Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbrojenie stropu rozpiętości 5m

Recommended Posts

Mam dom wg projektu indywidualnego bo dośc nietypowy. W pokoju dziennym mam monolityczny trop 5x3,05m gdzie te 5m to jest rozpiętość stropu. Strop nad tym pokojem ma 17cm grubości i pręty 14mm (co 18cm). Nad reszta domu strop ma grubość 12cm i zbrojenie z prętów 12mm (co 26cm). Dom jest murowany z silki szerokości 18cm.

Odnosze wrażenie, że projektant projektujący mój domek przyjmował bardzo duże rezerwy i pewne rzeczy sa przewymiarowane i zaprojektowane jak bunkier. Ekipa murarska też twierdzi, że to jest zbrojenie przesadzone. Kierownik mówi, że sam z siebie zmiany nie dokona-potrzebuje opinii konstruktora. Do tego projektanta co projektował cały dom iśc za bardzo nie chce bo zakładam, że sie nie zgodzi i zamierzam skorzystac z innego konstruktora, który o ile to możliwe troche odchudzi mi to zbrojenie. A wszytsko sie rozchodzi o to że będzie bardzo duzo odpadów tych prętów 14mm bo pręty na zbrojenie stropu maja miec długość ok 6,5m więc pozostałe 5,5m pozostaje i nie bardzo jest co z tym zrobić, dlatego myslimy czy jest możliwośc zamiany prętów fi 14 na fi 12 bo odpady fi 12 jest duzo latwiej zagospodarować. Bardzo prosze o pomoc bo nie bawem musze zamawiać stal za strop.

w sumie to jeśli chodzi o takie rzeczy jak zbrojenie to niezbyt dobry sposób by na opiniach przypadkowych forumowiczów się opierać (wszak klawiatura wszystko zniesie, jakiś Ziut Ci wykład zrobi, poprze cytatami z mądrej książki i tytułami naukowymi z doąwiadczeniem, a może być ten Ziut faktycznie jedynie świniopasem i bajkopisarzem przy okazji...)

od siebie noge Ci jedynie dodać, że moje stropy (dom w tamaryszkach z archonu) są wszystkie grubości 14cm, zbrojone w projekcie prętem #8mm w rozstawie 20x17cm dla stropu nad salonem z wykuszem (5,70x5,13/4,38 ) i dla stropu nad garażem prętów #8mm (długie w rozstawie 25cm) i #10mm (krótkie w rozstawie 10cm)

a zrobiłem z #10 i #12 bo takie miałem w dobrej cenie i ilości (taniej mi wyszło niż miałbym gdzie indziej kupować ósemkę)

w sumie to jeśli chodzi o takie rzeczy jak zbrojenie to niezbyt dobry sposób by na opiniach przypadkowych forumowiczów się opierać (wszak klawiatura wszystko zniesie, jakiś Ziut Ci wykład zrobi, poprze cytatami z mądrej książki i tytułami naukowymi z doąwiadczeniem, a może być ten Ziut faktycznie jedynie świniopasem i bajkopisarzem przy okazji...)

od siebie noge Ci jedynie dodać, że moje stropy (dom w tamaryszkach z archonu) są wszystkie grubości 14cm, zbrojone w projekcie prętem #8mm w rozstawie 20x17cm dla stropu nad salonem z wykuszem (5,70x5,13/4,38 ) i dla stropu nad garażem prętów #8mm (długie w rozstawie 25cm) i #10mm (krótkie w rozstawie 10cm)

a zrobiłem z #10 i #12 bo takie miałem w dobrej cenie i ilości (taniej mi wyszło niż miałbym gdzie indziej kupować ósemkę)

a ja od siebie, przypadkowego forumowicza mogę dodać, że w przypadku zmiany #14 na #12 wystarczy zwykła matematyka na poziomie gimnazjum (?)

masz przekrój - 1mb przekroju (w m2) dla #14 ma ileś tam m2, chcesz zamienić na #12

to liczysz

pole przekroju dla #14 na 1mb przekroju (wyjdzie x), a wtedy dla #12 wyjdzie ax, gdzie a to różnica (stosunek przekroju #14 do #12)

et voilà

ot cała filozofia zastępująca "mądre głowy"

no nie do końca jest jak przedpiśca pisze, bo oprócz arytmetyki dochodzą jeszcze wymogi konstrukcyjne. Jeśli zamiast 10 prętów #14 wyjdzie że ma być 13 szt. #12 (przykładowo, nie chce mi się do tabel zaglądać) to jak je rozmieścisz? Rozstaw prętów to nie taka dowolna sprawa, są pewne reguły tym rządzące. Poza tym, strop 5x3,5 m jeśli te ściany długości 3,5m też są nośne to bardzo mało wytężony element i te średnice prętów wskazują że stoją na nim co najmniej słupki dachu, czy inne wielkie obciążenie.

Zawsze możesz poprosić konstruktora który robił projekt indywidualny o obliczenia, wtedy widać co przyjęto do obliczeń i jakie są ich wyniki i czym się różnią od tego co na rysunkach.

Ale stali #14 oraz #18 w zasadzie się nie powinno stosować bo istnieje duże ryzyko pomyłki ze średnicami #12 oraz #16, a wcale średnicy pręta nie mierzy się suwmiarką bo to jest tylko wartość umowna, wynikająca z podzielenia wagi 1m pręta przez gęstość stali.

Mi nie chodzi o szczegółowe wyliczenia by pominąć konstruktora albo by pokazac ten wątek kierownikowi budowy by na jego podstawie pozwolił zastosowac inne zbrojenie i/lub grubość stropu. Mi chodzi o wasze doświadczenie by sie z grubsza zorientować czy mój projektant miał zapędy do konstruowania bunkra i pzyjmował wszędzie duże rezerwy czy nie i czy w ogóle jest sens mysleć nad odwiedzeniem innego konstruktora, który opierając się na tych samych przepisach i tej samej matematyce jednak stwierdzi, że az tak mocnego zbrojenia nie trzeba stosować bo fi 12 wystarczy, a o taka zmiane najbardziej mi chodzi. Wolę nawet by strop miał więcej tych prętów fi12 niz miałby fi14 by zrównoważyć ilość stali ale żeby to było fi 12 bo jej odpady duzo łatwiej wykorzystać.

Z postu @edde wynika, że jego strop ma i większe rozpiętości i ogólna powierzchnie między podporami a grubość i zbrojenie wyraźnie ma "lżejsze" więc może moje podejrzenia co do bunkrowych zapędów mojego projektanta nie sa bezpodstawne. Jeżeli gdzieś się myle, albo nie uwzględniłam jakiegos istotnego faktu to wyprowadźcie mnei z błedu.

Aha. Strop ma rozpiętość 5m a szerokość 3,05m (3m i 5cm) a nie 3,5m jak pisał @sławek9000

To ja spróbuję odpowiedzieć. Na podstawie swojego doświadczenia (~300tys m2 stropów filigran i monolit). Żadne zmiany bez szczegółowej analizy poza prostą zamianą średnic przy zachowaniu proporcji pola zbrojenia nie powinny mieć miejsca. Natomiast dwie sprawy budzą niepokój: strop 12cm zdecydowanie słabo wygląda pod względem i nośności i akustyki-zawsze inwestorom odradzam, choć wiem, że niestety ciągle występują stropy tej grubości w projektach.

Kolejna rzecz to zbrojenie stropu 12cm prętami #12 co 26cm nie jest właściwe. Zalecenia mówią wyraźnie dla płyt h>10cm rozstaw zbrojenia max 1,2*h i nie więcej niż 25cm. Zastosowane zbrojenie może skutkować rysowaniem się stropu. Twój projektant nie maił zapędów do konstruowania bunkra. Zastosował tylko niewłaściwe średnice i rozstawy. Zdecydowanie powinny być pręty o mniejszych średnicach gęściej

Gość elka51

Odnosze wrażenie, że projektant projektujący mój domek przyjmował bardzo duże rezerwy i pewne rzeczy sa przewymiarowane i zaprojektowane jak bunkier. Ekipa murarska też twierdzi, że to jest zbrojenie przesadzone.

Posiadasz odpowiednią wiedzę, doświadczenie zawodowe, uprawnienia projektowe i zrobiłaś przeliczenia aby to stwierdzić? To samo tyczy się każdego z ekipy murarskiej...

A wszytsko sie rozchodzi o to że będzie bardzo duzo odpadów tych prętów 14mm bo pręty na zbrojenie stropu maja miec długość ok 6,5m więc pozostałe 5,5m pozostaje i nie bardzo jest co z tym zrobić, dlatego myslimy czy jest możliwośc zamiany prętów fi 14 na fi 12 bo odpady fi 12 jest duzo latwiej zagospodarować. Bardzo prosze o pomoc bo nie bawem musze zamawiać stal za strop.

Zamów sobie zbrojenie w zbrojarni - przyjdą gotowe pręty z numerkami i zero "odpadów".

Jedyne błędy jakie zaobserwowałam to zastosowanie prętów fi14 i za duże rozstawy(zwyczajowo się ich nie stosuje z uwagi na możliwość pomyłki z fi 12). Wyrokować czy za dużo, ok czy za mało można wyłącznie po przeliczeniu konstrukcji a sugerowanie się zbrojeniem i rozpiętością stropu w INNYM domu to prosta droga do katastrofy budowlanej.

Odchudzanie konstrukcji jest jednym z podstawowych zadań konstruktorów budowlanych. Wystarczy że twój projektant liczył konstrukcję ręcznie, wrzucając ten sam budynek do profesjonalnego programu obliczeniowego na starcie urwałabym z 25% jak nie więcej :)

Edytowane przez elka51

Korzystanie ze zbrojarni byłoby raczej najgorszym rozwiązaniem głównie ze względów finansowych-za małe zlecenie. Zapewne taniej by mnie wyszło miec te odpady z fi 14 niż nie miec odpadów zamawiając w zbrojarni.

Żadne zmiany [...] poza prostą zamianą średnic przy zachowaniu proporcji pola zbrojenia nie powinny mieć miejsca.

...

Zdecydowanie powinny być pręty o mniejszych średnicach gęściej

To jak rozumiem z taka zmiana z fi 14 na fi 12, tyle, że gęściej ułożone, nie powinno byc problemu. Dla mnie to już jest pozytywna wiadomość bo wole mieć na budowie więcej "odpadów" fi 12 niz fi 14 bo zdecydowanie łatwiej będzie mi je wykorzystać.

Pobawiłam się troche matematyką na poziomie podstawówki i wychodzi mi, żeby zrównowazyc ilośc stali na m2 przy zmianie z fi14 na fi12 pręty powinny byc co 13cm :) . W poniedziałek mam się widziec i z kierownikiem i z inna architekt/konstruktorką więc zobaczymy co oni powiedzą.

no nie do końca jest jak przedpiśca pisze, bo oprócz arytmetyki dochodzą jeszcze wymogi konstrukcyjne. Jeśli zamiast 10 prętów #14 wyjdzie że ma być 13 szt. #12 (przykładowo, nie chce mi się do tabel zaglądać) to jak je rozmieścisz? Rozstaw prętów to nie taka dowolna sprawa, są pewne reguły tym rządzące. Poza tym, strop 5x3,5 m jeśli te ściany długości 3,5m też są nośne to bardzo mało wytężony element i te średnice prętów wskazują że stoją na nim co najmniej słupki dachu, czy inne wielkie obciążenie.

Zawsze możesz poprosić konstruktora który robił projekt indywidualny o obliczenia, wtedy widać co przyjęto do obliczeń i jakie są ich wyniki i czym się różnią od tego co na rysunkach.

Ale stali #14 oraz #18 w zasadzie się nie powinno stosować bo istnieje duże ryzyko pomyłki ze średnicami #12 oraz #16, a wcale średnicy pręta nie mierzy się suwmiarką bo to jest tylko wartość umowna, wynikająca z podzielenia wagi 1m pręta przez gęstość stali.

no to niech Ci się zachce zamiast pie... bez sensu

a ta Twoja fobia do #14 i #18 to fobia dziecka do pewnych zabawek, niczym nie podparta, niemniej istniejąca

U mnie też są rozpiętości powyżej 5m i konstruktor dodał dwuteownik stalowy do wzmocnienia konstrukcji. Strop co prawda oryginalnie zaprojektowany jako TERIVA.

Na twoim miejscu (pomimo calego szacunku dla szanownego grona forumowiczów) sprawdziłbym obliczenia z jakimś konstruktorem siedzącym w temacie domków jednorodzinnych - najlepiej takiego co wykonuje adaptacje / zmiany do projektów gotowych. I to najlepiej z polecenia kogoś komu dom jeszcze stoi :)

Co do asekuracyjności projektantów domków typowych to mogę powiedzieć, że w moim projekcie oryginalnie ławy mają miejscami 120cm szerokości - a zbrojone standardowo 4xfi12... Dom co prawda z ciężkiego materiału - również silka - ale mój instynkt nie poparty żadną wiedzą fachową wietrzy tu jakiś spisek w branży stalowej :D A tak na poważnie to chyba taka jest już charakterystyka projektów typowych - nie są przygotowane pod konkretne warunki i z reguły są przewymiarowane...

Twój jest projektem indywidualnym - więc chyba masz prawo wymagać od architekta aby ci objaśnił dlaczego tak a nie inaczej został ten strop zaprojektowany...

Edytowane przez suomi

• 2 years później...
Witam

mam podobny problem chcę zmienić zbrojenie stropu o wymiarach 2,5x4m #12 co 18 cm dwukierunkowo na #8 co 11 cm dwukierunkowo.

czy to będzie poprawnie wykonane czy można stosować pręty #8 jako zbrojenie główne?

pokaz obliczenia z pretem #8 to sprawa sie wyjasni,

a jak obliczen nie masz to idz do konstruktora,

zbyt powazna sprawa aby sobie ot tak zamieniac

Witam

mam podobny problem chcę zmienić zbrojenie stropu o wymiarach 2,5x4m #12 co 18 cm dwukierunkowo na #8 co 11 cm dwukierunkowo.

czy to będzie poprawnie wykonane czy można stosować pręty #8 jako zbrojenie główne?

Coś żle policzyleś

#12 co 18 to 6,28 cm2/mb

#8 co 11 to 4,57 cm2/mb

Czyli za mało !!

aby 12/180 zastapic 8 muisz ja dac co 8 uzyskasz 6,29cm2 na mb