Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dwie male lazienki i pralnia - jak zaaranzowac?

Etteb

Recommended Posts

Witam.

Jak w temacie posta - mam problem z aranzacja dwoch malych lazienke i pralni aby nie napisac - mikroskopijnych. Od pazdziernika zeszlego roku nie moge podjac ostatecznej decyzji a czas mija i do lutego mam juz miec zakupione - dwie kabiny i dwie umywalki plus do jeden - ceramike Niby prosta sprawa bo jest ogromny wybor ale nie w tym rzecz a w wymiarach lazienek - najwiekszy problem sprawia mi pierwsza w ktorej chce pozostawic zeliwna wanne (nie zrezygnuje z wanny) i dodac jednoczesnie prysznic, umywalke i sedes i tutaj mam pytanie - jak wykonac ten karkolomny czyn na powierzchni 160m x 260m?

Na szerokosci lazienki (160m) musze wcisnac - wanne i prysznic? Czy jest to mozliwe? Kombinowalam z pol okraglym prysznicem i tutaj zwracam sie o porade - ktorej firmy i ktora jest godna polecenia, chodzi mi jesli to mozliwe o sprawdzone ale nie koniecznie; bede wdzieczna za kazda rade.

Nastepnym dylematem jest umieszczenie umywalki i sedesu? Brakuje mi miejsca. Nie mam pomyslu! HELP!

Wydaje mi sie, ze powinnam zalaczyc fotki lub jakis szkic lazienki dla lepszego rozeznania?

Wrzuć plany łazienek z zaznaczeniem przyłączy. Tak będzie łatwiej coś doradzić.

Osobiście nie wyobrażam sobie wciśnięcia na ścianie 160 cm wanny i prysznica (moja łazienka ma taką szerokość), tym bardziej, że jeśli chcesz mieć na ścianie płytki to już odejdzie Ci ok. 3-4 cm (płytki + klej).

Dziekuje nemi Twoja opinia sie liczy i coraz bardziej uswiadamiam sobie, ze to bardziej niz nieralne, ale moja hmmm ... upartosc i chec pozostawienia wanny jest ogromna - znowu mam pojsc na kompromis?

Nemi, nie poge podac planu przylaczy bo nie posiadam - brzmi ironicznie, prawda? Za duzo by tlumaczyc w szczegoly wiec napisze skrotowo: problem nie polega w przylaczach a w rozmieszczeniu prysznica, sedesu i umywalki. Prosze tylko o porade/dorade czy moja koncepcja jest realna? Wg mnie TAK!

Dodam iz pierwotnie lazienki mialy miec 200m szerokosci co bardziej ulatwilo by rozmieszczenie ale po ... zlych obliczeniach wyszlo co wyszlo i nie mam juz odwrotu gdyz nie moge burzyc innych scian dopiero co postawionych.

OK! Aby lepiej zobrazowac o czym pisze, pozwole sobie na pokazanie zdjec z problematycznej lazienki (z wanna) oraz prosty szkic z palnowanym rozmieszczeniem bedzie latwiej ogarnac o czym pisze bo naprawde nie chce zanudzac dlugim referatem ;)

Pomiedzy wanna a prysznicem nie bedzie miejsca, zaledwie kilka cm w zaleznosci jaki prysznic 80 czy 90? Glowa boli!

Dlaczego tak uparcie chce zatrzymac wanne? Odpowiedz prosta - bo ja lubie!

Dodam jeszcze iz poczatkowo myslalam tylko o samej wannie, poniewaz prysznic mial byc drugiej lazience znajdujacej sie pietro nizej ale po namysle; ze bede zmuszona biegac na dol aby wziac prysznic (sypialka znajduje sie na gorze gdzie lazienka z wanna) jakos mi mniej spasowalo i stad ten pomysl no i problem. Uwazam, ze wszystko jest do zrobienia tylko dobrze przemyslec?

Wiem i pogodzilam sie juz z mysla, ze wsciskajac kabine obok wanny otrzymam zero miejsca, coz ...

Drugi raz sprawdzam - nie wyswietla zdjec? Pozostawie jak jest bo byc moze moj komp robi mi na zlosc ;)

NOTE: probowalam na rozne sposoby wkleic zdjecia ale bez rezultatu, nie wiem doprawdy w czym blad - uzywam Picasa.

Edytowane przez Etteb

Ja nie widzę zdjęć. :( Plan możesz po prostu narysować w paincie - nie musi być przecież profesjonalny. :)

Pomysł Elfir jest chyba najlepszym rozwiązaniem...

U siebie mam wannę na krótszej ścianie - wanna 150 cm, dla mnie średnio wygodna, więc teraz żałuję trochę, że nie zrobiliśmy prysznica. :) Na upartego oczywiście da się to wszystko wcisnąć, tylko pytanie czy naprawdę chcesz wciskać mnóstwo sprzętów do tak małej łazienki? Uwierz, że na pewno nie będzie to wygodne jeśli chodzi o użytkowanie.

Edit: Ewentualnie można pomyśleć o takim układzie z jednej strony wanna - wzdłuż krótszej ściany (ok. 70 cm szerokości), dalej umywalka. Po drugiej stronie kabina prysznicowa i kibelek. Ale i tak uważam, że z użytecznością będzie kiepsko.

Edytowane przez nemi

NOTE: probowalam na rozne sposoby wkleic zdjecia ale bez rezultatu, nie wiem doprawdy w czym blad - uzywam Picasa.

Dlatego wiec zamieszam link do albumu:

SORRY za te niedogodnosc

http://https://picasaweb.google.com/110734568156674948909/Murator?authuser=0&feat=directlink

Na pierwszej fotce jest szkic lazienki zrobiony ba szybko dla lepszej orientacji mam nadzieje, ze "pomoze"

Nadal zarywam noce i mecze oczy w poszukiwaniu odpowiedniej kabiny i umywalki ... kiedys znajde.

Zrób wannę w łazience na dole a na górze prysznic. Wanna będzie dla relaksu, można sie poświecić i zejść na dół, by spędzić sobie tam dłuższą chwilę.

Taka byla pierwsza koncepcja tylko wanna w gornej lazience a dolnej tylko prysznic jednak plany sie zmienily, czytac: dolozylam sobie problemu i to na wlasne zyczenie ;)

Dodam, ze z gorna lazienka ma byc dla dwoch osob wiec jestem sklonna pogodzic sie z malymi niedogodnosciami z braku miejsca ooo YES oczywiscie, ze zyczylabym sobie miec piekny salon kapielowy ale ... jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Jakos tak szlo. ;)

Natomiast dolna lazienka bedzie do uzytku ogolnego czyli: dla nas i gosci wiec uwazam iz pomysl z wanna nie bardzo odpowiada.

Ja nie widzę zdjęć. :( Plan możesz po prostu narysować w paincie - nie musi być przecież profesjonalny. :)

Edit: Ewentualnie można pomyśleć o takim układzie z jednej strony wanna - wzdłuż krótszej ściany (ok. 70 cm szerokości), dalej umywalka. Po drugiej stronie kabina prysznicowa i kibelek. Ale i tak uważam, że z użytecznością będzie kiepsko.

Prowizoryczny szkic znajduje sie w albumie - link wyzej.

Musialabym sie przespac z Twoja propozycja ;) jednak "widze" ze nie bardzo pasuje mi rozlozenie, rozrysuje i pomysle. Ciekawa jestem co powiesz na moj uklad?

Dziekuje nemi i Elfir za sugestie. :)

Bede musiala poszukac jakis program w ktorym moglabym rozrysowac powierzchnie i wtedy dokladniej widziec rozklad urzadzen.

Edytowane przez Etteb

link też nie działa. Na forum w dziale "Uwagi o naszym forum" jest wątek w którym krok po kroku opisany jest sposób wklejania zdjęć.

Czy goście nie moga skorzystać z wanny? Albo tak często masz gości, że nie będziesz miała okazji swobodnie wykąpać się w wannie?

Nie w tym problem Elfir, jest troszke tlumaczenia - ktoregos dnia opisze.

Na dzisiejszy dzien jestem juz zmeczona poszukiwaniem, mysleniem i kombinowaniem jak co zrobic, potrzebuje od tego odpoczynku.

BTW wiem jak sie zamieszcza zdjecia, widocznie moj komp sie rowniez buntuje ;) anyway thx za info.

Do nastepnego.

Rozszyfrowalam gdzie popelnilam blad podczas zamieszczania zdjatek wiec moge teraz zamiescic fotki oraz szkic z wstepnym ustawieniem urzadzen lazienkowych - wstepnie i pewnie ostatnie poniewaz nie ma innej opcji; jak pisalam w poprzednim poscie - wanna musi zostac! Zastanawiam sie tylko nad wyborem kabiny prysznicowej i mysle, ze 80 cm powinna sie zmiescic ale najglowniejszym problemem bedzie jaki ksztalt - okragla czy polokragla?

Okragla z otwieraniem na prawa strone powinna byc dobrym wyborem ale jeszcze rozmyslam nad polokragla rozsuwana ale pytanie jest: nie bedzie kolidowac z wanna?

Dla lepszego rozeznania: szkic zrobiony na szybko (sorry bardzo prosty)

untitled.jpg

i zdjecia tejze lazienki w trakcie wybijania sciany:

Bathroom%252520001.jpg

Bathroom%252520004.jpg

Bathroom%252520016.jpg

Pytanie:czym moge zamalowac boki wanny na bialo?