flyer2 08.01.2012 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2012 Witam.Mam pytanie.Kto zgłasza zmiany w ewidencji gruntów po podziale nieruchomości.Czy na podstawie ostatecznej decyzji zatwierdzającej podział zgłaszam to ja ,czy robi to sama gmina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.01.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 a kto dzielił?Ja zgłaszałam sama w ewidencji zmianę adresu mojej działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hary2006 09.01.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2012 trzeba zgłosić samemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ludwik_13 10.01.2012 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Jeżeli był podział, to organ , który wydał decyzję podziałową (wójt, burmistrz, prezydent) ma obowiązek przesłać 1 egz. decyzji z klauzulą ostateczności do egib. Nie wiem jak z KW - tam chyba trzeba złożyć wniosek, ale nie jestem pewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flyer2 10.01.2012 23:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Co to jest egib? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 10.01.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Nie polecam liczyć na gminę/wójta/kogokolwiek. Egib - Ewidencja gruntów i budynków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek i Kasia K. 11.01.2012 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 W KW musimy każdorazowo zgłaszać sami. W EGiB każda zmiana danych (np zmiana właściciela, zmiana użytku,zmiana czy wpisanie nr KW itp) powinna być zgłaszana przez właściciela/uzytkownika wieczystego.Na staroście ciąży obowiązek aktualizacji bazy danych EGiB wynikających z podziałów, rozgraniczeń, innych opracowań prawnych, inwentaryzacji itp.Geodeta zanim odda operat do kontroli (operaty są kontrolowane przez inspektora w starostwie powiatowym) musi wnieść odpowiednie zmiany/poprawki w bazie danych ewidencji gruntów i budynków (np wnieść podział, wnieść zainwetaryzowany budynek, przyłącza itp).Tak więc klient po otrzymaniu od geodety mapy podziałowej czy mapy z inwentaryzacją powykonawczą ma te dane już wprowadzone w starostwie.Formalnością pozostaje w przypadku podziału dostarczenie mapy podziałowej przyjętej do zasobu w starostwie powiatowym do gminy w celu zatwierdzenia podziału (mapę może dostarczyć geodeta, który wykonywał podział lub właściciel). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flyer2 11.01.2012 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedż.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebxyz 12.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Witam.Ewidencja gruntów i budynków docelowo ma być przksztalcona w Kataster nieruchomości (to zajmie jeszcze kilka lat).Za podzial i rozgraniczenie odpowiada wójt, burmistrz lub prezydent miasta jako organ który przeprowadza to postępowanie to wynika z przepisów (technicznie oczywiście przeprowadza geodeta).Zmiany do ewidencji zawsze wprowadza się po uprawomocnieniu się decyzji wydawanej na zakończenie postępowania rozgraniczeniowego czy też podzialowego, a taka decyzja jest wydawana już po sprawdzeniu przez odpowiedni organ operatu technicznego i po wprowadzeniu odpowiednich poprawek do tego operatu jeżeli takowe musi wprowadzić geodeta, a nie przed. Zawsze zmiany które są wprowadzane do ewidencji muszą wynikać z dokumentów już do których nie ma wątpliwości.Pomiędzy ewidencją a Księgami Wieczystymi jest ciągla wymiana danych. Co to oznacza, oznacza to to, że zmiany wynikające z przeprowadzonego podzialu i wprowadzone do ewidencji, przesylane sa do Sądu Rejonowego, wydzialu ksiąg wieczystych w celu zmiany wpisów w danej księdze. Teoretycznie dane w ewidencji i księgach powinny być spójne, ale w rzeczywistości niestety tak nie jest i trzeba samemu tego dopilnować dla pewności i spokojnego snu.Prawo geodezyjne i kartograficzne naklada na wlaściciela nieruchomości obowiązek poinformowania odpowiedniego oraganu prowadzącego ewidencję o zaistnialych zmianach przed uplywem 30 dni od powstania zmiany. Organ nie ma możliwości nalożenia kary za to że wlaściciel tej zmiany nie zglosil.PozdrawiamSebxyz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts