langerob25 04.03.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Cudów ,to ja bym się po tym nie spodziewał.Zwłaszcza po tym zapisie w gwarancji: "Ze względów konstrukcyjnych istnieje moŜliwość mieszania się powietrzawewnątrz centrali w ilości nie przekraczającej 2%." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.03.2010 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jestem. Wprowadzenie Luny „zawirowało” świat w wentylacji. Bo kto to widział, aby centrala kosztowała 1.300,- i to bez łaski w sklepie (http://www.technika.grzewcza.com.pl/29,13976,wentylacja.rekuperatory___centrale_wentylacyjne__gwc.Rekuperator_LUNA_200__centrala_wentylacyjna_.html ) A gotowy zestaw 1.700,- (http://www.technika.grzewcza.com.pl/29,15633,wentylacja.rekuperatory___centrale_wentylacyjne__gwc.Rekuperator_LUNA_200__centrala_wentylacyjna____zestaw_Termofleks.html ) Sterowanie może być z pilota za około 300,- lub tradycyjne pokrętłem za około 50,-. U lokalnych przedstawicieli Dospela – jeszcze taniej. Przy takich cenach, aż się prosi, aby po raz kolejny, zreformować nasze wyobrażenia o wentylacji mechanicznej. Myślę, że podstawową bolączką systemu WM „tradycyjnej” jest fakt, że mamy ograniczone możliwości regulacji jej intensywności w zależności od potrzeb w danej strefie wentylacyjnej. Jak przychodzą goście to musimy zwiększyć intensywność wentylacji, w zasadzie w całym domu. Każdy zna rozwiązanie - decentralizacja, ale dotychczas było to niezmiernie kosztowne. Obecnie sytuacja zmieniła się. Możemy, za cenę jednej centrali zainstalować dwie – niezależnie działające. Od „dawien dawna” istnieje podział domu na strefę dzienną i nocną. Teraz mamy możliwość ustalenia takich niezależnych stref wentylacyjnych – zwłaszcza jeśli istnieje taki podział „fizyczny” np. poddasze. Czy nie będzie to „ogólnie zaburzało” wentylacji? A niby jak – do określonych pomieszczeń wentylator „tłoczy” powietrze, a z określonych „zasysa”. Jakiś „lewych cofek” nie będzie, bo jest to zrównoważone – nawet przy pracy równoczesnej i z różną wydajnością obu central. Nawet jak pracować będzie tylko jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.03.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Cudów ,to ja bym się po tym nie spodziewał.Zwłaszcza po tym zapisie w gwarancji: "Ze względów konstrukcyjnych istnieje moŜliwość mieszania się powietrza wewnątrz centrali w ilości nie przekraczającej 2%." Nie ma całkowicie szczelnych wymienników. Akurat ten w Lunie, aluminiowy, jest dokładnie ten sam co w innych drogich centralach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.03.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Jestem. Wprowadzenie Luny „zawirowało” świat w wentylacji. Bo kto to widział, aby centrala kosztowała 1.300,- i to bez łaski w sklepie ( http://www.technika.grzewcza.com.pl/29,13976,wentylacja.rekuperatory___centrale_wentylacyjne__gwc.Rekuperator_LUNA_200__centrala_wentylacyjna_.html ) A gotowy zestaw 1.700,- ( http://www.technika.grzewcza.com.pl/29,15633,wentylacja.rekuperatory___centrale_wentylacyjne__gwc.Rekuperator_LUNA_200__centrala_wentylacyjna____zestaw_Termofleks.html ) Sterowanie może być z pilota za około 300,- lub tradycyjne pokrętłem za około 50,-. U lokalnych przedstawicieli Dospela – jeszcze taniej. Przy takich cenach, aż się prosi, aby po raz kolejny, zreformować nasze wyobrażenia o wentylacji mechanicznej. Myślę, że podstawową bolączką systemu WM „tradycyjnej” jest fakt, że mamy ograniczone możliwości regulacji jej intensywności w zależności od potrzeb w danej strefie wentylacyjnej. Jak przychodzą goście to musimy zwiększyć intensywność wentylacji, w zasadzie w całym domu. Każdy zna rozwiązanie - decentralizacja, ale dotychczas było to niezmiernie kosztowne. Obecnie sytuacja zmieniła się. Możemy, za cenę jednej centrali zainstalować dwie – niezależnie działające. Od „dawien dawna” istnieje podział domu na strefę dzienną i nocną. Teraz mamy możliwość ustalenia takich niezależnych stref wentylacyjnych – zwłaszcza jeśli istnieje taki podział „fizyczny” np. poddasze. Czy nie będzie to „ogólnie zaburzało” wentylacji? A niby jak – do określonych pomieszczeń wentylator „tłoczy” powietrze, a z określonych „zasysa”. Jakiś „lewych cofek” nie będzie, bo jest to zrównoważone – nawet przy pracy równoczesnej i z różną wydajnością obu central. Nawet jak pracować będzie tylko jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.03.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Cudów ,to ja bym się po tym nie spodziewał.Zwłaszcza po tym zapisie w gwarancji: "Ze względów konstrukcyjnych istnieje moŜliwość mieszania się powietrza wewnątrz centrali w ilości nie przekraczającej 2%." Nie ma całkowicie szczelnych wymienników. Akurat ten w Lunie, aluminiowy, jest dokładnie ten sam co w innych drogich centralach. A czy Ty posiadasz takowy?? Jakies dane odnosnie poboru mocy na danym biegu?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.03.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Piczman, a moze ja u siebie zamiast 1 reku na poddaszu dalbym 2 takie: 1 w pom gosp, drugi na poddaszu, czyli po 1 sztuce na kondygnacje (...) ciekaw jestem czy ktos z forumowiczow tak podszedl do zagadnienia i to zrealizowal (jesli w ogole to ma sens). Tak, to ma sens. I jest tu ktoś kto chce tak zrobić, zaraz Go tu zawołam Kurcze poklikalem, a tu centrala: Centrala OPTIMAL 400 z wydajnoscia 630m3/h za 3500 brutto !!! I jak tu sie zdecydowac, jak w ciagu 3 miesiecy pojawilo sie kilka nowych central Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.03.2010 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 A czy Ty posiadasz takowy?? Nie, nie posiadam. Ale dotykałem, widziałem „w częściach”. Takie, moje uwagi: - sterowanie tej centrali jest tyrystorowe, a nie bezpośrednio transformatorem, co powoduje, że na najniższym biegu sterownika bezprzewodowego (wydajność około 30m3/h) trochę „rzęcholi”, - obudowa jest wykonana z rodzaju „twardego styropianu” co powoduje, że jest dość „delikatna” (moim zdaniem), - także z powyższego wynika, że wymiana filtrów (tanie są) może być problematyczna, bo jest konieczność „rozebrania” centrali. Wyjściem jest zastosowanie kasety zewnętrznej (koszt kilkudziesięciu złotych). Mimo to, uważam, że tak niska cena „zabija” te niedogodności. Oczywiście, że są centrale nie obarczone tymi wadami, ale ich cena to minimum 3 razy wyższa. Wybór należy do Ciebie – ale teraz go masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.03.2010 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Piczman, a moze ja u siebie zamiast 1 reku na poddaszu dalbym 2 takie: 1 w pom gosp, drugi na poddaszu, czyli po 1 sztuce na kondygnacje (...) ciekaw jestem czy ktos z forumowiczow tak podszedl do zagadnienia i to zrealizowal (jesli w ogole to ma sens). Tak, to ma sens. I jest tu ktoś kto chce tak zrobić, zaraz Go tu zawołam Wołasz to jestem Byś mógł deczko ciszej Mam remont parteru, część obecnie "gotową" załatwi jeden dokładnie ten reku, a jak zrobię resztę to nastęny. Patrąc z ekonomicznego punktu widzenia wychodzi bardzo ładnie i łatwiej (mniej kanałów) i "wyszły " mi strefy wspomniane przez sSiwy Widzę często wyceny po kilkanaście tysięcy (sam je robię ) ps. może kiedyś będzie trzeci na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 04.03.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Może tutaj szybciej się dowiem: Cz cena kompletnej instalacji reku w domu parterowym a z użytkowym poddaszem jest inna.Jaka może by różnica w cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 04.03.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Może tutaj szybciej się dowiem: Cz cena kompletnej instalacji reku w domu parterowym a z użytkowym poddaszem jest inna. Jaka może by różnica w cenie? Wpływ na koszt zależny jest od central, wydajności, ilości pomieszczeń, kubatury, sterowania itd. każdy domek inny potrzeby też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 04.03.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 to moze kolego an-bud pomożesz wycenić ile ok będzie mnie kosztować reku z instalacja juz w domku. moj dom to 95 piwnica parter 141(z garażem) i poddasze użytkowe 107 rozmieszczenie w dzienniku.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 04.03.2010 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 A centrala jaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.03.2010 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Ssiwy Czy w tej centralce, aż tak kłopotliwe jest wymiana filtrów o których piszesz? Niedogodnością w rozwiązaniu 2 reku może być GWC, jak połączyć taki system na dwie centralki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.03.2010 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Może tutaj szybciej się dowiem: Cz cena kompletnej instalacji reku w domu parterowym a z użytkowym poddaszem jest inna. Jaka może by różnica w cenie? Jest inna, na pewno:) W przypadku parterowki rozprowadzasz np na poddaszu i przepusty w stropie od razu zakoczone sa anemostatami, przy uzytkowym poddaszu trzeba polowe kanalow przeprowadzic ponizej pietra lub powyzej parteru (zalezy gdzie bedzie reku). Na pewno instalacja w przypadku parterowki jest prostrza, mniej pozawijana, bardziej efektywna (mniej zakretow - mniejsze opory). Reasumujac, w parterowce taniej, ale czy parterowka tansza to zalezy od projektu, jest duuuuuuzo elementow, ktore przewaza za oplacalnoscia na rzecz 1 czy 2 kondygnacji (np wielkosc i skomplikowanie dachu), ze roznica w kosztach instalacji reku mysle, ze bedzie na jakims 6,7 miejscu na liscie "Za i przeciw". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Dzięki Panowie Piczman,sSiwy, miloszenko. Dzięki wam rezygnuję z budowy "tymi ręcami" i kupuję Dospela Optimala 400. Macie u mnie piwo' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Reasumujac, w parterowce taniej, ale czy parterowka tansza to zalezy od projektu, jest duuuuuuzo elementow, ktore przewaza za oplacalnoscia na rzecz 1 czy 2 kondygnacji (np wielkosc i skomplikowanie dachu), ze roznica w kosztach instalacji reku mysle, ze bedzie na jakims 6,7 miejscu na liscie "Za i przeciw". Jeśli chcemy dużo robić samemu w domu to tylko parterówka ! WM to w takim bułka z masłem docieplenie ścian bez rusztowań,podbitka i długo można by jeszcze wymieniać ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makawel 05.03.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 to moze kolego an-bud pomożesz wycenić ile ok będzie mnie kosztować reku z instalacja juz w domku. moj dom to 95 piwnica parter 141(z garażem) i poddasze użytkowe 107 rozmieszczenie w dzienniku. pozdrawiam podbijam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 05.03.2010 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Reasumujac, w parterowce taniej, ale czy parterowka tansza to zalezy od projektu, jest duuuuuuzo elementow, ktore przewaza za oplacalnoscia na rzecz 1 czy 2 kondygnacji (np wielkosc i skomplikowanie dachu), ze roznica w kosztach instalacji reku mysle, ze bedzie na jakims 6,7 miejscu na liscie "Za i przeciw". Jeśli chcemy dużo robić samemu w domu to tylko parterówka ! WM to w takim bułka z masłem docieplenie ścian bez rusztowań,podbitka i długo można by jeszcze wymieniać ,,, jestem za bez problemu z dodatkowym ociepleniem (nawet 0,5m) dodatkowymi instalacjami (ciepło z komineka) Kilkanaście tyś w kieszeni (strop, kilanaście schody) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.03.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Reasumujac, w parterowce taniej, ale czy parterowka tansza to zalezy od projektu, jest duuuuuuzo elementow, ktore przewaza za oplacalnoscia na rzecz 1 czy 2 kondygnacji (np wielkosc i skomplikowanie dachu), ze roznica w kosztach instalacji reku mysle, ze bedzie na jakims 6,7 miejscu na liscie "Za i przeciw". Jeśli chcemy dużo robić samemu w domu to tylko parterówka ! WM to w takim bułka z masłem docieplenie ścian bez rusztowań,podbitka i długo można by jeszcze wymieniać ,,, jestem za bez problemu z dodatkowym ociepleniem (nawet 0,5m) dodatkowymi instalacjami (ciepło z komineka) Kilkanaście tyś w kieszeni (strop, kilanaście schody) Ja srednio sie zgadzam. Potwierdzam, jezeli faktycznei ktos cche wiekszosc robic "wlasnymi recami". Zapominamy tu o glownej bolaczce duzej czesci inwestorow : wielkosci dzalki ! I jak niektorzy maja 600 m2 (a sa tacy co maja 400m2) to o parterowce mozna pomarzyc. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.03.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Ja srednio sie zgadzam. Potwierdzam, jezeli faktycznei ktos cche wiekszosc robic "wlasnymi recami". Zapominamy tu o glownej bolaczce duzej czesci inwestorow : wielkosci dzalki ! I jak niektorzy maja 600 m2 (a sa tacy co maja 400m2) to o parterowce mozna pomarzyc. Fantom Ale nikt tu nie porownuje konkretnych warunkow. Przyjmujemy, ze mamy dzialke 100x100 i sobie gdybamy jaki domek bedzie tanszy:) Chodz to nie ten watek zeby w to wnikac:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts