Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ACTA - robią nam na rękę czy wbrew?

adam_mk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 229
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Pepeg z Gumy
No, i mamy!

Zaczyna się robić "POPRAWNIE"!!!

Jeżeli tam admin sprawę przemyślał i napisał tak:

"Szanowni Państwo

Prawdopodobnie od 27 stycznia 2012r Nasze Forum zostanie wyłączone bezterminowo

Stanie się tak, gdy wejdą planowane przepisy 26 stycznia 2012, omawiane w wątku :arrow: viewtopic.php?f=3&t=50482

Bardzo wątpię by Właściciele i administracja Forum ryzykowała potężnymi karami i konsekwencjami za każdy post lub wątek, który potencjalnie naruszałby nowe przepisy.

Z wyrazami szacunku.

Z głębokim smutkiem.

Admin.

icon_idea.gif

PS. Mamy to, co chcieliśmy.... "

To i tutaj będzie tak samo, bo i tu TE SAME OBAWY mieć można...

Fajnie tu zwykle było, ale chyba pora zacząć się żegnać...

Oryginał tu :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=50503

Adam M.

Adamie wyglądasz na człowieka rozsądnego a poddajesz się histerii jaką wywołuje admin jakiegoś forum.

Dobrze przeczytać o czym mówi ACTA i czego dotyczy.http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/porozumienie-acta-tresc-acta-po-polsku_223543.html

Pomijam pewne głupie i niebezpieczne formy rozwiązań tego porozumienia , które otwiera jak zwykle furtkę do nadużyć dla pazernych cwaniaków, polityków i silniejszych producentów ale z wolnością wypowiedzi na forum to nie ma nic wspólnego. Traktuję w dobrej wierze te "emoty" na końcu Twojego drugiego postu, jako ironię.

Jak zwykle drą ryja ci którzy stracą kasę albo już widzą jak ją zyskają. Z tym , że jedni chcą ociemniałych frustratów wyciągać na ulicę , drudzy zacierają łapki i już liczą moniaki.

Ludzkość nie dorosła mentalnie do internetu i chęć legalnego złodziejstwa uprawianego tą drogą jest zwyczajnie podła.

Z drugiej jednak strony silne hieny będą łupić jak im przyjdzie chęć kogo chcą i jak chcą.

Sama idea porozumienia jest naiwnie idealistyczna ale niebezpieczna choć nie zmienia ani prawa do prywatności czy swobód wypowiedzi jak i używania publicznego w necie znaków towarowych. Daj spokój z tymi smutnymi panami.

Policzmy ile ewentualnie stracą złodzieje, paserzy a ile zarobią na tym inne ZAIKS-y z firmami tzw. ochronnymi.

Nasze swobody oni mają głęboko.

Gość Pepeg z Gumy

Trzeba chyba wywalić komputery i wrócic do sygnałów dymnych, bo strach pisać cokolwiek.

Jeśli znam życie, to i wówczas znalazłby się ktoś, kto za te znaki chciałby Cię podać do sądu o "nieobyczajne dymy":p.

Stare porzekadło mówi, że jeśli ludzkie gówno będzie w cenie, to z pewnością biedacy będą się rodzić bez dupy.

Trzeba chyba wywalić komputery i wrócic do sygnałów dymnych, bo strach pisać cokolwiek.

W mojej firmie dowcip dnia - teraz to już nawet strach śpiewać pod prysznicem, bo jeszcze jakiś sąsiad doniesie i smutni panowie z fakturką zaraz się pojawią...

Powiedzmy sobie szczerze - połowa polityków nie wie jak działają strony internetowe, gdzie przechowywana jest informacja, jak działają serwisy P2P czy Google.

Nawet, gdyby dostali do konsultacji projekt ACTA pewnie niewiele by z niej zrozumieli, poza zapisem, że kradzież intelektualną należy ścigać, co jest akurat słuszne. Zabrakłoby im wiedzy o tym, jakie narzędzia szpiegujące zwykłych użytkowników ACTA daje wybranej grupie osób, nie tylko urzędnikom. I jak bardzo wprowadza totalitaryzm w internecie.

Przykładem, który omawiano rano w TVP był art. 6 tego porozumienia, który wprowadza brak odpowiedzialności organów ścigania za dokonane szkody przy próbie egzekwowania ACTA.

Powiedzmy serwis, którzy przechowuje nasze pliki na serwerze, poza naszym komputerem (Jak Megaupload). Jedna osoba przechowuje tam kradziona muzykę i filmy, ale druga np. legalne pliki niezbędne do pracy.

Do siedziby firmy wpada policja i odłącza serwer, bo odpowiedzialność za nielegalne treści, w myśl ACTA i PIPA leży nie tylko po stronie złodzieja, ale właściciela serwisu, który UWAGA - nie ma w zasadzie podglądu do tego, co się w serwisie umieszcza, bo jest to chronione hasłami użytkowników.

I teraz osoba, która miała legalne pliki, nie może ich odzyskać, bo policja (prokurator, sąd) nie ponosi odpowiedzialności za odłączenie serwera.

Edytowane przez Elfir

Pepeg z Gumy

Dobrze czytasz, że ironizuję...

Ja już stary jestem, to bardzo strachliwy być nie mogę.

Ale...

Problem w tym, że jak to uregulowanie wejdzie w takiej postaci, to wytną WSZYSTKO co jest gdziekolwiek a zostało umieszczone tam nawet całe lata temu!

Wielu ludzi straci swój dorobek aby niewielu mogło drzeć kasę jak im się podoba.

A do tego - poskarżyć się możesz ... MAMIE, jak poniesiesz szkody, bo oni mają mieć ZAGWARANTOWANĄ bezkarność, jakby kogo przypadkiem i niesłusznie zniszczyli!

TO mi się BARDZO nie podoba!

Też bym chciał kupić sobie oryginała jak idę do sklepu a nie tandetną podróbę za nietandetną kasę!

W tym chyba wszyscy są zgodni.

Adam M.

... art. 6 tego porozumienia, który wprowadza brak odpowiedzialności organów ścigania za dokonane szkody przy próbie egzekwowania ACTA.....
Żeby było śmieszniej to zapisy są tak ogólne i nieprecyzyjne że pod "piractwo" można podciągnąć praktycznie wszystko. Większość osób nie myśli co to znaczy "ściąganie własności intelektualnej" Przykład otwieram pierwszy z brzegu portal i już. Jest tam cała masa artykułów, znaków graficznych że o muzyczce i filmikach nie wspomnę. Praktycznie wszystko chronione prawami autorskimi. W myśl zapisów ACTA skoro otwarłem tą stronę przeglądarka zapisała pliki na dysku więc ściągnąłem. Brawo właśnie zostałem piratem! Praktycznie każdego można udupić a jak już np firma padnie to stwierdzić sorry mistake .

Druga spawa to mówi się tylko o necie a ani słowa np o lekach generycznych. Papa tanie zamienniki za chwile będziecie nielegalne :bye:.

Co się stanie z firmami farmaceutycznymi mniej nowoczesnymi niż światowa czołówka która trzęsie rynkiem łatwo się domyślić. Jak zlikwidują połowę produkcji z pewnością poradzą sobie świetnie.

Kolejny shit jak DRM który wprowadzono po cichutku nawet nikt nie zauważył kiedy. Post factum się niektórzy zorientowali oooo te płytki co sobie na wakacjach np w Hiszpanii czy USA, legalnie w sklepie kupiłem to mogę w rulon zwinąć i wetknąć, bo na polskim odtwarzaczu nie pójdą. Geolokalizacja nie taka. I czyje to prawa chroni?

Słuchajcie "zbrodniarze" !

Wklejaliście tu "swoje" wanny, kible, krany i widoczki domów z jakimś logo w tle?

- To czekajcie na wizytę smutnych panów z fakturką...

Murator raczej nie pozwala na umieszczanie zdjęć na swoim serwerze w formie plików. Tutaj są jedynie zwizualizowane linki, podobnie jak na google grafika.

Problem raczej będzie miał imageshack czy fotosik, gdzie zdjęcia są umieszczane w formie rzeczywistych plików.

Rozumiem!

Zostaną więc często "same ramki" bez obrazka!

A do tego - opis!

W efekcie dostaniemy po dupie! Wiele tematów i wypowiedzi staną się niezrozumiałe i niekomunikatywne...

Sporo tu różnych szkiców pożytecznych rozwiązań nawklejano.

Mam zassać z powrotem i na wszelki wypadek te, które ja powrzucałem, aby jak będzie trzeba odtworzyć wątek - były pod ręką?

Adam M.

Ciekawe że 5 miesięcy temu nikt z posłów nie zauważył tego knota jakim jest jest ACTA. Była dyskusja w komisji sejmowej i jakoś nikt nie widział problemu z opozycją włącznie. "...poseł PiS-u Lech Kołakowski nie tylko nie miał żadnych zastrzeżeń, ale wręcz uznał umowę ACTA za bardzo korzystną i potrzebną. - Moja konkluzja jest zgodna z rezolucją. Podzielam pogląd, zgodnie z którym wobec globalnego charakteru naruszeń praw wielostronna umowa wydaje się najlepszym sposobem rozwiązywania konkretnych problemów na szczeblu międzynarodowym - stwierdził wtedy polityk..."

Murator raczej nie pozwala na umieszczanie zdjęć na swoim serwerze w formie plików. Tutaj są jedynie zwizualizowane linki, podobnie jak na google grafika.

Problem raczej będzie miał imageshack czy fotosik, gdzie zdjęcia są umieszczane w formie rzeczywistych plików.

Elfir, odnosi się to również do zdjęć umieszczonych w formie załączników?

nie, a możesz takowe umieszczać? Wszędzie na forum opisany jest sposób umieszczania zdjęć jedynie z zewnętrznych serwerów.

Jak się pierwszy raz logowałam na forum i próbowałam umieścić zdjęcie bezpośrednio z komputera jako zalącznik to mi się nie udawało.

Obawiam się, że Murator może wszystkie te wgrane załączniki powyrzucać.

nie, a możesz takowe umieszczać? Wszędzie na forum opisany jest sposób umieszczania zdjęć jedynie z zewnętrznych serwerów.

Jak się pierwszy raz logowałam na forum i próbowałam umieścić zdjęcie bezpośrednio z komputera jako zalącznik to mi się nie udawało.

Ja nie miałem z tym problemów. Są tylko ograniczenia co do rozmiaru plików (< 2 MB).

Obawiam się, że Murator może wszystkie te wgrane załączniki powyrzucać.

No to nieźle.