electrician 11.01.2017 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Nie znalazło mi żadnej oferty? Moj kod pocztowy 22-100. Ta gielda-paliw.com to jakaś ściema chyba. Też próbowałem przez nią znaleźć pelet, węgiel kamienny, miał, drewno - zawsze mi napisało, że nie znalazło żadnych ofert w promieniu 100 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 20.01.2017 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2017 Zdecydowanie kończę z peletem Barlinka. Dwa dni temu podajnik urwał zawleczkę, która łączy podajnik z reduktorem. Po dwu nieudanych próbach uruchomienia podajnika z nową zawleczką wiedziałem, że czeka mnie kupa roboty - a była pierwsza w nocy - opróżnienie zasypanego do pełna zasobnika. Przekonany byłem, że w podajnik znowu wpadła jakaś śruba lub coś w tym rodzaju i zablokowała go. Podczas opróżniania zasobnika stwierdziłem, że ok. 30 procent objętości usuwanego paliwa stanowi pył trocinowy z rozsypanego do pyłu peletu. Po całkowitym opróżnieniu zasobnika okazało się, że to właśnie ten pył zablokował podajnik w tulei w której się obracał a pod podajnikiem ślimakowym utworzył zbite grudy blokujące dodatkowo ślimak. Teraz już zasypuję podajnik do 1/3 jego pojemności żeby w razie podobnej awarii nie wygrzebywać ok. 200 kilogramów peletu, a jedynie kilkadziesiąt. Jest to upierdliwe gdyż wymaga zasypywania zasobnika codziennie. Jakoś przemęczę się do końca sezonu grzewczego, ale Barlinka więcej nie kupię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 07.12.2017 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 W tym sezonie grzewczym znów opanował mnie duch eksperymentatora. Jak już napisałem na razie zdradzam Barlinek. Olczyk też sobie u mnie nagrabił. Próbowałem zamówić pelet o którym pisałem w poprzednim poście - ale sprzedawca nie był gotowy do handlu /podobno budował magazyny i nie miał peletu/. Na OLX znalazłem innego sprzedawcę, który sprzedaje pelet pod nazwą ecoFervor Home Premium, u którego kupiłem na próbę tonę peletu za 700 zł/t. Pelet już spalony, kalorycznie nieco słabszy od Barlinka, popiołu trochę więcej, ale spieków właściwie nie ma - raz na tydzień wygarniałem niewielki spiek o średnicy kilku centymetrów. Zamówiłem jeszcze dwie tony, przy czym jedną tonę chciałem od razu, a drugą w ciągu 2 -3 tygodni. Niestety, dostawca z powodu awarii prądu /te śnieżyce, które pozbawiły prądu pół Polski/ nie dał rady dostarczyć odwrotnie. Przywiózł mi po kilku dniach - ale za to 2 tony od razu Ponieważ w międzyczasie pelet podrożał o 10 % /raczej u wszystkich dostawców, bo ceny podnieśli producenci/ - to drugą tonę dostałem za 770 zł, ale pierwszą - za 700 zł, czyli tak, jak było w chwili zamawiania. Po prostu uczciwy sprzedawca, o co dziś nie łatwo. Na razie palę tym peletem, wygląda na to, że trzyma poprzednią jakość. Po spaleniu tony - półtorej naskrobię więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotraudi 07.12.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2017 Ja dodaje do ekogroszku plewy lub odwiewy z lnu lub rzepaku najlepiej sprawdzają się odwiewy rzepak lub len jak wiadomo są to rośliny oleiste tylko trzeba je palić z ekogroszkiem a nie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 10.12.2017 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2017 Znajomy niedaleko handuje dwoma rodzajami pelletu, takie coś: WARTOŚĆ OPAŁOWA ≈ 18 [MJ/kg]Zawartość popiołu to tylko ≈ 1%Wilgotność ≈ 6 - 8 %Średnica ≈ 6mm za 719zł i przemysłowym za 549zł. Jako że ten pierwszy ma bardzo dobre opinie, ciekawi mnie ten drugi. Chciał bym się spytać czy ktoś próbował palić tym w nowoczesnym kotle? Z tego co słyszałem, ma w sobie dodatkowo wióry z płyty i robi wiecej popiołu, ale wydaje się być bardziej kaloryczny. Co do pelletów, wiem, że nawet polskie znane firmy kupują ze wschodu za 300zł i sprzedają u nas za 900 więc prosił bym bez ściemy, bo tańszy nie zawsze znaczy gorszy, co pokazał kolega powyżej. Do tak chwalonego Stelmetu czy Barlinka dorzucana jest skrobia i taki to sukces dobrego palenia się. Mitów o piasku w pelecie tez nie traktuję poważnie, bo w gestii producenta już jest to, żeby maszyny żyły jak najdłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 11.12.2017 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2017 Paliłem już różnymi paliwami - ekogroszkiem, owsem, pestkami wiśni, różnym peletem, a nawet spaliłem dwa worki odpadu fasoli Jeśli chodzi o "markowe" pelety to Barlinek długo trzymał jakość, ale ostatnia partia 5 ton miała wysoką regranulację i zatykała mi podajnik pyłem drzewnym powodując zerwanie zawleczki na ślimaku i konieczność wybrania zasobniika - dlatego zrezygnowałem z Barlinka. Olczyk jest też dobrym peletem, ale niepoważnie traktuje klienta - stąd tylko raz tam pelet kupowałem. Jeśli chodzi o inne pelety - zawsze na początek kupuję 8 - 10 worków i po spaleniu wyciągam wstępne wnioski, głównie chodzi mi o spieki /mój piec - granpal - usuwa z paleniska popiół pneumatycznie, więc spieki blokują działanie/. Jeśli to wstępne sprawdzenie wypada pozytywnie, to zamawiam tonę tego peletu. Po jej spaleniu już mogę coś powiedzieć o kaloryczności, ilości popiołu i tendencji do zarastania przewodów spalinowych. Jeśli i ten test wypada pozytywnie - kontynuuję zakupy u tego dostawcy. Myślę, że możesz zrobić tak samo - sam wyciągniesz wnioski i będziesz wiedział czy warto taki pelet kupić. I mam nadzieję, że podzielisz się tą wiedzą z nami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 21.04.2018 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Z tego co widzę na stronie firmy ONICO to z biopaliw handlują jedynie biodieslem Na upartego można biodieslem ogrzewać dom, ale w tym dziale chyba nie o to nam chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 10.06.2018 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2018 W sezonie paliłem trzema rodzajami peletu od trzech różnych dostawców. Ceny - od 700 zł /ale tylko jedna tona/ do 780 zł /oczywiście z transportem/. Generalnie jestem zadowolony z wszystkich trzech peletów, paliły się dobrze, kaloryczność dobra. Co jakiś czas wygarniałem drobny spiek, ale rzadko i spieki nie utrudniały pracy kotła. Więcej popiołu niż z Barlinka - popielnik opróżniałem co ok. pół tony a Barlinek co tonę. Spaliłem 5 ton ogrzewając ok. 210 m2 przy temp. 22 st.C i wydałem na to 3820 PLN. Ogólnie jestem zadowolony, następny sezon również będę "eksperymentował" z różnymi peletami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telewy 11.06.2018 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2018 Electrician, a mógłbyś podać namiary na te konkretne pellety z krótką Twoją opinią? Sam trochę eksperymentuję i może by się przydało coś takiego odnośnie zakupu na przyszły sezon. Ja w tym roku paliłem pelletem który na workach ma nazwę Dimension Famma Holz Pellet, 8mm, w workach po 15kg, cena 720zł. Tarnsport dostałem w gratisie za słabą jakoś peletu w roku 2016. Spaliłem niecałe 4,5 tony licząc od początku października do pierwszej połowy kwietnia, czyli w okresie kiedy grzałem dom. Powierzchnia to 160m2 domu + 40m2 ogrzewanego garażu, temp. 20 stopni parter, 19 stopni poddasze. Pellet daje bardzo mało spieków i trochę więcej popiołu niż przywykłem, tzn. w zimie średnio raz na 3 dni zgarniałem popiół do popielnika, aby zapewnić lepsze spalanie. Popielnik opróżniałem raz na około 3 tyg. Osobiście ten pellet jest o niebo lepszy od tego z poprzedniego roku i jednak słabszy od wszystkich, którymi paliłem do tej pory. Odnoszę wrażenie, że jakość pelletu spada z roku na rok, albo mój dostawca serwuje coraz to gorszą jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
electrician 13.08.2018 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 Sorry, że dopiero teraz odpisuję - ale latem raczej nie wchodzę na forum /bo kocioł odpoczywa / Dostawcy byli lokalni, raczej nie dowożą na dalsze odległości. Jeden pelet /po 780 zł/t/ - dobrej jakości znajdziesz na OLX, miejscowość Brynica - ja mam stamtąd transport gratis, bo to w tej samej gminie Drugi dostawca - z okolic Włoszczowy - też ogłaszał się na OLX, teraz nie ma jego ogłoszeń, ale pewnie się pojawią przed sezonem. Pelet również niezły. Niestety, nie zapisuję kontaktów do dostawców więc nie mogę na nich podać bezpośrednich namiarów Na ten sezon mam ok. 2 ton peletu - trochę mi zostało z ubiegłego sezonu, a większość /1200 kg/ dostarczył mi kolega, który odkrył gdzieś pelet po 600 zł/t niestety luzem i nie mniej niż 10 ton - przywiózł dla mnie i dla siebie i zworkował. Spaliłem tego peletu kilka worków na próbę, pali się dobrze i nie robi spieków. Popiołu więcej, więc kaloryczność będzie nieco niższa - ale spróbuję, bo znów się we mnie obudził duch eksperymentatora. Ponieważ do kotłowni wchodzi mi tylko 2 tony, kolega zmagazynował resztę tych 5 ton i obiecał dowozić po tonie - półtorej w ciągu tygodnia od mojego zgłoszenia Dobrze jest mieć fajnych kolegów :) Oczywiście po spaleniu tony nabazgrzę co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 13.08.2018 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 To ja się podzielę swoim postem z innego forum. Generalnie "badałem" 4 dostawców. Pierwszy okazał się przemysłówką, gdzie ciężko w ogóle było rozbujać instalację do temperatury zadanej na kotle więc ten w ogóle pominę. Zostały mi 3 próbki i zaraz wam je przedstawię. Pellet A Pellet A to towar z tartaku Szreńsk. Cena 670zł netto (sprzedawany bez kwita) mówiono mi że sosna. W worku mnóstwo pyłu, kolor jasnoszary. Fakt, że znalazłem kilka kawałków sosny, ale przeplatane jest to liściakiem (pewnie dębowym) + kawałki zmielonej płyty. Próbka w szkle ma o tygodnia. Ani to nie pachnie drewnem, ani się w całości rozłożyło a na górze pływa syf. Kawałki folii, jakieś białe farfocle. Potrzymam to jeszcze tydzień i zobaczę. Jak podpalam pellet zapałką to nawet koloru palącego drewna to nie przypomina. Aha, w dodatku granulki pływają i nie chcą tonąć. Ogólnie dno, chociaż sprzedawca mówił mi że to ich pierwsza klasa, bo mają jeszcze drugą i powiem szczerze widziałem ją, różnicy się nie mogłem doszukać. Pellet B Pellet B to kolejny no name od lokalnego dystrybutora (akurat z w tym przypadku znam gościa). Pellet sosnowy ma być, ale czy do końca? Tego nie wiem. Jak widać jest bardzo jasny, chyba z jasny jak na iglaka. Ciężar właściwy 695g, spaliłem tego ok. 20kg i kawałka spieka nie miałem, ale to sezon zweryfikuje. Pellet powłoka szklista, bez pęknięć. Próbka w wodzie ma 7 dni. Nadal pachnie drewnem a na górze nic się nie dzieje. Po włożeniu do wody puchnie w oczach, nie pływa (no może kilka kulek przez parę sekund). Mnie tylko nurtuje pytanie czym tu sosna jest "złamana" i czy w ogóle ma jakiś dodatek bo może się mylę. Cena 700zł brutto. Pellet C No tu miałem zagwozdkę bo najbardziej pachnący lasem towar, chociaż to raczej świerk, nie sosna. Bardzo intensywny zapach taki żywiczny, nawet po spędzeniu w wodzie 2 tygodnie próbka nadal czysta i pachnąca. Teraz minusy. Mnóstwo spękań, dużo pyłu w worku. Jak widać, trocina grubsza niż przy pellecie B, bardziej żółta, widać że gość ma dobry materiał, ale chyba nie ma przepisu na porządne sprasowanie towaru. Mówi że do pelletu dodaje jeszcze jakieś otręby. Przy podpaleniu zapałką płomień podobny jak do próbki B, naturalny, żółty. Żeby nie te pyły w worku, brak spękań to pewnie kupił bym tego troche a tak byłem zmuszony sobie to odpuścić. Cena 720zł netto (sprzedają bez kwita). Zdecydowałem się na Pellet B, zakupiłem tego 2 tony na razie. Zobaczę co będzie w sezonie. Wygląda najładniej, ma najlepszy ciężar właściwy, wygląda na to że spala się czysto. Nurtuje mnie tylko kwesta składu trocin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.08.2018 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2018 (edytowane) Ja w tym roku też sprawdzałem nowe źródełka Westa z Pobiedzisk dystrybutor Meada Poznań bo cena u poprzedniego dostawcy mocno poszybowała . Dwa rodzaje peletu , jeden po 600 ciemny , po rozpuszczeniu widoczne białe dodatki (myślę ,że płyta wiórowa laminowana), spieki zrobiły się w 3h takie ze hoho , spaliny smierdziały nie wiem czym . . Drugi po 700 troszkę jaśniejszy , po rozpuszczeniu też coś widoczne , niby bez spieku , Mam zagwozdkę co wziąć na ten rok. Jadę w jeszcze inne miejsce Edytowane 22 Sierpnia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 22.08.2018 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Myślałem czy czasem nie przejść z pieca na ekogroszek na taki na pellet ale widzę, że z paliwem jest podobnie, coroczne poszukiwanie złotego środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 22.08.2018 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Nie sądziłem że z pelletem gorzej jak z węglem, Wydawało mi się że byle drewno lub drewnopodobne i wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.08.2018 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Jak palnik nie jest w stanie tego spalić to pelet gówniany a może to palnik gówniany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 22.08.2018 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Nie sądziłem że z pelletem gorzej jak z węglem, Wydawało mi się że byle drewno lub drewnopodobne i wystarczy. Oj gorzej jest, gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 22.08.2018 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2018 Nie wiem albo wy macie taki gównianh pelet albo kotły,ja tam kupowałem najtańszy i nie było problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.08.2018 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 (edytowane) Kupiłem wczoraj worek z Obornickiej w Poznaniu:wtf: 750 Zeta wołają za tonę tego g... Z tym plastikiem to kaloryczność chyba jak na węglu będzie Edytowane 24 Sierpnia 2018 przez cuuube Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 24.08.2018 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Jak palnik nie jest w stanie tego spalić to pelet gówniany a może to palnik gówniany? Palić się pali wszystko , ale z jakimi efektami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 24.08.2018 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2018 Są gowniane pelety ale są też czyste od lokalnych, uczciwych producentów. Znajomy znalazł teraz sprawdzony już lisciasto-iglasty za 650zł. Czysty i bez spiekow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts