tutli_putli 07.03.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 W kwestii rury - naszą małżonek kładł samodzielnie (trochę pomogła mu okazjonalnie, znajdująca się w okolicy mini kopareczka) Ale fakt u nas jest teren wybitnie piaszczysty, mogłabym wręcz kopalnie piasku otworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 07.03.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Co do elewacji, ta z drewnem śliczna jest do tego typu domu.Odnośnie koloru okien - złoty dąb całkiem fajnie prezentuje się przy szarościach. Musisz patrzeć całościowo jak to będzie współgrało z resztą? Wyrwany z kontekstu kawałek drewna w takim kolorze położony przy innym małym kawałku, nie da takiego efektu jak w rzeczywistości. Zawsze będzie krzyczącym odcieniem. Do tego co pokazałaś w dzienniku z elewacjami, ja bym wybierała jednak taki złoty i jasny kolor okien + drewniane wstawki elewacji w takim kolorze, do tego szare drzwi i bramę. Wpadający kolor w wiśnie, mahoń czy czerwień będzie za ponury - to już lepsze byłby chyba szare okna. Edytowane 7 Marca 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 07.03.2012 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 Wpadający kolor w wiśnie, mahoń czy czerwień będzie za ponury - to już lepsze byłby chyba szare okna. Właśnie ja również mam ostatnio takie przemyślenia, ciemne okna, szare dodatki (czy to w postaci bramy czy części elewacji) mogą dać lekko przytłumiony efekt... Dlatego moim ostatnim typem są okna w kolorze Winchester, tylko nie pisałam już o tym, bo mój dziennik stałby się szybko przebieżką po wszystkich możliwych odcieniach i stwierdziłam, że dopiero po wpłaceniu zaliczki pochwalę się wyborem. Okna w kolorze Winchester będą dużo jaśniejsze, łatwiej będzie też chyba dobrać ewentualnie drzwi wejściowe, bo orzech jest prawie w każdej ofercie. Dobrze mieć świadomość, że ktoś myśli podobnie do Ciebie Dzięki! pozdrowienia, M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.03.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2012 (edytowane) Rura kanalizacyjna fi 160, a więc taką którą stosujemy do rurowego GWC, to koszt około 10 zl za mb, za 300 zł kupie 30 m bieżących Nokaut podaje cenę 45-50 zł za 3 mb takiej rury. GWC to wymiennik ciepła. Owszem, składa się on w dużej mierze z cienkościennej rury PCV, ale jej długość nie jest przypadkowa. Nie jest przypadkowa średnica. Każde kolanko zwiększa opory przepływu. Wyceny Morelki dotyczyły rur antybakteryjnych, z powłoka srebra, której zwykłe rury PCV nie posiadają. Wiem, ze ludzie na forum kopia sobie GWC sami i sami dobierają sobie długości rur - pytanie tylko czy to działa zgodnie z zamierzeniami? Ja nie twierdzę, że nie można tego robić samemu, ale mówienie o koszcie 300 zł jest nadużyciem i wprowadzaniem w błąd, bo ta cena nie pokryje nawet kosztu zakupu materiałów. Edytowane 7 Marca 2012 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 08.03.2012 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Właśnie ja również mam ostatnio takie przemyślenia, ciemne okna, szare dodatki (czy to w postaci bramy czy części elewacji) mogą dać lekko przytłumiony efekt... Dlatego moim ostatnim typem są okna w kolorze Winchester, tylko nie pisałam już o tym, bo mój dziennik stałby się szybko przebieżką po wszystkich możliwych odcieniach i stwierdziłam, że dopiero po wpłaceniu zaliczki pochwalę się wyborem. Okna w kolorze Winchester będą dużo jaśniejsze, łatwiej będzie też chyba dobrać ewentualnie drzwi wejściowe, bo orzech jest prawie w każdej ofercie. Dobrze mieć świadomość, że ktoś myśli podobnie do Ciebie Dzięki! pozdrowienia, M Nie ma sprawy od tego jest forum Może już tam byłaś, ale jeśli nie to podejrzyj sobie dziennik Basi - oni mają tam bardzo fajnie dobrane kolory drewna do tego typu domu co Twój http://forum.muratordom.pl/showthread.php?144590-Basi-i-Tomka-krakowska-przebudowa-projekt-indywidualny-%29/page3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betonowa impresja 08.03.