avemisior 11.01.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2012 Witam Proszę o radę. Kupiłem mieszkanie jednopokojowe Kuchnia jest połączona z przedpokojem bez drzwi. W kuchni jest zamontowana mechaniczna wentylacja wyciągowa. Moje pytanie jest: Czy mogę w niej zamontować kuchenkę gazową czteropalnikową? Pytałem wielu fachowców i każdy mówił co innego. Wiem że jest zapis: § 1509. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Czy ktoś może wyjaśnić łopatologicznie co znaczy punkt 10. Ale również jest zapis: § 93. 2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji: 1) grawitacyjnej - w przypadku kuchni elektrycznej, 2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej. Kto potrafi to wyjaśnić??Bo:Mój przedpokój jest połączony z kuchnią i teoretycznie spełniam paragraf 93 Dziękuję za wszelkie sugestie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 12.01.2012 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Czy ktoś może wyjaśnić łopatologicznie co znaczy punkt 10. Punkt 10 oznacza, że możesz stosować w pomieszczeniu z paleniskami wentylację mechaniczną nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. Nie wolno Ci za to stosować wentylacji wyciągowej. ALE dotyczy to tylko urządzeń pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia i odprowadzających spaliny kominem. A więc nie kuchenkę gazową (nie ma grawitacyjnego odprowadzenia spalin), tylko na przykład kominek lub gazowy kocioł do przepływowego ogrzewania wody (piecyk kąpielowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avemisior 12.01.2012 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 dziękuję za szybką odpowiedź i za wyjaśnienie punktu 10 ale nadal nie do końca wiem czy mogę zamontować tą kuchnię czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2012 Kuchnia jest bez okna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avemisior 14.01.2012 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2012 ma kuchnia okno ale można uznać ostatecznie że jest w korytarzu bardzo zależy mi żeby była gazowa kuchnia a nie elektryczna dlatego tak wypytuję o to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 15.01.2012 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Czyli aneks kuchenny, połączony z korytarzem, okno jest w korytarzu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avemisior 16.01.2012 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 uznajmy że okno jest w kuchni co w takim przypadku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 16.01.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 To przeczytaj jeszcze raz:§ 93. 2. W mieszkaniu jednopokojowym dopuszcza się pomieszczenie kuchenne bez okien lub wnękę kuchenną połączoną z przedpokojem, pod warunkiem zastosowania co najmniej wentylacji: Przepis dotyczy pomieszczeń kuchennych bez okna oraz wnęki kuchennej i przedpokoju, również bez okna.Jeżeli jest okno, to może być kuchenka gazowa. Pod warunkiem, że jest tam co najmniej wentylacja grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
avemisior 16.01.2012 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Moim zdanie to przepis dopuszcza kuchnię bez okna czyli z oknem może być tym bardziej i dzięki temu spełniając dodatkowo warunek z pkt. 2 czyli "2) mechanicznej wywiewnej - w przypadku kuchni gazowej." Możemy bez problemu mieć taką kuchnię gazową. Czy dobrze i całkowicie zrozumiałem wasze odpowiedzi? Bo jeśli się ktoś się przyczepi przy jakiejś kontroli to muszę dokładnie się wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 17.01.2012 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Będę miał w chatce WM (nawiewno-wywiewną), ale kuchnia będzie miała drzwi. W takim układzie w kuchni muszę umieścić również wyciąg oraz nawiew w kuchni (mimo że bez tego nawiewu powietrze napływałoby jak wszędzie szparą pod drzwiami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 18.01.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Dlaczego miałbyś potrzebować jeszcze nawiewu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 18.01.2012 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 Dlaczego miałbyś potrzebować jeszcze nawiewu? ALE dotyczy to tylko urządzeń pobierających powietrze do spalania z pomieszczenia i odprowadzających spaliny kominem. A więc nie kuchenkę gazową Ups, nie doczytałem. Tak czy owak chyba spróbuję namierzyć kominiarza przed układaniem WM i pogadać, coby nie było problemów. (swoją drogą nie trochę nie kumam jak te spaliny są odprowadzane w kuchni, przecież tam jest chyba taki sam płomień jak w np "junkersie" łazienkowym?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 18.01.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2012 (swoją drogą nie trochę nie kumam jak te spaliny są odprowadzane w kuchni, przecież tam jest chyba taki sam płomień jak w np "junkersie" łazienkowym?) kratką wentylacyjną, grzeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 19.01.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2012 Dokładnie, są odprowadzane tak samo, jak zapachy ze smażenia cebuli -- wentylacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 04.02.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Tak czy owak chyba spróbuję namierzyć kominiarza przed układaniem WM i pogadać, coby nie było problemów. (swoją drogą nie trochę nie kumam jak te spaliny są odprowadzane w kuchni, przecież tam jest chyba taki sam płomień jak w np "junkersie" łazienkowym?) Ja bym walczył o kuchnię BEZ dodatkowego nawiewu. Zapachy mają iść z salonu do kuchni w zdecydowany sposób. Dlatego kratka w dolnej części drzwi musi być uczciwie zwymiarowana. Szpara pod drzwiami plus kratka od prześwicie 200cm2 może razem wystarczą, by skuteczność wywiewu nie zmieniała się w zależności od położenia drzwi. Kuchenka ma taki sam płomień jak junkers do podgrzewania wody. Jednak junkers ma większy palnik, otwartą komorę spalania i wymaga osobnego komina na spaliny. Dodając przy takim kominie na spaliny dodatkowy wywiew mechaniczny (np. okap z rurą na zewnątrz) mogłoby dojść do zawrócenia kierunku spalin do wnętrza pomieszczenia, do czego nie wolno dopuścić. Stąd takie brzmienie przepisów. A kominiarza, który odbierze kuchenkę gazową ze zrównoważoną WM, to ja bym chciał poznać i wykorzystać w tym samym celu. Cenne rozporządzenia ministra infrastruktury w tym temacie: Dz.U. nr 75 z 15.06.2002 poz. 690, (--> tu jest rozporządzenie z 12.04.2002) Dz.U. nr 109 z 07.04.2004 poz. 1156, Dz.U. nr 201 z 06.11.2008 poz. 1238 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 04.02.2012 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Ja bym walczył o kuchnię BEZ dodatkowego nawiewu. Zapachy mają iść z salonu do kuchni w zdecydowany sposób. Dlatego kratka w dolnej części drzwi musi być uczciwie zwymiarowana. Szpara pod drzwiami plus kratka od prześwicie 200cm2 może razem wystarczą, by skuteczność wywiewu nie zmieniała się w zależności od położenia drzwi. Kuchenka ma taki sam płomień jak junkers do podgrzewania wody. Jednak junkers ma większy palnik, otwartą komorę spalania i wymaga osobnego komina na spaliny. Dodając przy takim kominie na spaliny dodatkowy wywiew mechaniczny (np. okap z rurą na zewnątrz) mogłoby dojść do zawrócenia kierunku spalin do wnętrza pomieszczenia, do czego nie wolno dopuścić. Stąd takie brzmienie przepisów. A kominiarza, który odbierze kuchenkę gazową ze zrównoważoną WM, to ja bym chciał poznać i wykorzystać w tym samym celu. Cenne rozporządzenia ministra infrastruktury w tym temacie: Dz.U. nr 75 z 15.06.2002 poz. 690, (--> tu jest rozporządzenie z 12.04.2002) Dz.U. nr 109 z 07.04.2004 poz. 1156, Dz.U. nr 201 z 06.11.2008 poz. 1238 ...z tym, że prawidłowo zestrojona WM działa na lekkim nadciśnieniu wewn. domu. Mój lokalny kominiarz, nie widzi problemu przy odbiorze - a mam WM i kuchenkę gazową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.02.