Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ACTA - robią nam na rękę czy wbrew?

adam_mk

Recommended Posts

26 stycznia "nasz" rząd ma podpisać porozumienie, którego chyba nie rozumie i nie negocjował.

Wiele państw zobowiązano a narodów - zmuszono - do podporządkowania się małej liczebnie grupie wielkich wpływów.

Podobno - dla naszego dobra...

Jakoś inaczej ja osobiście ten problem dostrzegam!

Chyba nikt tu dużych wątpliwości nie ma - że cała zawartość tego forum (jak i innych forum) to nasza "twórczość własna".

Zamieszczamy je po to - aby się nią dzielić!

Obrazkami, uwagami, projektami, myślą techniczną i wykonawczą...

- Czyli własnością intelektualną!

ACTA - jak podpiszą - pozwoli w majestacie prawa gromadzić o nas informacje, przetwarzać je, blokować naszą aktywność w sieci.

A z stąd już tylko mały kroczek do aktu oskarżenia na podstawie dossier, które sobie zgromadzą nie zważając na przepisy o danych osobowych.

Jestem dorosły, mam czynne i bierne prawo wyborcze, jestem zdolny do czynności prawnych a tu ktoś (i to nawet nie z MOJEGO kraju) mnie ubezwłasnowolnia!

PROTESTUJĘ!

Jak zamieszczam tu czy gdzieś indziej jakieś treści - to robię to na własne życzenie i po to, aby je upowszechnić!

DOKŁADNIE Z TEGO SAMEGO POWODU, dla którego ktoś kręci filmy czy nagrywa muzykę!

Założenie, ze filmy czy muzyka lub nawet moje wypociny są tworzone tylko dla nielicznych (co zapłacą haracz) podważa samą istotę twórczości

intelektualnej!

NIKT NIE ZAPŁACI!

Nie będzie wiedział - że jest za co!

Bo - skąd?

Czyli... MAMY grupkę tytanów intelektu, która zadecyduje KTO jest "wielki, genialny, popularny, warty upowszechniania".

To nie my zadecydujemy - kto i co nam się podoba!

Zrobią to za nas!

Nawet się nie kryją z tym - za jak wielką kasę, którą z NAS zedrą!

Cenzura w czasach PRL to pikuś w porównaniu z tym... drobna wprawka dyletantów...

Ale wiem jedno!

Jak ktoś mi wykręci taki "numer" to skorzystam z tych resztek praw, które mi jeszcze zostawiono i...

PÓJDĘ (i nic mi w tym nie przeszkodzi!) NA KAŻDE NASTĘPNE WYBORY do czego i WAS serdecznie namawiam!

NIE ZAGŁOSUJĘ NIEWŁAŚCIWIE!!!

Przecież ci, którzy podpiszą te bzdury zostali PRZEZ NAS WYBRANI!!!

Chyba zapowiada nam się niewyobrażalnie wysoka frekwencja.

Już się doczekać nie mogę!

(gadają, że zemsta to potrawa co na zimno najlepiej smakuje).

Przykro jest, jak się okazuje, że się pomyliliśmy...

Ale tylko krowa na łące się nie zmienia!

Błąd da się naprawić!

A jakie jest Wasze zdanie?

Adam M.

Na studiach będąc przyswoiłem sobie takie powiedzenie:

NAJBOLEŚNIEJSZA operacja - to odcinanie mordy od żłobu!

A.M.

Edytowane przez adam_mk

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zawsze się zastanawiam Adamie co Cię motywuje do pomagania na forum. Zamieściłeś tu wiele ciekawych pomysłów, wytknąłeś wiele błędów, często dostaliśmy gotowe rozwiązania -to jest wartość intelektualna!!! Za darmo!!!!! Nikt nikogo nie zmusi żeby czerpal korzyści ze swojej wiedzy, ale jest w stanie na tym zarobić, tylko trzeba takiego okiełznać, spisać i zanotować. Potem będziesz pisał, a jak coś będzie nie tak to w łeb dostaniesz.

Od nowego roku weszło wiele idiotycznych przepisów chocby ten, że aptekarze zapłacą za błąd lekarza:lol2::lol2::lol2::lol2:

Te zmiany mają więcej takich perełek. Nie można np. w sprzęcie medycznym zachęcać do zakupów refundowanych ze śr.publicznych w postaci np. gratisów, darowizn, rabatów itp. No i Owsiak ma problem bo szpitale odmawiają przyjęcia tych pomp, na które dobrzy ludzie się złożyli. Czyn ten kwalifikowany jest jako przestępswo i podlega kodeksowi karnemu (nie wykroczeń!!!) przewidziana jest nawet kara pozbawienia "wolności". Ale ministerstwo już zapowiedzało, że wszystkie sprawy będzie rozpatrywało indywidualnie -czyli prawo dla niektórych. Mam przed sobą pismo Ministra Zdrowia, które dopuszcza wbrew ustawie wręczanie pacjentom gratis glukometrów (firmy tak robiły żeby skłonic pacjenta do zakupu ich właśnie pasków) jako nie gratis tylko "PAKIET STARTOWY":lol2::lol2::lol2: To czemu ta ustawa miała zapobiec jest już dozwolone. No śmiech mnie ogarnia a potem zaduma. Po co??? Życia braknie i nie zrozumiem.

Chociaż....

Historia pokazuje, że terror i zamordyzm był zawsze. Kiedyś Jan Pietrzak w kabarecie mówił, że "bakterie bardzo dbają o organizm na, naktórym żerują -Wynika z tego, że bakterie mają mózgi w przeciwieńświe..." Dzisiaj tyrani zmądrzeli. Wychodzi, że ci tutaj:

http://img88.imageshack.us/img88/753/tyrani.jpg

Nie mieli racji. Tłukli całe narody i nic dobrego im z tego nie wyszło. Nie opłaca się. Teraz wmawia się wolność i w razie jak się ktoś wychyli to trzeba mu dać grzywnę -biznes się kręci, jednostka niech sobie żyje i buli. No chyba, ze podkoczy za bardzo to się uwala a rodzina będzie bulić.

Więc póki można to napisałem tu co o tym sądzę i popieram: masz całkowitą rację!!!!!!!!

Pozdr wkur....ny Grand72:mad::mad::mad:

Edytowane przez Grand72

Manipulowanie naszą wolnością w majestacie prawa zawsze

budzi emocje. Czy nasze kolejne wybory coś dadzą ? Wątpię,

bo kogo wybierzemy ? Kogoś kto teraz czeka na dwóch

łapkach , by dorwać się do koryta. W imię tego wyliże nam

nawet tyłek. A jak się dorwie .... znamy z historii...

"Władza w ręce ludu !" To zawsze jest aktualne hasło, ale na

mnie czy na Tobie Adamie, nie powinno już robić większego wrażenia.

Tym którzy jeszcze nie skumali, przypomnę, że Ci z ludu, którzy

dostali jego legitymacje, by wziąć ster w swoje ręce, dość

szybko stają się "elitą władzy"...

Jeszcze chyba nie było takiego, co z ludu do władzy się dostał i później z tym ludem trzymał....niestety

Nie ograniam tego ACTA, nie jestem w stanie pojąć jak można w ogóle do tego dopuścić!? Wygląda to tak, jakby Państwem kierowała grupka przedszkolaczków, którzy nie wiedzą co robią tylko robią aby coś robić.

Mam nadzieję, żę nie dojdzie do podpisania tego świństwa.

Tak się zastanawiam...

Jest taki termin jak "ustawa".

To taki utwór literacki pozbawiony poetyki, ale często zbliżony do dadaizmu, który jest tworzony zbiorowym wysiłkiem wielu tęgich umysłów.

Ewidentnie - wartość intelektualna!!!!

Publikowany jest w jednym i jedynie słusznym wydawnictwie.

Jest rozprowadzany komercyjnie, ale...

Można go też dostać za darmo a nawet ściągnąć z wielu źródeł, gdzie zalegają jego kopie...

Jak nie będzie można bezpłatnie sobie pościągać plików to pozamykają te źródełka?

A z serwera sejmu to za opłatą SMSem będzie się te utwory ściągać?

A co z możliwością korzystania z takiego utworu zapisanego na własnym dysku?

Żeby co mądrego w życiu zrobić (np. dom zbudować) to trzeba sobie całą bibliotekę tej literatury zrobić i gdzieś w sieci znaleźć te perełki literackie tchnące głębią refleksji nad żywotem i poczynaniami maluczkich.

Głupio tak jakoś będzie...

Włazisz do urzędu - a urząd państwowy, to tą państwową literaturą włada jak chce!

Jak też chcesz - to za powołanie się na jakiś szczególny utwór (np. Warunki jakim powinny odpowiadać...) trzeba będzie wnieść opłatę?

Przecież wtedy już nic sensownego legalnie się nie zrobi!

A do tego będzie można obedrzeć z majątku wszystkich i ich pozamykać, bo nie ma chyba takiego, co tej literatury gdzieś nie "spiracił"

No, chyba, że akurat TEJ literatury nie uzna się za wartość intelektualną....Tyle, że to byłby absurd!

Albo - że tę wartość intelektualną się traktuje jako WYJĄTEK! Tylko dlaczego akurat TĘ?!!! - Też absurd...

Znajdzie się jaki specjalista od tej i podobnej literatury, który wyjaśni problem tej wartości i jej ochrony?

Adam M.

Ja tylko przypomnę że ACTA jest porozumieniem stron - państw mającym zapobiegać aktom kradzieży własności intelektualnej - znaków towarowych, zastrzeżonych wzorów, patentów jak i również treści chronionych prawami autorskimi. Pomysłodawcy stwierdzili że ten proceder zabija sens kreatywności w ww zakresach czyniąc je nieopłacalnymi, co jest hamulcem rozwoju. ACTA ma zapobiegać aktom piractwa na dużą skalę czyli produkcji i obrotowi kopiami filmów, utworów muzycznych ale tez ubrań, kosmetyków i wogóle wszystkiego co da sie podrobić. Internet jako medium jest w obrębie zainteresowania sygnatariuszy ACTA ale jest tylko jednym z wielu wskazanych w tym akcie obszarów działania piratów o czym się zapomina.

Ze swojej strony dodam że najwiekszy niepokój budzi narzucana przez ten akt konieczność zmiany przepisów obowiązujących w poszczególnych krajach na takie ktore wg pomysłodawców ACTA zapewnią skuteczną walkę z piractwem. Ta walka ma być priorytetem absolutnym któremu wszyscy członkowie społeczeństw państw - sygnatariuszy muszą się podporządkować. Brakuje tu jakiejkolwiek analizy wpływu takiego ostracyzmu na rozwój, którego nieodłączną częścią jest w końcu swobodna wymiana myśli i poglądów. Dla mnie to niewypał, do tego wprowadzany na siłę, bez prezentacji co to tak naprawdę dla nas oznacza. Niektóre z zapisów ACTA będą pewnie niezgodne z konstytucją. Pomysł by ISP odpowiadali za zamieszczane w Internecie treści jest tu przykładem takiego zapisu nie liczącego się z rzeczywistością i zagrażającemu wolnej wymianie poglądów. To tak jakby poczta odpowiadała za to co jest w paczkach i listach. Po prostu bzdura.

Edytowane przez perm

To już znacie?

http://www.petycje.pl/petycja/8316/nie_dla..._w_polsce_.html

Paragraf 22 nam, cholera, zafundować chcą...

W Stanach już się dupy trzęsą w senacie po protestach wyborców!

Tak jak tam i tu to MY wybieramy kto będzie przy żłobie!

Ciekawe, czy jako naród zmądrzeliśmy i czy mamy już zbiorową pamięć "krótkotrwałą".

Bo że mamy "długotrwałą" to pokazuje nam choćby 1 września i sprawy Katyńskie.

Ciekawe, czy doniesiemy we łbach te dzisiejsze emocje do najbliższych wyborów...

Adam M.

ACTA są kolejnym przykładem na brak dialogu między rządem Tuska a społeczeństwem.

Próbuje się po cichu przepchać różne ustawy a kończy się to wielkim rabanem i skandalami.

Wystarczy posłuchać kilku ostatnich komentarzy rzecznika rządu Grasia na bieżące wydarzenia, aby przekonać się, jak obywatele są traktowani przez obecną władzę.

Ciekawe, czy jako naród zmądrzeliśmy i czy mamy już zbiorową pamięć "krótkotrwałą".

Bo że mamy "długotrwałą" to pokazuje nam choćby 1 września i sprawy Katyńskie.

Ciekawe, czy doniesiemy we łbach te dzisiejsze emocje do najbliższych wyborów...

W ekscytującej epoce mózgu łupanego (zapożyczone z S24) nie liczyłbym na zbyt wiele ;)

Gość Pepeg z Gumy
ACTA są kolejnym przykładem na brak dialogu między rządem Tuska a społeczeństwem.

Próbuje się po cichu przepchać różne ustawy a kończy się to wielkim rabanem i skandalami.

Wystarczy posłuchać kilku ostatnich komentarzy rzecznika rządu Grasia na bieżące wydarzenia, aby przekonać się, jak obywatele są traktowani przez obecną władzę.

W ekscytującej epoce mózgu łupanego (zapożyczone z S24) nie liczyłbym na zbyt wiele ;)

:lol2: Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia jak widać. Gdyby sytuacja była odwrotna i internauci walczyli o prawa autorskie,zapewne pisowska opozycja inaczej by wyła.

Przypomnę tylko całkiem niedawne pomysły koalicji pisowskiej o wprowadzeniu do internetu daleko idącej cenzury, wyprzedzającej ACTA i zarzynającej każde niezadowolenie z władzy w zarodku .:p

Jakoś Błaszczak wówczas nie współczuł internautom. To było słuszne.

Głupota ACTA nie jest wymysłem Tuska. Głupotą rządu Tuska jest natomiast brak wyobraźni.

Obojętnie czyj rząd panuje , podlegał będzie tym samym silnym wpływom lobbystycznym. Całkiem spora banda cwanych darmozjadów w imieniu lecz nie do końca interesie tych, których ACTA ma bronić wywiera wpływy na rządzących, chcąc niebezpiecznych oraz nieadekwatnych instrumentów rodem z ZSRR.

Nie pierwszy to i nie ostatni raz, a i rządy Donalda Bezradnego nie mają tu wiele do rzeczy.

Jak widać S24 też mózgi łupie niektórym, bo wrzeszczeć "zamach" jest łatwo i , kiedy się chce wrogowi dokopać lecz się za nic nie odpowiada i nie ma rozwiązań problemu, który ACTA chce wprowadzić w bandycki sposób.

No, i mamy!

Zaczyna się robić "POPRAWNIE"!!!

Jeżeli tam admin sprawę przemyślał i napisał tak:

"Szanowni Państwo

Prawdopodobnie od 27 stycznia 2012r Nasze Forum zostanie wyłączone bezterminowo

Stanie się tak, gdy wejdą planowane przepisy 26 stycznia 2012, omawiane w wątku :arrow: viewtopic.php?f=3&t=50482

Bardzo wątpię by Właściciele i administracja Forum ryzykowała potężnymi karami i konsekwencjami za każdy post lub wątek, który potencjalnie naruszałby nowe przepisy.

Z wyrazami szacunku.

Z głębokim smutkiem.

Admin.

icon_idea.gif

PS. Mamy to, co chcieliśmy.... "

To i tutaj będzie tak samo, bo i tu TE SAME OBAWY mieć można...

Fajnie tu zwykle było, ale chyba pora zacząć się żegnać...

Oryginał tu :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=50503

Adam M.