Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

właśnie właśnie za jakieś 2-3 tyg będę zamawiała okna, jakie dodatkowe wydatki mogą wyskoczyć? (w tych niby całościowych wycenach)

U nas wyskoczyła dodatkowa dopłata za ciemne rdzenie, ale ponieważ było to już po podpisaniu umowy, koszty poniósł wykonawca ;) Okazało się, że chociaż miały być w tej samej cenie co białe, fabryka musiała przestawić produkcję na ciemne specjalnie pod to nasze zamówienie i producent za to doliczył 5% wartości okien. Niemniej - nie nas o to bolała głowa :D, chociaż firma od okien nie była zadowolona - nie dość, że mają u nas skomplikowany montaż w normalnej cenie, to jeszcze to ich trzepnęło. Niby niewiele, ale pewnie nas nie kochają ;)

Po prostu - podpisujesz umowę, sprawdzasz co masz w niej i reszta Cię nie obchodzi.

czy ktoś z budujących jest właśnie na etapie kładzenia tynków lub ma zamiar zrobić je jeszcze w tym roku? U mnie właśnie kończą i teraz boje się żeby mi tego wszystkiego szlag nie trafił bo za parę dni temperatura ma drastycznie spaść :(

U mnie zaczynają i jestem dobrej myśli, do końca tygodnia może skończą i pogoda się utrzyma. Dodatkowo nie mam stropu i raczej nie mam co marzyć o podgrzaniu pomieszczeń. U mnie będzie ciepło :)

Witam wszystkich

Słuchajcie jeśli chodzi o te okna to jak już daję danej firmie do wyceny to podaję im tylko wymiary jakie chcę i oni mi wyliczają cenę tak?? Obojętnie czy są to wymiary bardziej standardowe czy też mniej??

Drugie pytanko mam do osób mających kredyt na budowę domu czy to RnS albo też nie. Czy ja mogę w projekcie sobie zmniejszyć bądź powiększyć wymiary okien?? Czy mogę dołożyć sobie drzwi np do salonu mimo, że w projekcie ich nie było?? Czy miał ktoś z Was sytuację, że np na poddaszu część zajmował strych a docelowo mają być tam pokoje?? co na to bank?? czy budowaliście tak jak jest w projekcie a dopiero po odbiorze jakieś zmiany?? Jak to wygląda- proszę o wyjaśnienie.

Witam wszystkich

Słuchajcie jeśli chodzi o te okna to jak już daję danej firmie do wyceny to podaję im tylko wymiary jakie chcę i oni mi wyliczają cenę tak?? Obojętnie czy są to wymiary bardziej standardowe czy też mniej??

dopiero po odbiorze jakieś zmiany?? Jak to wygląda- proszę o wyjaśnienie.

POdajesz zestawienie stolarki, a najlpeij by firma przyjechała na pomiar. Wtedy mierzy i wycenia. Zmiany przed odbiorem, a nie po

Teraz to juz zawsze firma przyjezdza na pomiar okien przed podpisaniem umowy (kazda produkcja jest pod konkretne zamowienie), ale zeby dostac wycene trzeba wiedziec jakie te okna maja byc - parametry cieplne, jak sie maja otwierac, dzielone czy niedzielone, jaki wyglad ram, kolor....najlepiej to wszystko ustalic w firmie, bo jest "namacalne" - przynajmniej my tak zrobilismy. Dzisiaj wlasnie przyjezdzaja na pomiar okien i jednoczesnie podpisujemy umowe.

pewnie ,że najlepiej jest jak przyjadą i sobie pomierzą , potem w razie gdyby coś nie pasowało to wszystko zostaje po ich stronie ale do tego muszą stać mury , ja natomiast zamawiałem okna jak jeszcze żadnej sciany nie było więc kazałem zrobić zgodnie z projektem a potem zostało już tylko pilnowanie murarzy , żeby nic nie schrzanili. dzis wszystko pasuje i niebałbym się zrobić jeszcze raz tak samo.Jedyna wada tego rozwiązania , że ciężko sobie wyobrazić efekt konćowy , jak są sciany zawsze można jeszcze sobie pozmieniac co nieco i dopiero zamawiać ekipe do pomiarów

mozesz zmienic wymiary okien, dołozyc drzwi, bo są to zmiany nieistotne. Wpisze je kierownik w trakcie budowy, pzred odbiorem. Nie możesz powiększyć kubatury budynku, bo to jest już zmiana istotna i wymaga zmiany pozwoleia na budowe

Nie do końca się zgodzę co do wymiarów okien, że można je dowolnie zmieniać.

Ja tez . O ile zmiejszyć lub wyeliminowac okno mozna i nikt sie czepiał nie będzie, o tyle powiększanie lub dokładanie to stąpanie po kruchym lodzie.

Bzdury, popatrzcie najpierw co rozumiemy przez zmiany nieistotne i istotne, które wymagają zmiany pozwolenia na budowę. Ja nie rozwazam, ja to wiem, ponieważ sprawdzalam. Tak, miałam zmieniane okna

Nie do końca się zgodzę co do wymiarów okien, że można je dowolnie zmieniać.
A na jakiej podstawie się nie zgodzisz? gdybania? wymiar okna można dowolnie zmieniać, zmiane wpisuje do dziennika kierownik budowy, jako zmianę nieistotną.

Ustawodawca, chcąc ułatwić stosowanie przepisów ustawy, wskazuje jednak w dalszej części ust. 5, jakie zmiany na pewno będą uznawane za istotne. Są to zmiany dotyczące:

· zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu;

· charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji;

· zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne;

· zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części;

· ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu;

· wszelkich innych zmian, które wymagają uzyskania dodatkowych opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi.

Edytowane przez gosia@

Mam prośbę, jeżeli ktoś prosi o opinię, nie piszcie co Wam sie wydaje, bo to wprowadza w błąd. Gdybać to można ile dać wełny mineralnej ale nie nad przepisami. Taka sama sytuacja była z działką, wałkowanie ileś tematów, bo coś się komuś wydawało. NIe wiem, to się nie wypowiem.

na temat zmian w projekcie dostaliśmy taką informację z biura projektowwego

"Autorzy projektów wyrażają zgodę na następujące zmiany w trakcie adaptacji:

dostosowanie fundamentów do warunków geotechnicznych w miejscu posadowienia budynku

realizacja budynku w lustrzanym odbiciu

zmiana technologii wykonania domu: materiałów ściennych, izolacyjnych, wykończeniowych przy spełnieniu wymaganych normą własności ścian

zmiany wymiarów rzutu poziomego budynku w granicach 5%

zmiana rodzajów stropów przy zachowaniu układu konstrukcyjnego oraz wymaganej wytrzymałości

zmiana pokrycia dachowego na ciężkie po dostosowaniu konstrukcji budynku do zwiększonego ciężaru pokrycia dachowego, zmiana kąta nachylenia dachu w granicach 5%

podpiwniczenie budynku lub rezygnacja z podpiwniczenia

zmiana lokalizacji ścian działowych i wewnętrznych otworów drzwiowych ( przy zachowaniu nośności elementów konstrukcyjnych budynku)

zmiana wykonania wewnętrznych instalacji sanitarnych i elektrycznych zgodnie z uzyskanymi warunkami zapewnienia dostaw mediów do budynku mieszkalnego

zmiana ilości, wielkości i usytuowania otworów okiennych i drzwiowych

Powyższe zamiany muszą być dokonane z zachowaniem obowiązujących norm i przepisów prawa budowlanego przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia. Wszelkie pozostałe zmiany w projektach wymagają odrębnej zgody autorów."

Autorzy wyrażają zgodę na zmiany wymiarów okien w wytworzonym przez nich projekcie, co nie oznacza, że można to robić dowolnie i nie stosować się do praw fizyki. Zaproponuj swojemu kierownikowi budowy aby cztery ściany w Twoim domu zamienił oknami o takich samych wymiarach, jeśli kierownik zrobi wpis i na tym koniec to rzeczywiście piszę głupoty. Pozdrawiam

Dwa wersy pod pogrubieniem w cytacie askudy dokładnie to opisują "z zachowaniem obowiązujących norm i przepisów prawa budowlanego przez osoby posiadające odpowiednie uprawnienia" -nie dowolnie

Edytowane przez maggs1