bury_kocur 24.11.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 My taki prysznic będziemy robić w mniejszej łazience z odpływem liniowym miedzy trzema ścianami więc zamiast kabiny będziemy inwestować tylko w drzwi. Ja tak samo - tyle, że zamiast drzwi zasłonka Jak się nie sprawdzi, wstawię kiedyś tam drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 25.11.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 a powiedz cos wiecej o tej wełnie, jaka jest cena w porównaniu do styropianu grafitowego? Wełna na elewację jest w cenie styropianu grafitowego o dobrych parametrach. Np Rockwool 15 cm kosztuje około 40zł/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 25.11.2012 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Niestety nie porównam cenowo do styropianu grafitowego bo go wogóle nie biorę pod uwagę. Wełna 15 cm grubości tj 10 cm i 5 cm to koszt ok. 60 - 80 zł m2. Można i za 130 m2 ale po co. Dla przykładu wełna ISOVER Multimax 30 ma lepszy współczynik niż najlepszy styropian Termoorganiki U - 0,030. No chyba że Termoorganika coś nowego dała na rynek, ja się nie orientuję. Ja daje ścianę szczelinową tj. ceramika 25 cm. Wełna 15 cm na mijankę 10 cm i 5 cm. Wełna w płytach niestety nie występuje w systemach na zakładkę lub pióro wpust, więc najsensowniej dać ją na "mijankę". Pustka powietrzna 3 cm i na to cegła elewacyjna, zatem mur 3W. Wełna to materiał kompletnie niepalny, tłumi akustycznie. Ja daję 10 cm welny a na to 5 cm wełny z wellonem skalnym on daje jej gładkość i powoduje że się nie rwie i nie rozwarstwia, nie przyjmuje też wody. Opcja z tym wellonem podnosi trochę cenę. Moja ściana ma oddychać dlatego wełna. Cena wełny jest duża tylko przy tych najwyższych wspołczynnikach od około U - 0,035 ceny są przystępne. Jak chcesz się więcej dowiedzieć to odwiedź strony: http://www.isover.pl/Nasza-oferta http://www.knaufinsulation.pl/pl/oferta-0 http://www.ursa.pl/pl-pl/produkty/welna-mineralna-ursa-glasswool/Strony/produkty-ursa-gw.aspx Moja rada, w scianę 3 warstwową nie dawaj wełny szklanej!!! tylko skalną. Wełna musi być hydrofobowa a szklana taka nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lotnik 25.11.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Coraz więcej osób myśli o wykańczanie domów. Co myślicie o odpływach liniowych bądź kratkach zamiast brodzików. Co myślicie o bateriach podtynkowych? Te rozwiązania kosztują sporo niestety. W ogóle armatura łazienkowa jest strasznie droga. Właśnie jestem na tym etapie i robimy odpływ liniowy oraz baterie podtynkowe Kludi, napełnianie wanny przez przelew. Masz rację co do cen, to kosmos, za jedną wannę , dwie umywalki, dwie muszle, jeden bidet i kilka kranów tylko do łazienki to około 10tys zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.11.2012 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wracając do okien, jednak spróbujemy wstawić w tym sezonie. Jutro zamawiamy, mają być na 12 grudnia, mówią że na zimowe pianki stosują z powodzeniem do -8 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 25.11.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wracając do okien, jednak spróbujemy wstawić w tym sezonie. Jutro zamawiamy, mają być na 12 grudnia, mówią że na zimowe pianki stosują z powodzeniem do -8 stopni. My również wstępnie się zdecydowaliśmy i jutro omawiamy szczegóły, próbujemy coś utargować i jeśli pódzie po naszej myśli we wtorek podpisujemy umowę z montażem na grudzień...najwyżej jeśli pogoda nie pozwoli - trudno i będą na wiosnę. A właśnie jak wygląda takie ustalenie ostatecznej ceny? Udało Wam się 'coś' utargować względem pierwszej wyceny, niby obejmującej już wszelkie rabaty? A jeśli tak to o ile próbować się targować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 25.11.2012 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Wracając do okien a jakie jeżeli można... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bluenet 25.11.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 i jeśli pódzie po naszej myśli we wtorek podpisujemy umowę z montażem na grudzień... ponawiam pytanie...jaka firma...jaki profil.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaka 25.11.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 ponawiam pytanie...jaka firma...jaki profil.... My zdecdydowaliśmy się na OknoPlus model Thermo (szklenie U 0,6, potrójna szyba,ciepła ramka, okucia activPilot Winkhaus)...czy wybór dobry i wart swojej ceny okaże się w przyszłości:rolleyes: no chyba że ktoś z Bocianków może się wypowiedzieć od razu możemy jeszcze się rozmyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkslonik 25.11.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 a co sadzicie o firmie Mróz z Łodzi miał ktoś styczność z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 25.11.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 a jakie jeżeli można... Ja M&S ale na rowni są imo tez Hekaplastu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 25.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Moja rada, w scianę 3 warstwową nie dawaj wełny szklanej!!! tylko skalną. Wełna musi być hydrofobowa a szklana taka nie jest No wiem, tylko że jest problem tego typu że szklana ma dużo lepsze współczynniki. Bo między U 0,030 a U,034 to jest duża różnica. Ktoś to kiedyś liczył na tym forum jak się nie mylę około 20 % różnicy. A to raczej dużo. Poza wilgocią technologiczną nic tam się do środka nie powinno dostać. Mam nadzieję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 a jakie jeżeli można... Okna firmy Vidok, na Veka Alphaline 9cm trzyszybowe. A zamiast/oprócz rabatów na końcu pojawiaja się również dodatki, które może nie wszystkie przewidziało się na początku, a kosztują... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nita83 25.11.2012 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Okna firmy Vidok, na Veka Alphaline 9cm trzyszybowe. A zamiast/oprócz rabatów na końcu pojawiaja się również dodatki, które może nie wszystkie przewidziało się na początku, a kosztują... właśnie właśnie za jakieś 2-3 tyg będę zamawiała okna, jakie dodatkowe wydatki mogą wyskoczyć? (w tych niby całościowych wycenach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 25.11.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 właśnie właśnie za jakieś 2-3 tyg będę zamawiała okna, jakie dodatkowe wydatki mogą wyskoczyć? (w tych niby całościowych wycenach) Pewnie różnie u różnych producentów i sprzedawców. Okucia zwykłe roto albo chowane roto designo które są niby mocniejsze, ale kosztują dodatkowo. Zamykanie okna tarasowego - kluczyk, magnes, uchwyt itd. Różne blokady rozwarcia okna w klamce, płatne dodatkowo. Ewentualne poszerzenia przy oknie tarasowym. Oczywiście wszystko można wziąć w standardzie i wtedy nie ma dodatkowych kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewastudio1 25.11.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Ja nie znam się na oknach ale myśle o przesówanych mam bardzo duże przeszklenia i boje się że po pewnym czasie otwierane standardowo mogą się opuścić co mogłabym zrobić żeby uniknąć tego typu wpadki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 25.11.2012 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 My również wstępnie się zdecydowaliśmy i jutro omawiamy szczegóły, próbujemy coś utargować i jeśli pódzie po naszej myśli we wtorek podpisujemy umowę z montażem na grudzień...najwyżej jeśli pogoda nie pozwoli - trudno i będą na wiosnę. A właśnie jak wygląda takie ustalenie ostatecznej ceny? Udało Wam się 'coś' utargować względem pierwszej wyceny, niby obejmującej już wszelkie rabaty? A jeśli tak to o ile próbować się targować Warto się targować, prawie zawsze można coś zyskać, albo zejście z ceny albo np. lepszy montaż w cenie tańszego, dodatkowe wyposażenie -hamulce, moskitiery itp. Wiem, że warto wybrać najlepszego sprzedawcę -bo ma większe możliwości udzielania rabatów, ale też jest lepszy w tym co robi i może nam sprzedać coś czego nie potrzebujemy , nie ma na to recepty ale zawsze warto próbować. Pozdrawiam Sprzedawcy przechodzą różne szkolenia jak sprzedać, a kupujący muszą iść na żywioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ceel 26.11.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 czy ktoś z budujących jest właśnie na etapie kładzenia tynków lub ma zamiar zrobić je jeszcze w tym roku? U mnie właśnie kończą i teraz boje się żeby mi tego wszystkiego szlag nie trafił bo za parę dni temperatura ma drastycznie spaść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 26.11.2012 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 z tym spadkiem temperatury to dopiero zobaczymy. Ewidentnie prognozy 2 tygodniowe sie nie sprawdzają. Dobrze, że zona postawiła na swoim bo od 1 listopada bym wstrzymał budowę bo zimno miało być straszliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suomi 26.11.2012 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2012 potrzebuję zrobić tynk na kominach i na ściankach szczytowych przed położeniem blachy na dach - czy macie jakieś namiary na sprawdzoną ekipę w okolicach Warszawy ? Zależy mi na tym aby zrobili to w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts