Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom energooszczędny z elementami pasywnego

Recommended Posts

Dla zainteresowanych nowinkami właśnie zamocowałem łączniki balkonowe Halfen i złożyłem beton na stropie, byłem zaskoczony łatwością montażu i prostotą dodatkowego zbrojenia. Sam łącznik montuje się od góry przy zachowaniu 2,5cm odstępu zbrojenia od łożysk i otuliny 3 cm prętów zbrojenia, a same pręty przymocować do zbrojenia wieńca i płyty balkonowej.

PICT0482.JPG

PICT0491.JPG

PICT0483.JPG

PICT0486.JPG

Proste i nieskomplikowane sama forma dostarcza całą dokumentację i nie na problemy by do nich telefonować z pytaniami, byłem zaskoczony prostotą i przejrzystością dokumentacji i instrukcji montaży.Jest istotne przy samodzielnej budowie domu energooszczędnego.

Pozdrawiam Tomasz

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 172
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To działa, właśnie rozszalowałem płytę balkonową 14m 74cm i łączniki balkonowe Halfena trzymają całą balkon na 32 prętach czyli 7 ton sterczy w powietrzu. To wszystko samodzielnie zrobiłem, czyli można taką zaawansowaną technikę w tz. gospodarczym sposobie budowy domu energooszczędnego.

PICT0670.JPG

PICT0669.JPG

Pozdrawiam Tomasz

Celowe zamierzenie było wykonanie takiego balkonu raz eliminacja mostków termicznych do minimum a sam balkon służy do ograniczenia nagrzewania się pomieszczeń w upalne dni. Budowa domu energooszczędnego wymaga zastosowania takich rozwiązań ponadto taki długi balkon stanowi spory problem, a tak jest OK.:rolleyes:

Pozdrawiam Tomasz

• 3 months później...

Po wizycie na targach INTER BUD w łodzi muszę zweryfikować koncepcje ogrzewania budynku i okazuje się po otrzymywanych ofertach założenie gruntowej pompy ciepła w granicach 6-9 kW z sondą gruntową wymagało by nakładu około 36 tyś. Tym samy rezygnuje z innych elementów systemu ogrzewania tj. kolektory słoneczne, bufor ciepła 1500-2000l, kominek z płaszczem wodnym i do tego osprzęt pompki, zaworki.

Jak szybko zmienia się koncepcja już po czterech latach jest osiągalne to co kiedyś było cenowo za drogie.

A komin już stoi…

Pozdrawiam Tomasz

Po wizycie na targach INTER BUD w łodzi muszę zweryfikować koncepcje ogrzewania budynku i okazuje się po otrzymywanych ofertach założenie gruntowej pompy ciepła w granicach 6-9 kW z sondą gruntową wymagało by nakładu około 36 tyś. Tym samy rezygnuje z innych elementów systemu ogrzewania tj. kolektory słoneczne, bufor ciepła 1500-2000l, kominek z płaszczem wodnym i do tego osprzęt pompki, zaworki.

Jak szybko zmienia się koncepcja już po czterech latach jest osiągalne to co kiedyś było cenowo za drogie.

A komin już stoi…

Pozdrawiam Tomasz

i bardzo słusznie. Upraszczasz układ, dostajesz 1 rozwiązanie z niską ceną za CO i CWU.

Również czasem warto zrezygnować z elementów energooszczędnych czy pasywnych i zaoszczędzone kilkanaście tysięcy dołożyć do PC niż ponosić wydatni na zejście z 37 do 25 kWh/r/m2.

Dokładnie tak. Jak jeszcze troszkę poczytasz, to dojdziesz do wniosku, że lepszym rozwiązaniem może okazać się PC powietrze-woda za 20k. :)

Nie należy mnie przekonywać do PC ale cenowo jest coraz korzystniej wygląda, jak firmie opłaca się przyjechać przez pół polski i postawić węzeł cieplny to musi na tym zarobić. Nie wieże że robi to za darmo. Ponadto możliwości refundowania do 40% kosztów kwalifikowanych jak pompa i odwiert z sondom może wyjścia jeszcze taniej zwłaszcza przy stawce Vat-u 8%. Przy tak dużej konkurencji musi być to coraz taniej.

Teraz oczekuje jeszcze na kilka innych ofert. Ale cały czas drapie się po głowie czy to dobrze liczą czy przy takim domu, dolne źródła to około 2X80-90m a pompa od 6-9kW czy nie można to dokładnie z precyzować, przy powierzchni 160 m2 z i zapotrzebowaniu na poziomie 28-30 kWh/r/m2 ???

Pozdrawiam Tomasz

Teraz oczekuje jeszcze na kilka innych ofert. Ale cały czas drapie się po głowie czy to dobrze liczą czy przy takim domu, dolne źródła to około 2X80-90m a pompa od 6-9kW czy nie można to dokładnie z precyzować, przy powierzchni 160 m2 z i zapotrzebowaniu na poziomie 28-30 kWh/r/m2 ???

Można, ale trzeba do tego zrobić dokładne OZC

• 2 months później...
Witam.fajnie się czyta Twój dziennik.Jeśli nie sekret to czy możesz podać koszt tych łączników balkonowych?Czy patent z przerwami ze styropianu pomiędzy łącznikami to własny pomysł czy zalecenie producenta?Nie pomyśl, że się czepiam sam po prostu rozważam ich zastosowanie i nie wiem czy jest to dopuszczalne, a koszty z pewnością redykuje (o połowę).Pozdrawiam.Paweł

Witam

Rozstawienie łączników to żaden patent w firmie sami zaproponowali takie rozwiązanie, zaskoczony byłem tym iż kiedy miałem wątpliwości to w biurze projektowym powiedzieli że same łączniki znoszą dużo więcej. Poza tym masz wykonany projekt z wszystkimi obliczeniami i rozstawieniami, a podczas montażu dachu na balkoniku stało 5 dorosłych ludzi plis małe rusztowanie i drabina i nic…

Koszty i kontakt do przedstawiciela podałem na PW.

Pozdrawiam Tomasz

• 1 month później...
te łączniki likwidują mostek czy tylko go ograniczają?

Witam łączniki w znaczny sposób ograniczają mostki termiczne nie ma takiego materiału który likwiduje zupełnie mostki termiczne.

Łącznik w znaczny sposób ograniczają przenikania ciepła w budynki w newralgicznych miejscach takich jak strop czy wieniec przy temperaturze powietrza minimalnej wewnętrzna 18,77 to przenikanie łącznika jest o wartości U 0,20. Dodają na posadce 6cm styro i pod spodem w celu wyrównania dodasz kilka centymetrów i dochodzisz do wartości nawet U 0.15

Pozdrawiam Tomasz

• 2 months później...

Z konsekwencja dążymy do ogrzewania PC, właśnie w piątek tydzień temu skończyli wiercenie 2x90m a we wtorek wprowadzają przewody do budynku przez przygotowany rurę 160mm, mają być mufy elektrooporowe i przewody preizolowane, ale jak będzie to zobaczymy...

DSC00071.JPG

DSC00069.JPG

Z pozdrowieniami Tomasz

Następny element energooszczędnego domu posadzka na gruncie o grubości 18 cm co pozwoli skumulować sporo energii i zapewni stosowną bezwładności. Prawdopodobnie będzie to kosztowne na samym początku zanim się to rozbuja ale potem będzie tylko pukało – „że tak powiem”.

DSC00104.JPG

Oczywiście posadzka na styropianie 28cm dobrze podzielony dylatacje…

WpY8FjIROc_nYiXUBzIFOABYFy4umd2sJJSj_ENAa9g=w863-h577-no

Z pozdrowieniami Tomasz