Piczman 05.03.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Mój projekt należy do tym na wąską działkę. Ale się uparłem na parterówkę choć wiem że przy moich 800 m2 mogłem zaoszczędzić trochę podwórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 05.03.2010 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Moja działka ma wymiary jakieś 40x60m tak że nie problem rozstawić parterówkęCzyli rozumiem że wykonanie recu w parterówce jest tańsze, mniejsza ilość materiałów przy instalacji (recu na strychu). Jak i bardziej ekonomiczne- mniejsze straty przy krótkiej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 05.03.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Nie popadajcie w paranoję. Jeśli instalacja WM ma decydować o wyborze parterówka czy nie to gratuluję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.03.2010 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Nie popadajcie w paranoję. Jeśli instalacja WM ma decydować o wyborze parterówka czy nie to gratuluję Nie ma decydowac, o czym napisalem pare postow wyzej:) Kolega tylko juz wie, ze bedzie taniej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 05.03.2010 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Heh nie nie, to nie tak. Jestem przed zakupem projektu i mam czas na podliczenie jako takich kosztów. Poza tym z żoną mamy rozbieżne zdania i każdy plus jest na wagę złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 05.03.2010 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Nie popadajcie w paranoję. Jeśli instalacja WM ma decydować o wyborze parterówka czy nie to gratuluję Nie ma decydowac, o czym napisalem pare postow wyzej:) Kolega tylko juz wie, ze bedzie taniej Pozdrawiam Tak swoja droga mysle, ze niekoniecznie. Zalezy od rozkladu domu. Rury w dol czesto moga byc krotsze niz rozprowadzone duzo na boki. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 05.03.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Nie popadajcie w paranoję. Jeśli instalacja WM ma decydować o wyborze parterówka czy nie to gratuluję Nie ma decydowac, o czym napisalem pare postow wyzej:) Kolega tylko juz wie, ze bedzie taniej Pozdrawiam Tak swoja droga mysle, ze niekoniecznie. Zalezy od rozkladu domu. Rury w dol czesto moga byc krotsze niz rozprowadzone duzo na boki. Fantom Faktycznie, bardzo trafna uwaga, powinienem napisac ze moze wyjdzie taniej:) Jak wszyscy wiemy, dopoki nie bedzie projektu domu to tylko mozemy dywagowac, wiec narazie doradze skupic sie na rzeczach bardziej krytycznych finansowo:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 06.03.2010 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Nie, nie posiadam. Ale dotykałem, widziałem „w częściach”. Czy jest do wyboru przy tych centralach, z której strony jest wlot i wylot na zewnątrz. Z opisu wynika, że niestety "część na i do mieszkania" jest zawsze po prawej stronie. I co z zabezpieczeniem przed zamrożeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2010 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Centrala wentylacyjna z rekuperacją w cenie 1.000,- do 1.300,- posiada: - przód z przodu, a tył z tyłu, ale jak obrócisz o 180 stopni, to tył będzie z przodu, a przód z tyłu, - posiada aluminiowy przeciwprądowy wymiennik, -posiada 2szt. stałoprądowych wentylatorów dobrej klasy, - posiada ręczny „bajpas”, - posiada wylot do skroplin, - dwa wymienne filtry, - obudowę z „twardego styropianu” - wyłącznik. Jest przystosowana do pracy ze sterownikami (tyrystorowymi) „stacjonarnymi” lub „bezprzewodowymi” w cenie od 50 do 300zł. Za te max. 1.300,- nie otrzymujesz: - automatycznego „baypasu”, - automatycznego rozmrażania wymiennika, - metalowej lub innej obudowy, Za centralę z takim wyposażeniem musisz zapłacić nie mniej niż 3.500zł – bo LUNY nie rozprowadza ERA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.03.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Moi rodzice chcą zaadoptować piwnicę w kostce PRL-owskiej ! To taka "półpiwnica" z oknami ! Będzie tam mieszkał mój brat, zastanawiam się czy nie zainstalować tam właśnie Luny . Myślę że zamieszkała piwnica i problem z wilgocią w niej to temat dla wielu osób znany.Sam znam kilka takich rodzin ! Czy instalacja WM w takim miejscu poprawiła by komfort mieszkania w piwnicy ? Jeśli tak to w jakim stopniu ? W domu jest grawitacja ale niestety piwnica to słaby punkt i dla mnie remont bez prawidłowej wentylacji jest bez sensu Czyli osobna sprawna wentylacja piwnicy ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 06.03.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Przepraszam że się wtrącę w dyskusję, ale dobre wentylatory 2 szt w hurcie kosztują ok 1250 zł. Wymiennik drugie tyle. To w gotowym wyrobie już jest na pewno powyżej 3000 zł. A obudowa, filtry, zysk producenta??? Jak widzę reku za 2500 czy 3000 zł, to domyślam się co jest w środku.Na początku też chciałem kupić trochę blachy aluminiowej, pociąć i posklejać, wsadzić wentylatory po 250 zł/szt. ale na szczęście w porę się opamiętałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Myślę, że Luna temu sprosta, i to za rozsądną cenę. Na uwagę zasługuje również (w tym przypadku) system omega. (http://sklep.dospel.com/index.php?cPath=16_17&osCsid=c905c7e1c2f080cf88ce585cf7e069f9 ) Nie wiem, czy rozpatrywałeś sposób docieplenia tej sutereny - sprawdź system MULTIPOR, wydaje się idealny dla tego „przypadku”, cenowo (licząc wszystko) też wydaje się atrakcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sero0 06.03.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 No ale w domu parterowym na 95% recu stawia sie na strychu, jest krótkie rozprowadzenie rur. Tzn punkty ssące i nadmuchowe są w suficie. W domu z uż podd. jednak trzeba prowadzić ciągi w pionie (koszt, ekonomia) Tam zazwyczaj recu jest w garażu lub pomieszczeniu na parterze ED: ja takk to rozumie Nie dopasowuje recu do wyboru projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.03.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Ja mam na parterze, z tego względu że straciłbym praktycznie strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.03.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Nie wiem, czy rozpatrywałeś sposób docieplenia tej sutereny - sprawdź system MULTIPOR, wydaje się idealny dla tego „przypadku”, cenowo (licząc wszystko) też wydaje się atrakcyjny.Multipor bardzo dobrze przepuszcza parę wodną, która w tym wypadku wykropli się na chłodniejszej ścianie piwnicy. Jeżeli więc miałby być zastosowany, należałoby dać od wewnątrz paroizolację, a to już takie tanie nie będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2010 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Przepraszam że się wtrącę w dyskusję, ale dobre wentylatory 2 szt w hurcie kosztują ok 1250 zł Wentylator o mocy 60W za ponad 600zł za 1 szt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Multipor bardzo dobrze przepuszcza parę wodną, która w tym wypadku wykropli się na chłodniejszej ścianie piwnicy. Jeżeli więc miałby być zastosowany, należałoby dać od wewnątrz paroizolację, a to już takie tanie nie będzie . A nie wystarczy pomalowanie tej ocieplonej ściany, farbą paroizolacyjną? Czyli na multipor, od wewnatrz, taka farba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 06.03.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Przepraszam że się wtrącę w dyskusję, ale dobre wentylatory 2 szt w hurcie kosztują ok 1250 zł Wentylator o mocy 60W za ponad 600zł za 1 szt? Tak. Tyle kosztują. W wysokosprawnych i ekonomicznych centralach tylko takie są stosowane. Ceny tych central też są "odpowiednie". Ale coś za coś... "To" ma działać skutecznie, ekonomicznie i bezawaryjnie długie lata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 06.03.2010 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Widzę że bardzo nie na rękę Ci ten tani Dospel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 06.03.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 piszę ogólnie - nie o konkretnym producencie.zobacz np. co ma j-j w swojej stopce napisane...przykłady można mnożyć...temat rekuperacji jest " rozwojowy " , a więc na rynku będzie się pojawiałowiele nowych " tanich i sprawnych do 95% " wyrobów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts