bitter 25.03.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Aż się boję policzyć!!. Wymieniałem grunt aż do głębokości ławy, cholernie droga sprawa, zwłaszcza transport piachu i kopanie. A po co aż tyle? Jakieś gliny czy coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 25.03.2012 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 A po co aż tyle? Jakieś gliny czy coś? No niestety działkę obok była przed II wojną światową cegielnia, u mnie grunt niby nie taki zły, tak majster twierdzi, ale mu powiedziałem że jak mi coś siądzie to się policzymy, więc facet dmucha na zimne. Ale nie mam pretensji fundament to ta część domu której ju nigdy nie da rady poprawić, więc niech będzie zrobione na wyrost nawet jak to mnie będzie ok 10 k. więcej kosztowało. Trudno. tak na prawdę ile to mnie wyniesie to się dowiem jak skończą wozić pospółkę między ławy i się rozliczymy. za to bloczki tanio kupiłem po 2,2 zł, majster powiedział że chyba od złodzieja je kupiłem, ale spoko na pewno nie jestem paserem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 25.03.2012 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Ze względu na tą glinę dwóch sąów obok wymieniało grunt, to i ja wymieniam tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.03.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 u mnie grunt niby nie taki zły, tak majster twierdzi, ale mu powiedziałem że jak mi coś siądzie to się policzymy, więc facet dmucha na zimne. Ze względu na tą glinę dwóch sąów obok wymieniało grunt, to i ja wymieniam tak na wszelki wypadek. 600zł na badania geologiczne i wiesz na czym stoisz a nie zabawa w ciuciubabkę,a może tak,a może nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 25.03.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 600zł na badania geologiczne i wiesz na czym stoisz a nie zabawa w ciuciubabkę,a może tak,a może nie... No i co z tego, ja wiedziałem co kupuję bez badań, bo robił je sąsiad, gdybym ja je zlecił to dowiedział bym się tyle samo, a dotego wydał z 5 koła. Ja chciałem tą działkę ze względu na okolicę i tyle. Wogóle się nie skarżę na wymianę gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 25.03.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 hej! u mnie kolejny problem jak dla mnie duży a pierwszy wykonawca (ten co robił stan zero twierdz)i, że to nie jego winasprawa wygląda tak:3 grudnia zalał betonem b10 fundament (miało być 10 cm po odkuciu - zmierzyłam jest dokładnie 6 nie wiem czy na całej płycie czy tylko w tym miejscu) przymrozki i mrozy były ponad 3 tygodnie póżniej. już tydzień po beton zaczął sie jakby "łuszczyć". teraz mogę warstwę 3-4 cm zbierać łopatą. drugi wykonawca mówi że to poprawi - trzeba jeszcze raz zalać a to dokładnie posprzątać.i tu mam problem i liczę bardzo na waszą pomoc... kto ma ponieść za to - niemałe koszty. wykonawca nr 1 miał zapłacone za wszystko razem - sam zamawiał materiały i miało być "kompleksowo" a ja miałam mieć spokojną głowę. no to mamproszę pomóżcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.03.2012 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 dobry radca prawny - ty nie rozmawiaj z wykonawca - temat do zalatwienia szybko i konkretnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajusia 25.03.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 witam, dawno mnie tu nie było, ale ostatnio wiele się działo we wtorek wjechała kopara, w czwartek wylaliśmy ławy, jutro pewnie skończymy murować ścianki - przy tempie naszej ekipy to może w tym tyg. osiągniemy stan "0" mam nadzieję, że zmieścimy się w 30 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda68wp.pl 25.03.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 słuchajcie czy każdy projekt trzeba poddać adaptacji??? i po co ona właściwie jest??? co w takim adaptacji "się zmienia"??? bardzo proszę o informACJĘ, ile takie "coś" koszuje?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 25.03.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 Każdy projekt trzeba adaptować do danej działki. Koszt? Zależy od projektanta. Do tego droga mapa u geodety (ja za samą mapkę płaciłam 600 zł, adaptacja po znajomości więc nie pomogę, ale myślę że powyżej 1000 zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzaneczki 25.03.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2012 słuchajcie czy każdy projekt trzeba poddać adaptacji??? i po co ona właściwie jest??? co w takim adaptacji "się zmienia"??? bardzo proszę o informACJĘ, ile takie "coś" koszuje?? nam projektant powiedział że za adaptacje bez zmian w projekcie liczą sobie 2 tyś a za małe zmiany 2,5 tyś i potem to juz w górę. U nas ze względu na plan zagospodarowania przestrzennego i małą działkę zdecydowaliśmy sie od razu na indywidualny projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pukul 26.03.2012 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) dobry radca prawny - ty nie rozmawiaj z wykonawca - temat do zalatwienia szybko i konkretnie dzięki za odpowiedź. chciałabym jednak to załatwić jakoś ugodowo i przede wszystkim nie narażać siebie na dodatkowe koszty, a chyba radca prawny kosztowałby więcej niż ta wylewka dodatkowa. jaki to może być koszt? płyta ok 12mx9m i tak 4 cm wysokości. nie wiem ile bo za poprzedni płaciłam jedną fakturę za cały stan "0" z wykonaniem. Edytowane 26 Marca 2012 przez pukul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lilly20 26.03.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 Mieliśmy wylane ławy i wymurowane ścianki fundamentowe późną jesienią, nam kierbud radził, żeby na zimę nie zasypywać i nie zalewać płyty... posłuchaliśmy go i jak widzę uniknęliśmy problemów. Na wiosnę mieliśmy trochę wody w fundamentach i wogół bo był już też zrobiony wykop pod drenaż. Budowlańcy przyszli, wodę wypompowali i po sprawie.Współczuję pukul ale trzymaj się, wszystko będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.03.2012 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 nam projektant powiedział że za adaptacje bez zmian w projekcie liczą sobie 2 tyś a za małe zmiany 2,5 tyś i potem to juz w górę. U nas ze względu na plan zagospodarowania przestrzennego i małą działkę zdecydowaliśmy sie od razu na indywidualny projekt. To dużo, ja za adaptację ze zmianami płaciłam 1200 zł a za indywidualny z adaptacją garażu 4500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 26.03.2012 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 ja za adaptacje ze zmianami 3tys( było ich sporo), wszystko zalezy ile będziesz miec tych zmian, 2 tys za sama adaptacje to chyba troszkę duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.03.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 U mnie adaptacja 3000 zł.W tym się mieści projekt zagospodarowania działki z lokalizacją budynku, dostosowanie do warunków konstruktora, przestawianie okien i ścianek działowych.W sumie bez dużych przeróbek, jak zmiany wymiarów budynku, kąta dachu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 26.03.2012 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 w każdej adaptacji mieści się projekt zagospodarowania działki, na tym to polega, jakieś straszne pieniądze za to płaciliście, chyba że były zmiany konstrukcyjne np zmiana fundamentu na płytę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.03.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 potrzbujesz 4,5 m3 betonu + robocizna pytanie tylko w jakim stanie jest ten beton ktory zostal wylany ... i czy mozna od tk sobie wylac na to kolejne 4 cm pisaliscie ze iles odchodzi i sie luszczy wiec betony bedzie trzeba znacznie wiecej - tak sadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.03.2012 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 U mnie adaptacja 3000 zł. W tym się mieści projekt zagospodarowania działki z lokalizacją budynku, dostosowanie do warunków konstruktora, przestawianie okien i ścianek działowych. W sumie bez dużych przeróbek, jak zmiany wymiarów budynku, kąta dachu itp. i to jest najwiekszy blad nieswiadomych inwestorow - takich rzeczy jeśli nie trzeba nie robi sie na etapie adaptacj projektu - bo musisz za to placic - za kaza zmiene projektant sobie liczy ścianki dzialowe czy okna mozna zmienic nawet w trakcie budowy - wystarczy ze kierownik budowy zakaceptuje taka zmiane ja placilem ok 2tys z pelna mapka i przylaczami np wodu i projektem POS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Atlanta 26.03.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2012 (edytowane) Ile płaciliście za beton? Edytowane 26 Marca 2012 przez Atlanta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts