Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze

anawii

Recommended Posts

• Odpowiedzi 59
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Anawii - zanim zdecydujesz jakie okna zdecyduj jaką funkcję mają pełnić (doświetlenie, widokowe, dekoracja, itd). Wtedy łatwiej podejmować decyzję czy podwójne czy wysokie, itd.

Elewacja frontowa (płn/zach)

http://images35.fotosik.pl/1126/92c2241d44bf4a51med.jpg

Czy potrzebujesz aż tyle przeszkleń od "zimnej strony świata"? Gdyby to był mój dom, to dla mnie na froncie za dużo się dzieje. Niech ozdobą będzie słup i drewno, okien wg mnie jest tu za dużo.

Elewacja (płd/wsch)

Patrząc tylko na elewacje faktycznie tutaj "normalne" okno jakoś się wpisuje, ale może lepiej będzie wyglądało wysokie. Lecz zwróć uwagę na funkcjonalność pokoju.

http://images46.fotosik.pl/1271/0444edd2f9582d99med.jpg

Elewacja (płd/zach)

http://images39.fotosik.pl/1260/d274d913c81b90fdmed.jpg

Ja bym chyba zostawiła tak jak jest. Nic bym nie zmieniała. Ale mówię to tylko na podstawie elewacji, a nie wnętrz.

Tam gdzie stoi stół (taras) są okna balkonowe, prawda? Bo u mnie na komputerze słabo widać.

Zapowiada się ogromny dom. Dla jakiej rodziny budujesz?

Pozdrawiam

Anawii wpisuje sie szybciutko i zaraz bede ogladala rozmieszczenie pomieszczen i okien w Twoim domku ..... :p. Jedno co moge powiedziec juz teraz to metraz ogromnie mi sie podoba wprost uwielbiam duze domy !!!!! ;). Moj po zmianach ma jakies 260m2 ( musze go jeszcze zmierzyc ) , ale i tak po zabudowie poddasza kwicze , ze ciasno sie jakos tak zrobilo .

Oczywiscie bede zagladala i kibicowala .

:bye:

Anawii projektujac okna zastanow sie jeszcze z czego beda wykonane ( drewno , plastik ) i jakie parametry beda mialy ...... za niestandardowe rozwiazania firmy czasami licza sobie nawet 100 % wiecej . Moze warto sie zorientowac jaki bedzie koszt wykonania takiego czy innego okna ..... bo jak juz wstawisz go w projekt to moze sie okazac , ze za calosc niepotrzebnie zaplacisz kilka tysiecy extra Edytowane przez Edyta M

Anawii projektujac okna zastanow sie jeszcze z czego beda wykonane ( drewno , plastik ) i jakie parametry beda mialy ...... za niestandardowe rozwiazania firmy czasami licza sobie nawet 100 % wiecej . Moze warto sie zorientowac jaki bedzie koszt wykonania takiego czy innego okna ..... bo jak juz wstawisz go w projekt to moze sie okazac , ze za calosc niepotrzebnie zaplacisz kilka tysiecy extra

Edyta - częściowo się z Tobą zgadzam, ale tylko częściowo.

Bo okna o standardowych wymiarach np.150x120 nie zawsze sprawdzą się w nowoczesnym budownictwie, mogą wręcz wyglądać groteskowo. Świetnie natomiast nadają się do domów w stylu tradycyjnym. A wielkie przeszklenia z kolei nie zawsze współgrają z domem w stylu dworkowym.

Ja w ogóle jestem zdania, że decydując się na projekt indywidualny robimy to po to aby mieć przestrzeń W DOMU dopasowana idealnie do swoich potrzeb. Nie widzę w ogóle sensu (moje zdanie) robienia projekt indywidualnego i zaczynania od wyglądu bryły i elewacji.

Stąd moje pytania jakie funkcje mają pełnić okna w danym miejscu.

Taki przykład: Jeżeli masz z każdej strony piękny widok to otwieranie się z każdej strony na widok ma jakiś sens, ale jeżeli z jakiejś strony widok to ściana domu sąsiada, droga - to po co tam okna widokowe.

Moim skromnym zdaniem należy w obecnie budowanych domach dążyć do energooszczędności: czyli ocieplenie domu, okna z dobrymi współczynnikami, itd. Tego wymaga od nas natura i nasze kieszenie (wszystko drożeje i będzie drożało). Idąc tym tropem, w naszym klimacie mnożenie okien od północy wydaje się mi nieekonomiczne.

Kolejna rzecz - projektowanie domu idąc od funkcji daje nam pomieszczenia wygodne dopasowane do naszych potrzeb. Z tego potem wynikają elewacje i cała bryła. Anawii - teraz poprzestawiasz okna a potem na budowie będąc wśród gotowych murów zaczniesz przesuwać okna nie zważając na elewacje bo okaże się, że w inny sposób będzie wygodniej.

A to co napisała Edyta, o zastanowieniu się nad kosztami okien. Ja trafiłam na uczciwego architekta, bo zanim "klepnęliśmy" wstępny !!!!! projekt koncepcji wysłał nasze okna do wyceny (drewniane bo o takich marzyłam) i podał nam ile to wyniesie. Popytał znajomych instalatorów jakie mogą być koszty wykonania ogrzewania i podał nam wycenę. Mniej więcej policzył z nami ile będzie kosztowała elewacja, itd. Dzięki temu zanim zdecydowaliśmy się - dobra robimy wielkie okna widokowe i HSy wiedzieliśmy ile nas będzie kosztowała ta zabawa.

Jeżeli Twój architekt takiego czegoś nie będzie dla Ciebie mógł zrobić to Ty sama KONIECZNIE zrób sobie takie orientacyjne wyceny. I lepiej je sobie jeszcze zawyż. Wtedy będziesz wiedziała na co się decydujesz. Może się wtedy okaże, że nie chcesz domu 270m2 tylko jednak mniejszy. Bo same okna to nie wszystko.

I nie piszę tego broń Panie Boże aby Cię straszyć, lecz może "uświadomić" bo taka wiedza przed rozpoczęciem budowania jest potrzebna.

Witam lullaby,dzięki bedziemy się wspierać :hug:

W tym roku planujesz rozpocząć budowę?

Planuję... Ale na pewno nie wcześniej niż w lipcu. Powoli zamykam projekt koncepcyjny :)

Świetne inspiracje :yes:

Trochę szkoda tej niewykorzystanej powierzchni nad salonem, tym bardziej, że mam wrażenie, że uległ on zmniejszeniu na korzyść schodów i komunikacji...

Pomimo, że masz całkiem pokaźny metraż, antresola fajna jest :D

Aaa, zgadzam się z adk, że najpierw funkcjonalność i rzuty, a potem bryła. Mimo tego, zostaw długie okno w pokoju syna :)

Edytowane przez lullaby

http://images43.fotosik.pl/1321/64b7c5e144828b01med.jpg

I co Wy o tym sądzicie? Mam "walczyć" o ramę:)

Anawii bez ramki zrobiło się tak ... "zwyczajnie". Ona dodawała charakteru bryle. Ale taka ramka kosztuje, na pewno sporo. Dlaczego ją zlikwidowali? A czy walczyć? No to zależy jak czujesz :D.

Czyli jeżeli jesteś świadoma kosztów jakie ta rama za sobą niesie - kosztów tylko dla urody to możesz podjąć decyzję.

Mój małż by się nie zgodził. Ja choruję na drewniane okna - ale chyba będę musiała zrobić jednak PCV - mimo, że mi obiecał i znał koszty od początku i zostały one uwzględnione w budżecie :(.