Edyta M 04.02.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Naszym wykonawcą będzie firma Groinstal, firma ta znajduje się prawie po sąsiedzku z naszą budową (zaledwie kilkaset metrów od naszej budowy), mieliśmy zamiar pisać do POLSKIEGO KOMFORTU, ale czemu nie próbowaliśmy....nie wiem... Nasz bliski znajomy ma wykonane ogrzewanie przez tąże firme i jest zadowolony (a to już jego 3 taka inwestycja), też innego ogrzewania nie brał pod uwagę, a ogrzewa dom 750 m2. W razie jakichkolwiek problemów,zanim się z tym wszystkim zapoznamy:)Pan K. będzie "pod ręką" Skoro to sprawdzona firma to ok...... poczytam o Nich pozniej ( maja stronke na necie ? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Maja ..... http://www.groinstal.pl/ wieczorkiem zajme sie lektura ..... ciekawa jestem jaki material oferuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Anawii nie widze informacji o ofercie ogrzewania ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Jak Carrier to bardzo dobrze ........ to najlepsze piece na rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 U mnie jeszcze kominek bedzie wspomagal ogrzewanie ..... powietrze z kominka bedzie zasysane do kanalu ktory jest doprowadzony obok , a powietrze rozprowadzane bedzie kanalami po domu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Z czego beda kanaly ..... Quiet R ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Nie podlogowki nie mam nigdzie ........ jakos nie przemawia do mnie woda pod podloga ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 no chyba , ze zwoje elektryczne planujesz ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Musze zmykac do pracy u mnie 6 : 30 rano w tej chwili ...... Anawii napisz Kochana jak u Ciebie sie to wszystko przedstawia .... wieczorkiem opisze Ci jakie u mnie urzadzena beda .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 04.02.2012 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 To porownamy !!!!! Buzka i milego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 05.02.2012 02:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Anawii zgodnie z obietnica pisze jakie u mnie ustroistwa beda . 1. Gazowy piec kondensacyjny - Carrier Infinity 96 080 -20 ( moc 14-22kw) 2. Sterowanie strefowe - carrier Infinity - 2 strefy + smart sensor 3. Nawilzacz powietrza z wentylatorem Carrier LFP 4. Filtr elektrostatyczny TRION HE + 1400 5. Zestaw klimatyzacji z pompa ciepla o mocy 10 Kw carrier 6. Rekuperator - centrala wentylacyjna z odzyskiem ciepla carrier HRV 1200 7. System mechanicznej wentylacji - sztywne rury SPIRO 8. System kanalow nawiewnych i powrotnych 9. Kratki i anemostaty 10. Czerpnia swiezego powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 05.02.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Klimatyzacja jest tylko opcja .... mozesz i nie musisz z niej korzystac ... dodatkowa funkcja agregatu klimatyzacyjnego jest praca w trybie pompy ciepla . Agregat moze skutecznie ogrzewac budynek przy zachowaniu niskich kosztow eksploatacji ( moj ma sprawnosc do 370 % ) . Bardzo wazna rzecz agregat z pompa ciepla polaczony z piecem gazowym Infinity 96 tworza system OGRZEWANIA HYBRYDOWEGO w tym przypadku oszczednosci eksploatacyjne sa bardzo duze . Anawii jesli moge ..... bo pytasz o rady wiec nie zdawaj sie ( slepo ) na wykonawcow - kazdy z nich robi tak zeby jemu bylo lepiej mam juz prawie dwuletnie doswiadczenie z nimi wiec wiem o czym mowie ... musisz sama wiedziec czego chcesz i warto wczesniej zaznajomic sie z tematem zanim podpiszesz jakiekolwiek umowy , zastanow sie nad tematem energooszczednosci .... akurat moim zdaniem w tym przypadku nie ma sie nad czym zastanawiac energooszczednosc to podstawa w budowaniu domu w dzisiejszych czasach . Domy pasywne nie wygladaja pieknie - ja prywatnie nazywam je STODOLAMI .... nie musisz budowac pasywniaka , ale np. moj powiem nieskromnie wyglada ladnie , a jest prawie pasywny wlasnie przez materialy jakie w niego wlozylam , zaluje ze nie moglam ocieplic go grubsza warstwa styro ( przepisy mnie ograniczaly ) , ale i tak dobrze sie spisalam zwlaszcza , ze buduje na odleglosc .... Pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 05.02.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Powiem tak lepiej zainwestuje teraz w energooszczedne materialy ... bo pozniej juz nie bedziesz miala takiej mozliwosci jak domek zostanie wybudowany .... a na pierduly typu plyteczki , kraniczki , wydziwiane zlewy czy inne glupoty ktorych mase jest na rynku zawsze znajdziesz pieniadze .... Zauwazylam , ze ludzie bardziej sie przejmuja kolorem plytki niz tym czy na ogrzewaniu sa w stanie zaoszczedzic kilkaset zlotych rocznie . Ja zrobilam sobie taka charakterystyke energetyczna swojego domu .... akurat pracownia projektowa w ktorej zamowilam plany w tej chwili udostepnila taka opcje na necie porownane zostaly materialy proponowane w projekcie z tymi ktore wlozylam w dom .... i z obliczen wynika , ze roczne zaoszczedze prawie 5 tys. zl na ogrzewaniu . Tak mowia cyferki , a jak bedzie zobaczymy ..... Moze uda mi sie wstawic to do dziennika Chomiczowki to zobaczysz jak to wyglada ..... Oczywiscie , ze przesle Ci info na priv. jakie ja zastosowalam materialy ... wybieralam wszystko bardzo starannie . Co do okien Okna dachowe mam superenergooszczedne + rolety zewnetrzne ..... okna w domu ..... staralam sie , zeby w kazdym pomieszczeniu okno bylo ( nie wyobrazam sobie lazienek bez okien ) ... niestety kotlownia to jedyne pomieszczenie bez okna ... ubolewam nad tym , ale u mnie piec bedzie z zamknieta komora spalania wiec bolu wielkiego nie ma . Otwierane okna zrobilam tam gdzie musialy byc np. w salonie nie mam drzwi przesuwnych otwieranych ( sa 2 fixy ) wyjscie na taras jest z jadalni ... wedlug mnie jest to rozwiazanie wystarczajace . .... ale ok. wiecej informacji na priv...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 06.02.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Agregat moze skutecznie ogrzewac budynek przy zachowaniu niskich kosztow eksploatacji ( moj ma sprawnosc do 370 % ) . Pozostaje kwestia w jakiej temperaturze jest taka sprawność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 07.02.2012 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Pozostaje kwestia w jakiej temperaturze jest taka sprawność. Prosze bardzo masz odpowiedz .... Przy temp. +8 st. C ... zakladam , ze taka sprawnosc caly uklad osiagnie nawet w nizszej temp. jak juz wspomnialam u mnie system to hybryda celowo tak stworzony , aby kazde urzadzenie wspomagalo sie wzajemnie .... przez okolo 80% okresu grzewczego mamy temp wahajace sie w granicach + 12 do 0 st. C wiec moze sie okazac iz piec nie podejmie pracy bo cala robote za niego wykona pompa ..... byloby milo . Z informacji dotyczacych sprawnosci pompy wynika , ze : osiąga ona wysoką sprawność nawet w niskich temperaturach powietrza, przy -16°C wynosi jeszcze 229% iprzystosowana jest do pracy w temperaturach do -34°C. Zywie nadzieje , ze w trakcie uzytkowania bede mogla to samo stwierdzic ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 13.02.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2012 (edytowane) Przy temp. +8 st. C ... zakladam , ze taka sprawnosc caly uklad osiagnie nawet w nizszej temp. Ja obstawiam, że na pewno nie. Poza tym dziwna trochę ta sprawność - w przypadku pomp ciepła (lub urządzeń pracujących jako takie) operuje się COP a nie sprawnością, ale może producent Twojego urządzenia zastosował taki "chłyt małkekingowy". Podaj proszę jak się nazywa to Twoje cudo, bo jestem ciekawy. Seryjnie budowane sprężarkowe pompy ciepła osiągają typowo sprawność równą 50–60% sprawności pompy doskonałej. W przypadku, gdy parownik odbiera ciepło od otaczającego powietrza, następuje skokowy spadek sprawności przy temperaturze powietrza poniżej 0 °C. Jest to spowodowane oszranianiem się parownika i koniecznością okresowego odwracania obiegu pompy celem odszronienia. Edytowane 13 Lutego 2012 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 16.02.2012 01:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 CitroCerber .... informacje ktore podaje tez sama nie wymyslam ( az tak madra nie jestem ) posilkuje sie oczywiscie wiadomosciami jakie podaje producent danego urzadzenia . Firma ktora u mnie wykonuje system ogrzewania to Polski Komfort .... mysle , ze jesli masz jakies watpliwosci mozesz po prostu zerknac na ich strone internetowa i byc moze znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Ciebie pytania .... http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/index.php/dlaczegomy ..... jak juz wspomnialam wczesniej u mnie bedzie HYBRYDA http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/index.php/urzadzenia/ogrzewanie-hybrydowe + wentylacja z odzyskiem ciepla http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/index.php/urzadzenia/rekuperator + klimatyzacja http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/index.php/urzadzenia/klimatyzacja + nawilzacz http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/index.php/urzadzenia/nawilzacze-powietrza + sterowanie http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/index.php/urzadzenia/sterowniki + kratki http://www.ogrzewanie-nadmuchowe.pl/index.php/urzadzenia/kratki-nadmuchowe . Korzystam z ogrzewania nadmuchowego i klimatyzacji od kilkunastu lat ...... nie wyobrazam sobie innego sposobu ogrzewania domu .... nie chce nikogo przekonywac do tego typu systemu jest on dosyc kosztowny wiec nie ma co ukrywac - nie kazdego na niego po prostu stac ....... to tak jak z samochodami jeden jezdzi maluchem inny BMW ..... niby tez dojedziesz na miejsce , ale komfort jazdy nieco inny prawda ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 17.02.2012 02:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Iwonka wklej jeszcze raz swoj projekt do Dziennika ... please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 20.02.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 CitroCerber .... informacje ktore podaje tez sama nie wymyslam ( az tak madra nie jestem ) posilkuje sie oczywiscie wiadomosciami jakie podaje producent danego urzadzenia . Firma ktora u mnie wykonuje system ogrzewania to Polski Komfort .... mysle , ze jesli masz jakies watpliwosci mozesz po prostu zerknac na ich strone internetowa i byc moze znajdziesz odpowiedzi na nurtujace Ciebie pytania Dziękuję. Poczytałem i sprawność układu przy -16 to 145 (229% to sprawność samej pompy). COP reklamowany przez firmę na stronie to >4 ale z dokumentacji wynika, że w zalezności od mocy jednostki zewnętrznej COP waha się od 3,63 do 3,69 (W temperaturze +7) w ujemnych jak już pisałem wcześniej COP spada mocno. Oczywiście ich stronka została napisana typowo pod klienta i bardzo ładnie wyglądają te procentowe wartości, jednak nie przesadzałbym z tym hurraoptymizmem (oczywiście nie neguję rozwiązania i uważam że połączenie w jedno funkcji ogrzewania i klimatyzacji to jest fajne rozwiązanie - zwłaszcza pod względem komfortu użytkowników). Korzystam z ogrzewania nadmuchowego i klimatyzacji od kilkunastu lat ...... nie wyobrazam sobie innego sposobu ogrzewania domu .... To tak jak ja sobie nie wyobrażam bez podłogówki w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta M 05.04.2012 02:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 http://img88.imageshack.us/img88/2429/wielkanoc20122.jpgUploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts