Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Do rozpoczynających budowę wiosną 2012

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tez marzy nam sie Boze Narodzenie 2012 spedzic we wlasnym domu. Zobaczymy - ewentualnie Wielkanoc 2013 ale to już na bank :)

Wykop pod fundamenty udało nam się zrobić przed tymi przymrozkami gdy jeszcze swiecilo sloneczko, wychodzilo sie juz na dwor bez kurtek, było sucho, cieplo i przyjemnie. Dzisiaj ekipa zaczela murowac bloczkami fundamentowymi.

Stali to ja mam:

1. drut wiązałkowy 1,2 (20kg.) - 94,00 brutto

2. pręt gładki 6 (304 kg.) - 1 024,48zł brutto

3. pręt żebrowany 12 (1104 kg.) - 3 256,80 zł brutto

4. usługa transportowa - 30,00 zł brutto

Również strop teriva zmieniliśmy na lany i mamy schody. Zobaczymy czy starczy czy bedzie trzeba dokupowac.

Okna - juz sie zastanawiamy, ktore wybrac. Przeczytalam PRAWIE caly ten watek, bo jakos na str 50 skonczylam ;) i gdzies po drodze pisaliscie o oknach, ale zabijcie mnie - nie znajde tego! ktore sa najlepsze? i czy warto inwestowac w bardzo dobre PCV czy lepiej juz za ta kase brac drewno? Jeśli plastiki to ktore firmy wziac pod uwage (chcemy z mezem miec brazowe okna) - ale tez takie zeby nas bylo na nie stac :) wiec dobre okna w rozsadnej cenie.

A ja dzis rozmawialem z poprzednim wlascicielem dzialki i pokazal mi badania geologiczne, z ktorych wynika ze nasiaklowosc (poziom wody?) jest na 0.9 - 1.20 m. Jest piasek glinany potem gruba warstwa gliny a potem znowu piaski. Radzil zeby tylko fundamenty postawic na 8 miesiecy niech to postoi i wtedy zobaczyc czy sie nic nie bedzie dzialo. Tak sie zastanawiam czy warto go sluchac po wokol 3 sasiadow mam i domki maja po 6-7 lat i jest OK. A on chcial mi sprzedac te badania wiec pewnie szukal argumentu - jego firma wykonuje studnie ktore pozwalaja odprowadzic wode pod wartstwe gliny wiec moze to byla autoreklama.

My chcielibyśmy się wprowadzić na jesień 2013 roku, marzy mi się Wigilia we własnym domku. Ogólnie plan jest taki, że robimy parter a poddasze na później zostawimy jak już tam zamieszkamy. Tylko nie wiem co musi być zrobione na górze (instalacje, tynki?) żeby można mieszkać na dole? Na parterze jest kuchnia i salon, łazienka i jedna sypialnia więc funkcjonalnie ale jak potem kończyć góre nie niszcząc tego co zrobimy na parterze? Myślicie że ten plan jest realny?

My chcielibyśmy się wprowadzić na jesień 2013 roku, marzy mi się Wigilia we własnym domku. Ogólnie plan jest taki, że robimy parter a poddasze na później zostawimy jak już tam zamieszkamy. Tylko nie wiem co musi być zrobione na górze (instalacje, tynki?) żeby można mieszkać na dole? Na parterze jest kuchnia i salon, łazienka i jedna sypialnia więc funkcjonalnie ale jak potem kończyć góre nie niszcząc tego co zrobimy na parterze? Myślicie że ten plan jest realny?
Ja mysle ze jak najbardziej realny, my tez tak chcemy. W tym roku SSO a od wosny 2013 do jesieni reszta. Musi sie udac;)

Co do wykanczania gory - moj brat nic nie zrobil - tylko potem sie brudzi jak bedziesz wykanczac gore ale jest to do zrobienia.

Kochani nie umiem zacytowac czyjegos posta - wybaczcie mi - moze z czasem sie wyrobie:)

ULKA 76 - mam dokladnie tak samo jak Ty:)

wlasnie sie dowiedzialam w starostwie ze moje ppnb jest juz prawie gotowe - musimy tylko czekac az moj sasiad odbierze poczte:mad::mad::mad: Chodzi o jakies tam powiadomienia do sasiadow graniczacych z moja dzialka ze zamierzam sie budowac i czy oni nie zamierzaja przypadkiem protestowac. No jak mozna poczty nie odbierac? no jak? i co? ja mam teraz czekac do wrzesnia? no niech to szlag jasny trafi.

wlasnie sie dowiedzialam w starostwie ze moje ppnb jest juz prawie gotowe - musimy tylko czekac az moj sasiad odbierze poczte:mad::mad::mad: Chodzi o jakies tam powiadomienia do sasiadow graniczacych z moja dzialka ze zamierzam sie budowac i czy oni nie zamierzaja przypadkiem protestowac. No jak mozna poczty nie odbierac? no jak? i co? ja mam teraz czekac do wrzesnia? no niech to szlag jasny trafi.

A budujecie się w granicy czy macie jakieś odstępstwa od normy, że powiadamiają sąsiada? U nas sąsiedzi nie byli powiadamiani że zaczynamy budowe.

ja też w gorącej wodzie kąpana ;)

jedyne co mi się już marzy, to zrobienie wielkiej wigilii w nowym domku :D ciekawe na którą wigilie się uda heheh

agnieszka my podobnie jak wy, w tym roku SSo albo SSZ i wszystko zależne będzie od kasy ;) a kiedy się wprowadzimy to już inna bajka... jeśli dostaniemy kredyt to dość szybko, jeśli nie, to myśle że powoli sobie będziemy wykańczać środek :)

tomanek oo jak szybkuo, to trzymam kciuki żeby się udało zrealizować plany :D

grzaneczko myśle że wasz plan jest jak najbardziej realny. My początkowo tez mieliśmy tak zamiar robić, ale koniec końców nie mamy żadnej sypialni na dole więc od razu cały dom będziemy wykańczać :p

agnieszka u nas tez czekaliśmy aż sąsiedzi zdeklarują się że nie przeszkadza im budowa, dlatego ja zebrałam sąsiadów na raz i zawiozłam do starostwa i napisali oświadczenia że nie mają nic przeciwko hehe :p

Budujemy sie zgodnie z warunkami zabudowy, z zachowaniem wszelkich odstepow i prawidel. nie buduje tez zadnej wytworni szkodliwych materialow chemicznych:) - wiec nie wiem dlaczego wszystkich zawiadamiaja. Malo tego - jak skladalismy wniosek o warunki zabudowy to tez zawiadamiali wszystkich ze takowy wniosek zlozylismy. nas tez zawiadamiali jak sasiedzi zlozyli i nawet przez jakis czas mielismy wglad w ich papiery i moglismy zobaczyc co i jak chca budowac. Uwazam to za bezsensowne. na swojej dzialce chce postawic swoj dom i nie dosc ze musze sie stosowac do warunkow zabudowy i do tysiaca innych warunkow wszelakich to jeszcze sasiad ma prawo mi to oprotestowac. mniemam ze bezsensowne protesty bylyby odrzucone ale co by czlowiek czasu i nerwow starcil to juz urzedasow nie interesuje. matko ile absurdow w naszym kraju...:)

Fajnie mieć tak wszystko poplanowane. U nas nie ma żadnego planu, ani terminów.

Zakładamy że startujemy w tym roku, a czy to potrwa rok czy 4 lata nie robi nam większej różnicy.

Jak zrobimy stan zerowy to dobrze. Jak SSZ, to jeszcze lepiej. Liczę na to, że uda się w ten sposób zaoszczędzić trochę stresu, a może i pieniędzy.

Witam wszystkich:)

My dzisiaj odebraliśmy DECYZJĘ i jeszcze tylko 14 paskudnych długich dni i zaczynamy

hurrrrrra!!!!

Nie wiem czy jest się czym cieszyć bo czym bliżej tego przedsięwzięcia to tym bardziej mnie strach ogarnia,

czy czasem nie porywamy sie z motyką na księżyc ?????

Niestety znam to uczucie:( i powiem Ci, że narasta. Po świętach zalewamy strop, a ja coraz bardziej sie obawiam co będzie ze szkołą muzyczną córki (ok. 40 km), co z dyżurami nocnymi jak męża nie będzie, a "maleństwo" pomimo swojego "dorosłego" wieku - 10 lat nie cierpi sama zostawać w domu w dzień, a co dopiero w nocy:sick:. Na szczęście kasa się skończy po SSZ, więc będę miała czas na dalsze przemyślenia;). Tobie jednak życzę wiecej optymizmu:wiggle: Pozdrawiam.

Witam wszystkich:)

My dzisiaj odebraliśmy DECYZJĘ i jeszcze tylko 14 paskudnych długich dni i zaczynamy

hurrrrrra!!!!

Nie wiem czy jest się czym cieszyć bo czym bliżej tego przedsięwzięcia to tym bardziej mnie strach ogarnia,

czy czasem nie porywamy sie z motyką na księżyc ?????

do tych 14 dni ,dodaj jeszcze 7 .