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Dlaczego miałbyś potrzebować jeszcze nawiewu? A czy masz pewność, że ten ODDZIELNY wyciąg nadkuchenny w ogólnym bilansie nie zakłóci WM? Przecież może to zależeć m.in. od jego wydajności oraz oporów przepływu powietrza od istniejącego nawiewu(?) Edytowane 4 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 04.02.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) A czy masz pewność, że ten ODDZIELNY wyciąg nadkuchenny w ogólnym bilansie nie zakłóci WM? Przecież może to zależeć m.in. od jego wydajności oraz oporów przepływu powietrza od istniejącego nawiewu(?) Jest taki temat na forum "Rekuperator a okap kuchenny" - trzeba poczytać. Spróbuję streścić (z pamięci). Kupuje się okap z filtrem tłuszczowym, najlepiej z drucianej siatki (mycie w zmywarce). Teraz są trzy szkoły: 1. Okap chodzi jako pochłaniacz tłuszczu i zapachów, czyli oddaje powietrze do wnętrza kuchni. Wyciąg z kuchni pozostaje anemostatem wywiewnym sufitowym (norma dla kuchenki gazowej w kuchni z oknem to 70m3/h). Przepisy dodają jeszcze: "Zaleca się projektowanie urządzeń wentylacyjnych umożliwiających okresowe zwiększenie strumienia objętości powietrza usuwanego z kuchni w czasie jej użytkowania, do co najmniej 120m3/h." 2. Okap pozbawia się silnika(!), zostawia najważniejszy filtr tłuszczowy i podłącza do wywiewu z kuchni prowadzącego do centrali WM. W kuchni dodaje się możliwość (np. przycisk) czasowego puszczenia WM na maksimum. 3. Z kuchni prowadzi się dwa wywiewy: przez anemostat sufitowy oraz przez okap (bez silnika) - oba do WM. Bardzo ambitni prowadzą teraz wywiew z okapu do ostatniego trójnika przed centralą WM i dodają (chyba) dwie elektryczne przepustnice. Kiedy się w kuchni coś sknoci (= smród) to przyciskiem się włącza WM na maksimum, a przepustnice przełącza tak by całość ssana była z okapu. (Łazienko-toalety w tym czasie... stoją!!) Ewentualne obawy o zapchanie wymiennika centrali WM oparami z tłuszczu (okap włączony do instalacji wywiewnej) nie zostały potwierdzone na forum. Były natomiast zdjęcia śladowo zanieczyszczonej rury (typu flex) tuż za okapem, po kilku latach używania. Filtr tłuszczowy należy myć by spełniał swoje zadanie i nie powiększał oporu. Powracającym pomysłem (również propagowanym wg. forumowiczów przez część zawodowych(!) instalatorów) jest wykonanie wylotu dla okapu bezpośrednio przez ścianę. Jest to jednak ślepa uliczka, bo: - zaburza się zbilansowanie wentylacji mechanicznej (dom powinien być szczelny), - jest ryzyko zasysania/wdmuchiwania zimnego powietrza przez akurat nieczynny okap, - chęć wyrzucenia smrodu spalonej ryby to 500m3/h (typowe okapy to robią) tylko, że taką ilość powietrza trzeba też znów wpuścić do domu. Hmm np. przez uchylone okno? "super pomysł" tylko nie w zimie!! (Zwykłe okapy albo ciągną to powietrze przez wszelkie dziury w domu albo wobec ich braku nie realizują swego zadania na poziomie 500m3/h.) Edytowane 4 Lutego 2012 przez parseq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.02.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Wykonanie jakiegoś wylotu bezpośrednio przez ścianę to ślepa uliczka, bo: - zaburza się zbilansowanie wentylacji mechanicznej (dom powinien być szczelny), - jest ryzyko zasysania/wdmuchiwania zimnego powietrza przez nieczynny okap, - chęć wyrzucenia smrodu spalonej ryby to 500m3/h (typowe okapy to robią) tylko, że taką ilość powietrza trzeba też znów wpuścić do domu. Hmm np. przez uchylone okno? "super pomysł" tylko nie w zimie!! A kto ten wylot przez ścianę (przy WM) proponował Co do reszty - "konia z rzędem" przeciętnemu użytkownikowi (użytkowniczce) kuchni, który(a) to zapamięta i zastosuje w praktyce Edytowane 4 Lutego 2012 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.02.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Jasne, że pewności nigdy nie ma, zwłaszcza w kontekście tego, co napisałeś, że nie każdy to przeczyta i zastosuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.