Nft 20.01.2012 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2012 Witam Wszystkich!Może ktoś z Was już przerabiał ten temat bo nie mogę otrzymać jednoznacznej odpowiedzi ? Mój mail wysłany do Archonu:"Witam! Wybraliśmy w Państwa firmie projekt domu w rododendronach 6n do którego chcielibyśmy zainstalować wentylację mechaniczną zamiast grawitacyjnej.Wiem że taka zmiana niesie za sobą wprowadzenie zmian do gotowego projektu który będziemy u Państwa kupować i mam pytanie czy ten "Projekt Wentylacji Mechanicznej z rekuperatorem i GWC" który Państwo oferujecie w cenie 250 zł jest wystarczający (kompletny czyli posiada dołączone wszelkie pozwolenia, certyfikaty, odpowiednie uprawnienia projektanta który go zaprojektował itp) aby wydział architektury wydał pozwolenie na budowę a następnie postępując zgodnie z w/w projektem wentylacji odebrał bezproblemowo budynek, czy jednak mimo wszystko będę musiał się udać do odpowiedniego projektanta (posiadającego stosowne uprawnienia) z projektem i zakupionym w Archeonie projektem wentylacji mechanicznej aby wprowadził jakieś dodatkowe zmiany do projektu budynku ? Nie wiem czy wystarczającą się jasno wyraziłem ale po prostu chcę uniknąć dodatkowych kosztów a co gorsza przesunięć w czasie z wydaniem decyzji.Bo ja rozumiem że dokupując dodatkowo do projektu "Projekt Wentylacji Mechanicznej z rekuperatorem i GWC" będzie to tak samo w projektowane w instalacje budynku jak np. projekt elektryki, kanalizacji, wody i wydział architektury nie będzie miał zastrzeżeń.Proszę o odpowiedź i ewentualnie poradę jak najlepiej byłoby postąpić w przypadku takiej sytuacji jak nasza, aby potem nie spotkać się z komplikacjami które będą nam stawiane ze strony urzędów, no bo po co mam dopłacać w Państwa firmie do czegoś co i tak będzie musiał mi zrobić mój miejscowy projektant ?" Koniec listu i otrzymałem odpowiedź: "Witam. Dziękujemy za zainteresowanie się naszym projektem "Dom w rododendronach 6(N)". Projekt wentylacji mechanicznej, który można dokupić do wspomnianego projektu, wykonany jest oczywiście przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami. Projekt ten nie wymaga adaptacji, jeśli w projekcie głównym nie będzie wprowadzanych żadnych zmian. Ponadto, w różnych rejonach Polski, starostwa mają różne wymagania i może się zdarzyć, że będą wymagane dodatkowe podpisy lub pieczątki. Proponuję jednak zastanowić się nad dołączaniem tego projektu do pozwolenia na budowę. Nie ma takiego obowiązku, a zwiększy to ilość formalności i może dodatkowo skomplikować procedurę uzyskania pozwolenia na budowę. Zmiany związane z kominami, nie wprowadzają zmiany parametrów budynku, czyli są mało istotne wedle przepisów. Wystarczy zatem wpis kierownika budowy w dzienniku budowy. Z poważaniem, mgr inż. Edmund ............." Co znaczy stwierdzenie "jeśli w projekcie głównym nie będzie wprowadzanych żadnych zmian" przecież likwidacja kominów według mnie jest zmianą projektu ? Pomóżcie bo nie wiem czy mam dokupować ten projekt czy nie i jak zrobić żeby było wszystko ok bo nawet w urzędach sami nie wiedzą dobrze ale po fakcie to już każdy będzie wiedział gdzie trzeba się udać do kogo i ile dopłacić za ewentualne pieczątki i kreski ? Z góry dziękuję za wszelkie rady ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 21.01.2012 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2012 O ile dobrze pamiętam, o tym, czy zmiana w projekcie jest znacząca, czy nie, decyduje projektant. Jeśli jego zdaniem wywalenie kominów i montaż WM nie jest znaczące, to nie potrzeba do tego projektu czy zmian PNB, wystarczy tylko wpis do książki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.01.2012 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2012 Zmiana musi być naniesiona na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 07.09.2013 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Odświeżam temat jeżeli wystarczy tylko wpis, to czy jest jakiś przepis ,paragraf ze to zmiana nie istotna.Kierownik powiedział że nie przejdzie to w starostwie..... kierownik budowy powiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fruzin 08.09.2013 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Pamiętajcie o jednym. Wydział architektury nie jest od opiniowania projektów. On sprawdza tylko kompletność projektu, a więc czy jest to co ma być (pozwolenia, podpisy itp.) Na treść, zawartość itp. odpowiada projektant (czyt. oświadczenie dołączone do projektu).O tym co jest istotne lub nie istotne decyduje projektant i bierze za to odpowiedzialność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArokX 07.09.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 (edytowane) Jestem w podobnej sytuacji teraz. W projekcie mam wentylację grawitacyjną i na taki projekt dostałem pozwolenie. Po uzyskaniu pozwolenia a jeszcze przed budową zdecydowałem się na mechaniczną z odzyskiem ciepła (rekuparacja). Przygotowałem dziury w stropach itp. Uważałem że żadnych zmian to nie wymaga. Komina wentylacyjnego tez nie wybudowałem. Jednak... patrząc na ustawę i przepisy w prawie budowlanym instalacja wentylacji mechanicznej nie jest wymieniona jako ta która nie wymaga pozwolenia. Innymi słowy moje starostwo takiej zmiany nie przepuści i muszę teraz składać wniosek o zmianę pozwolenia na budowę i projekt wentylacji. Co ciekawe sąsiednie starostwo nie przywiązuje do tego żadnej wagi i nie uważa tego za istotną zmianę. To jest samowolna interpretacja przepisów przez każdego urzędnika z osobna :/. Niestety. Wszytko to wszyło od mojego kierownika budowy (jednocześnie projektant mojego domu). On mi zwrócił uwagę na ten aspekt i wyjaśnił dlaczego co i jak. Edytowane 7 Września 2018 przez ArokX dopiska wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 07.09.2018 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2018 Jednak... patrząc na ustawę i przepisy w prawie budowlanym instalacja wentylacji mechanicznej nie jest wymieniona jako ta która nie wymaga pozwolenia. Co jest zmianą istotną a co nie istotną - decyduje projektant. Nie ma katalogu zmian nieistotnych, więc nie wiem jaką wymieniankę masz na myśli. Jest tylko wykaz zmian, które projektant musi uznać za istotne. Nieistotne nie trafiają do urzędnika, ale muszą być opisane i rozrysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 10.09.2018 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2018 ArokX - niestety masz rację, " instalacja wentylacji mechanicznej nie jest wymieniona jako ta która nie wymaga pozwolenia " - wymaga.Powoli zaczynam dopisywać do Projektów w tytule opracowania : " Projekt domu jednorodzinnego z wentylacją mechaniczną ... " czego zaczynają żądać Urzędy, ale nie wszystkie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art8005 07.12.2018 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 ArokX - niestety masz rację, " instalacja wentylacji mechanicznej nie jest wymieniona jako ta która nie wymaga pozwolenia " - wymaga. Powoli zaczynam dopisywać do Projektów w tytule opracowania : " Projekt domu jednorodzinnego z wentylacją mechaniczną ... " czego zaczynają żądać Urzędy, ale nie wszystkie ! Witam ja kilka dni temu próbowałem zdać wszystkie dokumenty budowy( zmieniłem went.grawitacyjna na mechaniczna w trakcie budowy ,kominy won itd.,kier.bud.uznal to za zmianę nieistotna,wpis do dziennika ,pani projektant naniosła zmiany w projekcie ,pieczątka i juz.) zadowolony pędzę do nadzoru i co? Zonk! Pan inspektor twierdzi ze potrzebny jest projekt zamienny do pozwolenia na budowe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy122 14.12.2018 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2018 A czy to byla zmiana graw. na zwykłą mech. czy na taką z odzyskiwm ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janekk1234 28.12.2018 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2018 Jeny nie straszczcie mnie bo ja tez mam pozwolenie na budowę projekt z wentylacją grawitacyjną. A mam zamiar to zmienić na mechaniczną. Dziwne że to ma wymagać projektu zastępczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArokX 10.01.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 nowy122To nie ma znaczenia czy z odzyskiem czy bez. Chodzi ogólnie o instalację wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną Janekk1234Porozmawiaj ze swoim kierownikiem bydowy lub projektantem. Oni powinni mieć wiedzę odnośnie tego jak Twoje starostwo podchodzi do tematu. Jeśli nie dopytaj sam. Ja zrobiłem dodatkowo projekt zamienny z projektem wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła przez osobę uprawnioną. Jeśli dom jest na etapie budowy i czeka na kolejne etapy wykończenia to nic nie przeszkadza brak takiego projektu w dalszej budowie. Ten projekt i pozwolenie są potrzebne dopiero przy odbiorze budynku do użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.01.2019 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Ja miałem projekt z went grawitacyjną, na wstępie powiedziałem kierownikowi i szefowi ekipy, że kanałów wentylacyjnych nie robimy, bo będzie WM.Jedyny dodatkowy papier związany z oddaniem budynku z WM, to protokół badania jej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 25.12.2020 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Odświeżę temat. Ja miałem projekt z went grawitacyjną, na wstępie powiedziałem kierownikowi i szefowi ekipy, że kanałów wentylacyjnych nie robimy, bo będzie WM. Jedyny dodatkowy papier związany z oddaniem budynku z WM, to protokół badania jej wydajności. Czyli PnB miałeś z grawitacyjną i dopiero w trakcie przygotowałeś projekt WM? Jestem na etapie adaptacji i zastanawiam się czy brać projekt WM z Archona, czy poczekać na PnB i poszukać na spokojnie firmy, która mi to wykona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.12.2020 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Tak w PnB była grawitacyjna.Z doświadczenie innych osób z forum wiem, że te projekty biur są często beznadziejne.Ja projekt i montaż zrobiłam sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaninaJot 25.12.2020 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Też tak myślałem. Szczególnie, że projekt z biura jest pod projekt, w którym kilka istotnych zmian chcę wprowadzić. Gadałem z projektantem i mówił, że łatwiej jest to teraz zrobić, bo później można sobie dopasować projekt instalacji do tego co potrzeba, a jak zmienię po otrzymaniu PnB, to będę musiał składać aneks do pozwolenia (dodatkowe koszta). Im dłużej się nad tym zastanawiam, tym bardziej stwierdzam, że jednak zrobię tak jak Ty @fotohobby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 25.12.2020 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2020 Warto tylko podczas stawiania SSO przewidzieć miejsca na przepusty - szczególnie, jeśli masz np stropy monolityczne, czy gęstożebrowe.U mnie parterówka ze stropem podwieszonym do wiązarów, więc problemu nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts