Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Galmet - kto może coś powiedziec o ich produktach?

DanielRomian

Recommended Posts

Albo kupić bojler z nierdzewki i spokój.

Aktualnie taki mam w zestawie z solarem :)

Z wiszących na dzień dzisiejszy poleciłbym dwupłaszczowe, ale przy grzałce elektrycznej pilnowanie zmiany anody to konieczność.

Wcześniej jeden instalator doradzał, aby szukac z grzałkami stalowymi a nie miedzianymi, bo wówczas dłużej wytrzymują. Ile w tym prawdy - nie wiem.

• Odpowiedzi 603
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy inne sterowniki - nie te z Elstera - używane w innych piecach można łatwiej ustawić, czy wszystko wymaga dłuższego czasu i często trzeba stosować metodę "prób i błędów", albo liczyć na forumoiwczów, jak w tym przypadku. Czy może instalator powinien mi pomóc w tym przypadku - tylko czy wtedy uda mi się wszystko zapamiętać. Jak to jest, bo z tego co czytam, wszystko wychodzi w praniu, jak juz sie ma piec i pali się. A ilość spalanego paliwa jak już zauważyłem zależy od bardzo wielu czynników? A trwałość takiego średniego kotła to w latach ile i jakie są najtrwalsze, czy może nie ma już takich różnic?

Rady kierowane do kolegi dotyczyły małego palnika pps-10-15kW, on wymaga zupełnie innej pracy i większej uwagi, lepiej sprawdza się na nim praca dwustanowa.

Takich zabaw nie ma przy większych mocach palników.

Ja preferuje inne modele sterowań, ale to nie jest wątek do opisania o tym.

Trwałość zależy od kilku rzeczy, także od budowy wymiennika. Tego na otwartym forum również pisać nie będę, to sa lata doświadczeń, prób, błędów.

Czyli do solarów bezwzględnie najlepszy jest taki z nierdzewki? A trzeba projektować solary już z całą instalacją? Przecież z biegiem lat ktoś może dopiero zdecydować się na takie rozwiązanie. Czy to ciężka sprawa tak potem zmodyfikować instalację, żeby nie tylko była z solarami, ale wszystko dobrze działało.

A te anody to raczej zaniedbanie użytkowników, a nie producenta - tak myślę, i jednocześnie nie chcę nikogo obrażać.

U mnie tak wyszło, kupując solary nie zastanawiałem się, jaki będzie zasobnik.

Drugi raz juz bym jednak solaru nie wybrał (korzystam od 3lat). Teraz sa fajne, tanie pompy ciepła powietrze-woda i wychodzi to korzystniej w zakupie oraz wygodniej w eksploatacji. W rodzinie jak się wczoraj dowiedziałem juz 3pompy hewalexa 3,8kW pracuja na CWU.

Wyszła niezła heca z tym naszym bojlerem, jak już mieli zabierać go do spawania to mąż stwierdził,że od razu kupi nową anodę. Wykręcają, a tu niespodzianka...anody brak. Teraz to tylko można mieć pretensje do fachowca albo do siebie, że się go nie przypilnowało. Anoda kupiona, założona, grzałka nowa, bojler zespawany( oj, wyszedł spaw ok.10cm długi, bo taka kicha była cienka i dziurki się robiły jedna za drugą) teraz czekać co będzie się działo. Sami żywotność mu przyspieszyliśmy-całe lato elektrycznie wodę grzaliśmy a anody nie było :( nasz błąd przyznaję, ale ile jeszcze tych błędów???Pozdrawiam wszystkich panów.Czytam wasze spostrzeżenia i wciągam w to swojego męża-może czegoś od Was się nauczy!

Powiem szczerze, że taka sytuacja lekko mówiąc nie napawa optymizmem! Ale chyba nie ma znaczenia, że anoda nie była wymieniana, skoro i tak posiadaliście na całe urządzenie pełną gwarancję. A pan z serwisu, to już w ogóle zachował się jak najgorsza opinia o Galmecie. Jak by tak oni o tym wiedzieli... Chyba, że wiedzieli. No i to hasełko "można zaspawać".

A teraz jaki macie podgrzewacz do wody? Cenowo i jakościowo lepszy i kiedy ta "awaria" miała miejsce.

Pozdrawiam i życzę dobrych wyborów. Ja także będę się z tym wszystkim musiał zmierzyć i nie jest wcale łatwo.

Hypcio: Mam pytanie off-topic

Czy działa Ci link do tematu o Galmecie ( ustawienia itd.)? Dzisiaj chciałem zaglądnąć to tego wątku i link nie działa :(( Nie wiesz może co się tam stało? ( Pytam Ciebie bo wiem ze jesteś tam czynnym użytkownikiem na tamtym wątku)

Łukasz12345: już napisałem do forumowiczów, którzy udzielali się tam bardziej ode mnie (fachowców - ja jestem początkujący i szukam opinii) i czekam, bo też ta informacja jest dla mnie dziwna. Nie wiem, co się dzieje. Musimy chyba wszyscy poczekać. A jest to jeden z najchętniej czytanych i pomocnych wątków na tym forum i chyba najlepszy w tym temacie.

Do administratora: Proszę o weryfikację wątku, ponieważ inna grupa zainteresowana jest informacjami o oknach a inna o piecach. Wprowadza to niepotrzebny zamęt i nie jest możliwe odszukanie wiadomości z tak ważnego wątku dla nowych forumowiczów. Czy nie można zmienić nazwy wątku na bardziej powiązany z piecami, bo już od 20. strony dyskusja toczy się tylko na temat instalacji grzewczych? Tym bardziej, że ostatnio post o oknach nosi zamierzchłą datę 17.12.2005. Co jest nie do odnalezienia dla forumowiczów. Prosimy o zajęcie się tą sprawą. Wątek o piecach można przenieść w odpowiednie do tego miejsce, zaczynając od pierwszego posta na temat kotłów (wątku) z datą 21.08.2006 roku. Niechaj to nie będzie w dziale: "Okna, drzwi, bramy, garażowe" i wróci do miejsca, gdzie mówi się o instalacjach. Liczę, że uda się to zrobić. I z góry dziękuję. Zatroskany budowniczy.

Po ch..j pisujecie w tym wątku do administratora? Myślicie, że przeglądamy wszystkie posty?

Starczyło kliknąć w trójkąt z wykrzyknikiem kilka dni temu i zawiadomienie automatycznie idzie na skrzynkę pocztową któregoś z moderatorów.

Dopiero ci od okien zauważyli i zgłosili.

Dzięki za powrót wątku.

Dziś chciałbym się zapytać, jaki bojler wybrać dla 4-osobowej rodziny i czy ewentulanie zainstalować na lato nad wanną jakiś przepływowy ogrzewacz wody? Czy jest to dobre rozwiązanie i czy takie rzeczy ma w swojej ofercie Galmet, albo jakaś cenowo i jakościowo zbliżona firma konkurencyjna.