Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiązary będą tańsze.

Zmiana stropu na ciężki żelbetowy będzie skutkować koniecznością wzmocnienia fundamentów (czyli kolejne koszta).

Niekoniecznie. zamiana stropu nie musi aż tak wpływać na fundamenty( z reguły w typówkach, nawet po adaptacji są wystarczające zapasy). Może być za to konieczne wykonanie dodatkowych podciągów, słupów itp. To można jednak zrobić. budynek natomiast będzie miał bardziej funkcjonalne poddasze. To wszystko powinno być podparte projektem konstrukcji

czyli jeśli bym miała kąt nachylenia dachu 35 stopni to zwiazarami mogłabym mieć poddasze użytkowe. i miałabym suwity podwieszane. czy to by było najtańsze rozwiązanie . a czy w przyszłości mogłabym tam zrobić pomieszczenie mieszkalne.

Jeśli lubisz się przeciskać między wiązarami, i chodzić po suficie podwieszanym to wg elka51 będzie i tanio i funkcjonalnie.

Monolit to :

-zbrojenie

-beton

-szalunek

Terriva to:

-zbrojenie

-beton

-pustaki

-belki

-stemplowanie

Koszty zależą tylko od tego za ile kupisz materiały.

Na swój strop około 100m2 potrzebowałem około 2 km zbrojenia za 1 kg zapłaciłem 1,5pln-zostało jeszcze na frontowe ogrodzenie-wylanie ławy i słupy, beton B20 za 4000pln, szalunek i stemple odsprzedałem niewiele tracąc kosztowały mnie 1800pln. Mam strop który nie klawiszuje i mogę w nim poprowadzić swobodnie instalacje elektryczną bez strachu, że mi się na łeb zwali jak przypadkiem podetnę belkę.Mogę po nim skakać i nic na dole nie słychać, wykonałem go sam zgodnie z projektem (który akurat szczęśliwie potrafię czytać) bo to jest prosta robota mimo, że żmudna.Mogę postawić ściankę działową praktycznie tam gdzie mi się zamarzy.

Impreza z monolitem kosztowała jakieś 8000pln-tak orientacyjnie bo już mi się nie chce zaglądać do zeszytu i liczyć raz jeszcze. Wyszło dużo taniej niż wynalazek pod nazwą terriva.

Ograniczenia wynikają z braku podstawowej wiedzy...

Dla przykładu "kratownica co 0,9m" przez którą trzeba się przeciskać :lol2:

http://www.mitek.pl/images/slupy_7.jpg

zaczerpnięte ze strony

http://www.mitek.pl/slupy.htm

Podstawowej wiedzy to Ty nie masz. [moderowano - netykieta]

A merytorycznie niech zrób to dla 10m i użytkowego poddasza i podaj cenę. W teorii wszystko można. Tylko za ile i kto za te pomysły płaci? Inwestor.

Edytowane przez joliska