bury_kocur 06.06.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Ja przyłączam się do frakcji za zostawieniem drzew Sama miałam na działce piękne sosny i brzozy - i co do sztuki musiałam wyciąć, bo rosły akurat w miejscu domu. Żal rozrywał mi serce, mimo że od jeszcze przed zakupem miałam tego świadomość. Jeśli uznasz, że to była zła decyzja, zawsze zdążysz wyciąć, a nowe tak prędko nie urosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 06.06.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Dzięki za morze odpowiedzi No widzicie, piękne sosny i brzozy to naprawdę SKARB, i te byłabym gotowa chronić własną piersią (albo i dwiema ), ale reszta jest mało atrakcyjna. No i właśnie: wyciąć duże drzewo gdy dom już będzie stał wcale nie będzie tak prosto. I nie tylko chodzi o pozwolenie. Te, które usunęliśmy ostatnio, z "pierwszej linii" były tak wysokie, że przewracały się tuż obok granicy fundamentu. Te co zostały rosną trochę dalej i są trochę niższe, ale za parę lat będą jeszcze wyższe. I jak je wtedy usunę??? A jak mi się wywali na dom i uszkodzi dach?? No i rozryty trawnik w miejscu korzeni - choć w tym kontekście to szczegół kosmetyczny - też nie fajna wizja. Może rzeczywiście dobrze byłoby usunąć chaszcze i zobaczyć jak to wygląda wtedy? Hmm. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 06.06.2012 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 wytnij te co sa malo atrakcyjne a reszte zostaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 06.06.2012 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Wkrótce wycinam pod dom jabłonie i grusze które Tato ś.p. sadził, a ja znam od dziecka. Serce się rwie, tyle łaziłem po tych drzewach, później przycinałem, później robiłem jabole z ich owoców... Wyciąć coś trzeba, bo właściwie na całej działce coś rośnie, ale nie ruszymy ani jednego więcej drzewa niż to niezbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 06.06.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Dziś byłem w "Salonie firmowym Sokółki""":P No i jestem niezadowolony!!!Generalnie się okoazalo że przy mojej stolarce wiele rzeczy nie można, albo się nie da.Pani nie wiedziała co to montaż w warstwie ocieplenia, i twierdziła że Sokółka takiego montażu nie robi a pracuje już 14 lat w tej firmie. Niezły syf ten punkt tak ie mam ogólne spostrzeżenie.Może i bym przyjął to wszystko na klatę i uwierzył, gdybym wcześniej nie był u innych producentów okien, gdzie generalnie "moje problemy" problemem nie były.Ale się nie poddam udam się jeszcze do innego salonu Sokółki.Niestety niesmak i awersja pozostają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 06.06.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 Dzięki za morze odpowiedzi No widzicie, piękne sosny i brzozy to naprawdę SKARB, i te byłabym gotowa chronić własną piersią (albo i dwiema ), ale reszta jest mało atrakcyjna. No i właśnie: wyciąć duże drzewo gdy dom już będzie stał wcale nie będzie tak prosto. I nie tylko chodzi o pozwolenie. Te, które usunęliśmy ostatnio, z "pierwszej linii" były tak wysokie, że przewracały się tuż obok granicy fundamentu. Te co zostały rosną trochę dalej i są trochę niższe, ale za parę lat będą jeszcze wyższe. I jak je wtedy usunę??? A jak mi się wywali na dom i uszkodzi dach?? No i rozryty trawnik w miejscu korzeni - choć w tym kontekście to szczegół kosmetyczny - też nie fajna wizja. Może rzeczywiście dobrze byłoby usunąć chaszcze i zobaczyć jak to wygląda wtedy? Hmm. Dzięki. A słyszałaś o przycinaniu koron drzew, żeby nie rosły za wysokie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qana 06.06.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 A w ogóle chciałabym rzucić swój temat na forum, jak można. DRZEWA. Co sądzicie, czy ma ktoś doświadczenia w temacie "które drzewa wyciąć a które zostawić, i ile wyciąć?". Mamy sporo drzew na działce (sporo już też nie mamy), i nie wiem co z nimi dalej zrobić. Strasznie zazdroszczę Ci tych drzew.... zrobisz jak będziesz uważać, ale ja bym NIE WYCINAŁA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 06.06.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2012 wytnij te co sa malo atrakcyjne a reszte zostaw Pod warunkiem że nie są blisko domu, poza zagrożeniem dla dachu weź pod uwagę np. liście czy igliwie w rynnach, potrafią skutecznie je zapchać, chyba że liczysz sie z okresowym czyszczeniem rynien, poze tym słyszałem od dekarzy historie o skaczących z drzew kunach które również potrafią narobić szkód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.06.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 Pod warunkiem że nie są blisko domu, poza zagrożeniem dla dachu weź pod uwagę np. liście czy igliwie w rynnach, potrafią skutecznie je zapchać, chyba że liczysz sie z okresowym czyszczeniem rynien, poze tym słyszałem od dekarzy historie o skaczących z drzew kunach które również potrafią narobić szkód. Chyba się horrorów za dużo naoglądałeś Jaki to problem wyczyścić rynny raz w roku? A kuny ... jak będą chciały i tak znajdą sposób na dostanie się do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 07.06.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 P weź pod uwagę np. liście czy igliwie w rynnach, potrafią skutecznie je zapchać, chyba że liczysz sie z okresowym czyszczeniem rynien, czyścić i tak trzeba, wystarczy ze sąsiad ma drzewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 07.06.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2012 drzewa od północnej strony to dobra rzecz, przede wszystkim osłonią zimą od północnych wiatrów, a latem dadzą trochę cienia. a taka łysa działka nie jest już taka ładna. wytnijcie tylko te, które naprawdę musicie i te, które są w kiepskim stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tundra 08.06.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Chciałabym się przywitać i przedstawić na tym forum, bo my też bocianki tegoroczne Przebrnęłam przez wątek( sporo sie dowiedziałam) aż do teraz i nadszedł czas aby się przyłączyć.Jesteśmy na etapie PnB ale trochę nietypowo bo częśc domu mamy już w SSO a tylko chcemy go trochę rozbudować. Czy jest na forum ktoś z lubelszczyzny bo na razie nikogo nie wyśledziłam? Pozdrawiam wszystkich serdecznie i liczę na ciepłe przyjęcie -to w końcu mój pierwszy post na FM:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 08.06.2012 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 tundra witaj wśród bocianków 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 08.06.2012 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Drzew nie wycinajcie, bo po budowie bedziecie sadzić na nowo i żałować, że tamte wycieliście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Żubr 08.06.2012 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Dziś byłem w "Salonie firmowym Sokółki""":P No i jestem niezadowolony!!! Generalnie się okoazalo że przy mojej stolarce wiele rzeczy nie można, albo się nie da. Pani nie wiedziała co to montaż w warstwie ocieplenia, i twierdziła że Sokółka takiego montażu nie robi a pracuje już 14 lat w tej firmie. Niezły syf ten punkt tak ie mam ogólne spostrzeżenie. Może i bym przyjął to wszystko na klatę i uwierzył, gdybym wcześniej nie był u innych producentów okien, gdzie generalnie "moje problemy" problemem nie były. Ale się nie poddam udam się jeszcze do innego salonu Sokółki. Niestety niesmak i awersja pozostają. Idź do różnych sprzedawców. Mi na początku powiedzieli w jednym z salonów sprzedaży okien (nie Sokółka), że takich okien jak mam w projekcie to oni nie zrobią i NIKT takich nie zrobi. Okazało się to zupełną nie pradą. Da się zrobić i do tego z gwarancją. Ten montaż sprawdz jeszcze gdzieś (internet/specjalisci). Czasem się okazuje, że nie ma problemów przed zakupem, a po zakupie są... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tundra 08.06.2012 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Bardzo dziękuję za ciepłe przyjęcie-juz mi raźniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.06.2012 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Idź do różnych sprzedawców. Mi na początku powiedzieli w jednym z salonów sprzedaży okien (nie Sokółka), że takich okien jak mam w projekcie to oni nie zrobią i NIKT takich nie zrobi. Okazało się to zupełną nie pradą. Da się zrobić i do tego z gwarancją. Ten montaż sprawdz jeszcze gdzieś (internet/specjalisci). Czasem się okazuje, że nie ma problemów przed zakupem, a po zakupie są... Już byłem w trzech punktach i wszysto można .... tylko w Sokółce nie. Może to kwestia zę ten ich salon był kulawy. Sąsiad ma z innego salony Sokółki i można się okazuje. Mam już dwie wyceny, i chce jeszczę cenę Sokółki poznać. Ale jestem do niej zrażony już na wstępie. Żeby myło mało tego, to po mojej wizycie w tym salonie w ostatnią środę, nie mogłem ścierpieć tego że nie montują w ociepleniu, więc ze strony Sokólki zadałem pytanie do centrali, czy montuję okna na kotwacj JBD i tp, lub w inny sposób w warstwie ocieplenia. Za dwie godziny odpisał mi jakiś dyrektor techniczny czy ktoś taki " że właśnie wprowadzają ten montaż do oferty" Sory ale ja nie będę królikiem doświadczalnym!!!!!!!!!!!!!!! Najsensowniej wygląda oferta Gebałera, do tej pory, obsługa klasa znają się na wszystkim i nie ma rzeczy niemożliwych, tylko ta cena, muszę to jeszcze zweryfikować z innymi wycenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.06.2012 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 gosia@ cos wiedziała o GEBUERZE ale coś milczy:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 08.06.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 Chyba się horrorów za dużo naoglądałeś Jaki to problem wyczyścić rynny raz w roku? A kuny ... jak będą chciały i tak znajdą sposób na dostanie się do domu. Widziałem domy w których przez drzewa właśnie czyszczenie rynien raz w roku to na pewno za rzadko, a przed kunami można dach zabezpieczyć, nie wiem co mają rynny z horrorami, ale zabłysnąłeś, lubisz dogryzać to zmień miejsce bo forum to chyba nie jewst od tego, może dla ciebie to nie problem wchodzić na drabinę ale może dla kogoś być, pomyślałeś o tym? Nie całe życie ma sie 20, 30 i 40 lat...a może bolą Cie zgryźliwe posty kierowane do ciebie i może teraz uda się odgryżć... Znajdź sobie innego jelenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomanek4 08.06.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2012 czyścić i tak trzeba, wystarczy ze sąsiad ma drzewa Tak, ale jeśli masz drzewa kilka metrów od domu to na pewno trzeba je częściej czyścić niż jeśli stoją kilkadziesiąt metrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts