goshia7 02.08.2012 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 goshia7 - a beton to masz chyba z Kamienia Dokładnie z Kamienia z tego co słyszę to u nas każdy bierze ten beton wczoraj właśnie mnie oświecono co do tradycji wieszania wiechy i baardzo się zdziwiłam, że to aż taka bibka ma być z budowlańcami. Tyle kieliszków ile wbicie gwoździa, picie, jedzenie, pieśń. Cała oprawa. Wprawdzie mi do wiechy jeszcze daleko, ale jestem ciekawa jak to u Was jest i czy faktycznie się to jeszcze praktykuje. no ja własnie w sobote bede wyprawiał tzw wieche ale też nie bardzo wiem co z czym ugryźć no wiecie żeby lipy nie było przed budowlancami, moze ktos opisze co i jak bo ja tu wyżej widze ze kieliszki czylo wodka wchodzi w gre a ja browarki i grila chciałem zrobić U nas już było 2 wiechy. Jak murarze skończyli strop to śmialiśmy się z nich bo sami biegali po łące i szukali zielska na wiechę a że sezon grillowy pogoda dopisywała to zrobiliśmy imprezę pod altanką na świeżym powietrzu, śpiewów nie było ale pyszności grillowe, wódeczka no i oczywiście dobry humor Tradycja wieszania wiechy jest u nas dość częstym zjawiskiem ale to oczywiście zależy od inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia1719499730 02.08.2012 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Wiecha u mnie wygladala tak, ciele zrobili wieche z lisci debu i jarzebiny. Zbili stoły. Ja kupiłam wodke, kiełbase i wielkiego grilla rozpalilismy. Plus soki, paluszki, sałatka jakas marynowane ogorki itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 03.08.2012 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 A jaką wycene macie na wylewki (lub już płaciliście)? Mój wykonawca powiedział mi 30 zł plus cena za styropian 150 zł za m3. czyli średnio na dom wyjdzie mi z całym materiałem 42 zł. Nie wiem czy to dużo, mało czy w sam raz. wiem że robi w miarę dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 03.08.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Dziś zaczęły się konkretne prace na działce i nie wiem czy to mój wątek, czy nie do końca. Czy będzie osobny wątek dla rozpoczynajacyh budowę latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 03.08.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 co do papy na fundamentach, to mamy małą zagwozdkę. szerokość papy, która nam została z izolowania ławy jest taka, że jak złoży się na pół, to jest dokładnie szerokość bloczka. nie zostaje nic na zakład. a jak się będzie odcinać, to sporo odpadów zostanie. mąż wymyślił, że przetnie wzdłuż i położy jedną warstwę, a na to folię Tytan 36cm i z tej foli będzie zakład. nie wiem tylko, czy trzeba to jakoś ze sobą skleić. co o tym myślicie? może tak być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 03.08.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 Dziś zaczęły się konkretne prace na działce i nie wiem czy to mój wątek, czy nie do końca. Czy będzie osobny wątek dla rozpoczynajacyh budowę latem? Myślę, że to Twój wątek, można uznać, że to taka późna wiosna Ja dzisiaj zakończyłem stan zero, osiatkowałem ocieplenie fundamentów ale zostało jeszcze obsypanie i szukam kogoś z uprawnieniami na taczki -są chętni??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maggs1 03.08.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 co do papy na fundamentach, to mamy małą zagwozdkę. szerokość papy, która nam została z izolowania ławy jest taka, że jak złoży się na pół, to jest dokładnie szerokość bloczka. nie zostaje nic na zakład. a jak się będzie odcinać, to sporo odpadów zostanie. mąż wymyślił, że przetnie wzdłuż i położy jedną warstwę, a na to folię Tytan 36cm i z tej foli będzie zakład. nie wiem tylko, czy trzeba to jakoś ze sobą skleić. co o tym myślicie? może tak być? Nie wiem czy uda się skleić folię i papę razem, ja dałem tylko folię gr 1mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 04.08.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Nie wiem czy uda się skleić folię i papę razem, ja dałem tylko folię gr 1mm. A jaką folię dałaś, co to za Tytan? Ja sprowadzam folię kurierem z Izokpolu, o grubości 1,2mm-u nas tutaj to najgrubsza była 0,8mm. Tę firmę i ich wyrób polecił mi mój majster, ale już tutaj nikt jej nie sprzedaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
max-maniacy 04.08.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 folia do izolacji fundamentów firmy Tytan. my kupiliśmy cienką 0,3mm, bo ma iść na papę 4mm. no i właśnie nie wiemy jak ją skleić. myślimy o lepiku, tylko czy folia to wytrzyma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 04.08.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 Witam po długiej nieobecności.... ale ciągle jest coś do zrobienia i niestety ale nie ma czasu na kompa. Gratuluję wszystkim postępów w pracach przy wymarzonych domkach. U nas również cały czas pomalutku, ale do przodu;) Można powiedzieć że mury zakończone, zostały tylko kominy... i cały tydzień po pracy malowanie podbitki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulka76 04.08.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2012 no i najnowsze zdjęcia... (coś mi aparat szwankuje) domek od frontu już z kominami i prawie całą podbitką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 05.08.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 A jaką wycene macie na wylewki (lub już płaciliście)? Mój wykonawca powiedział mi 30 zł plus cena za styropian 150 zł za m3. czyli średnio na dom wyjdzie mi z całym materiałem 42 zł. Nie wiem czy to dużo, mało czy w sam raz. wiem że robi w miarę dobrze naprawdę nikt nie wie czy to dobra cena? szkoda.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusiaka 05.08.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 pukul - wg. mnie bardzo dobra cena- za styro płaciłam 160 za m3, do tego dochodzi folia, a za wylewki (bez układania styropianu, zrobiliśmy to sami) zapłacimy 35 za m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tundra 05.08.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 Ależ pięknie Wasze domki rosną-aż miło. Witałam się na tym forum kiedyś jak jeszcze czekaliśmy na pozwolenie.Później to pozwolenie dostaliśmy, ruszyliśmy ochoczo. Ekipa miała być pewna, kierbud polecał a tu się okazało że na 36 m garażu mamy kilkanaście centymetrów róznicy w przekątnych więc katów prostych brak a jest juz wieniec.Jutro się rano będziemy konfrontować z ekipą.. Nie wiem co z tym zrobić. Bo na tym garażu jeszcze dwa pokoje mają być... Miał ktoś z Was problemy z kątami? Jak z tego wybrnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Antkowiak 05.08.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2012 (edytowane) ostatnie problemy z katami mialem za dzieciaka... ojciec mnie czasem odstawial jak cos nabroilem abym przemyslal a tak bardziej na powaznie to nie bardzo wiem co z takim kwiatkiem teraz poczac... a rozbieranie juz jkaby troche za pozno.. Edytowane 6 Sierpnia 2012 przez Tomasz Antkowiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tundra 06.08.2012 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 Uff Już wróciliśmy z budowy.Kamień z serca... Majster podszedł do sprawy odpowiedzialnie-jedną scianę rozbierają a wieniec z drugiej przesuną lewarem. Błąd był ewidentny i widoczny nawet gołym okiem-zgubiła ich rutyna myślę. Cieszę się z takiego obrotu sprawy ale spokojnego weekendu nikt mi nie wróci. Oby jak najmniej takich atrakcji czego sobie i Wam "współbudującym" życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzena i Rafał 06.08.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2012 my zapłaciliśmy 80zł/m2 za więźbę, ułożenie dachówki , orynnowanie i okna dachowe czyli ful wypas:p no my też z oknami i orynnowaniem 60,00 zł. kompleksówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danonki 07.08.2012 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 A jaką wycene macie na wylewki (lub już płaciliście)? Mój wykonawca powiedział mi 30 zł plus cena za styropian 150 zł za m3. czyli średnio na dom wyjdzie mi z całym materiałem 42 zł. Nie wiem czy to dużo, mało czy w sam raz. wiem że robi w miarę dobrze to dobra cena. My placilismy 30zl, ale firma ktora nam robila bierze normalnie 33zl. My sie dogadalismy bo wczesniej z tej firmy robili nam tynki i zeszli 3zl z m2. W sumie wyszlo ok 4200zł (140m2). Styropian musielismy sami kupic (nie pamietam ile za niego dalismy). Ekipa (szesciu chlopa+kierownik) przyjechala o 6-7, sami styropian i reszte ulozyli, zalali wszystko itd i o godz 14 wylewki byly skonczone. Wyszlo bardzo dobrze naszym zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 07.08.2012 03:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 Nie wiem jak u was ale u mnie jak zaczelo padac w nocy to pada do teraz i nie wyglada jakby mialo chec skonczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.08.2012 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2012 I całe szczęście. Ani mi się waż straszyć pogody. Właśnie mi skończyli w sobotę płytę i od tej pory stałem ze wężem i lałem wodę. Nareszcie torchę odsapki. Tak było Potem tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts