Piczman 06.03.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Jeśli cena będzie adekwatna do jakości to nie widzę problemu. Co innego kupić bubel za 6 tyś a co innego za 1,5 tys. Taki bubel będzie o niebo lepszy od wentylacji grawitacyjnej a to już coś ! Niech każdy ma wybór taki sam jak przy kupnie samochodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korys 06.03.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Dokładnie taka sama dyskusja już wczesniej się toczyła... nic nie mam przeciwko prawu wyboru. Sam kiedys jezdziłem 19 – letnim maluchem i byłem zadowolony. Problem polega na tym aby ten maluch po prostu jezdził ( oczywiscie przy udziale częstych napraw – ale jezdził ). Gorzej jeżeli z góry wiadomo, ze coś nie będzie działało ( sprawnosc wymiennika 50 % albo jeszcze mniej, zuzycie pradu np. 0.25 kW – co daje rocznie kilkaset zł ) – przekresla zupelnie ekonomiczy sens takiej inwestycji.Podkreślę jeszcze raz – nie mam na myśli żadnego wyrobu ani producenta, jest to wyłącznie moja prywatna opinia wyrobiona po dokładnym przestudiowaniu wszystkich wątków na czele z wypowiedziami Adama_mk, którego cenie za olbrzymią wiedzę...A wyboru i tak każdy sam dokona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 06.03.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 posiada: - przód z przodu, a tył z tyłu, ale jak obrócisz o 180 stopni, to tył będzie z przodu, a przód z tyłu, Żałuję, że cię spytam. Nie lubie takich głupio-madrych cwaniaczków. A swoją drogą, to z przodu jest przełącznik bypasu, wiec nie za bardzo da się obrócic o 180 st. Pytałem, bo czasem są wersje lewo i prawo stronne. A cena faktycznie zachęcająca. Dlatego zacząłem rozważać, aby kupić 2 szt. osobno na dół i osobno na górę. Tylko te kierunki mi nie pasują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2010 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Głupio- mądry cwaniaczek, odpowie Ci tak;- praktycznie, nie ma znaczenia, czy tył jest z przodu, czy z tyłu. Konstrukcja zapewnia dostęp do „wajchy” z każdej strony, tym bardziej, że bez względu w którą stronę jest centrala, to i tak musisz przewidzieć dość swobodny dostęp do zatrzasku obudowy, aby mieć możliwość wymiany filtrów, tak więc „wajcha” jest zawsze dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.03.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Ryszard lubisz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.03.2010 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Heh nie nie, to nie tak. Jestem przed zakupem projektu i mam czas na podliczenie jako takich kosztów. Poza tym z żoną mamy rozbieżne zdania i każdy plus jest na wagę złota Zobacz tu http://forum.muratordom.pl/post4086544.htm#4086544 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 06.03.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2010 Buduję małą parterówkę o powierzchni użytkowej 111 m2. W zasadzie byłem zdecydowany (ze względu na mniejsze koszty) na grawitację - choć zdaję sobie sprawę z jej ogromnych wad. A teraz pojawia się ten Dospel Luna... w naprawdę trochę dla mnie szokującej cenie... Pytanie - czy do takiego domu zainstalowanie Luny ma sens, czy centrala mogłaby być umieszczona na nieogrzewanym stryszku, czy muszę robić GWC (jeśłi nie zrobię - to co się stanie?), no i dla mnie bardzo zastanawiające - ile wogóle energii ta Luna może zużywać - może jest np. bardzo prądożerna? Bardzo proszę o Wasze opinie - i przepraszam z góry za pewnie dla Was trochę laickie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 07.03.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Nikt nie odpowiada.... A może jednak ktoś ze znawców coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 07.03.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Z danych technicznych wynika, że maks. pobór 120kw/h, w pomieszczeniu musi być min. 5 st. . Urządzenie nie ma zabezpieczenia przed zamarzaniem, czyli GWC raczej potrzebny. No i odpływ do kanalizacji potrzebny. Chyba że wiaderko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 07.03.2010 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Czyli zdecydowanie Dospel Optimal 400 jest lepszy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 07.03.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Jakby dla ciebie za duży. Nie przegladałem dokładnie parametrów, ale wydaje mi sie, że w elementach, które wymieniłem nic sie nie zmienia (poza mocą 150kw/h). Posiada natomiast automatyczny bypas.Nie jestem pewian, czy jest juz w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcinn73 07.03.2010 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ale ma funkcję rozmrażania - o to mi chodziło. A jeśli "za duży" - to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 08.03.2010 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Ludzieeee, używajmy prawidłowych jednostek jednostka mocy 1W (1 wat) 1 kilowat (1 kW = 1000 W) jednostka pracy, energii 1 kWh = 1*1000*W*60*60*s = 3 600 000 Ws = 3 600 000 J 1 kWh odpowiada ilości energii, jaką zużywa przez godzinę urządzenie o mocy jednego kilowata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.03.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Marcin, jaką wysokość pomieszczeń masz?Jeśli 2,7 ( standard) to masz niespełna 300 m3 więc Optimal 400 będzie OK !Zapas się przydaje jak są goście i w deszczowy dzień !Luna dla Ciebie nie będzie wystarczająca, zarówno przez mały wydatek jak i przez brak automatyki przeciwzamrożeniowej.Luna bez GWC w taka noc jak dzisiaj ( -18 C w Marcu) zamarznie i może to uszkodzić wymiennik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 08.03.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 k62 nie czepiaj się. Jest mała różnica między kWh i kW/h. Chociaż z drugiej strony mnie też czasem drażni jak ludzie na liczby mówią cyfry . masz niespełna 300 m3 więc Optimal 400 będzie OK ! Jeśli chce wentylowac zgodnie z normami to zgoda. Ale wtedy jeszcze trzeba przewidzieć nawilżacz Ale ma funkcję rozmrażania tego właśnie nie udało mi się wyczytać, ale jak przyznałem nie miałem czasu analizować dokładnie. Jeśli się to potwierdzi, to chyba zmienię opcję z dwóch lun na Optimala 400. Zyskam też na zużyciu prądu. ps. Śą one już w obrocie? Na stronie Dospela "stoi", że jeszcze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.03.2010 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Ja mam WM i wiem jak się ma użytkowanie do norm. Mimo że wydatek w pierwszym sezonie wystarczył 0,5 kubatury a w mrozy mniej to jednak wolałbym centralę większą. Jest ciszej i można robić spotkanie dla 20 palaczy w salonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 08.03.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 7tonik napisał: Śą one już w obrocie? Na stronie Dospela "stoi", że jeszcze nie. Ja już zamówiłem. Będą po 15 marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.03.2010 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Takie luźnie uwagi – może się przydadzą.Zasadniczym zadaniem wentylacji jest usuwanie wilgoci i dostarczenie powietrza do oddychania.Wilgoć „produkują” WC, łazienka, kuchnia oraz człowiek (oraz czasowo „nowe” ściany domu).Człowiek maksymalnie „przerabia” od 4 do 7m3 powietrza w ciągu 1 godziny. „Produkuje” w tym czasie (objętościowo) około 4% CO2 i 1% pary wodnej.Normy określają tylko minimalne ilości powietrza usuwanego, lub w określonych przypadkach powietrza dostarczanego, a ich znaczenie jest istotne przy projektowaniu mocy urządzeń w przypadku WM, lub przekroju kanałów, wysokości kominów, nawietrzaków, itp. w przypadku wentylacji grawitacyjnej (naturalnej). O tym jaka ilość powietrza ma być konkretnie usunięta (w sposób ciągły) w przypadków budynków mieszkalnych – norma nie przesądza. Nawet nakazuje możliwość regulacji ilości powietrza. Norma (i Rozporządzenie WT) określają, że dostarczenie powietrza świeżego nie powinno być niższe niż 20m3/h na 1 osobę stale przebywającą (wg. projektu budowlanego). Biorąc to pod uwagę, można wysnuć wniosek, że w zasadzie wystarczy a by WM w sposób ciągły zapewniała wymianę min. 20m3/h x ilość osób stale „przebywających”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.03.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 No i w przypadku typowych reku (300) i typowych rodzin (4) kazdy ma ustawione te 30 % mocy Czyli tyle ile wnika z normy, kazdy stweirdzil oraganoleptycznie Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian02 08.03.2010 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 optimal 400http://dospel-comfort.pl/DTR/DTR-OPTIMAL-400_PL-2009-12-01.pdf to jest namiar na dtr-kę optimala 400.Mam też nie całe 100m2 powierzchni i boję się że przy niskich obrotach może uzyskiwać małą sprawność(brak turbulencji w wymienniku).Optimal ma dwa wymienniki przeciwprądowe.Niewiem czy mam racje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts