agatkaaax 24.01.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Muszę szybko zaplanować swoją kuchnię, ale zupełnie nie wiem od czego zacząć. Chciałabym żeby było ładnie, funkcjonalnie i wygodnie. Opiszę krótko jak wygląda moja kuchnia. Wchodzi się z salonu. Po lewej stronie ściana 220 cm która częściowo zamyka kuchnię. Po prawej stronie nie ma ściany, w tym miejscu chciałabym murek jakiś barowy ale otwarta przestrzeń ma 150 cm i mąż stwierdził że murek musiałby mieć 50 cm i wyglądałoby to beznadziejnie. Na wprost wejścia do kuchni na środku okno 150 x 150, ściana o dł. 370 cm. Całe pomieszczenie ma 370 szerokości x 320 długości. Chciałabym kuchnię z tradycyjnym wyposażeniem, lodówkę niekoniecznie zabudowaną, zlew może być pod oknem, podobają mi się rolety w rogu i szafki wiszące w dwóch poziomach, jedne nad drugimi. Chciałabym tez szkło między szafkami. Pomożecie mi cos zaprojektować? Dziekuję z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 24.01.2012 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Wpadłam na taki pomysł. Na ścianie tej 220 umieściłabym wysoką zabudowę w której byłaby szafka z pólkami (coś w stylu spiżarki), potem lodówka, nad lodówka jakaś szafka i dalej szafki np dwie. Albo zamiast tej spiżarki - zabudowa z piekarnikiem. Wszystko wysokie do sufitu. pod tymi dwiema ostatnimi szafkami wychodziłby blat na długości ściany i na środku mniej więcej byłaby kuchnia, na końcu tej ściany po lewej stronie - roleta. Pod oknem zlew. Po lewej stronie zlewu zmywarka. Zastanawiam się czy po umieszczeniu szafek wiszących po lewej stronie od wejścia, i nie umieszczeniu ich po prawej, będzie to wizualnie jakoś wyglądało. Po prawej może dać blat barowy na powiedzmy pół długości ściany? Co wy na to? Ale wtedy kuchnia musiałaby być otwarta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 24.01.2012 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 wrzuć plan, rzut to pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 24.01.2012 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Nie mogę ściągnąć programu do projektowania, więc swój plan kuchni zrobiłam w pantcie. Mam nadzieję że będzie czytelny http://images49.fotosik.pl/1281/0b224f63c9cee019m.jpg Zaraz poszukam zdjęć kuchni ,które mi sie podobają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 24.01.2012 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2012 Coś niedobrego dzieje mi się z laptopem. Nie ma programów , które potrzebuję. Przepadły z kretesem. Podoba mi się słupek w kuchni max_dara, Może wykorzystałabym cos podobnego do swojej kuchni i umieściłabym na ścianie tej które ma 220 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 25.01.2012 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dodam jeszcze plan, przed przeróbkami. Dodam, że obecnie nie ma wykusza, sciana jest zrównana oraz od wejścia do salonu gdzie jest kominek pociągnięta jest ściana długości 220 cm.http://images46.fotosik.pl/1286/2cc377510737aaf7m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 25.01.2012 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 tzn cała ściana łącznie z ta gdzie jest kominek ma 220. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ikaria 25.01.2012 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Agatka myslę,że musisz się zastanowic przede wszystkim nad tym jaka to ma byc kuchnia.Chodzi mi o to ze jesli bedzie nowoczesna np z blyszczacymi bialymi frontami to ej ustawienie bedzie inne niz kuchni w klasycznym stylu.mam racje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 25.01.2012 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Ja juz mam pomysł na moja kuchnię. Chciałabym fronty w kolorze mlecznej czekolady lub palisander, blat jasny waniliowy. Kuchnia na pewno nowoczesna. Zastanawiam się gdzie postawić stolik. Bo chyba z barku zrezygnuję. Kuchnia pozostanie częściowo otwarta. Albo stolik po prawej stronie wzdłuż ściany, albo ku środkowi. Nie wiem tylko czy nie zmniejszy sie kuchnia optycznie, jesli stolik będzie skierowany do środka. A może mały stolik i 4 krzesła. Podoba mi sie oświetlenie takie wiszące na 3 zwisy. Myślę czy umieścić je w kuchni, czy raczej w jadalni, która będzie za kuchnią. Czy oświetlenie w jadalni musi współgrac z tym w salonie? W salonie chciałam oświetlenie z kryształkami, tylko czy to wszystko będzie do siebie pasować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 25.01.2012 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Nic sensownego nie udało mi się wymyślić agatkaax, jeśli tam ma być stół na 4 osoby. Owszem, wciśnie się to i owo, ale nie będzie wygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatkaaax 26.01.2012 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 To jeśli nie stół tradycyjny, to może taki barowy stół postawiony na długości ściany ( tej po prawej stronie)? Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 będziesz jeść patrząc sie w ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 26.01.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam, nie wiem, czy dobrze trafiłam - czy wątek dotyczy tylko tej jednej kuchni, czy też można uzyskać pomoc odnośnie innej......tzn. mojej :-)Obstawiam to drugie ))))))) Kuchnia jest połączona ze spiżarnią- chciałabym ocalić rozdzielenie tych pomieszczeń. Sama kuchnia jest wtedy niewielka, przez umieszczenie wejścia do spiżarni na jednej ze ścian komplikuje się układ mebli .W planach jest kuchnia gazowa, piekarnik elektryczny, lodówkozamrażarka bez zabudowy. W domku będą mieszkać 2 dorosłe osoby. Okno w salonie będzie wypośrodkowane, w planach jest postawienie tam stołu. Nie wiem, czy oddzielać kuchnię od salonu jakimś układem minbarkowym Na rzutach wygląda to tak RZUT Z góry dziękuję za wszelkie sugestie Ś-ś PS. Mogę ewentualnie rozpocząć nowy watek, gdyby takie było życzenie założycieli tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 to jest watek o pomaganiu. Kto tu umieści swoja kuchnię może liczyć na pomoc, w miarę naszych możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 śmig - masz całkiem fajną kuchnię. Przede wszystkim zrezygnuj z ustawienia "firmowego". Wydaje mi się, że spiżarnia jest kotłownią? Może warto rozważyć likwidację okienka? http://img39.imageshack.us/img39/8290/projektp.jpg L- lodówkaP- piekarnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 26.01.2012 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Próbowałam skorzystać z programu ikea, ale program działał z błędem (może to wina nie tej wersji przeglądarki chrome).Zawieszało mi się i wyskakiwała dziwna blada twarz na czarnym ekranie. Próby z układaniem papierowych kwadracików jakoś do mnie nie przemawiały.Ś-ś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 26.01.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Szybko działasz, Elfir )))))) W tym domku nie będzie kotłowni. Co do okienka się nie upieram. Nie będzie tam również kominów wentylacyjnych. Planuję ustawić tam pralkę i wiszący piecyk gazowy (junkers). W Twojej wersji kuchnia jest całkowicie otwarta na salon, ewentualne gary na kuchence zasłaniałaby lodówka (140 cm). Nie wiem, czy można rozważyć opcję z ustawieniem płyty kuchenki na tej krótkiej ściance, która na planie oddziela komin wentylacyjny PS. komin został przeniesiony do sąsiedniego pokoiku, żeby piecokominek nie wysuwał się nazbyt na środek salonu Edytowane 26 Stycznia 2012 przez śmig_śmigalska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 26.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a piecyk gazowy do czego? Co do płyty grzewczej na tak małym blacie to jestem na nie. W sumie nie napisałaś czy kuchnia ma być zamknięta czy otwarta - przy takiej powierzchni to chyba nawet wyspa czy półwysep by wszedł.Nie wiem czy miałby tam być stolik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 26.01.2012 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 w samej kuchni bez stolika (stół będzie przy tym bocznym oknie-wypośrodkowanym tzn. przesuniętym lekko ku kuchni- taka zmiana w projekcie) CWU i kuchenka będą gazowe. Opcję z półwyspą brałam pod uwagę w miejscu umownej granicy miedzy kuchnia a salonem (na wysokości tej krotkiej scianki bedacej przedłuzeniem korytarzazlewozmywakiem można ruszać (nie upieram się, żeby był pod oknem0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
śmig_śmigalska 26.01.2012 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Chyba udalo sie zrobic zdjecie moich nieudolnych wizualek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts