Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

M95 Róże w ogrodzie - energooszczędna wersja nowego życia

Recommended Posts

Stolarze montując kuchnie znaleźli kawałek elementu od okna, coby się nie zgubił przykleili go na folię osłaniającą okno w wykuszu. Zauważyłem to dopiero wieczorem kiedy siedziałem zmęczony po pracy, napaliłem w kominku otworzyłem drugie piwo i ... już chciałem dzwonić po księdza!!!!

http://imageshack.us/a/img11/4800/324qg.jpg

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

:rotfl:

Stolarze montując kuchnie znaleźli kawałek elementu od okna, coby się nie zgubił przykleili go na folię osłaniającą okno w wykuszu. Zauważyłem to dopiero wieczorem kiedy siedziałem zmęczony po pracy, napaliłem w kominku otworzyłem drugie piwo i ... już chciałem dzwonić po księdza!!!!

http://imageshack.us/a/img11/4800/324qg.jpg

:rotfl: :lol2: Bitter jak możesz zalałbym sobie kompa piwem przez ciebie a najgorszym przypadku nim się udławił. :D

Co do układania wełny to wiem że nie będzie łatwo. Od początku nastawiłem się że trzeba będzie dawać w kawałkach. U mnie na 2/3 stropu będę dawał od góry jedynie tam gdzie przez środek poddasza dałem płyty MFP (coby nie skakac jak małpa) trzeba od dołu. Ale tu tez mam w razie czego wyjście. Moge odkręcic płytę położyć wełnę i przykręcić płytę ponownie. Wiem upierdliwe. Ale może być łatwiejsze niż od dołu. :yes:

Właśnie zastanawiamy się czy wybrać dachówkę czy blachodachówkę z Rukki , w kawałkach Finnera .

U mnie wyszło że Finnera kosztowałaby drożej niż ceramiczna marsylka z Tondachu. W tej sytuacji biorę dachówkę.

do wyceny weź też pod uwagę, że potrzeba mniej drewna na więźbę bo do blachodachówki są cieńsze belki

Na całym dachu (wiązary) wyliczyli mi raptem 500 zł różnicy.

Przyznam szczerze, że wybraliście najlepszy projekt na świecie ;-) i widzę, że na razie za bardzo zmian nie ma.

Serdeczna prośba - zmień dziennik budowy na normalny taki jak ja a nie w formie bloga, jeżeli chcesz żeby ktoś czytał. Formę bloga jaką zastosowałaś i jaką wprowadził murator czyta się koszmarnie. Wiele osób po napisaniu nawet kilkudziesięciu postów przenosi dziennik na starą formę.

hehe Dzięki :)mamy świetny gust :) Przyznam , że wolałabym też zmienić swój dziennik na taki jak ty masz ,a le muszę poczytać i poświęcić trochę czasu na to , a mam go zazwyczaj późnym wieczorem.

Blachodachówka czy dachówka to ciężki wybór, chociażoczywiście wolałabym dachówkę... W dużej mierze chodzi też o finanse, ponieważ na razie mamy swoje fundusze i na dachu pewnie się skończą, a też nie chcemy oszczedzać na tym na czym się nie powinno ;)Ktoś jeszcze u Ciebie podpowiedział o dachówce Tondachu- marsylce . Opinie takie sobie. Sama nie wiem...Damy jeszcze do wyceny do nich. Zobaczymy. Więźbę mamy już gotową , wyciętą a za 10 dni przychodzi ekipa od dachu. Więc czasu nie mamy za dużo. W tej chwili np. na Finnerę czarną trzeba czekać ok 3 tyg, bo brakuje na składach !!Inne kolory do 7 dni. Tak więc mamy o czym mysleć. A ,że tak zapytam , masz jakieś zdjęcia wnętrz ? tzn chodzi mi o kafelki ;)

Edytowane przez aniqa1982

Przynajmniej wiem dlaczego nie było wentylacji w pokoju ... tylko jak to się stało? Kanał łączony złączką metalową, klejony taśmą zbrojoną. Łączenie skręcone dwoma opaskami i całość zaciągnięta folią strech!!!

http://imageshack.us/a/img856/5334/325ao.jpg

na całe szczęście w domu bez stropu można zdziałać cuda z instalacjami :cool:

cóż tam za siły musiały panować , a jaki pęd powietrza ;)

może dlatego Ci wentylacja szumiała ...

Dziś podłączyłem ogrzewacz przepływowy 4,5kW. Dupa. Woda leci ledwo ciepła tylko jak leci ciurkiem, jak leci szybciej to jest letnia ze skierowaniem na zimna. Chyba trzeba będzie to gówno oddać i kupić mały bojler. Tylko szkoda, że mam tak mało miejsca w szafce, zmieści się ledwo 5l, nie więcej.

Używam podgrzewacza 2 kW w zlewozmywaku i woda parzy. Reklamuj, prawdopodobnie uszkodzony.

testowałem 3,5 kw...

i wiem ile tym można nagrzać ...

te twoje 2kw to chyba do jakiegoś zasobnika podpięte ...:p

takim podgrzewaczem (2kw ) możesz podgrzać w ciągu minuty troszkę ponad 1 L wody o 25*...

czyli np. z 15* sieciowej o tej porze roku do np. 40* na wylewce ...

Edytowane przez jasiek71