Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowoczesny i parterowy

Recommended Posts

Przymierzamy się do budowy nowego domu, mamy już zamknięty projekt koncepcyjny - dom będzie parterowy, bryła rozczłonkowana z patiami. Lubimy nowoczesna architekturę, duże powierzchnie z dużą ilością światła.

Czekamy na dokumenty do złożenia pozwolenia na budowę, budowę zamierzamy rozpocząć w połowie tego roku.

Edytowane przez Moni_ta

• Odpowiedzi 723
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej dziewczyny.

Czy wyceniacie jedynie profile Reynaers, czy bierzecie pod uwagę również innych producentów? Jeśli Reynaers, to jaki rodzaj profilów wybieracie? Ja również dostałam dwie wyceny i bardzo się różnią, pod względem zaproponowanych rozwiązań (typy profili) i co za tym idzie ceny. Moje okna mają mieć 2.65 ale mają naświetla, co również nieco podnosi cenę.

Martwi mnie również dosyć słabe parametry izolacyjne tych okien. Tam gdzie się dało wyceniałam również plastik i różnica w parametrach jest znacząca (i do tego jeszcze niższa cena). Zastanawiam się , czy nie zrobić parteru w aluminium, a na piętrze w takim samym kolorze plastiki. W całym domu wychodzi mi ponad 50 m2 przeszkleń.

Cześć Wam,

Ja będę wyceniać też profile Schuco i Ponzio. Na razie robiliśmy wstępne rozeznanie (głównie okien salonowych), które miało nam zobrazować mniej więcej ceny (rząd wielkości).

Dzięki forumowej Agguli trafiłam też do firmy Internorm, mają ciekawe rozwiązania w postaci okien PCV z nakładką aluminiową. Dotykałam i wyglądają porządnie ;)

Myślę Dakula, że mogłoby Cię to zainteresować. U mnie odpadło, ze względu na wysokość okien 2.85...

Witaj Moni_ta, rozumiem że kolejna Monika na fm? ;)

Coś pięknego się nam szykuje :yes: Trzymam kciuki za jak najszybsze otrzymanie PnB, bo już nie mogę się doczekać tego domu.

Świetna powierzchnia, piękny projekt, basen no i że parterówka - cuuudnie

Strasznie szkoda że nie pokazujesz rzutów, bo jestem bardzo ciekawa jakie tam są*rozkłady pomieszczeń. Ile pokoi, łazienek, jakich, jak kuchnia, jadalnia ... ale rozumiem i szanuję decyzję

Zdradzisz na priv co to za arch? (taki rubikowy ten dom ;))

Powodzenia!

Cześć:)

Mój kolejny dom (za 10 lat:) też będzie parterowy i "patiowy":) Kibicuję z całego serca, bo zapowiada się super i jest bliski moim gustom. Jak widzę inspiracje wnętrzarskie również.

Służę pomocą.

Jeśli mogę tylko jedna uwaga: połamana, rozczłonkowana bryła wygląda bosko, ALE... jeśli chodzi o izolacje to jest kiepsko. Im bardziej zwarta bryła tym cieplej (i niestety gorzej wizualnie). Nie zniechęcam Cię, ale zwróć uwagę na doskonałą izolację ścian i stropodachów (bo masz chyba płaskie dachy?) tam, gdzie pomieszczenia mają większość ścian zewnętrznych. Mam taki jeden pokój i temperatura jest tam 3-4 st niższa niż w "centrum domu".