k62 20.02.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Wg mnie najważniejsze to: 1. wymiennik przeciwprądowy,2. silniki stałoprądowe, Mniej ważne, ale jak ktoś jest wygodny to:3. bypass automatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wg mnie najważniejsze to: 1. wymiennik przeciwprądowy, quote] No kurcze. A ja mam miec wymiennik krzyzowo-przeciwpradowy Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 21.02.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wg mnie najważniejsze to: 1. wymiennik przeciwprądowy, quote] No kurcze. A ja mam miec wymiennik krzyzowo-przeciwpradowy Fantom A co to za cudo? Taki benzynowy diesel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 21.02.2010 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 A sprawność? Waha się od około 70 do 95 w różnych typach rekuperatorów. Chyba na jedno wychodzi. Płacisz jednorazowo wiecej za lepszą sprawność, a później latami odzsyskujesz pieniądze, lub początkowo mniej wydajesz i później troche wieksze straty na ogrzewaniu. Ostatecznie w dłuższym okresie czasu pewnie się zbilansuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 21.02.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2010 Wg mnie najważniejsze to: 1. wymiennik przeciwprądowy, quote] No kurcze. A ja mam miec wymiennik krzyzowo-przeciwpradowy Fantom A co to za cudo? Taki benzynowy diesel ? Tu troche matematyki (na wodnych, ale idea ta sama) http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=4286&cms=268 A to jakis fragment opisowy : "Różnica względem wymiennika krzyżowego polega na tym, że powietrze zimne i ciepłe przepływa obok siebie w przeciwnych kierunkach. Dzięki temu ma więcej czasu na przekazanie sobie ciepła oraz co najważniejsze i co jest istotą przeciwprądzia: powietrze zimne na ostatnich odcinkach wymiennika ogrzewa sie od najcieplejszego powietrza wywiewanego. " Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 22.02.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witajcie!Tylko się nie śmiejcie. Rozrysowałem jak widzę wentylację mechaniczną na swoim projekcie. Powiedzcie co o tym myślicie i co zmienić.http://images39.fotosik.pl/260/30dc858b39da1b08med.jpgX- oznaczyłem przebicie z piętra i z poddaszaN-nawiewW-wywiewW kotłowni będzie stał rekuperatorCzerpnia ze ściany od południa plus z GWCWyrzutnia na dachu nad kotłornią.http://images40.fotosik.pl/259/1f6227a0c9cc401emed.jpgDziękuję za wszelkie zdania na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kitaroo 03.03.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam bardzo serdecznie wszystkich użytkowników WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.03.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 My też witamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ebenzer 03.03.2010 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam, Szukam dobrego - polecanego wykonawcy wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Rejon: Śląsk / Gliwice - Rybnik. Czy warto instalować rekuperator Bartosz? Będę wdzięczny za podanie plusów i minusów Bartosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 03.03.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Witam, Szukam dobrego - polecanego wykonawcy wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Rejon: Śląsk / Gliwice - Rybnik. Czy warto instalować rekuperator Bartosz? Będę wdzięczny za podanie plusów i minusów Bartosza. Bartosz nie zamarza czyli nie musisz robić GWC. W podstawowej wersji jest stosunkowo dość tani. Wada to gabaryty. Niektórzy mówią że problemem jest to, że się go łatwo nie da umyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota58 03.03.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 dostałam wycenę na wykonanie całej instalacji reku Mistral 300 DUO za 12 497zł Czytając poprzednie wpisy zastanawiam się czy to nie za drogo?Dom parterowy o pow.użyt.98m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Kup zestaw Dospela http://sklep.dospel.com/product_info.php?products_id=2104&osCsid=ahslpqfl Zaoszczędzisz dużo kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 04.03.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Co do Bartosza.Jeśli kupuje się centralę Vena4, czy też CNWB 400/200 to do czego jeszcze jest potrzebna Automatyka STW1.2 ???Myślałem, że kupuję reku i tam jest wszystko.I jak jest z bypassem w Bartoszu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 04.03.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 WitamJakie byście polecali reku oraz firmę do zrobienia projektu i montażu w domku z piwnica 320m2(piwnica ok 90m2)?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 04.03.2010 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Wysłany: Czw Mar 04, 2010 9:33 am Temat postu: -------------------------------------------------------------------------------- Kup zestaw Dospela http://sklep.dospel.com/product_info.php?products_id=2104&osCsid=ahslpqfl Zaoszczędzisz dużo kasy Równiez myślałem o tym sprzęcie, bo wentyluję tylko jedną kondygnację (ok 115 mkw), tyle że tu niezbędna jest jakaś grzałka (prądożerna), albo gwc (dodatkowy opór jak na taki mały sprzęt). Wentylatory ponoć b dobre, sterowanie OK, cena super, obudowa ze styropianu , ale wymienny filtr dałoby się zamontować przed wejściem do reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.03.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Kup zestaw Dospela http://sklep.dospel.com/product_info.php?products_id=2104&osCsid=ahslpqfl Zaoszczędzisz dużo kasy Piczman, a moze ja u siebie zamiast 1 reku na poddaszu dalbym 2 takie: 1 w pom gosp, drugi na poddaszu, czyli po 1 sztuce na kondygnacje planuje dom dosc cieply, silka plus 20 cm styro, 120 m.pow.uzytkowej, jakies 350 m3 kubatury ogrzewanej, ciekaw jestem czy ktos z forumowiczow tak podszedl do zagadnienia i to zrealizowal (jesli w ogole to ma sens). Na szybko to trzebaby uwzglednic, ze te 2 obiegi beda ze soba wymieniac czesc powietrza przez klatke schodowa, ale to chyba zagadnienie dla instalatora/projektanta:) Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.03.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 to chyba niepotrzebne dodatkowe koszty (dodatkowy rekuperator) No jesli to tylko kwestia "serca" systemu, to taki jeden reku kosztuje 1500 zl:) ponizej 3 tys nie znajde maszyny do mojego domu .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Piczman, a moze ja u siebie zamiast 1 reku na poddaszu dalbym 2 takie: 1 w pom gosp, drugi na poddaszu, czyli po 1 sztuce na kondygnacje (...) ciekaw jestem czy ktos z forumowiczow tak podszedl do zagadnienia i to zrealizowal (jesli w ogole to ma sens). Tak, to ma sens. I jest tu ktoś kto chce tak zrobić, zaraz Go tu zawołam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.03.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jak ktos chce znać szczegóły odnoście tej Luny Dospela to pytać gościa o pseudonimie sSiwy12 Jest dobrze zorientowany w temacie ! Tu też coś o tym jest : http://forum.muratordom.pl/post4079045.htm#4079045[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 04.03.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ta LUNA 200 ma jakies zabezpieczenie przed zamrażaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts