Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Porady - instalacje elektryczne w domach

Recommended Posts

Więc pomagaj w tematyce, na której się znasz. Jeśli się nie znasz to zamilcz.

Rozdzielnię masz w wiatrołapie. Gratuluję, duży wiatrołap musisz mieć, bo rozdzielnia i rozdzielnica to zupełnie różne urządzenia elektryczne.

Te pierwsze mogą zająć kilka hektarów.

Zamilczec mozesz Ty, pomagasz rownie duzo co ja i elpapiotrowski.

Wiatrolap mam wielki, rozdzielnia sie miesci, rozdzielnica tez.

• Odpowiedzi 122
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myślę że powinieneś odwiedzić jakąś rozdzielnię to się dowiesz czym są :), dowiedz się też czym jest urządzenie i napisz nam, chętnie się dowiemy.

Tak się sklada, że odwiedzam R-400/220/110 ok 20. razy w miesiącu.

Jeśli masz jakieś szczegółowe informacje, o których nie wiem - podziel się nimi.

A miejsce lądowania śmigłowców LPR-u też masz ?

I osobiście instruujesz pilotów jak mają lądować... ;)

Niestety ja nie, ale slyszalem, ze przy sobieskiego 25 jest, instruktor tez blisko mieszka ;)

Tak się sklada, że odwiedzam R-400/220/110 ok 20. razy w miesiącu.

huhu, Ty to jestes 'swiatowy"

garaż i wiatrołap to dobre miejsca na osprzęt elektryczny. Ja osobiście mam i tu i tam. Jeśli miałbym wybrać jedno z dwóch wybrałbym tylko garaż. internet i sat/tv mam w układzie gwiazdy ale same moduły instalowałem tylko w miejscach gdzie byłem pewien, że będą na dziś/teraz potrzebne. W kilku pomieszczeniach zamiast drogich modułów mam w ramce obok gniazd elektrycznych klipsy/zaślepki.

No i co to ma do rzeczy, bystrzaku krakowski ? W gimbazie nie nauczyli, że nazwy ulic piszemy z dużej litery ?

Liche szkoły macie pod Wawelem, jak widzę.

PS. Za śledczego robisz, że szukasz firmy elektrycznej ?

To informuję, że jej już nie ma, na dzień dzisiejszy.

Swoją drogą pochwal się swoją firmą i jej osiągnięciami (a raczej porażkami :lol2::lol2:)

Dzięki za odpowiedzi - te w temacie - bo się narobiło! :) Ponieważ to będzie 60 modułów, więc zostanie garaż, natomiast mam jeszcze dod. pytanie dot. LAN i TV-Sat i DVB-T.

1. w jaki sposób rozdzielacie sygnał TV naziemnej? Jak to zrobić najprościej?

2. czy jest jakiś sposób żeby podłączyć 2 gniazda do 1 wyjścia routera?

3. znajomy zaproponował nam komputerowe rozdzielenie sygnału sat. z konwertera quad - czy na pewno takie rozdzielenie w ramach domu jest legalne?

OK, to powtórzę te wymierne pytania: :)

2. gdzie montujecie rozdzielnicę, w garażu, czy w wiatrołapie?

W garażu???

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:

1) złącza instalacji elektrycznej budynku, umożliwiające odłączenie od sieci zasilającej i usytuowane w miejscu dostępnym dla dozoru i obsługi oraz zabezpieczone przed uszkodzeniami, wpływami atmosferycznymi, a także ingerencją osób niepowołanych;

2)...

W garażu???

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

§ 183. 1. W instalacjach elektrycznych należy stosować:

1) złącza instalacji elektrycznej budynku, umożliwiające odłączenie od sieci zasilającej i usytuowane w miejscu dostępnym dla dozoru i obsługi oraz zabezpieczone przed uszkodzeniami, wpływami atmosferycznymi, a także ingerencją osób niepowołanych;

2)...

I co w związku z tym ... zacytowałeś coś ale bez objaśnienia dla innych. Co ma dozór i obsługa złącza do rozdzielnicy ? Złącze instalacji elektrycznej to nie rozdzielnica.