marian02 08.03.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 aha!...no i optimal niema baypasa!..wot i problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.03.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Chciałbym uczulić na te m2 jakie podajecie, jeden może mieć 2,5 wysokości kondygnacji a drugi 3,2 .Lepiej może podajcie kubatury ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian02 08.03.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 u mnie 240m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.03.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Optymal jest w 3 wersjach w tym bez, z ręcznym i automatycznym „baypassem”.Posiada 2 wymienniki (takie jak w Lunie) oraz sterowanie transformatorem.Też nie ma „odmrażacza” wymiennika. Moim zdaniem centrala wentylacyjna powinna być dobrana w podobny sposób jak dobiera się pompy ciepła. Zastosowanie zbyt dużej centrali może spowodować „trudności” w uzyskaniu niskiej wydajności wentylatorów. Na plus jest fakt, że zwiększy się sprawność rekuperacji. Uważam, że powinno się tak dobierać centrale WM, aby ten „najniższy” (czyli 20m3/h na 1 osobę) potrzebny wydatek oscylował wokół 50% maksymalnej wydajności centrali. Na swoje usprawiedliwienie mam to, ze do zagadnień wentylacji podchodzę w sposób troszeczkę „dziwny”. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 08.03.2010 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Ja już zamówiłem. Będą po 15 marca. Jaka ma być cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.03.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 W sumie tutaj każda, nawet najmniejsza wymiana powietrza zrobi swoje ! Ja mam 250 m3 kubatury wentylowanej i max wydatek centrali ok. 200 m3. Przez całą zimę połowa tego wydatku czyli 100 m3 utrzymywała w domu 50 % wilgotności. Jak mam gości to daję na max i daje radę. Ale to zima, nie wiem jak będzie w deszczowy dzień gdy za oknem +25 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian02 08.03.2010 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Piczman! napisz proszę, jak masz u siebie rozwiązany okap kuchenny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.03.2010 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Brak okapu kuchennego Jak mi kiedyś przyjdzie na myśl kupić takie urządzenie i jak kasy wystarczy ( taki co mi się podoba kosztuje 2,5 tyś ) to wykorzystam go jako pochłaniacz ! Nie będę łączył tego z wentylacją ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 08.03.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Piczman! napisz proszę, jak masz u siebie rozwiązany okap kuchenny Tu masz rozwiązanie problemu przez dlugiego rufusa: http://forum.muratordom.pl/post2322475.htm#2322475 Ponoć ładnie działa. Też tak planuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 08.03.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Brak okapu kuchennego Jak mi kiedyś przyjdzie na myśl kupić takie urządzenie i jak kasy wystarczy ( taki co mi się podoba kosztuje 2,5 tyś ) to wykorzystam go jako pochłaniacz ! Nie będę łączył tego z wentylacją ! Po sprawdzeniu funkcjonalności takiego rozwiązania okazuje się, że okap pracując zaburza działanie wentylacji. Nie idzie tego wyregulować, bo za każdym razem zmienia się ciśnienie, a reku i tak poradzi sobie z ciepłem w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 08.03.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Człowiek maksymalnie „przerabia” od 4 do 7m3 powietrza w ciągu 1 godziny. „Produkuje” w tym czasie (objętościowo) około 4% CO2 i 1% pary wodnej. . Re: sSiwy12 Skąd masz takie dane o zuzyciu powietrza przez człowieka ... ? Z tego co ja wiem, to przeciętny ludek wykonuje 16 oddechów/min po 0,5 dm3, co daje ok. 0,5 m3/h. Jokoś mi trudno sobie wyobrazić abym wydmuchnąl 4 m3/h (nie mówię juz o 7), po takim wyczynie zapewne wąchałbym już kwiatki od drugiej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 08.03.2010 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Bo się jeszcze skórą paruje i myje ręce i gotuje i inne rzeczy robi wchodzące w skład "zużycia". Może tyle wyjść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.03.2010 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Pojemność płuc człowieka to od 3,2 litrów (kobiety) do około 5 litrów (mężczyźni). 1l = 1dcm3 x pojemność x ilość oddechów na 1min (16 do 24) x 60 minut. No chyba, że źle zastosowałem (przeliczyłem) jednostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 08.03.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Coś nikt nie odpowiada na moje pytania.A może takie.Czy mogą iść przewody wentylacyjne z rekuperatora w posadzkach parteru??Czy tak lepiej, czy lepiej w suficie zakładając że tak i tak można?Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.03.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Pojemność płuc człowieka to od 3,2 litrów (kobiety) do około 5 litrów (mężczyźni). Wszystko fajnie, ale mało kto używa pełnej pojemności płuc. No chyba, że jak coś pali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 08.03.2010 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 wreszcie jakis rozsądny głos uzależniający wydajność rekuperatora od ilości ludzi a nie kubatury domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 08.03.2010 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 wreszcie jakis rozsądny głos uzależniający wydajność rekuperatora od ilości ludzi a nie kubatury domu. gwoli ścisłości gro osób wskazuje na wskaźnik wilgoci i odczuwanego komfortu dla WM a nie kubaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 08.03.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Pojemność płuc człowieka to od 3,2 litrów (kobiety) do około 5 litrów (mężczyźni). Wszystko fajnie, ale mało kto używa pełnej pojemności płuc. No chyba, że jak coś pali. Albo uprawia ostry sex A tak poważnie to właśnie przy normalnym funkcjonowaniu przyjmuje się 0,4 - 0,5 dm3 na jeden oddech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 08.03.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Coś nikt nie odpowiada na moje pytania. A może takie. Czy mogą iść przewody wentylacyjne z rekuperatora w posadzkach parteru?? Czy tak lepiej, czy lepiej w suficie zakładając że tak i tak można? Dzięki Mozesz naprawde pusczac dowolnie. Nie ma tu zadnych ograniczen chyba. Byly byly krotkie i ci nie przeszkadzaly. Ja czesc klade w posadzkach na pietrze. Kladzenie w posadzce parteru ma maly sens (chyba, ze reku stoi na tym samym poziomie) Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusz-rz 08.03.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Ostatnio zakupiłem rekuperator i jestem bardzo zadowolony, firma z rzeszowa, rekuperator jangazu, wnw 420, cena niezła, plus montaż, polecam. To chyba strona tej firmy http://infoterm.com.pl Przy okazji, jako że to mój pierwszy post, witam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts