motylek0503 11.01.2012 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Mam zamiar budować do promyk z mg projekt chciałabym dowwiedzieć się odnośnie stropu w projekcie są wiązary ja myślałam o innym stropie betonowym lub terriva jakie są koszty . chcę zrobić u góry strych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 11.01.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 wiązary będą tańsze. Zmiana stropu na ciężki żelbetowy będzie skutkować koniecznością wzmocnienia fundamentów (czyli kolejne koszta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 11.01.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 wiązary będą tańsze. Zmiana stropu na ciężki żelbetowy będzie skutkować koniecznością wzmocnienia fundamentów (czyli kolejne koszta). Niekoniecznie. zamiana stropu nie musi aż tak wpływać na fundamenty( z reguły w typówkach, nawet po adaptacji są wystarczające zapasy). Może być za to konieczne wykonanie dodatkowych podciągów, słupów itp. To można jednak zrobić. budynek natomiast będzie miał bardziej funkcjonalne poddasze. To wszystko powinno być podparte projektem konstrukcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 11.01.2012 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 "bardziej funkcjonalne"? Wiązarami dachowymi można zrobić "funkcjonalne poddasze" bez jakichkolwiek problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 11.01.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 "bardziej funkcjonalne"? Wiązarami dachowymi można zrobić "funkcjonalne poddasze" bez jakichkolwiek problemów. jasne z kratownicą drewnianą co ~0,9m jest bardzo funkcjonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 11.01.2012 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 czyli jeśli bym miała kąt nachylenia dachu 35 stopni to zwiazarami mogłabym mieć poddasze użytkowe. i miałabym suwity podwieszane. czy to by było najtańsze rozwiązanie . a czy w przyszłości mogłabym tam zrobić pomieszczenie mieszkalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 11.01.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 czyli jeśli bym miała kąt nachylenia dachu 35 stopni to zwiazarami mogłabym mieć poddasze użytkowe. i miałabym suwity podwieszane. czy to by było najtańsze rozwiązanie . a czy w przyszłości mogłabym tam zrobić pomieszczenie mieszkalne. Jeśli lubisz się przeciskać między wiązarami, i chodzić po suficie podwieszanym to wg elka51 będzie i tanio i funkcjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 11.01.2012 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 to jepszy by był monolityczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 11.01.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 to jepszy by był monolityczny Jeśli mam być szczery do domków szczególnie stawianych metodami gospodarczymi lub przez "budowniczych domków" nie polecam monolitu. raczej jakaś gęstożebrówka np. teriva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 11.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Popatrzyłem na ten projekt i po pogrubieniu trzech ścian wewnętrznych(zamiana działówek na nośne) nie powinno być problemu z terivą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik_01 12.01.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 ja bym się najpierw skontaktował z jakimś znajomym architektem, nie wiadomo jakie to będzie miało konsekwencje w projekcie.Trzeba pewnie ściany nośne poprzestawiać itp. A co do kosztów - to chyba wszystko jest tańsze od monolitycznego stropu, więc terriva to spoko pomysl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 12.01.2012 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 czytałam na forum że monolit jest tańszy bo mniej betonu wyjdzie ale to tylko regułki zapewnie w życiu to inaczej wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 12.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 czytałam na forum że monolit jest tańszy bo mniej betonu wyjdzie ale to tylko regułki zapewnie w życiu to inaczej wygląda. Monolit tańszy od terivy? Raczej nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 13.01.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 jakie sa obecnie ceny ( bez robocizny) terivy a monolitu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 13.01.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Monolit to :-zbrojenie-beton-szalunekTerriva to:-zbrojenie-beton-pustaki-belki-stemplowanie Koszty zależą tylko od tego za ile kupisz materiały.Na swój strop około 100m2 potrzebowałem około 2 km zbrojenia za 1 kg zapłaciłem 1,5pln-zostało jeszcze na frontowe ogrodzenie-wylanie ławy i słupy, beton B20 za 4000pln, szalunek i stemple odsprzedałem niewiele tracąc kosztowały mnie 1800pln. Mam strop który nie klawiszuje i mogę w nim poprowadzić swobodnie instalacje elektryczną bez strachu, że mi się na łeb zwali jak przypadkiem podetnę belkę.Mogę po nim skakać i nic na dole nie słychać, wykonałem go sam zgodnie z projektem (który akurat szczęśliwie potrafię czytać) bo to jest prosta robota mimo, że żmudna.Mogę postawić ściankę działową praktycznie tam gdzie mi się zamarzy.Impreza z monolitem kosztowała jakieś 8000pln-tak orientacyjnie bo już mi się nie chce zaglądać do zeszytu i liczyć raz jeszcze. Wyszło dużo taniej niż wynalazek pod nazwą terriva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.01.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 wierzę że wyszło taniej, że pewniej, że można samemu. Nie wierzę, że skacząc po monolicie nie słychać tego na dole. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 13.01.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 jasne z kratownicą drewnianą co ~0,9m jest bardzo funkcjonale Ograniczenia wynikają z braku podstawowej wiedzy... Dla przykładu "kratownica co 0,9m" przez którą trzeba się przeciskać http://www.mitek.pl/images/slupy_7.jpg zaczerpnięte ze strony http://www.mitek.pl/slupy.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SKUT13 13.01.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 (edytowane) Ograniczenia wynikają z braku podstawowej wiedzy... Dla przykładu "kratownica co 0,9m" przez którą trzeba się przeciskać http://www.mitek.pl/images/slupy_7.jpg zaczerpnięte ze strony http://www.mitek.pl/slupy.htm Podstawowej wiedzy to Ty nie masz. [moderowano - netykieta] A merytorycznie niech zrób to dla 10m i użytkowego poddasza i podaj cenę. W teorii wszystko można. Tylko za ile i kto za te pomysły płaci? Inwestor. Edytowane 14 Stycznia 2012 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 13.01.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2012 Strop z ceramiki to chyba tylko ja będę miał, nie wiem co mi do głowy strzeliło, z tym stropem.Może jakiś gigantyczny błąd popełniam?Ale to taka, TERIVA tylko że z gliny wypalanej w piecu. Weźcie mnie uspokójcie, że nie bładzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.01.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 nie błądzisz, strop jak strop. W moim bloku też jest Ackermann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts