Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Automatyka domowa poprzez centralę Satel Integra

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Światło zapala się praktycznie od razu.

Szafę mam na 100 modułów i jest na styk (mam cztery moduły INT-IORS + zasilacz do modułów + komplet bezpieczników).

Nie ma żadnych opóźnień, u mnie nie ma problemu aby w ciągu sekundy światło zapalić a następnie zgasić, swego czasu były opóźnienia ale było to spowodowane oprogramowaniem modułu wejść, jak masz moduły wersji 4.0 to nie ma opóźnień (jak masz starsze np.2.1 to satel bezpłatnie ci je zaktualizuje). Wejścia z centrali też działają natychmiastowo.

• 10 months później...
Mam prośbę o poradę przed tynkami. Jak okablować satela w moim przypadku. Centrala integra 128wrl na poddaszu. Dwie rozdzielnie na parterze w których umieszczę moduły rozszerzeń intiors. Trzeba doprowadzić zasilanie do centrali 230V i połączyć ją z rozdzielniami na parterze. Używam generalnie przewodu 8x0,5mm2. Ile przewodów powinienem wyprowadzić?. Jakie urządzenia warto podłączyć do centrali pomijając rozszerzenia (sygnalizator? manipulator czy podłączać do niej tylko expandery)?

Jeśli się na tym nie znasz to i tak nie zrobisz tego dobrze, i tak nie podłączysz i nie zaprogramujesz sobie systemu. Najtaniej i najlepiej wyjdzie ci wezwanie fachowca który prawdopodobnie za darmo wskaże ci miejsca do rozprowadzenia kabli jeśli podpiszesz z nim umowę na kupno i instalacje systemu alarmowego.

• 3 months później...
Witam

Każdy obwód oświetleniowy 230V sterowany wyjściem int-iors zabezpiecza się oddzielnym bezpiecznikiem (b10). Czy zaleca się dodatkowo zabezpieczyć sam ekspander? Czyli b10 przed wprowadzeniem fazy do iors'a oraz b10 na każde wyjście iors'a?

Dlaczego chcesz każdy obwód zabezpieczać osobną B10-tką ? Jakie będziesz miał źródła światła, jakie obciążenie, jaki przewód prowadzisz ?

Owszem. Staraj się trzymać wytycznych do 20 opraw na jednym obwodzie - w Twoim przypadku na jednym zabezpieczeniu, gniazda do10 szt na jednym obwodzie, punkty, gdzie będą przewidziane urządzenia 2kW i więcej - osobny przewód i osobne zabezpieczenie.

Rozsądnie jest nie mieszać elektryki zewnętrznej z wewnętrzną, (żeby nie były na tym samym zabezpieczeniu zarówno na wyłączniku przetężeniowym jak i aparacie RCD)

Pamiętaj o RCD dla obwodów oświetleniowych w łazienkach, oczywiście do gniazd w całym mieszkaniu także

Witam

Każdy obwód oświetleniowy 230V sterowany wyjściem int-iors zabezpiecza się oddzielnym bezpiecznikiem (b10). Czy zaleca się dodatkowo zabezpieczyć sam ekspander? Czyli b10 przed wprowadzeniem fazy do iors'a oraz b10 na każde wyjście iors'a?

Ja bym dał jeszcze ze dwa bezpiecznik przed tym całym wynalazkiem i ze dwa w lampach.

Dzięki kasprzyk za merytoryczne odpowiedzi. Trochę się w tym pogubiłem ale naprowadziłeś mnie na dobre tory ;) Czyli gdy np. z wyjścia int-iors chcę zasilić gniazda to do styku c danego wyjścia doprowadzam fazę z odpowiednimi zabezpieczeniami rcd i b etc. natomiast dalej ze styku nc lub no bezpośrednio do odbiornika. Pozdrawiam.

Owszem. Staraj się trzymać wytycznych do 20 opraw na jednym obwodzie - w Twoim przypadku na jednym zabezpieczeniu, gniazda do10 szt na jednym obwodzie, punkty, gdzie będą przewidziane urządzenia 2kW i więcej - osobny przewód i osobne zabezpieczenie.

Rozsądnie jest nie mieszać elektryki zewnętrznej z wewnętrzną, (żeby nie były na tym samym zabezpieczeniu zarówno na wyłączniku przetężeniowym jak i aparacie RCD)

Pamiętaj o RCD dla obwodów oświetleniowych w łazienkach, oczywiście do gniazd w całym mieszkaniu także

Tak.

Planujesz, jakie oświetlenie będzie sterowane z danego modułu.

Z RCD ->"S"-a, dalej na styk wspólny C modułu - wyjście na konkretne obwody ze styku NO.

Od C robisz mostki do kolejnych zacisków C, które ustaliłeś, że będą na tym samym zabezpieczeniu. Jeżeli będziesz musiał z tego samego modułu zasilić obwody, które będą na innym "bezpieczniku" - dobrze jest korzystać z tej samej fazy, jednak trzeba zwrócić uwagę na obciążenie, żeby się nie okazało, że wszystkie prądożerne urządzenia wrzucisz na jedną fazę.

pzdr

Dzięki, teraz rozwiałeś moje wątpliwości. Pozdrowienia.

Tak.

Planujesz, jakie oświetlenie będzie sterowane z danego modułu.

Z RCD ->"S"-a, dalej na styk wspólny C modułu - wyjście na konkretne obwody ze styku NO.

Od C robisz mostki do kolejnych zacisków C, które ustaliłeś, że będą na tym samym zabezpieczeniu. Jeżeli będziesz musiał z tego samego modułu zasilić obwody, które będą na innym "bezpieczniku" - dobrze jest korzystać z tej samej fazy, jednak trzeba zwrócić uwagę na obciążenie, żeby się nie okazało, że wszystkie prądożerne urządzenia wrzucisz na jedną fazę.

pzdr

• 3 months później...
  • 1 month później...

Witam odświeżę trochę temat. Chcę zrobić małą automatykę przyszłego mieszkania na Integrze 128WRL. Nie oczekuję od niej, że włączy mi tv z TVN24 i zaparzy kawę, kiedy to mieszkanie samo mnie obudzi...:) chce zrobić prostą automatykę. Mieszkanie będzie małe, jedna sypialnia i salon z kuchnią. Sprawę sterowania ogrzewaniem jak i klimatyzacją mam załatwioną. Chcę sterować 2 roletami zewnętrznymi, kilkoma punktami oświetlenia, kilka gniazdek... myślę że 3 ekspandery INT-ORS wystarczą z rezerwą! Mam problem z roletami, gdyż chce sterować nimi pilotem typu Somfy, Nice + z manipulatora i różne reakcje Integry. Ja nie mogłem znaleźć...są sterowniki Nice lub Somfy, które można normalnie sterować pilotem + mają wejście do sterowania z zewnątrz Integry właśnie. Kolejna najważniejsza sprawa, chciałbym zastąpić w salonie włączniki manipulatorem INT-TSI tylko jak on się popsuje to nie włączę światła w salonie? Czy można na Integrze zrealizować coś takiego: włącznik dzwonkowy np. jedno krótkie naciśniecie - lampa wisząca, dwa krótkie - sufit podwieszany, trzy lampa nad stołem?

Pozdrawiam

• 6 months później...
Witam! Podłączę się do wątku. Buduję dom. Mam zainstalowany alarm z możliwością załączenia pilotem bądź sms.Manipulator to satel int-tsi do tego integra 64. Chciałbym podpiąć do tego sterownie rozdzielaczami ogrzewania CO tj grzejnikami oraz podłogówką, sterownie bramą wjazdową, roletą garażową, roletami zewnętrznymi, wideofonem, może jeszcze oświetleniem zewnętrznym. Czy mając już tynki oraz instalację elektryczną jestem w stanie to zmienić/wykonać? Dodam, że rolety mają możliwość sterowania z pilota. Zależy mi na scentralizowaniu sterowania tymi systemami, żeby nie używać 5 pilotów czy umieszczać na ścianie 3 manipulatorów. Czekam na odpowiedzi bardzo mi zależy żebyście opisali troszkę możliwości i wzięli pod uwagę ingerencję w tynki i instalację elektryczną. Nie mam jeszcze posadzek wię szybko mogę położyć jakieś skrętki itp.

Czy mając już tynki oraz instalację elektryczną jestem w stanie to zmienić/wykonać?

Satel nie posiada modułów dopuszkowych, ale przeprowadź sobie skrętkę do wszystkich puszek bo wtedy włożysz sobie moduły systemów które się do automatyki budynku nadają.

Dodam, że rolety mają możliwość sterowania z pilota.

Jeżeli tylko z pilota i nie mają wyprowadzonych przewodów do sterowania przewodowego to niedobrze.

. Czy mając już tynki oraz instalację elektryczną jestem w stanie to zmienić/wykonać? .

Przede wszystkim jak najdalej od Satela i automatyki budynku, w tej chwili co "większe" centrale sypią się na łeb na szyje przy realizowaniu funkcji zwykłego alarmu, a tym bardziej nie zaryzykowałbym sterowania tym systemem jako IB.

Poczytaj tu na forum jakie ludzie mieli oczekiwania, plany a ile faktycznie udało się im zrealizować na ich produktach.

Powinieneś pomyśleć o jakimś dedykowanym systemie do automatyki budynku, odpuść satela bo zrobisz sobie w mieszkaniu dyskotekę, nic więcej.

Przede wszystkim jak najdalej od Satela i automatyki budynku, w tej chwili co "większe" centrale sypią się na łeb na szyje przy realizowaniu funkcji zwykłego alarmu, a tym bardziej nie zaryzykowałbym sterowania tym systemem jako IB.

To prawda. W grudniu poleciały nam dwie Integry na instalacjach, z czego jedna po zainstalowaniu nie dożyła następnego dnia. Zresztą na szkoleniach inne firmy instalatorskie też narzekają ostatnio na awaryjność tych central. Co prawda mamy tego zainstalowane w cholerę więc dwie grudniowe nie czynią z tego systemu badziewia, ale gdybyśmy zainstalowali je jako systemy automatyki to byłby drobny problem z klientami. Podobno była jakaś wadliwa seria.