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) dodatkowo - co ważne, nasza działka leży na dość podmokłym, gliniastym podłożu To bardzo dobrze że leży na gliniastym, podmokłym terenie. To znaczy dla samej budowy domu nie dobrze, ale dla GWC to jak najbardziej na plus. Mokry grunt pozwala na szybszą regeneracje termiczną, przez co skraca się czas przestojów potrzebnych na przywrócenie ziemi temperatury obniżonej przez przepuszczanie w niej zimnego powietrza. Ludzie którzy mają GWC właśnie chcieliby mieć takie podłoże. Nie wiąże się to z żadnymi dodatkowymi kosztami, może poza grzęźnięciem w błocie podczas jego zakopywanie. Więcej namawiać nie będę Nokaut podaje cenę 45-50 zł za 3 mb takiej rury. Słabo szukasz. Wystarczyło wpisać w allegro "rura kanalizacyjna" i dosłownie pierwszą aukcją jaka wyskakuje jest po 10 zł za mb. Moją faworytką jest i tak ta "psudodrenażowa", jest trochę szersza w przekroju niż standardowa drenażówka i bez dziurek, a kosz mb to jakies 7 złotych. Poza tym jest giętka, można układać ją bez łączeń i kolanek, na tzw ślimaka, robić sobie duże łuki ograniczające opór powietrza. Jakby poszukać może dałoby się to zrobić jeszcze taniej. Jasne za kilkaset złotych nie będzie to cud-miód GWC, ale powietrze na wlocie na rekuperatora będzie na pewno zauważalnie cieplejsze niż zasysane wprost zza ściany. Poza tym GWC za kilka tysięcy nie ma szans się kiedykolwiek zwrócić, więc jeśli w ogóle jakiś GWC ma sens, to moim zdaniem tylko ten najtańszy. O rurach antybakteryjnych też mam wiele do powiedzenia (przed dokładnie jakimi bakteriami musi nas chronić, a które nie wlatują do nas na co dzień drzwiami i oknami, konkretnie jakimi gatunkami mikrobów), dziennik Mooreli to chyba jednak nie miejsce by o tym dyskutować Edytowane 8 Marca 2012 przez betonowa impresja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.03.2012 14:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 To bardzo dobrze że leży na gliniastym, podmokłym terenie. To znaczy dla samej budowy domu nie dobrze, ale dla GWC to jak najbardziej na plus. ?? Na plus?? Wg opinii, które zebraliśmy, to głównie utrudniony montaż, zatapianie gwc w czasie użytkowania, większe prawdopodobieństwo rozwijających się grzybów, bakterii, itd. Hmmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojgoc 08.03.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 ?? Na plus?? Wg opinii, które zebraliśmy, to głównie utrudniony montaż, zatapianie gwc w czasie użytkowania, większe prawdopodobieństwo rozwijających się grzybów, bakterii, itd. Hmmm... utrudniony montaż to tak, pozostałe kwestie to bzdety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 08.03.2012 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 (edytowane) Ok, tak czy inaczej, my zrezygnowaliśmy z GWC - OSTATECZNIE!! Robienie GWC samodzielnie nie wchodzi w rachubę, nie mamy czasu ani na zgłębianie tematu, ani na samą robociznę, jest sporo innych rzeczy, które musimy zrobić sami, a doba ma ograniczoną ilość godzin. Trzeba też chodzić do pracy... Pozdrawiam z nadzieją, że temat GWC już się zakończył Edytowane 8 Marca 2012 przez Moorela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 11.03.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 hej - tu taka fajna imprezka, a ja dopiero teraz trafiłam! skandal Moorela - jeśli jeszcze myślisz, że drewno na elewacji wyglądałoby fajnie, to obejrzyj sobie panele o nazwie Rodeo, które się przykleja do styro - wyglądają absolutnie jak drewno. Salik takie ma Druga rzecz - Awo ma swoje GWC normalnie "w glinie i w wodzie" - jest to GWC glikolowe. Rozmawiałam o nim z Piczmanem i jak mieliśmy zrezygnować, tak chyba się jednak zdecydujemy. Trzecia rzecz - przy centrali reku klasy Nikol nie potrzebujecie GWC jako wspomagacza, ponieważ ta centrala ma jakieś tam bajery, dzięki ktorym nie zamarza. Ale z mojego badania tematu wynika, że GWC przydaje się także w lecie - kiedy sprawia, że WM działa równocześnie jako klima. Robiąc WM z GWC można kupić tańszą centralę, która potrzebuje wspomagania wymiennika w zimie, żeby nie zamarzała. I niewykluczone, że ostatecznie można mieć WM z GWC i chłodek w niższej cenie. Czwarta rzecz - jeśli chodzi o ten dach bezokapowy... chyba mam dobrze i w zasadzie polecam swojego wykonawcę - jakby co, napisz na priva. Piąta rzecz - mnie się też co chwila śni budowa i na przykład ostatnio miałam strrraszny koszmar, w którym robiąc wylewki zapomnieliśmy zostawić miejsce na montaż schodów czyli wiesz - to szybko nie mija, raczej się pogłębia Szósta rzecz - z moich obserwacja każda w miarę duża płaska dachówka ceramiczna jest lekko pokrzywiona. za to mój śliczny betonowy Tegalit jest prościutki o MH Piano wykonawca, który też nią handluje, mówił mi, że ostatnio miał problem z partią, w której było strasznie dużo wadliwych sztuk, więc nawet tak droga rzecz bywa czasami kiepska to chyba pod wieloma względami kwestia szczęścia. Siódma rzecz - obejrzyj sobie jeszcze bramy Krispol. niektóre modele mają naprawdę ładne. z tym że nic więcej nie umiem na ten temat powiedzieć, bo ja jakoś nie przyswajam konkretów o bramach garażowych. ten temat mnie przeraża i przerasta - całkiem irracjonalnie. Ósma rzecz - możesz mi podesłać namiary na ten punkt, gdzie oglądaliście drzwi zewn. Weissner? weszłam na ich stronę, ale takich przyjaznych cen to tam nie widzę Dziewiąta rzecz - piękny kolor drewnopodobnych okien pcv ma Awo65 - podpytaj, jaki to kolor, bo nie pamiętam, ale robią wrażenie z daleka są jaśniejsze niż te, które pokazałaś w dzienniku, ale może akurat zmienisz zdanie Dziesiąta rzecz - to okno w łazience jest dachowe, si? więc w zasadzie możesz je sobie przesunąć o krokiew w tę lub wewtę. przy TWojej propozycji - ile masz miejsca między umywalkami a wanną? chodzi o to miejsce, gdzie człowiek stoi, jak korzysta z umywalki. Na którą stronę otwierają się drzwi do łazienki i co człowiek pierwszego zobaczy, wchodząc do niej? jakoś tak wejście na wc działa na mnie mało kojąco wolałabym jednak wchodzić na umywalkę. nie myślałaś o takiej dłuuugiej podwójnej? nie wiem, jakie one mają wymiary, ale może akurat coś by się dobrało. mnie też teraz wyszło okno nad wanną, ale na szczęście w nogach. bo podobno może się skraplać para i kapać z okna do wanny - wolałabym, żeby mi nie kapała na twarz Jedenasta rzecz - nie znam klasy swojego pustaka ale uprzejmie donoszę, że póki co mury stoją. i Dwunasta rzecz - trochę mnie niepokoi pośpiech wykonawcy. wiadomo, że dla niego szybciej zacząć = szybciej skończyć = szybciej zainkasować należność. ale... jak mnie tynkarz chciał wchodzić z dnia na dzień z tynkami, to mnie kochane forum za rękę złapało i go wyhamowałam. bądź czujna! chwilowo milknę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 11.03.2012 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2012 To, że Tatarak szybko czyta, to ja się już domyślałam po wielkości jej biblioteczki, którą opisywała w swoim dzienniku, ale, że jeszcze mnie tu tak wypunktuje to zupełnie się nie spodziewałam. Dzięki Tatarak, bardzo doceniam!! i zaraz rozwijam tematy w wiadomościach prywatnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.03.2012 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Czym te ławy były posmarowane?Podstawowa zasada - takich prac się nie wykonuje w deszczu (a konkretniej - ogląda się prognozę pogody).Okna - jeśli Twoja ekipa od okien nigdy nie robiła montażu w warstwie ocieplenia (na kotwach), to... niech lepiej tego nie robią u Ciebie.Można dużo popsuć, a potem jak zrobisz elewację i tynki w domu, to ciężko będzie coś poprawić w domu. Tatarak - ale z tym 'chłodzeniem' GWC latem to ktoś Cię tak trochę nakręcił.Zyski z GWC są takie że temperatura w domu spada maksymalnie o jakieś pół stopnia.Czyli praktycznie niezauważalnie.To już lepsze efekty daje przewiewanie domu nocą przez reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 14.03.2012 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Ławy były smarowane dysperbitem x 2, a na to folia na zakładkę.Oczywiście, że nie robi się tego w deszczu, dlatego tak pilnowaliśmy Wykonawcy, który chciał chyba sam siebie przechytrzyć. I przechytrzył. Malował 3 razy a nie 2. Okna - firma, w której zamawiamy okna jest dobra i tyle. Mają kilka ekip montażowych, a przez nasze - nieco okrężne, ale jednak - koneksje, dostaniemy najlepszą ekipę do montażu. Okna na JBD też robią. Sęk w tym, że my już kasowo nie damy rady z kotwami JBD, dlatego szefo zaproponował chociażby wysunięcie okien o pół profila na zewnątrz, aby przesunąć punkt rosy przynajmniej o tyle. GWC - ja też właśnie słyszałam, że GWC to nie klimatyzacja i nie ma się co nakręcać i łudzić. O! i Tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.03.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Salik - Piczman mi mówił, że jemu dzięki GWC w upały nawiewa +18 stopni, czyli jednak chłodzi, nie? ludzie... już nie wiem, w co i komu wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 14.03.2012 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 No ja mam jakiś pogląd na ten temat. Dwie spośród "przesłuchiwanych firm", które nas namawiały na GWC zapewniały, że GWC daje kilka stopni mniej w lecie Pozostałe firmy, które o GWC wypowiadały się bardziej - no może nie sceptycznie - ale bez szału, mówiły, że nie ma się co łudzić, bo GWC to nie klima. Może to jest po prostu tak, że jak ktoś chce sprzedać GWC to "chłodzenie" wymienia w palecie zalet jednym tchem. Albo jak ktoś jest wielbicielem GWC, to wierzy, że jest mu chłodniej nie wiem... może zapytam jutro mojego Mistrza od GWC? Wyrysuje mi odpowiedź ołówkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.03.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Gdzie mu nawiewa?Na anemostatach?Baaaaardzo ciężko mi w to uwierzyć (musiałby mieć naprawdę gigantyczny zysk z GWC), pomijając już to że nawet gdyby to temperatura nawiewu się jakby nie bardzo przekłada na temperaturę w domu.Chyba że siedzisz cały dzień ze spuszczonymi roletami, zasłoniętymi oknami itd.Ale nawet wtedy powoduje to realny spadek temperatury _w pomieszczeniu_ o ułamek stopnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 14.03.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 ech... w każdym razie właśnie rozmawiałam z jednym forumowiczem na temat reku bez wspomagania w postaci nagrzewnicy wstępnej i GWC - przy takich mrozach jak tej zimy były, to takie centrale głównie się rozmrażały, czyli pracowały cały czas na wywiewie, produkując spore podciśnienie. czyli tak jak myślałam - coś przed tym reku trzeba wstawić. nagrzewnice elektryczne mają duże koszty eksploatacji. GWC ma duże koszty inwestycyjne - o kosztach eksploatacji jeszcze nie doczytałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 14.03.2012 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Tataraku, a Ty juz kupiłaś reku? My idziemy w Nikola właśnie z nadzieją na to, że nagrzewnica i GWC nam nie będą potrzebne. Jeszcze mam prośbę Tataraczku, czy mogłabyś sięgnąć pamięcią i wypisać mi poszczególne warstwy ścian fundamentowych u Was? Co i w jakiej kolejności szło od zewnątrz a co od wewnątrz? Czytałam dziennik, ale się gubię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salik 14.03.2012 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Tatarak - teraz wielu producentów ma wbudowane nagrzewnice wstępne.Fakt - zużywają one prąd, ale też ilość dni kiedy muszą one działać nie jest jakaś porażająca.GWC też zużywa prąd, bo coś musi ten glikol ciągle pompować w układzie.Tak czy siak - chodzi generalnie o to że mityczny 'nawiew o temperaturze X' nie powoduje że temperatura w pomieszczeniu to właśnie X... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moorela 14.03.2012 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2012 Mi się wydaje, że Salik ma rację, z tym GWC, ale ja żółtodziób jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts