Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki dom na działce w wjazdem od południowego zachodu?

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich.

Mam problem z wyborem projektu domu na moją działkę. Tak się stało, że działkę kupiłem jakiś czas temu kierując się względami estetycznymi (widok mam po prostu ładny). Teraz jednak jak chciałbym coś tam zacząć budować, to ciężko mi coś wybrać. Działka którą możecie zobaczyć w załączniku opada w kierunku północno-wschodnim, taka górka. Strzałka pokazuje kierunek opadania. Od strony południowo-zachodniej przebiega droga, z której jest wjazd na moją działeczkę.

Cały problem polega na usytuowaniu domu na działce, żeby było w nim jak najwięcej światła. Niestety jaki projekt nie wezmę to salon zawsze mi wychodzi w północnej części domu, a więc będzie niedoświetlony i zimny. Również taras wychodzi mi na północ, ewentualnie na północnym-wschodzie za domem co również wskazuje na to że będzie tam raczej ciemno. Do tego jeszcze to opadanie na północny wschód działki powoduje, że cień domu sięga dużo dalej i tego słońca przy przy tarasie będzie naprawdę niewiele. Nie chcę mieć tarasu z boku domu ani z przodu domu bo droga przy działce jest wyżej niż ma stać dom i taras byłby za bardzo eksponowany. Poradźcie co robić, bo już nawet myślę nad kupnem nowej działki, chociaż podoba mi się tam bardzo. Szukam domu z dachem dwuspadowym.

działka.jpg

Też mi się wydaje, że najprościej byłoby przenieść słońce. Ale gdybym to potrafił to nie pisałbym postów na forum Muratora.

Akwamaryna rozważałem, tylko, że tam taras jest z boku a droga od tej strony idzie mono pod górę, i wszystko jest na widoku, Gdyby działka szła do góry nie było by żadnego problemu.

"salon zawsze mi wychodzi w północnej części domu, a więc będzie niedoświetlony i zimny"

Chcesz ogrzewać salon słońcem ? Niedoświetlenie zalezy od wielkosci okien, chyba że słońce w okna ?

jak kto lubi. Jak jest ładna pogoda - ludzie uciekaja w cień, jak brzydka - rzadko przesiadują na tarasie.

Duży jest ten spadek? Może warto odsunąć dom od drogi tak dużo jak to możliwe i jednak zrobić salon i taras od południa?

Jeśli dobrze zrozumiałam to odpada taras od północy, północnego - wschodu i od południa? Pewnie zachód też odpada, bo wtedy taras byłby z boku a tego nie chcesz....

Może salon na północny zachód a taras od północy? Nikt nie powiedział że wszystkie okna muszą być od południa !

Moim zdaniem najlepiej będzie zainwestować w projekt indywidualny.

Dom częściowo z piętrem/poddaszem (cześć sypialniana) a częściowo parterowy (strefa dzienna) wg takiego układu składającego się z dwóch brył (dom i garażu) połączonych łącznikiem (wejście i kuchnia):

http://img706.imageshack.us/img706/7986/oknot.jpg

Najbliżej drogi garaż równolegle do granicy działki. Garaż niski, połączony z domem przejściem w pobliżu kuchni (np. przez spiżarkę). Garaż osłania od drogi wnętrze działki gdzie znajduje się taras w stylu patio (dziedziniec). W garażu można umieścić pomieszczenie na kotłownie i składzik na narzędzia i zrobić dodatkowe wejście do niego od strony patio. Ścianę garażu od strony północnej obsadzić zimozielonym bluszczem.

Kuchnia z oknami jednocześnie na patio (letnia jadalnia) i na drogę. Salon z oknami od południa, sypialnie z oknami od południa, zachodu i wschodu - można zrobić nad salonem dodatkowy taras na który będzie się wychodziło z sypialni.

Wielkość patio należy dobrać tak, by zimą cień garażu dochodził tylko do dolnej krawędzi okien salonu, przez co salon będzie nasłoneczniony prawie cały dzień.

dlatego ważne, by odległość garażu od okien salonu była wyliczona wg linijki słońca w czasie roku

Naprawdę, w przypadku takiej działki oszczędzanie na indywidualnym projekcie i nieszablonowym podejściu do projektowania tylko zmarnuje jej walory.

Jeżeli chodzi o powierzchnię domu to z żoną myśleliśmy o domu około 120 -140 metrów. Więcej nam nie potrzeba. Mamy jedno dziecko, a w perspektywie jeszcze góra dwójka. Chociaż co bóg da i ile da biorę :).

Działkę kupiliśmy ze względu na widok. Właśnie z góry, tam gdzie stać ma nasz dom, ładnie widać w oddali las w którym sobie płynie rzeka. Sytuując salon na północny wschód mamy idealny widok. Jeszcze słońce, czy to południowe, czy zachodzące idealnie oświetla ten sosnowy las i górki na których rośnie. W drugą stronę, pod słońce, tego efektu by nie było.

Myślałem nad projektem indywidualnym, ale salon na wschód, to właśnie mój najgorszy widok.

Poza tym salon od strony ulicy to trochę słaby pomysł. Działka jest tak dziwnie usytuowana że droga jest wyżej niż będzie dom. Dom musi być wybudowany 20 m od drogi. Poza tym droga też jest pochyła i w pewnym jej momencie jest tak wysoko, że nawet płot i krzaki nie zasłonią mnie gołego na tarasie :).

Powiem Wam szczerze, że moje wątpliwości wzięły się od czytania różnych postów na forum. Jak to źle, gdy salon jest od północy. Jak to zimno będzie w domu, że pokoje to będą nory. Obserwowałem działkę o różnych porach roku. Najgorszy jest ten cień od drzew które stoją przy drodze. Gdyby działka nie miała spadku to i cień daleko by się sięgał. A tak późnym popołudniem rzeczywiście może jest i ciemno, a jeszcze jak przyjdzie dom to działkę może całą mi zacieni.

Edytowane przez kongresmen