Kostrzyn - nie kupowałem 6i8mm

-Zakrzewo (dystrybutor producenta niby z okolic N.Tomyśla) jakość dobra jak na pelet(tylko 6mm) bez certyfikatu - kombinują z cenami za każdym razem włają inaczej 2011 było 700-750

Poznań - ktoś spod Lublina (sprinter na rejestracjach LBI) 6 I 8 mm ciemny spieki na maksa - dużo piasku cena 77o/t

Produkcja

-Task - Kiszkowo -drogo (zeszły rok 900/tona + transport) 6i8mm jakość ok , więcej nie napisze bo próbka była mała/niemiarodajna

-Budziszewko - pelet(tylko 6mm) bez certyfikatu kaloryczności 700/t ale jest ok i nim pale drugi sezon (popielnik raz w miesiącu) zero spieków . zero przegrzań

-Kościan/okolica - 8mm ciemny slabo zbity , rozpada się w rekach , od połowy zasobnika to była sama trocina praktycznie , ale bez większych spieków , cena bodaj 700/t

Edytowane przez cuuube

• 2 weeks później...

Ten link powyżej na ceny paliw ma jedną zasadniczą wadę - ceny są zbyt rzadko aktualizowane, obecna aktualizacja to wrzesień. Poza tym reklamy wchodzą na tabelę, przez co ceny są niezbyt czytelne. Opinie o producentach - to jest to, o co chodzi :) Z pewnością forumowicze skorzystają :)

Dzięki za już, prosimy o jeszcze :)

Pzdr

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...

Nie wiem, czy to jest producent, czy tylko dystrybutor - przedstawia się jako producent. Pelet niezły, nie szlakuje, ale trochę mniej kaloryczny niż Barlinek. Ogólnie - można polecić. Kontakt - na priva /choć nie wiem, czy nie za późno :)/ Generalnie -0K, ogłasza sie na Alledrogo :)

Pzdr

Edytowane przez electrician

Witam

Chciałem podzielić się swoimi uwagami jeżeli chodzi o pellet od różnych dostawców.

W przeciągu ostatnich czterech sezonów grzewczych przetestowałem kilka rodzajów peletu w swoim kociołku (klimosz ling bio duo)

1. Truskolasy 8mm 1tona - sporo popiołu, trochę spieków - raczej nie polecam

2. Saleko koło Buska 8mm 10 worków - dużo popiołu, dużo spieków - nie polecam

3. Importowany z Ukrainy 8mm 15 worków (firmy nie pamiętam - odbierałem w Nowinach) - bardzo dużo popiołu i spieków - zdecydowanie nie polecam

4 Olczyk 6mm - najdłuższe doświadczenie:

a) pierwszy zakup 1 tona - rewelacja, pellet jaśniutki, brak spieków, bardzo mało popiołu

b) następny rok 4 tony (cały sezon grzewczy) - dosyć dobrze, choć nieco ciemniejszy pellet i nieco więcej spieków

c) kolejny rok 4 tony (cały sezon) - znowu gorzej, więcej spieków

d) ostatni zakup 2 tony - tragedia, praktycznie co dwa, trzy dni wyciągam z palnika spiek ledwo mieszczący się w dłoni, pellet rozsypuje się, w workach bardzo

dużo luźnych trocin

Obecnie poszukuję dobrego pelletu niedaleko Kielc, trochę przeraża mnie cena Barlinka.

Electrician daj namiary na ten mały zakład przy stolarni.

Pozdrawiam

Z Twojej wypowiedzi wynika, że Olczyk się bardzo popsuł. Kiedy brałem od Nich pelet - był świetnej jakości, jedyny minus - to fakt, że produkowali tylko 6 mm. Teraz podobno produkują już 8 mm - tak mi powiedział przedstawiciel na targach w Kielcach, obiecywał nawet jakieś bonifikaty i transport w przypadku zakupu na całą zimę, ale jak zwykle "w praniu" okazało się, że to tylko opowiastki dla grzecznych dzieci. Kiedy przyszło co do czego nie chcieli nawet rozmawiać o darmowym transporcie, chociaż mam do Nich tylko ok. 30 km. Z transportem po 70 zł/t finalna cena wychodziła 850 zł/t - więc zostawiłem Ich w "wielkim poważaniu" i jak wynika z Twojego wpisu - dobrze na tym wyszedłem.

Widzisz, ja - jak już pisałem - przeprowadziłem analizę opłacalności różnych dostawców z uwzględnieniem wygody użytkowania. Drugi sezon kupuję u dostawcy ze Skarżyska pelet Barlinka z dostawą na miejsce i rozładunkiem całopaletowym - co mnie akurat bardzo odpowiada z uwagi na sposób magazynowania /na dworze, przykryty plandeką/ w dobrej cenie, poprzedni sezon po 870 zł/t, w tym sezonie po 880 zł/t /wrzesień ub.r./. Spalam w sezonie grzewczym 5 ton peletu /średnio/ czyli za sezon przy Barlinku wg ostatniej ceny wyszło mi 4400 zł. Pelet jakiejś tam jakości z transportem kosztuje najmarniej 750 zł, ale raczej ok. 800 zł/t. Doszedłem do wniosku, że za 400 - 600 zł w sezonie nie opłaci mi się ryzykować marnej jakości peletu i mieć potem urwanie głowy z częstymi wizytami w kotłowni, usuwaniem spieków i utrudnionym czyszczeniem kotła oraz częstym usuwaniem popiołu. Przy Barlinku wiem, że piec czyszczę po spaleniu tony peletu, tak samo po spaleniu tony wyrzucam popielnik /ok. 5 - 8 kg/ popiołu a o spiekach mogę zapomnieć. Czasem tylko duch eksperymentatora wrzuci mnie w jakieś nieznane źródło - ale jakby coraz rzadziej. Wyraźny znak, że się starzeję :)

Namiary na ten pelet z Sukowa oczywiście wysyłam Ci na priva - ale za wiele sobie nie obiecuj. To naprawdę mały producent i sądzę, że jeśli tylko znajdzie szerszy zbyt na swój pelet - podniesie cenę lub obniży jakość.

Pzdr

Edytowane przez electrician

• 2 months później...
  • 5 months później...
Wczoraj jadąc drogą od Morawicy do Kielc zauważyłem po lewej duży baner z napisem "pelet - producent". Czy ktoś może wie coś bliższego na ten temat? W wolnej chwili być może podjadę zobaczyć "kto i co" - chociaż już kupiłem Barlinek na ten sezon grzewczy - i jeśli nie będzie innych wpisów - to "cusik" napiszę ;)

• 2 weeks później...
Wczoraj jadąc drogą od Morawicy do Kielc zauważyłem po lewej duży baner z napisem "pelet - producent". Czy ktoś może wie coś bliższego na ten temat? W wolnej chwili być może podjadę zobaczyć "kto i co" - chociaż już kupiłem Barlinek na ten sezon grzewczy - i jeśli nie będzie innych wpisów - to "cusik" napiszę ;)

a możesz podać jakie właściwości ma pellet Barlinka i jak znajdziesz tego nowego producenta??

Wszystkie dane na temat peletu Barlinka można znaleźć na jego stronie. Wystarczy poprosić wujka googla :) A tego nowego producenta - znajdę, kiedy będę tamtędy przejeżdżał i będę miał chwilę czasu, żeby tam podjechać - bo wyglądało na to, że ten duży baner wisiał na budynku tego producenta ;) Czyli po prostu wejdę tam i "rozpytam" co i jak :) Specjalnie nie chce mi się tam jechać - bo nie mam ciśnienia na zakup. 5 ton Barlinka czeka na spalenie - chociaż jeszcze palić nie zacząłem. Na pewno kiedy już odwiedzę tego nowoodkrytego producenta - wezmę na próbę ze 4 worki, spalę i opiszę efekty. Edytowane przez electrician

• 3 weeks później...
Veni, vidi - byłem, zobaczyłem - ale czy vici? Chyba nie. Pelet produkowany jest jako produkt uboczny przez dużego producenta parkietów. Kiedy zapytałem o skład dostałem odpowiedź, że różnie, różny stosunek liściaste/iglaste. Cena taka sobie - 650 zł/tonę netto, czyli 800 zł/t brutto. Do tego od 50 zł/t za dostawę, czyli z dostawą najmarniej 850 zł/t. W tym roku kupiłem 4 tony Barlinka od stałego dostawcy i zapłaciłem po 920 zł/t z dostawą. Za 70 zł/t nie bardzo uśmiecha mi się ryzykować palenie peletem, o którym nic mi nie wiadomo. Nie wykluczone, ze zakupię jakieś 100 kg tego peletu celem poeksperymentowania, ale jakoś ze względów ekonomicznych nie bardzo jestem zachęcony ;-) Widziałem, że ostatnio Olczyk podaje cenę 799 zł/t plus transport - co nadal nie wydaje mi się konkurencyjne do Barlinka.

• 5 weeks później...

Witam

Ten baner wisi na Ściegiennego na firmie Holzexport - producent parkietu.

W zeszłym roku po przemęczeniu się z 2 tonami od Olczyka, zakupiłem u nich najpierw testowo 10 worków,

a następnie tonę i przy końcu sezonu jeszcze 15 worków.

Pellet 6mm bardzo dobrej jakości, kaloryczny, suchy, wałeczki dość długie i twarde (ostatni Olczyk rozpadał

się w palcach), nie spieka się, bardzo mało popiołu, mocne worki po 15kg.

(mam Klimosza Ling Duo Bio z palnikiem do pelletu)

Obecnie również brałem od nich po 750zł/t przy odbiorze własnym.

Przez miesiąc palenia nawet nie otwierałem pieca, zero większych spieków tylko trochę grubszego popiołu w palniku.

Pod koniec ubiegłego sezonu piec chodził na tym paliwie bez czyszczenia 2 miesiące i nie zarósł.

Polecam !

Pozdrawiam

Super, że wiemy już coś więcej. Cena 750 zł/t przy odbiorze własnym jak na dobry pelet - nie najgorsza. Mnie podali cenę 800 zł/t ale pewnie przy zakupie większej ilości - dałoby radę coś utargować. Warto mieć jakąś alternatywę w przypadku, gdyby nagle Barlinek poszybował w górę z ceną. Z tą jakością peletu to trochę loteria. Jak do tej pory to widzę, że na pewno Barlinek trzyma jakość - przynajmniej jak na razie. Nie jest to co prawda jakość którą pamiętam z pierwszych dostaw /w trakcie palenia tworzy się trochę regranulatu/ - ale jest to jakość poprawna. Z uwagi na sposób magazynowania /palety na dworze, pod plandeką/ jak na razie nie bardzo mam alternatywę dla Barlinka. Mogę co prawda zmagazynować jakieś około 4 ton pod dachem, ale wtedy kotłownię i pół blaszaka mam zablokowane - co nie bardzo mi odpowiada ;-)